Gingerbread Huisjes
Vinden jullie ze ook zo leuk
Die kleine Hans en Griet huisjes,
Zo noem ik ze.......
Ze zijn echt niet moelijk te maken
En wil je ze maken maar je kijkt
tegen het bakken op
Maak de huisjes dan van karton of
kant en klare koekjes
Met glazuur, tumtum en allerlei
klein snoepgoed kom je een heel eind.
Maar ga je ze echt bakken dan heb je
eerst een template nodig.
Template Huisje.
De
ruitjes zijn 2 & 1/2 cm groot
Ruitjes papier kun je in elke hobbyzaak
kopen.
Dit is
een huisje met een voorportaaltje
Je kunt dat voorportaaltje ook weglaten
Je kunt ook de deur en raampjes niet
uitsnijden maar aangeven door het ondiep
met een mesje in te snijden op het deeg.
Je kunt dan naderhand met glazuur de
versiering aanbrengen op de deur en
raampjes.
Je kunt een bodem maken van deeg en daar
het huisje op plakken
Een dik stuk karton met folie omhullen
is net zo goed
Maak dat groter dan het huisje en je
hebt gelijk ruimte voor een tuintje.
Ingredienten:
Voor de gingerbread:
250 gram ongezouten boter
200 gram donkerbruine basterdsuiker
7 eetlepels golden syrup
600 gram bloem
2 theelepels zuiveringszout
4 theelepels gemberpoeder
voor decoratie:
200 gram amandelen (halve of snippers)
2 eiwitten
500 gram poedersuiker & extra voor
strooien
125 gram mini chocolade sticks
allerlei kleine snoepjes (tumtum,
smarties e.d.)
eetbare zilverballetjes
1 chocolade pijpje voor schoorsteen
Bereiden:
Verwarm de oven voor tot 200 graden
celsius
Smelt de boter, suiker en syrup in een
pan
Mix de bloem, zuiveringszout en
gemberpoeder in een kom
Roer het boter mengsel erdoor om een
stevig deeg te maken
Als het geen bal word doe er dan een
lepel water bij
Knip de muren, dak en voorkant van de
template uit
Leg een vel bakpapier op je werkplek
Rol een kwart van het deeg uit (2 munten
dik)
Leg er een template op en snij uit (met
het bakpapier)
Leg dit op het bakblik
Doe dit met het overige deeg,werk zo het
hele huis af
Neem steeds een stuk bakpapier eronder
En hou dit onder het deeg als je het op
het bakblik legt
Je hebt nu 2 voorgevels, 2 zijmuren en 2
dakpanelen,
(Zoek zoveel mogelijk hele amandelen)
Bekleed de dakpanelen met de amandelen
snippers
Steek ze er zo in dat het dakpannetjes
lijken
Bak alle panelen ca 12 minuten in de
oven
(de randen gaan iets kleuren)
Haal ze uit de oven en laat iets
afkoelen
Snij of knip langs de template zodat de
randen mooi glad zijn
Laat ze goed afkoelen
Maak een dik glazuur van de poedersuiker
en de eiwitten
Schep dit in een spuitzak met medium
spuitmondje
Spuit langs de randen van de muur het
glazuur en druk het huis voorzichtig
tegen elkaar
Zet desnoods een kom binnenin om de "muren"
te steunen
Laat het nu goed drogen voor een paar
uur
Als het goed hard is kunnen de
dakpanelen erop geplakt worden met
glazuur
Het zijn nogal stijle dakpaneeltjes dus
misschien moet je ze een paar minuten
vasthouden
tot het glazuur gaat drogen
Laat het huisje drogen (een nacht)
Nu kan het huisje versierd worden
Plak met glazuur de mini chocolade
sticks aan de zijkant
Plak er 3 aan de voorkant als deur
Om ijspegels langs het huis te maken zet
je het spuitmondje op 90 graden hoek op
het dak
knijp een erwtgrootte klont glazuur uit
de zak, houd de druk erop en
beweeg het spuitmondje naar onder en
weer op
Ga zo langs de rand van het dak
Plak de schoorsteen op elkaar en laat
even drogen
Plak het met glazuur op het huisje.
Versier het huisje verder met smarties,
tumtummetjes en ander klein snoepgoed
Het huisje is een week eetbaar
Maar het kan veel langer blijven staan
TIP:
Heb je deeg over?
Maak dan kleine gingerbread boompjes en
zet ze naast het huisje
Versier de boompjes met zilveren
pilletjes
Of maak nog gingerbread mannetjes.
Leuk om met kinderen te versieren.
Door
de "versiering" van andere snoepjes te
maken krijg je weer een heel ander
huisje.
Strooi kokosrasp over het dak en je hebt
sneeuw.
Ook
leuk om hele kleine huisjes te maken die
je op de rand van een beker klemt.
Net zoals je vroeger "opzettertjes" had.
Koekjes die je rechtop op een
ondergrondje kon zetten, meestal waren
het dieren.
Leuk om het bekertje chocolade mee te
versieren.
Het
recept van de gingerbread is van
BBC Good Food.
Op hun website kun je ook een
template downloaden.
De foto`s komen van Internet.
|