Hartige Sauzen
Adobe saus
Ingredienten:
1 snufje komijn
1 snufje oregano
12 stuks chipotle peper (of
andere hete chili pepertjes)
4 kopje water
1/2 kop uien
1/3 kop appelcider
1/4 kop ketchup
3 teentje knoflook
zout
Bereiden:
Doe alle ingredienten in een
sauspan
Kook op een laag vuur tot de
chili`s zacht zijn (1 a 2
uur)
En het vocht is gereduceerd
tot 1 kopje
Of laat het een hele dag of
nacht in de slowcooker
pruttelen op laag
Doe de saus in een blender
en mix tot een dikke saus
Blijft een paar weken goed
in de koelkast
Spicy Garlic Buffalo Saus
Ingredienten:
1/2 cup apple cider azijn*
1 eetlepel chili poeder
1 theelepel gerookte
paprikapoeder
2 theelepel zoete
paprikapoeder
1 eetlepel knoflook poeder
1/2 theelepel uienpoeder
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel zout
1 heelepel suiker
1/2 theelepel verse peper
1 eetlepel plantaardige olie
+1 theelepel
1 eidooier
2 eetlepel water (meer
indien nodig)
2 theelepels maizena
Bereiden:
In een kleine steelpan de
azijn, droge specerijen,
zout, suiker, peper en olie
vermengen
Breng aan de kook en zet
vuur laag
Laat 5 a 7 minuten pruttelen
tot het mengsel dikker word
Intussen de eidooier
opkloppen met het water en
de maizena
Schep 2 eetlepels van het
azijn mengsel bij het
eidooiermengsel
Klop goed door
Doe dit nog 2 keer
Giet het nu warme
eidooiermengsel bij het
azijn mengsel in de steelpan
Blijf roeren en laat nog 1 a
2 minuten pruttelen
Haal dan van het vuur en
laat afkoelen
Als de saus is afgekoeld mag
er meer water bij als het te
dik is
Doe de saus in een fles en
bewaar koel
TIP:
Als je een zachtere saus wil
klop het dan in een blender
even door voordat je het in
een fles giet
Lekker op kip (drumsticks,vleugeltjes)
En op frietjes en natuurlijk
Buffalo Chicken Sliders
Jeanne`s Knoflooksaus
Ingredienten:
1 beker creme fraiche (1/4
liter)
2 flinke eetlepels mayonaise
2 eetlepels gehakte bieslook
1 eetlepel gehakte platte
peterselie
1/2 eetlepels citroensap
2 teentjes knoflook (fijn
geplet)
peper & zout
Cayennepeper (optioneel)
Bereiden:
Doe de creme fraiche en de
mayonaise in een schaaltje,
Doe de geplette knoflook
erbij en klop alles goed
door.
Voeg het citroensap en de
bieslook en peterselie toe
Schep alles goed door elkaar
Breng op smaak met peper &
zout
TIP:
Je kunt voor de kick nog een
snufje cayennepeper erdoor
roeren als je het lekker
vind
Zoete Chilisaus
Ingredienten:
10 eetlepels witte of rode
wijnazijn
10 eetlepels water
10 eetlepels suiker
5 - 10 pepers (kan van
diverse soorten)
4 teentjes knoflook
2 eetlepels olie
2 theelepels zeezout
Bereiden:
Breng de wijnazijn met het
water en de suiker aan de
kook, laat het tot een
siroop inkoken
(niet te dik, bij afkoelen
wordt het dikker).
Maak de pepers schoon (haal
de zaden er uit voor minder
scherpte) en hak ze fijn,
Meng het vervolgens met het
zout
Pers de knoflook uit en
fruit dit in de olie.
Voeg vervolgens de knoflook
en pepers bij de siroop.
Roer het goed.
Doe het vervolgens in een
pot en laat het afkoelen
Ainsley's zoete Chilisaus
Ingredienten:
150 g poedersuiker
3 dl water
1 limoen
100 g gehakte rode pepertjes
zonder zaad
6 gehakte blaadjes munt
Bereiding:
Verwarm de suiker in het
water op laag vuur tot de
suiker is opgelost.
Schil de limoenen maar laat
het wit zitten.
Snij de schil in zeer dunne
reepjes, leg die naast
elkaar op een plant en hak
ze zeer fijn.
Pers de limoen uit.
Kook het suikerwater,
Doe limoenschil en -sap
erbij en laat nog 3 minuten
koken tot de stroop an de
bolle kant van een lepel
blijft hangen.
Doe de pepertjes erbij, haal
van het vuur en roer dan de
munt erdoor
Rode Bessen Pepergelei
De pit van de rode pepers
geeft deze gelei een lekker
bite.
Ook lekker bij koud vlees of
bij een kaasplankje
Voor 2-3 potten van 250 gram
Ingredienten:
1 kilo rode bessen
1 kilo suiker
2 rode pepers, in ringetjes
Extra nodig:
nylon zeef, zeefdoek, 2
potten van ½ liter
Bereiden:
Kook de potten en deksels in
een pan met ruim kokend
water ongeveer 5 minuten.
Laat ze uitlekken en drogen
op een schone theedoek.
Doe de bessen met steeltjes
en al in een grote pan en
breng langzaam aan de kook.
Druk met een lepel de besjes
stuk.
Voeg na 10 minuten koken de
suiker toe en breng weer al
roerend aan de kook.
Blijf roeren tot de suiker
is opgelost.
Zet de potten op een droge
theedoek klaar.
Doe de pepers in een grote
kom of pan.
Zet een nylon zeef op de kom
of pan en leg er het
zeefdoek in.
Giet de bessenmassa in de
zeef en laat rustig
uitlekken.
Niet drukken, dan kan de
gelei troebel worden.
Breng het bessensap met de
pepers nog even snel aan de
kook en kook nog 5 minuten
door.
Haal meteen van het vuur en
schenk het hete sap in de
potten.
Sluit meteen af.
Zelf gemaakte Ketchup
(1 cup = ca 230 ml)
Ingredienten:
1 blik gepelde tomaten (450
gram)
1/4 cup appelazijn
1/2 cup donkere bruine
suiker
1/2 theelepel mosterdpoeder
1/2 theelepel zeezout
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel allspice
1/2 theelepel gerookte
paprikapoeder
Bereiden:
Doe alle ingredienten in een
pan
Laat op medium hitte aan de
kook komen
Roer af en toe en laat 15
minuten koken
Tot het is ingekookt tot een
dikke massa
Gebruik een spatdeksel en
haal de pan van het vuur om
te roeren
Laat afkoelen voor het
serveren
Bewaar in de koelkast in een
afgesloten pot
TIP:
Je kunt de ketchup ook
pittiger maken door
chilipeper toe te voegen.
Jeanne`s Pindasaus
Ingredienten:
1 pot pindakaas zonder
nootjes
1 eetlepel olie
Klein uitje
1 knoflookteentje
1/2 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel ketoembar
1/2 theelepel djahe
flinke scheut Ketjap
1 eetlepel suiker
Kokosmelk of water (Kan
allebei)
zout en peper
Sambal
Bereiden:
Snipper het uitje heel fijn
en laat in de olie even
zweten
Knijp de knoflook fijn in de
pers en voeg toe
Roer om en voeg de
specerijen toe
Schep de pindakaas bij het
mengsel
Voeg de suiker toe
Roer op laag vuur tot de
suiker is opgelost
Voeg de ketjap toe
Doe nu scheutje voor
scheutje de kokosmelk of
water bij het mengsel
Is de pindasaus op goeie
dikte haal het van het vuur
en doe er zout en peper bij
Breng alles verder op smaak
met sambal (hot of mild naar
eigen smaak)
Hou de pindasaus warm
Lekker bij sate,kip,bbq
Joke`s Joppiesaus
Joke heeft geprobeerd de
bekende Joppiesaus te maken,
en het is haar aardig gelukt.
Hier mag hij niet ontbreken
(Dank je wel Joke voor het
recept)
Ingredienten
3 sjalotjes
fritessaus
kerriepoeder
curryketchup
gemalen peper
paprikapoeder
gedroogde tuinkruiden
Bereiding;
Snij de sjalotjes heel fijn.
Doe de fritessaus in een
schaaltje en meng met alle
ingredieten, behalve de
paprikapoeder en de
tuinkruiden.
Strooi deze er later
overheen.
Ik doe alle ingredienten op
gevoel erin.
Beurre Blanc (Botersaus)
Ingredienten:
500 gram koude roomboter
100 gram sjalot in brunoise
gesneden
5 dl witte wijn
3 dl room
peper & zout
Bereiding:
Snij de koude roomboter in
kleine blokjes en zet deze
in een bakje in de koelkast.
Doe de witte wijn en de in
brunoise gesneden sjalotjes
in een pan.
Breng de vloeistof aan de
kook en kook deze in tot 1/3
deel van de oorspronkelijke
hoeveelheid.
Voeg de room toe.
Laat nu de vloeistof inkoken
tot de helft van de
oorspronkelijke hoeveelheid.
Giet de vloeistof door een
zeef om de sjalotjes te
verwijderen.
Zet de pan op een laag vuur
en voeg al roerende met de
garde de klontjes koude
boter één voor één
onder voortdurend roeren aan
het mengsel toe.
Breng de saus op smaak met
wat peper en zout.
Serveer de saus direct.
Tips
In plaats van een garde kun
je ook een staafmixer
gebruiken voor het mengen
van de klontjes koude boter
door de warme massa.
Het hoofdbestanddeel van
deze saus is boter.
Gebruik voor botersauzen
altijd roomboter.
Dit natuurproduct heeft een
betere, vollere smaak dan
margarine.
In plaats van witte wijn kun
je ook azijn, fond of een
combinatie van vloeistoffen
gebruiken.
De saus mag na het monteren
niet meer koken.
|
|