De kiwi is een razend populaire vrucht.
Iedereen kent ze eigenlijk wel.
Ze staan bekend als echte vitaminebommetjes.
Toch koopt u wel eens zo'n kiwi die niet
rijpen wil, of een kiwi die een beetje zurig
smaakt.
En, dat klopt.
Want de ene kiwi is de andere niet.
In deze special zetten wij de feiten op een
rij.
Een stukje geschiedenis
De kiwi wordt ook wel "Chinese Kruisbes"
genoemd. Van oorsprong komt deze vrucht uit
China.
Vanuit China werden aan het begin van de
vorige eeuw de eerste plantjes meegenomen
naar Nieuw-Zeeland. En, Nieuw-Zeeland is ook
nu nog het belangrijkste teeltgebied van
onze bekende kiwi's.
Vanaf dat moment kreeg de kiwi steeds meer
bekendheid en tegenwoordig worden vele
kilo's kiwi's vanuit Nieuw-Zeeland per
koelschip naar Europa getransporteerd.
Vandaag de dag telt Nieuw-Zeeland ca. 2500
kiwi-boeren, die samen jaarlijks ca. 2,2
miljard kiwi’s uitvoeren naar meer dan 70
landen in de wereld.
Toch komt die kiwi niet alleen uit
Nieuw-Zeeland.
Ook in Italië, Frankrijk, Griekenland,
Spanje, Portugal en China worden kiwi's
geteeld.
De Nieuw-Zeelandse kiwi's blijven echter het
neusje van de zalm.
Twee soorten.
De bekende Groene Kiwi
De nieuwere Gele Kiwi
Zoals we u hierboven al vertelden zijn er
twee soorten kiwi's.
We kennen de groene en de gele kiwi.
Even wat meer over de bekendste van de twee.
Zespri is de bekende merknaam waaronder de
Nieuw-Zeelandse kiwi's worden verkocht.
Dit zijn de lekkerste en de zoetste groene
kiwi's.
Zoals Zespri dat zelf omschrijft is de smaak
van deze kiwi's "fris, sappig en pittig
tegelijk."
Daarnaast is het ook nog eens een hele
gezonde vrucht.
Eén kiwi levert 1/5 van de dagelijkse
behoefte aan vitamine en mineralen.
Zo'n kiwi snijdt u doormidden en dan lepelt
u het sappige vruchtvlees er met een
theelepeltje uit.
Dat is makkelijk voor onderweg en ook nog
eens heel gezond en lekker.
Verder doen deze kiwi's het prima in een
fruitsalade, op en in een kwarktaart of in
diverse desserts.
Zelfs een soep van kiwi's is mogelijk.
Van mei tot en met december komen deze
kiwi's uit Nieuw-Zeeland (dit zijn de
lekkerste) en in de overige maanden worden
ze met name geïmporteerd uit Italië.
De Gold Kiwi
De Gold Kiwi is een voor ons nieuwe variant
van de kiwi. Deze vrucht groeit aan een
andere variant van de kiwiplant en heeft
geelkleurig vruchtvlees.
Ook heeft deze Gold Kiwi in tegenstelling
tot zijn groene soortgenoot een onbehaarde
schil.
Gele kiwi's worden gekenmerkt door de
bijzonder zoete smaak.
Net als de groene kiwi snijdt u ze
doormidden en dan lepelt u het vruchtvlees
eruit.
U kunt de kiwi zelfs met schil eten.
Een raar idee, maar wel lekker.
De smaak is dan iets minder zoet.
Ook is deze kiwi wat korter houdbaar als de
groene variant.
Bewaar deze kiwi dan ook het liefst in de
koelkast, gescheiden van ander fruit.
Als u de kiwi dan direct opeet als die uit
de koelkast komt is die ook nog extra
lekker.
Want, koud komt de frisse, zoete smaak het
beste tot z'n recht.
Van Juni tot Oktober komen deze heerlijke
kiwi's uit Nieuw-Zeeland.
Van December tot Februari zijn ze ook
beperkt verkrijgbaar uit Italië.
Verder kunt u deze kiwi's op dezelfde manier
gebruiken als de groene variant.
Een fruitsalade van groene en gele kiwi's is
een ware verrassing.
Kiwi's in het kort
De lekkerste kiwi's eet u in de zomermaanden
en komen uit Nieuw-Zeeland
Er zijn Groene kiwi's en Gele kiwi's (ook
wel Gold kiwi genoemd)
Kiwi's zijn gezond. (ze bevatten 1/5 v.d.
aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines
en mineralen.
Kiwi's bevatten de stof bromeline.
Deze stof zorgt ervoor dat vlees malser
wordt.
Wrijf daarom een stukje vlees eens in met
kiwi voor u het bakt.
Kiwi's eet u door ze te halveren en dan het
vruchtvlees eruit te lepelen.
Groene kiwi's hebben een behaarde schil en
Gold kiwi's niet.
Er komen ook kiwi's uit Italië.
Kiwi's worden ook wel chinese kruisbessen
genoemd. Ze zijn ook oorspronkelijk
afkomstig uit China.
Gebruik kiwi's bij desserts en in
fruitsalades of als gezond tussendoortje.
Gele kiwi's uit Nieuw-Zeeland zijn er vanaf
juni.
Groene kiwi's uit Nieuw-Zeeland zijn er al
vanaf mei.
Voedingswaarde per 100 g |
Energie |
48 kcal |
Vezels
|
3,8 g |
Koolhydraten
|
10,1 g |
Vet
|
0,4 g |
Eiwit
|
0,9 g |
Vitamine C |
63 mg |
Calcium |
27 mg |
IJzer |
0,3 mg |
2 eieren
2 kiwi's
1 kleine ui
250g ham (maakt niet uit welke, 2 dikke
plakken)
50g gepelde walnoten
3 eetlepels mayonaise
3 eetlepels yoghurt
1 eetlepel sinaasappelsap
gehakte peterselie
zout
peper
Breng een pan met water
aan de kook en kook hierin 10 minuten de
eieren in.
Laat ze schrikken onder de koude
kraan, pel ze en snijd ze in stukjes.
Schil
de kiwi's en snijd ze in stukjes.
Hak de
walnoten.
Snij de ham in kleine reepjes.
Maak de ui schoon en snipper hem.
Meng de
mayonaise, sinaasappelsap en de yoghurt door
elkaar.
Breng het op smaak met wat peper en
zout.
Schep door deze saus de ui, ei, kiwi
en de helft van de walnoten.
Verdeel de
hamreepjes over 4 glazen, schep het kiwi
mengsel erop.
Strooi de peterselie en de
andere helft van de walnoten erover.
4 entrecotes (ongeveer 200
gram per stuk)
peper
zout
3 kiwi’s
75g boter
0,5dl witte wijn
Schil de kiwi’s.
Snijd 1 kiwi in plakjes en prak de andere
twee kiwi’s fijn met een vork.
Strooi wat zout en peper over de entrecotes
en smeer ze in met de kiwipuree.
Laat het vlees 30 minuten op een koele plaats staan.
Verhit de boter in een pan en bak hierin de
entrecotes ongeveer 5 minuten per kant.
Haal dan het vlees uit de pan, leg het op een schaal en houd het warm.
Bak in het achter gebleven bakvet de plakjes
kiwi licht bruin.
Leg de plakjes kiwi op het vlees.
Voeg de wijn toe aan het bakvet en roer alle
aanbaksels los.
Giet de saus over de entrecotes.
Lekker met gebakken aardappelen en broccoli.
1 citroen
2 eetlepels ananassap
1 citroen
2 eetlepels ananassap
1 theelepel honing
100 gram aardbeien
8 kiwi's
4 eetlepels creme fraiche
1 theelepel honing
100 gram aardbeien
8 kiwi's
4 eetlepels creme fraiche
Schil de citroen en rasp de citroenschil.
Pers een halve citroen uit.
Doe in een kom de citroenrasphet
citroensap,ananassap en de honing.
Roer alles doorelkaar voor de dressing.Maak
de aardbeien schoon en snijd ze instukjes,
Schil de kiwi`s en snijd ze in plakjes.leg
ze op een bordje met de aardbeien
stukjes.Schep de creme fraiche erover.
2 sinaasappels
2 kiwi's
200 g aardbeien
1 bakje Griekse yoghurt à 150 ml (of magere kwark)
1 eetlepel vloeibare honing
Schil boven een kom 1 sinaasappel dik en
snij de partjes tussen de vliezen uit, vang
het sap op. Pers de andere sinaasappel uit
Schil intussen de kiwi's en snij ze in
stukjes. Was de aardbeien, verwijder de
kroontjes en snij de aardbeien in vieren
Schep de kiwi, sinaasappelpartjes en
aardbeien doorelkaar. Roer in een ander
kommetje de Griekse yoghurt los met de
honing en het sinaasappelsap.Doe de
fruitsalade in kleine schaaltjes en giet het
yoghurt mengsel erover.
|