Gehakt.....Wat kan je er niet mee
doen....
Als balletje bij de maaltijd, als
borrelhapje
Of in een spaghettisaus....
Met gehakt is genoeg te varieren
Doe er eens kaas,zongedroogde
tomaatjes of champignons door
Keuze genoeg om van de gewone
gehaktbal iets anders te maken.
Mexicaans gehakt....
1 ui
1 teentje knoflook
1 rode paprika
1 eetlepel olie
250 gram rundergehakt
peper en zout
chilisaus of sambal
1 blikje maïskorrels
1 klein blikje tomatenpuree
1 - 2 eetlepels stroop
Maak de ui en de knoflook schoon en
snijd ze klein.
Was de paprika,
halveer hem en verwijder zaadlijsten
en pitjes.
Verwarm de olie in een braadpan of
hapjespan en fruit hierin de ui en de
knoflook enkele minuten.
Voeg het
gehakt toe en bak dit al roerend gaar
en rul.
Maak dit pittig op smaak met
peper, zout en chilisaus of sambal.
Laat de maïs in een zeef of vergiet
uitlekken.
Doe de maïs, de
tomatenpuree, de paprika en de stroop
bij het rundergehakt en laat het in 5
minuten gaar worden.
Pittige gehaktballetjes....
2 sneetjes (oud) brood of 2
beschuiten
1 kleine ui
250 gram rundergehakt
1/2 theelepel sambal
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel ketjap manis
nootmuskaat
zout
1 teentje knoflook
40 gram margarine
1/2 pakje gepureerde tomaten
1/3 bouillontablet
Snijd de korstjes van het brood en
verkruimel het brood.
Laat het brood
in 4 eetlepels water of melk weken.
Of
wrijf de beschuiten boven een grote
schaal fijn.
Maak de ui schoon en snijd hem klein.
Doe het gehakt bij het brood of de
beschuit en voeg de ui, de sambal, de
gembersiroop, de ketjap, wat
nootmuskaat en zout toe en pers het
teentje knoflook er boven uit.
Was je handen, kneed alles goed door
elkaar en draai er kleine balletjes
van (ca.1/4 van een gewone bal).
Doe de margarine in een braadpan.
Zet
hem op hoog vuur tot de margarine
bruin is en het schuim begint weg te
trekken.
Doe dan de gehaktballetjes in
de pan en bak ze rondom in enkele
minuten bruin.
Doe een deksel op de
pan en bak het vlees op laag vuur in
15 minuten gaar. Schep ze af en toe om.
Voeg de gepureerde tomaten toe met ½
dl water en het stukje bouillontablet.
Warm de saus nog even door en laat de
bouillontablet oplossen.
Gepaneerde gehaktballetjes....
zonnebloemolie of arachaïde-olie (om
te frituren)
paneermeel
1 zakje gehaktkruiden
150 g roomkaas (Boursin)
2 eieren
2 eetlepels verse bieslook (fijngeknipt)
2 plakjes rauwe ham
500 g kalfsgehakt
Meng het gehakt in een ruime kom met
de gehaktkruiden 1 eetl. bieslook 1
ei en 3 eetlepels paneermeel.
Vorm van
het gehakt 12 balletjes en druk deze
in de hand zo plat mogelijk. Snijd de
rauwe ham in heel kleine stukjes en
meng ze met de verse roomkaas en 1
eetl. bieslook.
Verdeel het ham-roomkaasmengsel
in 12 porties.
Neem telkens een
platgedrukt balletje gehakt in de
hand
Leg er een portie van het ham-roomkaasmengsel
op.
Vouw het gehakt om het mengsel en
druk de randen van het gehakt
voorzichtig op elkaar zodat de kaas er
niet meer uit kan.
Klop het andere ei
los.
Haal de gevulde gehaktballen
eerst door het losgeklopte ei en
vervolgens door het paneermeel.
Laat
ze in de koelkast ten minste 15
minuten opstijven.
Verhit de olie om te frituren tot ca.
170°C.
Frituur de gevulde gehaktballen
(maximum 6 tegelijk) in de hete olie
goudbruin en gaar (ca. 7 minuten) en
laat ze op keukenpapier uitlekken.
Italiaans kalfsgehaktbrood met
pesto
1 beschuit
1,5 eetlepel pesto (basilicumsaus)
2 eetlepels geklutst ei
20 g pijnboompitten
3 eetlepels mayonaise
3 eetlepels yoghurt
300 g kalfsgehakt
Verwarm de oven voor op 200° C.
Rooster de pijnboompitjes in een droge
koekenpan al roerende, goudbruin.
Maak de beschuit fijn en meng met het
gehakt het geklutste ei 1 eetl.
pesto een snuifje zout en de
pijnboompitjes. silicum.
Vorm van het gehakt een bal.
Leg de
gehaktbal in een cakevormpje van ca.
10 cm en druk hem aan, zodat ook alle
hoeken met gehakt zijn gevuld.
Bak het
gehaktbrood midden in de hete oven in
ca. 20 - 30 minuten gaar.
Laten
afkoelen.
Meng de mayonaise met de
yoghurt en de rest van de pesto.
Snijd
het gehaktbrood in dunne plakken.
Serveer de saus erbij. Lekker met een
salade van kropsla, Rucola (raketkruid)
en takjes verse kruiden zoals kervel
en basilicum.
Thaise gehaktballen met kokossaus
1 eetlepel zonnebloem olie
1,5 eetlepel Nam Pla (Thaise vissaus)
1,5 eetlepel Red Curry Paste (of 3/4
eetl. Sambal brandal)
1/2 kleine limoen
1/2 theelepel sesamolie
2 eetlepels geklutst ei
2 eetlepels kokosmelk (blik)
2 eetlepels paneermeel
300 g kalfsgehakt
Meng het gehakt met 3/4 eetl. Red
Curry Paste (of 1 theel. sambal)
De
eieren en het paneermeel.
Vorm er 4
gehaktballen van.
Verhit de olie in een diepe braadpan
en bak hierin de gehaktballen rondom
bruin.
Pers de 1/2 limoen uit en meng
het sap met de kokosmelk de rest van
de Red Curry Paste (of sambal) en de
vissaus.
Voeg het kokosmengsel aan de
gehaktballen toe
Breng het vocht
tegen de kook aan en laat de
gehaktballen met de deksel schuin op
de pan in ca. 15 minuten gaar worden.
Geregeld keren.
Roer de sesamolie door
de saus.
Sloppy Joe...
1 ui
100 g salami
400 g rundergehakt
3 dl gekruide tomatensaus (sugo)
1 eetl. Dijonmosterd
1 eetl. worcestersaus
4 of 8 kaiserbroodjes
4 blaadjes lollo biondo
1 tomaat
Snipper de ui heel fijn.
Hak de salami
fijn.
Bak in een braadpan het gehakt
eerst zachtjes tot wat vet uit het
gehakt komt, bak het daarna al
omscheppend rul.
Voeg de salami en ui toe en bak het
geheel nog circa 3 minuten.
Roer de
tomatensaus met de mosterd en
worcestersaus erdoor en voeg zout en
peper naar smaak toe.
Laat het geheel circa 15 minuten
zachtjes pruttelen en indikken.
Snijd
de kaiserbroodjes open en rooster de
snijvlakken onder een hete grill even
bruin.
Leg de onderste helften op vier
bordjes.
Leg op elk broodje een blaadje sla
en schep de gehaktsaus erop en ernaast.
.
Garneer met plakjes tomaat en leg de
bovenste helft van het broodje er weer
op.
Gehakt met gember en groente....
1 ui
1 winterwortel
0,5 savooienkool (ca. 250 gram)
boter
400g gehakt
1,5 eetlepel bakgember
0,5 theelepel sambal oelek
1 eetlepel ketjap
Maak de ui schoon en snipper hem fijn.
Maak de wortel schoon en snijd hem in
reepjes.
Maak de kool schoon en snijd
deze in smalle reepjes.
Verhit wat
boter in een pan en fruit hierin
eventjes de ui.
Voeg het gehakt toe en
bak dit rul.
Voeg dan de wortel, kool,
gember, sambal, ketjap en peper en
zout toe.
Leg een deksel op de pan en
smoor het gerecht zachtjes gaar in 10
minuten. Lekker met rijst.
Gehakt ratatouille....
500g rundergehakt
1 eetlepel olie
1 ui
1 teentje knoflook
1 theelepel mosterd
zout
peper
4 tomaten
1 aubergine
1 groene paprika
1 rode paprika
100g kaas in plakjes
Maak de ui schoon en snipper hem.
Pel
het knoflookteentje en pers hem uit.
Ontvel de tomaten en snijd ze in
plakken.
Was de aubergine en snijd
deze in plakken.
Maak de paprika's
schoon en snijd ze in reepjes.
Verhit
de olie in een pan en bak hierin het
gehakt rul.
Voeg dan de ui en knoflook
toe en bak deze even mee.
Roer er dan
de mosterd, peper en zout door.
Vet een ovenschaal in en schep hierin het
gehaktmengsel.
Leg hierop de
tomatenplakjes en strooi er wat peper
en zout over.
Leg de plakken
aubergineplakken boven op de
tomatenplakjes en strooi ook hier wat
peper en zout over.
Leg hierboven de
paprikareepjes en dek het af met de
plakjes kaas.
Zet de schaal 35 minuten
in een voorverwarmde oven van 180
graden. Lekker met
aardappelpuree