Gehakt.....Wat kan je er niet mee doen....
Als balletje bij de maaltijd, als borrelhapje
Of in een spaghettisaus....
Met gehakt is genoeg te varieren
Doe er eens kaas,zongedroogde tomaatjes of champignons door
Keuze genoeg om van de gewone gehaktbal iets anders te maken.

                                                           

Mexicaans gehakt....

 1 ui
 1 teentje knoflook
 1 rode paprika
 1 eetlepel olie
 250 gram rundergehakt
 peper en zout
 chilisaus of sambal
 1 blikje maïskorrels
1 klein blikje tomatenpuree
 1 - 2 eetlepels stroop

Maak de ui en de knoflook schoon en snijd ze klein.
Was de paprika, halveer hem en verwijder zaadlijsten en pitjes.
Verwarm de olie in een braadpan of hapjespan en fruit hierin de ui en de knoflook enkele minuten.
Voeg het gehakt toe en bak dit al roerend gaar en rul.
Maak dit pittig op smaak met peper, zout en chilisaus of sambal.
Laat de maïs in een zeef of vergiet uitlekken.
Doe de maïs, de tomatenpuree, de paprika en de stroop bij het rundergehakt en laat het in 5 minuten gaar worden.
 

Pittige gehaktballetjes....

2 sneetjes (oud) brood of 2 beschuiten
 1 kleine ui
 250 gram rundergehakt
 1/2 theelepel sambal
1 eetlepel gembersiroop
 1 eetlepel ketjap manis
 nootmuskaat
 zout
 1 teentje knoflook
 40 gram margarine
 1/2 pakje gepureerde tomaten
 1/3 bouillontablet

Snijd de korstjes van het brood en verkruimel het brood.
Laat het brood in 4 eetlepels water of melk weken.
Of wrijf de beschuiten boven een grote schaal fijn.
Maak de ui schoon en snijd hem klein.
Doe het gehakt bij het brood of de beschuit en voeg de ui, de sambal, de gembersiroop, de ketjap, wat nootmuskaat en zout toe en pers het teentje knoflook er boven uit.
Was je handen, kneed alles goed door elkaar en draai er kleine balletjes van (ca.1/4 van een gewone bal).
Doe de margarine in een braadpan.
Zet hem op hoog vuur tot de margarine bruin is en het schuim begint weg te trekken.
Doe dan de gehaktballetjes in de pan en bak ze rondom in enkele minuten bruin.
Doe een deksel op de pan en bak het vlees op laag vuur in 15 minuten gaar. Schep ze af en toe om.
Voeg de gepureerde tomaten toe met ½ dl water en het stukje bouillontablet. Warm de saus nog even door en laat de bouillontablet oplossen.
 

Gepaneerde gehaktballetjes....

zonnebloemolie of arachaïde-olie (om te frituren)
 paneermeel
 1 zakje gehaktkruiden
 150 g roomkaas (Boursin)
 2 eieren
 2 eetlepels verse bieslook (fijngeknipt)
 2 plakjes rauwe ham
 500 g kalfsgehakt

 
Meng het gehakt in een ruime kom met de gehaktkruiden  1 eetl. bieslook  1 ei en 3 eetlepels paneermeel.
Vorm van het gehakt 12 balletjes en druk deze in de hand zo plat mogelijk. Snijd de rauwe ham in heel kleine stukjes en meng ze met de verse roomkaas en 1 eetl. bieslook.
Verdeel het ham-roomkaasmengsel in 12 porties.
Neem telkens een platgedrukt balletje gehakt in de hand
Leg er een portie van het ham-roomkaasmengsel op.
Vouw het gehakt om het mengsel en druk de randen van het gehakt voorzichtig op elkaar zodat de kaas er niet meer uit kan.
Klop het andere ei los.
Haal de gevulde gehaktballen eerst door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel.
Laat ze in de koelkast ten minste 15 minuten opstijven.

Verhit de olie om te frituren tot ca. 170°C.
Frituur de gevulde gehaktballen (maximum 6 tegelijk) in de hete olie goudbruin en gaar (ca. 7 minuten) en laat ze op keukenpapier uitlekken.
 

Italiaans kalfsgehaktbrood met pesto

 1 beschuit
 1,5 eetlepel pesto (basilicumsaus)
 2 eetlepels geklutst ei
 20 g pijnboompitten
 3 eetlepels mayonaise
 3 eetlepels yoghurt
 300 g kalfsgehakt

Verwarm de oven voor op 200° C.
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan  al roerende, goudbruin. Maak de beschuit fijn en meng met het gehakt  het geklutste ei  1 eetl. pesto een snuifje zout en de pijnboompitjes. silicum.
Vorm van het gehakt een bal.
Leg de gehaktbal in een cakevormpje van ca. 10 cm en druk hem aan, zodat ook alle hoeken met gehakt zijn gevuld.
Bak het gehaktbrood midden in de hete oven in ca. 20 - 30 minuten gaar.
Laten afkoelen.
Meng de mayonaise met de yoghurt en de rest van de pesto.
Snijd het gehaktbrood in dunne plakken.
Serveer de saus erbij. Lekker met een salade van kropsla, Rucola (raketkruid) en takjes verse kruiden zoals kervel en basilicum.
 

Thaise gehaktballen met kokossaus

1 eetlepel zonnebloem olie
 1,5 eetlepel Nam Pla (Thaise vissaus)
 1,5 eetlepel Red Curry Paste (of 3/4 eetl. Sambal brandal)
 1/2 kleine limoen
 1/2 theelepel sesamolie
2 eetlepels geklutst ei
 2 eetlepels kokosmelk (blik)
 2 eetlepels paneermeel
 300 g kalfsgehakt


Meng het gehakt met 3/4 eetl. Red Curry Paste (of 1 theel. sambal)
De eieren en het paneermeel.
Vorm er 4 gehaktballen van.

Verhit de olie in een diepe braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom bruin.
Pers de 1/2 limoen uit en meng het sap met de kokosmelk de rest van de Red Curry Paste (of sambal) en de vissaus.
Voeg het kokosmengsel aan de gehaktballen toe
Breng het vocht tegen de kook aan en laat de gehaktballen met de deksel schuin op de pan in ca. 15 minuten gaar worden.
Geregeld keren.
Roer de sesamolie door de saus.

 

Sloppy Joe...

1 ui
100 g salami
400 g rundergehakt
3 dl gekruide tomatensaus (sugo)
1 eetl. Dijonmosterd
1 eetl. worcestersaus
4 of 8 kaiserbroodjes
4 blaadjes lollo biondo
1 tomaat


Snipper de ui heel fijn.
Hak de salami fijn.
Bak in een braadpan het gehakt eerst zachtjes tot wat vet uit het gehakt komt, bak het daarna al omscheppend rul.
Voeg de salami en ui toe en bak het geheel nog circa 3 minuten.
Roer de tomatensaus met de mosterd en worcestersaus erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
Laat het geheel circa 15 minuten zachtjes pruttelen en indikken.
Snijd de kaiserbroodjes open en rooster de snijvlakken onder een hete grill even bruin.
Leg de onderste helften op vier bordjes.
 Leg op elk broodje een blaadje sla en schep de gehaktsaus erop en ernaast. .
Garneer met plakjes tomaat en leg de bovenste helft van het broodje er weer op.

Gehakt met gember en groente....

1 ui
1 winterwortel
0,5 savooienkool (ca. 250 gram)
boter
400g gehakt
1,5 eetlepel bakgember
0,5 theelepel sambal oelek
1 eetlepel ketjap


Maak de ui schoon en snipper hem fijn.
Maak de wortel schoon en snijd hem in reepjes.
Maak de kool schoon en snijd deze in smalle reepjes.
Verhit wat boter in een pan en fruit hierin eventjes de ui.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
Voeg dan de wortel, kool, gember, sambal, ketjap en peper en zout toe.
Leg een deksel op de pan en smoor het gerecht zachtjes gaar in 10 minuten. Lekker met rijst.

Gehakt ratatouille....

500g rundergehakt
1 eetlepel olie
1 ui
1 teentje knoflook
1 theelepel mosterd
zout
peper
4 tomaten
1 aubergine
1 groene paprika
1 rode paprika
100g kaas in plakjes


Maak de ui schoon en snipper hem.
Pel het knoflookteentje en pers hem uit.
Ontvel de tomaten en snijd ze in plakken.
Was de aubergine en snijd deze in plakken.
Maak de paprika's schoon en snijd ze in reepjes.
Verhit de olie in een pan en bak hierin het gehakt rul.
Voeg dan de ui en knoflook toe en bak deze even mee.
Roer er dan de mosterd, peper en zout door.
Vet een ovenschaal in en schep hierin het gehaktmengsel.
Leg hierop de tomatenplakjes en strooi er wat peper en zout over.
Leg de plakken aubergineplakken boven op de tomatenplakjes en strooi ook hier wat peper en zout over.
Leg hierboven de paprikareepjes en dek het af met de plakjes kaas.
Zet de schaal 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Lekker met aardappelpuree