De kiwi is een razend populaire vrucht.
Iedereen kent ze eigenlijk wel.
Ze staan bekend als echte vitaminebommetjes.
Toch koopt u wel eens zo'n kiwi die niet rijpen wil, of een kiwi die een beetje zurig smaakt.
En, dat klopt.
Want de ene kiwi is de andere niet.
In deze special zetten wij de feiten op een rij.

Een stukje geschiedenis
De kiwi wordt ook wel "Chinese Kruisbes" genoemd. Van oorsprong komt deze vrucht uit China.
Vanuit China werden aan het begin van de vorige eeuw de eerste plantjes meegenomen naar Nieuw-Zeeland. En, Nieuw-Zeeland is ook nu nog het belangrijkste teeltgebied van onze bekende kiwi's.

Vanaf dat moment kreeg de kiwi steeds meer bekendheid en tegenwoordig worden vele kilo's kiwi's vanuit Nieuw-Zeeland per koelschip naar Europa getransporteerd.

Vandaag de dag telt Nieuw-Zeeland ca. 2500 kiwi-boeren, die samen jaarlijks ca. 2,2 miljard kiwi’s uitvoeren naar meer dan 70 landen in de wereld.
Toch komt die kiwi niet alleen uit Nieuw-Zeeland.
Ook in Italië, Frankrijk, Griekenland, Spanje, Portugal en China worden kiwi's geteeld.
De Nieuw-Zeelandse kiwi's blijven echter het neusje van de zalm.
Twee soorten.

De bekende Groene Kiwi


De nieuwere Gele Kiwi
Zoals we u hierboven al vertelden zijn er twee soorten kiwi's.
We kennen de groene en de gele kiwi.
Even wat meer over de bekendste van de twee.
Zespri is de bekende merknaam waaronder de Nieuw-Zeelandse kiwi's worden verkocht.
Dit zijn de lekkerste en de zoetste groene kiwi's.


Zoals Zespri dat zelf omschrijft is de smaak van deze kiwi's "fris, sappig en pittig tegelijk."
Daarnaast is het ook nog eens een hele gezonde vrucht.
Eén kiwi levert 1/5 van de dagelijkse behoefte aan vitamine en mineralen.

Zo'n kiwi snijdt u doormidden en dan lepelt u het sappige vruchtvlees er met een theelepeltje uit.
Dat is makkelijk voor onderweg en ook nog eens heel gezond en lekker.

Verder doen deze kiwi's het prima in een fruitsalade, op en in een kwarktaart of in diverse desserts.
Zelfs een soep van kiwi's is mogelijk.
Van mei tot en met december komen deze kiwi's uit Nieuw-Zeeland (dit zijn de lekkerste) en in de overige maanden worden ze met name geïmporteerd uit Italië.

 


De Gold Kiwi
De Gold Kiwi is een voor ons nieuwe variant van de kiwi. Deze vrucht groeit aan een andere variant van de kiwiplant en heeft geelkleurig vruchtvlees.
Ook heeft deze Gold Kiwi in tegenstelling tot zijn groene soortgenoot een onbehaarde schil.
Gele kiwi's worden gekenmerkt door de bijzonder zoete smaak.
Net als de groene kiwi snijdt u ze doormidden en dan lepelt u het vruchtvlees eruit.
U kunt de kiwi zelfs met schil eten.
Een raar idee, maar wel lekker.
De smaak is dan iets minder zoet.
Ook is deze kiwi wat korter houdbaar als de groene variant.
Bewaar deze kiwi dan ook het liefst in de koelkast, gescheiden van ander fruit.
Als u de kiwi dan direct opeet als die uit de koelkast komt is die ook nog extra lekker.
Want, koud komt de frisse, zoete smaak het beste tot z'n recht.
Van Juni tot Oktober komen deze heerlijke kiwi's uit Nieuw-Zeeland.
Van December tot Februari zijn ze ook beperkt verkrijgbaar uit Italië.
Verder kunt u deze kiwi's op dezelfde manier gebruiken als de groene variant.
Een fruitsalade van groene en gele kiwi's is een ware verrassing.

Kiwi's in het kort
De lekkerste kiwi's eet u in de zomermaanden en komen uit Nieuw-Zeeland
Er zijn Groene kiwi's en Gele kiwi's (ook wel Gold kiwi genoemd)
Kiwi's zijn gezond. (ze bevatten 1/5 v.d. aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen.
Kiwi's bevatten de stof bromeline.
Deze stof zorgt ervoor dat vlees malser wordt.
Wrijf daarom een stukje vlees eens in met kiwi voor u het bakt.
Kiwi's eet u door ze te halveren en dan het vruchtvlees eruit te lepelen.
Groene kiwi's hebben een behaarde schil en Gold kiwi's niet.
Er komen ook kiwi's uit Italië.
Kiwi's worden ook wel chinese kruisbessen genoemd. Ze zijn ook oorspronkelijk afkomstig uit China.
Gebruik kiwi's bij desserts en in fruitsalades of als gezond tussendoortje.
Gele kiwi's uit Nieuw-Zeeland zijn er vanaf juni.
Groene kiwi's uit Nieuw-Zeeland zijn er al vanaf mei.

Voedingswaarde per 100 g
 Energie  48 kcal
 Vezels  3,8 g
 Koolhydraten  10,1 g
 Vet  0,4 g
 Eiwit  0,9 g
 Vitamine C  63 mg
 Calcium  27 mg
 IJzer  0,3 mg




2 eieren
2 kiwi's
1 kleine ui
250g ham (maakt niet uit welke, 2 dikke plakken)
50g gepelde walnoten
3 eetlepels mayonaise
3 eetlepels yoghurt
1 eetlepel sinaasappelsap
gehakte peterselie
zout
peper

Breng een pan met water aan de kook en kook hierin 10 minuten de eieren in.
Laat ze schrikken onder de koude kraan, pel ze en snijd ze in stukjes.
 Schil de kiwi's en snijd ze in stukjes.
Hak de walnoten.
 Snij de ham in kleine reepjes.
Maak de ui schoon en snipper hem.
Meng de mayonaise, sinaasappelsap en de yoghurt door elkaar.
Breng het op smaak met wat peper en zout.
Schep door deze saus de ui, ei, kiwi en de helft van de walnoten.
Verdeel de hamreepjes over 4 glazen, schep het kiwi mengsel erop.
Strooi de peterselie en de andere helft van de walnoten erover.
 

4 entrecotes (ongeveer 200 gram per stuk)
peper
zout
3 kiwi’s
75g boter
0,5dl witte wijn

Schil de kiwi’s.
Snijd 1 kiwi in plakjes en prak de andere twee kiwi’s fijn met een vork.
Strooi wat zout en peper over de entrecotes en smeer ze in met de kiwipuree.
 Laat het vlees 30 minuten op een koele plaats staan.
Verhit de boter in een pan en bak hierin de entrecotes ongeveer 5 minuten per kant.
 Haal dan het vlees uit de pan, leg het op een schaal en houd het warm.
Bak in het achter gebleven bakvet de plakjes kiwi licht bruin.
Leg de plakjes kiwi op het vlees.
Voeg de wijn toe aan het bakvet en roer alle aanbaksels los.
Giet de saus over de entrecotes.
 Lekker met gebakken aardappelen en broccoli.

1 citroen
 2 eetlepels ananassap
 1 citroen
 2 eetlepels ananassap
 1 theelepel honing
 100 gram aardbeien
 8 kiwi's
 4 eetlepels creme fraiche
 1 theelepel honing
 100 gram aardbeien
 8 kiwi's
 4 eetlepels creme fraiche

Schil de citroen en rasp de citroenschil. Pers een halve citroen uit.
Doe in een kom de citroenrasphet citroensap,ananassap en de honing.
Roer alles doorelkaar voor de dressing.Maak de aardbeien schoon en snijd ze instukjes,
Schil de kiwi`s en snijd ze in plakjes.leg ze op een bordje met de aardbeien stukjes.Schep de creme fraiche erover.

 

2 sinaasappels
 2 kiwi's
 200 g aardbeien
 1 bakje Griekse yoghurt à 150 ml (of magere kwark)
 1 eetlepel vloeibare honing

Schil boven een kom 1 sinaasappel dik en snij de partjes tussen de vliezen uit, vang het sap op. Pers de andere sinaasappel uit
Schil intussen de kiwi's en snij ze in stukjes. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij de aardbeien in vieren
Schep de kiwi, sinaasappelpartjes en aardbeien doorelkaar. Roer in een ander kommetje de Griekse yoghurt los met de honing en het sinaasappelsap.Doe de fruitsalade in kleine schaaltjes en giet het yoghurt mengsel erover.