Hapjes voor bij de borrel of een wijntje.....

Altijd lekker.......

Gevulde Vijgen....

Ingredienten:

gewelde vijgen met vanillesmaak (zakje a 250 g)
2 eetlepels gepelde ongezouten pistachenootjes.
50 g verse roomkaas naturel.
2 eetlepels anijsdrank (bijv. Pernod)

Bereiden:
 
Vijgen per 4 met steeltje naar boven op magnetronbestendig bordje leggen.
Bordjes vijgen na elkaar 30 sec. op hoogste stand (700 watt) in magnetron verwarmen, Zodat ze oorspronkelijke volume en bolle vorm terugkrijgen.
Met keukenschaar steeltjes van bovenkant knippen en vijgen dan voorzichtig kruislings insnijden.
Pistachenootjes grofhakken en in droge koekenpan kort roosteren.
In kom roomkaas mengen met helft van pistachenootjes, 1/2 el anijsdrank en zout en peper naar smaak.
Vijgen met behulp van theelepel met roomkaasmengsel vullen.
Vijgen zo veel mogelijk in oorspronkelijke vorm terugvouwen.
De vijgen op schaaltje leggen, bovenkant bestrooien met rest van pistachenootjes en rest van anijsdrank erover druppelen.
 

Antipasti Groenterolletjes....

Ingredienten:

1 pot geroosterde paprika's (465 g)
1 pakje gemarineerde artisjokken (100 g)
1 pakje gegrilde aubergine (100 g)
ca. 100 g zongedroogde tomaten in olie.
2 bolletjes mozzarella (kaas, a 125 g)
1 courgette.
2 eetlepels olijfolie.
1/2 bakje verse walnootpesto (a 100 g)
1/4 zakje verse munt (a 15 g)

Bereiden:
 
Laat de paprika's, artisjokken, aubergine en zongedroogde tomaatjes in een zeef goed uitlekken.
Snijd de paprika's en aubergines in brede repen en wikkel ze om in repen gesneden mozzarella.
Steek de rolletjes met een artisjok of tomaatje vast aan een cocktailprikker.
Bak dunne, lange plakken courgette in olijfolie, besmeer ze met walnootpesto en strooi er verse munt over.
Oprollen en vaststeken.
 



Minipizza met Roquefort....

Ingredienten:

1/2 pak mix voor pizzabodem (a 450 g)
2 eetlepels olijfolie.
200 g roquefort.
versgemalen peper.
1 blikje ansjovisfilets in olijfolie (ca. 50 g)
Oven voorverwarmen op 225 C of gasovenstand 5.

Bereiden:

Van mix voor pizzabodem met 1 eetlepel olie en water volgens gebruiksaanwijzing deeg kneden.
Van deeg grote lap vormen en hieruit 12 rondjes steken.
Kaas in plakjes snijden en over bodempjes verdelen.
Besprenkelen met rest van olie en bestrooien met peper.
Ansjovisfilets over pizzaatjes verdelen.
Minipizza's in midden van oven in ca. 15 minuten gaarbakken.
 

Mexicano`s......

Ingredienten:

1 pakje bladerdeeg (diepvries) (10 plakjes)
1 ei.
1 eetlepel bloem.
150 g salami (in plakjes van 1/2 cm dik gesneden)
1/4 komkommer.
2 takjes peterselie.
4 eetlepels tomatensaus. (of voor pittig chilisaus)

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 c of gasovenstand 4.
Strooi wat bloem op het aanrecht. Laat de plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien (dat duurt ongeveer 10 minuten).
Klop in een kommetje het ei met een vork los met 1 eetlepel water.
Snij de salami in kleine blokjes en doe die in een kom.
Was de komkommer, verwijder het zaad en snij de komkommer in kleine blokjes. Doe de komkommer bij de salami. Knip de peterselie erboven.
Schep de tomatensaus erdoor.
Op elk plakje deeg schep je 1 eetlepel groen-gespikkelde vulling.
Smeer op de rand van zo'n plakje wat losgeklopt ei.
Vouw de plakjes dubbel.
Druk met de tanden van een vork de randen goed dicht (zo krijg je mooie kartelrandjes).
Over de bovenkant een beetje ei... de Mexicano's zijn klaar voor de oven. Bakpapier op de bakplaat, Mexicano's erop en bakken maar.
Midden in de oven zijn ze na 20 minuten mooi goudbruin.


Gehaktballetjes met Tzatziki...

Ingredienten:

1 snackkomkommer.
zout.
50 g pistachenoten.
4 eetlepels olie.
4 takjes munt.
500 g rundergehakt.
1/2 theelepel gemberpoeder.
versgemalen peper.
2 teentjes knoflook.
2 bakjes Griekse roomyoghurt (a 150 g)

Bereiden:

Komkommer schillen, in lengte doorsnijden en met theelepel zaadjes verwijderen. Komkommer op grove rasp raspen of in kleine stukjes snijden.,p>
Komkommer in zeef bestrooien met zout en ca. 20 minuten laten staan.
Intussen pistachenoten pellen.
In koekenpan 1 eetlepel olie verhitten en pistachenoten kort bakken, daarna in stukjes hakken.
Munt fijnhakken. In kom gehakt mengen met pistachenoten, helft van munt, gemberpoeder, zout en peper.
Gehakt tot ca. 30 kleine balletjes vormen.
Vocht met lepel uit komkommer drukken.
Knoflook boven kom uitpersen.
Yoghurt, komkommer en rest van munt erdoor roeren.
Tzatziki op smaak brengen met zout en peper.
In koekenpan rest van olie verhitten en gehaktballetjes in ca. 10 minuten rondom bruin en gaar bakken.
Balletjes warm, lauw of koud serveren met prikkers en tzatziki.

Guacamole.....

Ingredienten:

1 tomaat.
1 bosuitje.
1 zakje verse koriander (15 g)
1/2 limoen.
1 teentje knoflook.
2 theelepels Mexicaanse kruiden.
2 rijpe avocado's.
zout.
tabasco (rood of groen)
25 g feta (kaas)

Bereiden:

Tomaat ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees heel fijn hakken.
Wit van bosui fijnhakken, groen in dunne ringetjes snijden.
Koriander grof hakken. Limoen uitpersen. Knoflook pellen en boven kom uitpersen. Tomaat, wit van bosui, driekwart van koriander, 1 eetlepel limoensap en Mexicaanse kruiden door knoflook roeren.
Avocado's halveren, pit verwijderen en avocado's met lepel uithollen.
Vruchtvlees in diep bord scheppen en met vork fijnprakken.
Tomaatmengsel erdoor roeren.
Guacamole op smaak brengen met zout, limoensap en tabasco.
Guacamole in kom of in lege avocadohelften scheppen.
Feta verkruimelen en met uiringetjes en rest van koriander over guacamole strooien.
Serveren met tortillachips.


Tip....
Het vruchtvlees van een avocado verkleurt snel. Een klein beetje citroen- of limoensap erover druppelen vertraagt dit proces.
 

Walnoten-Pestokoekjes....

Ingredienten:

4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
1 eetlepel walnotenpesto (bakje a 100 g)
1 eetlepel walnoten.
1 ei.
 

Bereiden:

Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
Elk plakje bestrijken met walnotenpesto en bestrooien met fijngehakte walnoten. Plakjes oprollen, met losgeklopt ei bestrijken en in plakjes snijden.
Koekjes in 10-12 minuten in oven van  ca.200 graden goudbruin en krokant bakken.

Hammousse met Portgelei....

Ingredienten:

1 sneetje wit-casinobrood.
40 g gebraden beenham.
75 g mascarpone.
zout en peper.
2 blaadjes witte gelatine.
1 1/2 dl rode port.
6 blaadjes selderij.

Bereiden:

Korstjes van casinosneetje snijden en sneetje uitrollen tot ca. 1/2 cm dikte.
In kommetje met staafmixer ham fijnhakken. Mascarpone erdoor scheppen en op smaak brengen met zout en peper.
In kom met koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
In pan port aan de kook brengen.
Port ca. 3 minuten laten inkoken, op smaak brengen met zout.,p>
Gelatine goed uitknijpen en van vuur af al roerend in hete port oplossen. Portmengsel ca. 5 minuten laten afkoelen. Schaaltje bekleden met plasticfolie. Uitgerold casinosneetje erin leggen.
Ham-mascarponemengsel erover verdelen en gladstrijken.
Selderijblaadjes erop leggen.
Portmengsel erover schenken en geheel in koelkast in ca. 2 uur laten opstijven. Plasticfolie uit schaaltje nemen en opzij vouwen.
Met warm scherp mes hammousse in blokjes van ca. 2 x 2 cm snijden.
Blokjes op vier kleine schoteltjes leggen.

Garnalenspiesjes..

Ingredienten:

2 verse krieltjes in de schil (zak a 500 g)
zout.
1 teentje knoflook.
1/4 serehstengel.
1/4 rode peper.
4 eetlepels olie.
12 cocktailgarnalen (bakje a 125 g)
4 kleine takjes koriander.

Bereiden:


Krieltjes goed schoonboenen onder koud water en in pan met water en zout in ca. 15 minuten gaarkoken.
Intussen knoflook pellen en fijnhakken.
Uiteinde en sprieten van sereh afsnijden en stengel in stukjes snijden.
Peper schoonmaken en in heel kleine stukjes snijden.
In koekenpan olie verhitten.
Knoflook, sereh, peperstukjes en zout ca. 1 minuut zachtjes fruiten.
Garnalen door olie scheppen en al omscheppend op matig vuur bakken tot ze door en door warm zijn.
Krieltjes afgieten, halveren en met een beetje olie uit pan bestrijken.
Garnalen aan prikkers rijgen en koriander eromheen draaien.
Op ieder spiesje een half aardappeltje steken.

Asperge-Hambakjes....
 

Ingredienten:


1/2 bakje aspergetips (a 100 g)
2 eetlepels mayonaise.
1 theelepel Zaanse mosterd.
1 eetlepel melk.
75 g gekookte hamblokjes.
zout en peper.

Bereiden:

1 doosje salade/ragoutcups (20 stuks)
Aspergetips in stukjes van 1/2 cm snijden en in vergiet doen.
In steelpan of waterkoker water aan de kook brengen en over aspergetips schenken.
In kom mayonaise, mosterd en melk door elkaar roeren.
Hamblokjes (1 eetlepel achterhouden voor garnering) heel fijn hakken en door mosterdmayonaise scheppen.
In elke cup 1 theelepel mosterd/hammayonaise scheppen.
Aspergestukjes erbovenop leggen.
Garneren met achtergehouden hamblokjes.