Hamburgers


Wat is er nu lekkerder dan een sappige burger, perfect gegrild, op een knapperig broodje en voorzien van je favoriete saus of andere toebehoren.
Wanneer was de laatste keer dat je de "volmaakte" burger hebt gegeten, genietend van elke volgende hap??
Hoe hamburgers te maken weet iedereen.
Welk soort gehakt je ervoor gebruikt is eigenlijk niet zo belangrijk.
Dat hangt geheel van je eigen smaak af.

Meestal word er rundergehakt of tartaar gebruikt.
De 1 houd van een vette hamburger en een ander apprecieert meer de wat drogere variant.
Dat hangt van het soort vlees af.
Varkensvlees is nu eenmaal vetter dan rundervlees.
Ik zelf vind 2/3tartaar met een 1/3 varkens gehakt lekker.
Hier zijn een paar tips om je hamburger lekker mals en smakelijk te maken en er geen slappe vette hap aan over te houden.
Je kunt allerlei smaken toevoegen net wat je zelf het lekkerst vind.
Verse kruiden...(goed droog gemaakt)
Gedroogde kruiden en specerijen.
Je favoriete kaas..(blauwe kaas, geitenkaas, gorgonzola, stilton en cheddar)
Allerlei sauzen...olijven, kappertjes, chili pepers, gebakken bacon.
Er is keus genoeg in smaken.
Alleen een belangrijke regel...

Doe NOOIT zout in je gehakt mengsel.

Zout trekt vocht uit het vlees en je burger zou droog en taaiig worden.
Zout het vlees vlak voordat je het op de grill legt.
Mix alle ingredienten luchtig door elkaar. Lang kneden en mengen zorgt dat je burger erg zwaar op de maag gaat liggen.
Heb je je burger mengsel gemaakt...Laat het dan enige tijd in de koelkast tot rust komen.
Alle smaken zullen zich ontwikkelen en meer tot hun recht komen.
Laat de broodjes even met het snijvlak op de grill meewarmen, zodat ze knapperig zijn.
Je zult zien en proeven......dat de perfecte hamburger je in "Hamburger Heaven" doet wanen.




Gameday Burger

1 grote aardappel geschild en geraspt.
1 kopje geraspte emmenthaler kaas.
1 kopje gesneden champignons.
2 pond gehakt naar eigen keus.
50 gram uiensoep uit een pakje.

Zorg dat de grill goed heet is.
Doe de soep poeder bij het gehakt en mix alles vlug door elkaar.
In andere kom de overige ingredienten mixen.
Maak 6 grote burgers, maak een soort zakje in elke burger en doe daar het kaas,aardappelen champignon mengsel in.
Vouw de burger goed dicht.Smeer hem in met olie en laat hem bruin en gaar worden onder de grill of op de BBQ.




Cajun Burgers

1 pond gehakt naar eigen keuze.
3 eetlepels broodkruim.
1 ei.
1 eetlepel cajunkruiden.
1 eetlepel mosterd.
1/4 kop bbq saus.
1 theelepel cajunkruiden.
4 plakken cheddar kaas.


Verwarm de grill.
Meng de bbq saus met de 1/4 theelepel cajunkruiden.
Mix in een andere kom de overige ingredienten.
Maak 4 burgers.
Bak de burgers in 5 minuten bruin en gaar.
Leg op elke burger een plak cheddarkaas en laat smelten.
Serveer de burgers met de bbqsaus.




Amerikaanse Miniburgers

3 sjalotjes.
2 beschuiten.
500 gram rundertartaar.
2 eieren.
3 eetlepels fijngesneden peterselie.
2 eetlepels tomatenketchup.
Een paar druppels tabasco.
peper en zout.

Snipper de sjalotjes en verkruimel de beschuiten.
Meng de tartaar met de
sjalot, het beschuit, de eieren, de peterselie, de tomatenketchup, de
tabasco en peper en zout en vorm van dit mengsel 12 ovale hamburgertjes.
Bestrijk ze rondom licht met roerbakolie en rooster ze op de hete barbecue
in circa 10 minuten bruin en gaar.
Keer ze halverwege om.
Leg de hamburgertjes op mini-sesambroodjes en garneer met plakjes tomaat en
augurk, reepjes ijsbergsla en een plakje kaas.




Klassieke Burger...

1 sjalotje.
200 g runder gehakt.
1 el creme fraiche.
1 el gesnipperse peterselie.
zout.
(versgemalen) peper.
30 gr boter.
2 (hamburger)broodjes.


Snipper het gepelde sjalotje heel fijn.
Doe het gehakt in een kom en kneed de sjalot , creme fraiche, peterselie en zout en peper naar smaak erdoor.
Vorm van het gehakt mengsel 2 platte schijven.
Grill de hamburgers in 3-5 min per kant (afhankelijk van de gewenste gaarheid) bruin.




Kaas Spekburger...

500 gram bacon zonder zwoerd.
250 gram mager varkensgehakt.
1/2 kop cheddar.
1/4 kop geraspte parmenzaanse kaas.
1/2 kop verse broodkruimels.


snufje cayennepeper.
Mix de bacon met het varkensvlees, broodkruimels en kaas fijn in de keukenmachine.
Voeg de cayennepeper toe en meng het goed door elkaar.
Vorm er 8 schijven van en zet ze 30 minuten in de koelkast.
Rooster de burgers 6 minuten per kant, Serveer met garnituur naar keuze.




Feta Burger...

400 g gehakt 1 sjalot. (fijngehakt)
1 ei.
3 eetlepels paneermeel.
2 theelepels oregano.
50 g feta. (in blokjes van 1 cm)
1/2 krop ijsbergsla. (in reepjes)
1 vleestomaat. (in plakken)
1/2 rode ui. (in ringen)


Meng in een kom het gehakt, sjalotje, ei, paneermeel, oregano, feta, zout en peper door elkaar
Vorm hier 4 hamburgers van.
Grill de burgers op de grill of bbq.
Beleg 4 broodjes met sla, tomaat, een hamburger en rode ui.



Visburgers...

750 gram kabeljauw.
90g cheddar.
80g paneermeel.
1 ei.
3 lente-uitjes.
60 ml limoensap.
1 theelepel sojasaus.
2 eetlepels mirin. (Japanse kookwijn)
1 eetlepel gehakte dille


Doe de vis met alle overige ingredienten voor de hamburgers in de keukenmachine en maal in ongeveer 3 minuten fijn.
Maak 8 balletjes van het mengsel en plet ze tussen de handpalmen tot je hamburgers van ongeveer 2 cm dikte hebt.
Wrijf ze rijkelijk in met vismarinade en laat ze maximaal 3 uur rusten in de koelkast.
grill ze op de grill of bbq.




The Lorraine Burger
...

2 Augurken.
2 bos of lenteuitjes.
100 gram zuurkool.
2 lepels zure room of creme fraiche.
8 plakjes bacon.


Wordt in Michigan ook Holland-burger genoemd.
Kan met rund- en varkensvlees worden gemaakt.
Snipper 2 augurken en 2 bosuitjes.
Leg 100 g zuurkool in een kom en strooi uitjes en augurk erover. Meng 2 lepels zure room of creme fraiche met 2 theelepel fijne mosterd en giet over de zuurkool.
Bak 2 hamburgers in boter.
bak dan 8 plakjes bacon of ontbijtspek knapperig.
Schep de zuurkool over de onderste helft van de bolletjes, leg de hamburgers en het spek erop en doe de bovenste helft van de bolletjes erop of ernaast.