Anijs:
Fijn gestampt zaad te
gebruiken in pudding,
rijst, zure appelgerechten.
Hele zaden aftrekken ter
bereiding van de anijsmelk.
Ook te gebruiken bij het
inleggen van augurken.
Basilicum:
In het bijzonder worden
melksausen geurig door
basilicum, evenals
meelspijzen.
Verder zeer
geurig toekruid in
pasteitjes, worst-, vlees-
en visgerechten.
In salades, bij bereiding van
kruidenazijn en bij
rauwkost, vooral bij
tomaten.
Bieslook:
De pijlvormige blaadjes
dienen als toekruid bij
sla, in slasausen, soepen,
en andere gerechten.
Vlak
voor het opdienen
toevoegen.
Bieslook heeft
een heerlijke zachte smaak.
Bonenkruid:
De bladeren, fijn gehakt,
gedroogd of vers, zijn een
geurig toekruid.
Geliefd
voor soepen en sausen.
Wordt veel gebruikt bij
het inleggen van snij- en
slabonen, verliest zijn
smaak niet bij het koken.
Citroenmelisse:
Toekruid bij het inleggen
van paling en haring.
Verder in soepen en sausen,
bij vlees-, wild- en
champignongerechten.
Mag
niet in spijzen meekoken,
daar het dan de geur en
smaak verliest.
Geneeskrachtig: kalmerend,
krampopheffend,
spijsverteringbevorderend.
Dille:
De jonge, fijn verdeelde
blaadjes en stengeltjes zijn
te gebruiken als toekruid
bij rauwe tomaat, salades,
komkommer en in sausen bij
vlees- en visgerechten.
Dragon:
De fijngehakte blaadjes zijn
een zeer smakelijk en te
weinig bekend als toekruid
bij salade en sausen.
Bestanddeel van kruidenazijn.
Wordt ook gebruikt bij het
inleggen van augurken, uien
en haring.
Kaneel:
Smaakt heerlijk in sauzen
voor b.v. wild en vlees en
wordt ook verwerkt als
zoetigheid in cannoli.
Gemalen kaneel wordt ook
over vers fruit gestrooid.
Kervel:
Het jonge, frisse, naar
anijs smakende blad wordt
gebruikt als toekruid in
soep, saus, sla en
komkommersalades.
Door de zachte smaak kan grote
hoeveelheden van dit kruid
gebruiken.
Knoflook:
Heel populair, te gebruiken
in geringe hoeveelheden in:
salades, soepen en sausen
allerhande.
Vleesgerechten,
meelspijzen en exotische
gerechten.
Geneeskrachtig:
antiseptisch, urinedrijvend,
bloeddrukverlagend,
wormverdrijvend,
spijsverteringbevorderend.
Komijn:
Als toekruid in
kaaspannenkoeken, in sausen
en bij bereiding van hete
gerechten, bijv. Chili con
carne.
Koriander:
Geneeskrachtig, de
welreikende zaden worden
fijn gestamd gebruikt als
specerijen in bladgroenten
of bij de bereiding van
gebak.
Verder te gebruiken
bij het conserveren van
vruchten, in kruidenazijn en
likeurbereiding. Het aroma
lijkt op dat van anijs.
Laurier:
Speelt een belangrijke rol
in de keuken, in soep en in
court-bouillon, maar zeker
ook in vis en vleesmarinades
of ook bij gebakken
kastanjes.
Verse bladeren
smaken sterker dan de droge.
Majoraan:
Zowel vers als gedroogd te
gebruiken voor het kruiden
van varkensvlees, kalfsvlees,
worst, soepen, saus en
salade.
Oregano:
Het ruikt sterk naar munt,
en is een van de weinige
kruiden die baat hebben bij
het drogen..
Het past
bijzonder goed bij
aubergines en tomaten, als
ingrediënt in tomatensauzen
en over pizza's.
Peterselie:
Verse blaadjes, goed gehakt
op het laatst aan een
gerecht toevoegen.
Mogen niet meekoken.
Toekruid in
soep, saus, vleesgerechten,
visgerechten enz.
Gedroogde
peterselie verliest veel van
geur en smaak.
Pepermunt:
De blaadjes zijn zowel vers
als gedroogd een geurig
toekruid in sausen en
vleesspijzen en aardappelen.
Bijzonder geschikt voor het
koken met kool.
De blaadjes
voor het opdienen
verwijderen.
Vormt ook een
voornaam bestanddeel van
kruidenazijn.
Geneeskrachtig:
kalmerend, krampopheffend,
spijsverteringbevorderend.
Rozemarijn:
Toekruid bij schapenvlees en
bij het inleggen van
vis.
Bestanddeel van
kruidenazijn.
De blaadjes
hebben en opwekkende geur,
de smaak is sterk aromatisch.
Salie:
Te gebruiken in vlees en
visgerechten.
In sausen, in
het bijzonder tomatensausen.
Geneeskrachtig:
krampopheffend, kalmerend,
zweetremmend.
Selderij:
Toekruid in soepen en sausen.
Goed gehakt op het laatst
aan een gerecht toevoegen,
mag even meekoken.
Tijm:
Tijm heeft een sterke
aromatische geur en smaak en
is te gebruiken in soepen,
sausen. Bij vlees-, vis- en
wildgerechten.
Wortelgewassen en prei
worden door stoven met tijm
gemakkelijker.
Gedroogd
behoudt tijm goed de geur en
smaak.
Geneeskrachtig: Tegen
hoofdpijn of wanneer je een
kater hebt: dampen met tijm.
Is ook in de vorm van thee
heel goed tegen keelpijn,
eetlustopwekkend,
hoestdempend,
menstruatiebevorderend.
Zoutloos:
Ook een zoutloos dieet kan
aangenaam op smaak gebracht
worden door gebruik te maken
van kruiden en aromaten.
Zo
kan vis bereid worden met
venkel, citroensap, kerrie
of witte wijn.
Vlees kan op
smaak worden gebracht met
look, uien, peterselie,
dragon, kampernoelies...
Voor sommige groenten kan
zout vervangen worden door
suiker: wortels, erwtjes,
rode kool, venkel, witloof.
Andijvie en bloemkool gaan
perfect met look.
Wat
citroensap geeft een
heerlijk aroma aan tomaten
en kampernoelies.
|
|
|
|
|
|
©Luvdalot
Graphics & Design,
2003-2005
|