Herberskruid

www.comteche.com






KRUIDEN.....

Kruiden zijn niet meer weg te denken uit de keuken.
Het kan nog wel eens verwarrend wezen welk kruidje in welk gerecht.
Hieronder staan enige soorten met vermelding waar ze goed tot hun recht komen.


 


Anijs:
Fijn gestampt zaad te gebruiken in pudding, rijst, zure appelgerechten.
Hele zaden aftrekken ter bereiding van de anijsmelk.
Ook te gebruiken bij het inleggen van augurken.

Basilicum:

In het bijzonder worden melksausen geurig door basilicum, evenals meelspijzen.
Verder zeer geurig toekruid in pasteitjes, worst-, vlees- en visgerechten.
In salades, bij bereiding van kruidenazijn en bij rauwkost, vooral bij tomaten.

Bieslook:

De pijlvormige blaadjes dienen als toekruid bij sla, in slasausen, soepen, en andere gerechten.
Vlak voor het opdienen toevoegen.
Bieslook heeft een heerlijke zachte smaak.

Bonenkruid:
De bladeren, fijn gehakt, gedroogd of vers, zijn een geurig toekruid.
 Geliefd voor soepen en sausen.
Wordt veel gebruikt bij het inleggen van snij- en slabonen, verliest zijn smaak niet bij het koken.

Citroenmelisse:
Toekruid bij het inleggen van paling en haring.
Verder in soepen en sausen, bij vlees-, wild- en champignongerechten.
Mag niet in spijzen meekoken, daar het dan de geur en smaak verliest.
Geneeskrachtig: kalmerend, krampopheffend, spijsverteringbevorderend.



Dille:
De jonge, fijn verdeelde blaadjes en stengeltjes zijn te gebruiken als toekruid bij rauwe tomaat, salades, komkommer en in sausen bij vlees- en visgerechten.

Dragon:

De fijngehakte blaadjes zijn een zeer smakelijk en te weinig bekend als toekruid bij salade en sausen.
Bestanddeel van kruidenazijn.
Wordt ook gebruikt bij het inleggen van augurken, uien en haring.


Kaneel:
Smaakt heerlijk in sauzen voor b.v. wild en vlees en wordt ook verwerkt als zoetigheid in cannoli.
Gemalen kaneel wordt ook over vers fruit gestrooid.

Kervel:

Het jonge, frisse, naar anijs smakende blad wordt gebruikt als toekruid in soep, saus, sla en komkommersalades.
Door de zachte smaak kan grote hoeveelheden van dit kruid gebruiken.

Knoflook:
Heel populair, te gebruiken in geringe hoeveelheden in: salades, soepen en sausen allerhande.
Vleesgerechten, meelspijzen en exotische gerechten.
Geneeskrachtig: antiseptisch, urinedrijvend, bloeddrukverlagend, wormverdrijvend, spijsverteringbevorderend.



Komijn:

Als toekruid in kaaspannenkoeken, in sausen en bij bereiding van hete gerechten, bijv. Chili con carne.

Koriander:
Geneeskrachtig, de welreikende zaden worden fijn gestamd gebruikt als specerijen in bladgroenten of bij de bereiding van gebak.
 Verder te gebruiken bij het conserveren van vruchten, in kruidenazijn en likeurbereiding. Het aroma lijkt op dat van anijs.



Laurier:
Speelt een belangrijke rol in de keuken, in soep en in court-bouillon, maar zeker ook in vis en vleesmarinades of ook bij gebakken kastanjes.
Verse bladeren smaken sterker dan de droge.

Majoraan:

Zowel vers als gedroogd te gebruiken voor het kruiden van varkensvlees, kalfsvlees, worst, soepen, saus en salade.



Oregano:
Het ruikt sterk naar munt, en is een van de weinige kruiden die baat hebben bij het drogen..
Het past bijzonder goed bij aubergines en tomaten, als ingrediënt in tomatensauzen en over pizza's.

Peterselie:
Verse blaadjes, goed gehakt op het laatst aan een gerecht toevoegen.
Mogen niet meekoken.
Toekruid in soep, saus, vleesgerechten, visgerechten enz.
Gedroogde peterselie verliest veel van geur en smaak.



Pepermunt:

De blaadjes zijn zowel vers als gedroogd een geurig toekruid in sausen en vleesspijzen en aardappelen.
Bijzonder geschikt voor het koken met kool.
De blaadjes voor het opdienen verwijderen.
Vormt ook een voornaam bestanddeel van kruidenazijn.
Geneeskrachtig: kalmerend, krampopheffend, spijsverteringbevorderend.

Rozemarijn:
Toekruid bij schapenvlees en bij het inleggen van vis.
Bestanddeel van kruidenazijn.
De blaadjes hebben en opwekkende geur, de smaak is sterk aromatisch.

Salie:

Te gebruiken in vlees en visgerechten.
In sausen, in het bijzonder tomatensausen.
Geneeskrachtig: krampopheffend, kalmerend, zweetremmend.



Selderij:

Toekruid in soepen en sausen.
Goed gehakt op het laatst aan een gerecht toevoegen, mag even meekoken.

Tijm:

Tijm heeft een sterke aromatische geur en smaak en is te gebruiken in soepen, sausen. Bij vlees-, vis- en wildgerechten.
Wortelgewassen en prei worden door stoven met tijm gemakkelijker.
Gedroogd behoudt tijm goed de geur en smaak.
 Geneeskrachtig: Tegen hoofdpijn of wanneer je een kater hebt: dampen met tijm.
Is ook in de vorm van thee heel goed tegen keelpijn, eetlustopwekkend, hoestdempend, menstruatiebevorderend.

Zoutloos:
Ook een zoutloos dieet kan aangenaam op smaak gebracht worden door gebruik te maken van kruiden en aromaten.
Zo kan vis bereid worden met venkel, citroensap, kerrie of witte wijn.
Vlees kan op smaak worden gebracht met look, uien, peterselie, dragon, kampernoelies...
Voor sommige groenten kan zout vervangen worden door suiker: wortels, erwtjes, rode kool, venkel, witloof. Andijvie en bloemkool gaan perfect met look.
Wat citroensap geeft een heerlijk aroma aan tomaten en kampernoelies.


     



 



 


Luvdalot Graphics & Design

©Luvdalot Graphics & Design, 2003-2005