Home Made
Hoe leuk
is het niet om je eigen mayonaise te maken of jam
Maar er zijn nog veel meer dingen die je zelf kunt maken,
ook leuk om het in een potje te verpakken en kado te
doen
Jam en mayonaise maken staat hier al op de site
Hieronder enige andere recepten...leuk om te maken dus
En als kadootje ook niet gek.
Dulce de Leche
Ingredienten:
1 blik zoete gecondenseerde melk
snufje zout
Bereiden
Zet het ovenrek op de laagste stand
Zet er een bakblik in met een hoge rand
Verwarm de oven voor tot 200 a 210 graden celsius
Maak het blik gecondenseerde melk open
Roer er een snufje zout door
Giet de inhoud in een glazen schaal die in de oven mag
Dek af met folie
Zet het schaaltje met de melk in het bakblik
Giet in het bakblik kokend water tot halverwege het
schaaltje
Bak voor ca 1 uur en 15 minuten of tot de dulce de leche
de goudbruine kleur heeft
Giet er ondertussen meer kokend water bij als het nodig
is
Haal het bakblik met het schaaltje uit de oven en laat
afkoelen
Als het mengsel is afgekoeld ,
Goed doorroeren
Giet in een schone jampot
Zet tot gebruik in de koelkast
TIP:
Wil je het warm gebruiken plaats het mengsel dan even in
de magnetron
Vanille Extract:
Ingredienten:
1/2 fles wodka (mag ook rum of brandy wezen)
6 vanillestokjes (goeie..)
Bereiden:
Snij de stokjes in de lengte open
Schraap de merg eruit en doe in de fles met wodka
De stokjes mogen er ook in
Doe de dop erop en goed schudden
Laat het nu 6 weken staan en schud iedere dag even.
De vloeistof word steeds donkerder van kleur door de
vanille.
Je kunt na de 6 weken de vloeistof zeven
En voila....de vanille extract is klaar
Ricotta
Ingredienten:
voor +/- 350 gram ricottakaas
2 l volle melk
4 kleine of 3 grote biologische citroenen
Bereiden:
Pers het sap van de citroenen uit.
Verwarm de melk op laag vuur, de melk mag niet koken, de
temperatuur moet ca 80 graden blijven.
Voeg het sap in 1 keer toe aan de melk en roer kort door
met een pollepel.
Stop dan direct met roeren.
Laat het mengsel nog 10 minuten op een laag vuurtje
staan.
Het mengsel gaat zich nu splitsen in wrongel en wei.
Schud af en toe om verbranden te voorkomen.
Als er een heldere vloeistof is gekomen dan haal je de
pan van het vuur en laat het nog 5 minuten afkoelen.
Bekleed een vergiet met kaasdoek (of theedoek) laat de
ricotta in ongeveer een uur tot 1,5 uur uitlekken en
afkoelen.
Schep de ricotta uit de kaasdoek in een schaaltje of
potje en deze is klaar voor gebruik!
Eigengemaakte Zoete Gecondenseerde Melk
Ingredienten
50 gram boter
220 gram suiker
250 ml water
200 gram melk poeder
Bereiding:
Doe de boter, suiker en water in een steelpannetje
Breng aan de kook en laat sudderen tot de suiker is
opgelost
Haal van het vuur af
Doe 50 gram melkpoeder in het mengsel en klop tot het is
opgelost
Neem weer 50 gram melkpoeder en klop het door het
mengsel
Zorg dat iedere keer de melkpoeder goed is opgelost
Herhaal dit tot de melkpoeder op is
Laat afkoelen onder af en toe roeren
Je kunt het niet lang bewaren,
Dus maak zoveel als je nodig hebt
Tip:
Klop er chocolade door de nog warme melk en je hebt een
lekkere saus voor op ijs e.d.
Of smelt caramels en roer deze erdoor
Geitenkaas
Ingredienten:
1 liter geitenmelk
1 citroen (uitgeperst)
zout en peper
Verse bieslook
Kaasdoek of katoenen theedoek
Vergiet
Bereiden:
Voor ca 200 gram...
Breng de melk aan de kook in een pan met dikke bodem
Haal van het vuur en doe gelijk het sap van de citroen
in de melk
Roer goed door en laat paar minuten staan zodat de melk
kan schiften
Hang de kaasdoek of katoenen theedoek in een vergiet
Giet het melk mengsel erin
Knoop de vier punten van de doek aan elkaar
Hang de verkregen zak aan een houten lepel boven een kom
Laat goed uitdruipen (minstens 2 uur, liefst langer)
Voordat je de kaas uit de "zak " haalt knijp je er goed
in
Zodat het overtollige water eruit is
Schep de verkregen kaas in een kom
Kruid het met kaas en peper en bieslook
Doe in een schaaltje.
Tip:
Je kunt bij het kruiden allerlei smaakjes naar eigen
idee toevoegen
Zoals olijfjes (fijngesneden)
Paprika (poeder of fijngehakt)
Knoflook
Mosterd
Vorm een rol en rol ze door de gekneusde peper...
Kortom...gebruik je fantasie en kruiden maar....
Heerlijk, eigen gemaakte geitenkaas
Zelf gemaakte Creme Fraiche
Het is zo simpel....kind kan de was doen
Ik maakte wel zelf sour cream maar heb nooit gedacht dat
kan ook met creme fraiche
Dat moet ook makkelijk te doen zijn....
Bij toeval kwam ik op een paar blog`s terecht waar het
recept (nou ja....recept)stond
Heb ze vergeleken met elkaar en het was overal hetzelfde.
Er was een blog ( Healthy Green Kitchen)dat zelfs nog
een stapje verder ging.......
En een zelfgemaakte boter recept neerzette
Nou dat is niet tegen de verkeerde gezegd
Ik kan mn nog mijn tante Heini herrinneren....
Voor de deur van de keuken van de boerderij zat ze melk
te karnen
Ik logeerde bij een andere tante die er niet zo ver
vandaan woonde
Prachtige herrinneringen heb ik aan die vakantie`s
De deur stond altijd voor ons stadse neefjes en nichtjes
open
Maar goed...ik dwaal af.....
Ik zet het boter recept er ook even bij.....
Ingredienten:
200 gram Slagroom
2 eetlepel karnemelk
Bereiden
Doe de room in een glazen pot (weckfles)
Giet er de karnemelk bij
Roer om........
Leg een schone theedoek erover en zet weg op een warme
plek (ca 12 a 24 uur)
Het mengsel word steeds dikker
Heeft het de goeie dikte dan kan de deksel erop
Bewaar in de koelkast (ca 1 week)
Voor de Boter
Dezelfde ingredienten als voor de creme fraiche
Bereiden:
Giet de room en karnemelk in en pot en mix het goed door
elkaar
Doe er een theedoek over en zet opzij op een warme plek
(minstens 12 uur)
Het mengsel in een kom doen en met de mixer op
gemiddelde snelheid mixen
Mix tot het mengsel voorbij het stadium slagroom is en
begint te klonteren (6 a 7 minuten)
Je hebt nu gelige klonters en een waterige substantie (karnemelk)
Doe het mengsel in een fijne zeef en laat uitlekken
Met een pannenlikker druk je er zoveel mogelijk vocht
uit
Neem de zeef met het botermengsel en spoel het onder de
kraan
Doe dit tot het water helder is,
Gebruik je handen of een pannenlikker om de resten van
de karnemelk eruit te krijgen
Je kunt een snufje zout toevoegen voor gezouten boter
Als alle vocht eruit gekneed is, schep je het in de
botervloot en bewaar het in de koelkast
Bron: Healthy Green Kitchen
Munt Suiker
Ingredienten:
1/4 cup verse muntblaadjes
3 volle eetlepels suiker
Bereiden:
Doe de suiker en de muntblaadjes in de keukenmachine
Draai alles goed door elkaar
Dan is dit het resultaat
~*~*~*~*~
Gesuikerde Citroenschilletjes (Candied Peel)
In veel kerstrecepten kom je candied peels of gesuikerde
citroenschilletjes tegen
Het is heel makkelijk zelf te maken
En op deze manier heb je een voorraadje in de koelkast
En rol je ze door de suiker en laat ze drogen dan is het
een fris knabbeltje
Ingredienten
4 citroenen (goed geboend)
2 cups suiker
1 cup koud water
Bereiden:
Haal de schil van de citroenen
Hou de stukken lang
Haal het wit van de schilletjes
Snijd ze in julienne met een scherp mes
Plaats de schilletjes in een kom en giet er kokend water
over
Laat staan voor 30 minuten
Giet ze door een vergiet en dep ze met keukenpapier
Breng de suiker met het water aan de kook op half vuur
Als de suiker volledig is opgelost kunnen de citroen
schilletjes erbij
Zet het vuur laag en kook ze voor 10 minuten
Haal van het vuur af en doe een deksel op de pan
Laat een nacht staan
Doe ze de volgende dag in een luchtdichte pot (weckpot)
Je kunt de schilletjes minstens 2 weken in de koelkast
bewaren
Ingevroren langer natuurlijk
Gesuikerde Gember
Ben je net als ik gek op gember?
Maak dan eens gesuikerde gember
Echt lekker
Ingredienten:
3 cups verse gember (geschild en in schijfjes
2 cups suiker
2 cups water
Kristalsuiker
Bereiden:
Breng in een pan het water aan de kook
Doe de gember erbij en laat het 10 minuten sudderen
Giet het water af en spoel de gember onder een koude
kraan
Doe de suiker en het water in de pan
Breng aan de kook tot de suiker is opgelost
Voeg de gember toe en laat 1 a 1 en 1/2 uur sudderen
Haal van het vuur af giet door een zeef
Rol de gember door de kristalsuiker
Laat de gember op een droge koele plaats drogen
(8 a 10 uur)
Draai ze halverwege even om
Bewaar in luchtdichte pot (weckpot) of doos (tupperware)
TIP :
Haal ze door de gesmolten chocola i.p.v. de suiker
Een heel andere tractatie
Bron: munchinwithmunchkin
Cranberry Mosterd
Een feestelijke cranberrymosterd...
Leuken lekker om te maken
Maar ook om leuk versierd als homemade cadeautje weg te
geven.
Ingredienten:
2 1/2 pond cranberry`s
1 cup witte wijn
1 1/2 theelepeleaspoons bruine mosterdzaadjes
1 1/2 theelepel Szechuan peperkorrels
1 1/2 theelepel korianderzaadjes
2 1/2 eetlepel gele mosterdzaadjes
1/2 theelepel zout
1/2 cup grove mosterd
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 220 graden
Doe de cranberry`s in een ondiepe pan
Spreid ze over de bodem in een enkele laag
Rooster de cranberry`s voor 20 minuten in de oven
Het merendeel van de velletjes van de cranberry`s is nu
zwart
Rooster de mosterdzaadjes, Scechuan peperkorrels en
korianderzaadjes in een koekenpan
Beweeg de pan in cirkels zodat alles mooi egaal roosterd
Als je de zaadjes gaat ruiken nog een paar seconde door
roosteren
Doe de zaadjes in een kom en zet opzij
Als de cranberry`s uit de pan zijn een glas witte wijn
in de pan gieten
Los alle geroosterde stukje van de cranberry`s die nog
op de bodem van de pan zitten
Zorg dat alles los is van de bodem
Doe de cranberry`s in de keukenmachine of blender
Voeg zout, geroosterde zaadjes en de gele mosterd toe
Mix het mengsel door elkaar tot de cranberry`s goed zijn
vermengd en de zaadjes nog zichtbaar zijn
Doe het cranberry mengsel in een zeef en werkt het door
de zeef in een schone kom
(de velletjes blijven nu achter)
Voeg nu de 1/2 cup grove mosterd toe
Klop het mengsel goed door elkaar
Doe de mosterd in potjes en laat afkoelen voor het
deksel erop gaat
Zet in de koeling
Als presentje een leuk etiket op het potje plakken.
Versier het potje verder met een mosterdlepeltje
Vertel erbij dat het in de koeling bewaard moet worden
Lekker op ham en bij kalkoen of kip sandwiches
Homemade Boursin
Het makkelijke van dit recept is dat je het kaasje
helemaal kan kruiden naar eigen inzicht
Ik maak nog wel eens gevulde kipfilet en gebruik dan ham
en Boursin voor de vulling...
Denk dat dit "kaasje" er prima voor gebruikt kan worden
Maar ook lekker fris op toast of crackers
Of klop eens een eetlepel door je dressing voor de sla......
Ingredienten:
250 gram cream cheese (kamertemperatuur)
115 gram ongezouten boter (kamertemperatuur)
1 knoflookteen (fijn gemaakt)
1/4 theelepel gedroogde oregano
1/4 theelepel gedroogde tijm
1/4 theelepel gedroogde basilicum
1/4 theelepel gedroogde dille
1 eetlepel verse platte peterselie
zout & peper
Bereiden:
Mix in een kom de cream cheese en de boter
Voeg de knoflook en alle kruiden toe
Mix alles goed door
Voeg zout en peper naar smaak toe
Doe het mengsel in een schaaltje of doos
Dek goed af en laat enige uren in de koelkast staan
Alle smaken trekken nu goed door
Serveer de "boursin" op kamertemperatuur met toast,
crackers of baquette
Of gebruik het in een ander recept
|
|