De
geschiedenis
van
het
luxe
brood
gaat
ver
terug
in
de
tijd.
Het
paasbrood
bijvoorbeeld
is
gebaseerd
op
een
recept
dat
al
in
het
jaar
duizend
is
beschreven.
Het
vlecht-,
kruiden-
en
casinobrood
stammen
uit
de
dertiende
en
veertiende
eeuw.
Vlechtbroden
werden
toen
geserveerd
tijdens
feesten
en
begrafenissen
en
casino-
en
kruidenbroden
werden
op
zondag
gegeten
door
de
welgestelden.
Als
je
aan
de
slag
gaat
met
deze
recepten
proeft
je
dat
deze
eeuwenoude,
luxe
broodsoorten
ook
nu
nog
een
feestelijke
traktatie
zijn.
|
|
|
|
|
PAASBROOD....
Ingredienten:
30 gr verse gist of 14 gr
gedroogde gist
0,6 dl lauwe melk
20 gr suiker
1 mespunt koekkruiden
1200 gram patentbloem of
speltbloem
30 gr zout
500 gr gemengde vruchten
bv bosbes,framboos,rode en/of
zwarte bes
1 klontje boter
Bereiden:
Los de gist op in de lauwe melk en
voeg de suiker en de koekkruiden
aan de oplossing toe.
Klop de eieren luchtig.
Maak een
bergje van de patentbloem of het
speltmeel en maak een kuiltje
in het midden.
Giet daarin de in
melk opgeloste gist en de
losgeklopte eieren.
Kneed het geheel
tot een soepel deeg, waarbij
tegelijkertijd het zout wordt
toegevoegd.
Dek het deeg af met
een
vochtige doek en laat het twintig
minuten op kamertemperatuur rijzen.
Kneed het deeg nog
even door en rol het uit tot een lap
van 20 x 20 cm.
Bestrooi de vruchten met bloem of
speltmeel
en verdeel ze gelijk-matig over de
deeglap.
Een 2 cm brede strook langs de
randen wordt
niet met vruchten bedekt!
Rol het deeg op.
Vet een cilindervormige pan,
melkkoker
of aspergepan in met boter (ook de
randen)
en bestrooi de boter met
paneermeel. Laat het opgerolde
deeg voorzichtig in de vorm
glijden
en laat het 15 minuten rijzen.
De vorm is daarna voor de helft
gevuld met
deeg. Zet het brood in een op 220
graden voorverwarmde oven.
Dek het na 30 minuten af met folie
en zet de oven dan op 180 graden.
Na ongeveer een half uur op 180
graden gebakken te zijn, is het
brood gaar.
Om uitzakken te voorkomen, wordt
het pas uit de vorm gehaald nadat
het volledig is afgekoeld.
Bestrooi de korst tenslotte met
poedersuiker
Vlechtbrood....
Ingredienten:
35 gr bakkersgist of 7 gr
gedroogde gist
1 dl lauwe melk
250 gram bloem of speltmeel
1 theelepel suiker
2 middelgrote eieren
2 theelepels zout
1 flinke scheut olijfolie
Bereiden:
Vermeng de gist met de lauwe melk
en laat het mengsel 15 minuten op
kamer-
temperatuur staan tot het licht
schuimt
Vermeng in een ruime kom de bloem
of
het speltmeel met de in melk
opgeloste gist,
de suiker, 1
losgeklopt ei, het zout
en de olijfolie.
Kneed het geheel in tenminste een
kwartier tot een soepel deeg.
Dek het deeg af met een vochtige
doek en laat het een uur op
kamertemperatuur
rijzen.
Kneed het deeg nog even en verdeel
het daarna in drie gelijke stukken.
Rol elk stuk uit tot een 25 cm
lange en 2 cm brede lap.
Druk de
drie deeglappen
aan één uiteinde stevig op elkaar
en vlecht ze tot een vlechtbrood.
Druk daarna ook de andere
uiteinden stevig op elkaar.
Klop een ei luchtig en strijk het
over
het gevlochten deeg.
Zet het brood op een bakplaat in
een tot ruim 200 graden
voorverwarmde oven.
Zet de oven na een kwartier op 180
graden.
Na een half uur op 180 graden
gebakken te zijn, is het brood
gaar.
Kruidenbrood....
Ingredienten:
14 gr gedroogde gist of 45 gram
versr gist
1 dl water
250 gram volkoren tarwemeel of
spelt meel
2 thelepels zout
50 gram rozemarijn,100 gr
pompoenpitten,1 eetlepel
mosterdzaad
1 scheutje olijfolie
100 gram gemengde noten (licht
geroosterd)
100 gram licht gedroogde
tomaten1 losgeklopt ei
1 klontje boter of margarine
Bereiden:
Los de gist op in het lauwe water.
Vermeng de beide meelsoorten met
het zout,
de rozemarijn, de pompoenpitten,
het mosterdzaad, de olijfolie en
de noten.
Maak een bergje van dit mengsel.
Snijd de tomaten in grove stukken
en verdeel
die over het bergje.
Maak een kuiltje in het midden van
het bergje meel en giet er de
opgeloste gist in.
Kneed het geheel in 10 minuten tot
een soepel en glad deeg,
dek het af met een vochtige doek
en laat het dertig minuten op
kamertemperatuur
rijzen.
Kneed het deeg nog even en zorg er
daarbij voor dat de stukjes tomaat
gelijkmatig worden verdeeld.
Vet een broodvorm in met boter of
margarine.
Vul de vorm met het deeg en strijk
het met een bevochtigde hand glad.
Knip vervolgens op enkele plaatsen
in het brood en trek daarna de
schaar naar
boven, zodat er punten ontstaan.
Bestrijk het brood met het
losgeklopte ei.
Laat het brood op een warme plaats
15 minuten narijzen.
Bak het vervolgens in ruim een uur
gaar in een op 200 graden
voorverwarmde oven.
Nadat het brood
op een rooster is afgekoeld, wordt
het uit de vorm gehaald.
Casinobrood..(wit)..
Ingredienten:
7 gr gedroogde gist of 35 gr
verse gist
2,5 dl lauwwarme melk
500 gram fijn wit tarwemeel
1 middelgroot ei
1 theelepel zout
50 gram roomboter
Bereiden:
Meng de gist door de lauwwarme
melk en laat het mengsel tien
minuten staan tot
het licht schuimt.
Maak van het meel een bergje, maak
in het midden een kuiltje en vul
dat met het gistmengsel, de suiker,
het ei, het zout en de in stukjes
gesneden roomboter.
Kneed het geheel in 10 minuten tot
een soepel deeg en laat het een
kwartier op kamertemperatuur
rijzen.
Bestrooi uw handen met meel en
kneed het deeg nog even.
Vet vervolgens een casinovorm in
met boter, ook het deksel en de
randen.
Bestrooi de boter met meel,leg het
deeg in de vorm en strijk het met
een bevochtigde hand glad.
Sluit het deksel van de casinovorm
en laat het deeg 15 minuten rijzen.
Zet het brood in een op 220 graden
voorverwarmde oven en bak het in
30 minuten gaar.
Laat het daarna licht afkoelen en
haal het uit de vorm.
Casinobrood kan het beste worden
bewaard in een papieren zak.
Oerbrood met paddestoelen...
Ingredienten:
Benodigdheden (4 pers.)
1 rond oerbrood
1 eetlepel boter
1 ui
300 gram gemengde paddestoelen
peper en zout
1 ui.
Bereiden:
Snijd de kap van het oerbrood en
hol het brood uit, waarbij
minimaal een 2 cm dikke
rand bewaard moet blijven.
Bewaar de kap. Verkruimel het
verwijderde brood.
Leg het uitgeholde brood in een
ovenschotel of in een ronde,
vuurvaste bakvorm.
Bak in een pan met boter de grof
gesneden ui lichtblond en voeg de
eventueel in
stukken gebroken paddestoelen toe.
Breng het op smaak met peper en
zout.
Verdeel er vervolgens het
broodkruim gelijkmatig over en
laat dit nog circa 3 minuten
meebakken.
Vul het uitgeholde brood ermee,
druk het geheel met een houten
lepel licht aan en zet de
afgesneden kap weer op het brood.
Bak het gerecht tenslotte in 10
minuten af in een op 175 graden
voorverwarmde oven.
Pompoenbrood....
Ingredienten:
15 gram gist.
0,5 kopje warm water.
0,5 theelepel zout.
0,5 theelepel suiker.
2 eetlepels slaolie.
3,5 kopje bloem.
1 kopje fijngeraspte pompoen.
2 eetlepels honing.
4 eetlepels boter.
Bereiden:
Meng de gist, warm water, zout,
suiker en 0,5 kopje bloem goed
door elkaar en zet het 0,5 uur weg.
Voeg dan aan het mengsel toe: 1
kopje fijngeraspte pompoen, zoet
gemaakt met 2 eetlepels honing, en
nog een kopje bloem.
Roer dit goed door elkaar en doe
er dan nog 4 eetlepels boter en
kopjes bloem bij.
Meng dit alles goed en kneed tot
het een glad deeg wordt.
Vorm er ballen van en leg ze op
een ingevette bakplaat.
Laat ze 1,5 uur rijzen en bak ze
dan in de oven 45 minuten bij
200C.
Abrikozenbrood met Honing...
Ingredienten:
Voor 2 broden.
15 gram verse gist of 7 gram
gedroogde gist,
3 deciliter lauwe melk.
1 ei losgeroerd.
1 eetlepel vloeibare honing.
300 gram bakkersbloem.
225 gram volkorenmeel.
1 theelepel zout.
25 gram margarine.
175 gram zachte gedroogde
abrikozen.
geraspte schil van 1/2 sinaasappel.
25 gram oranjesnippers.
50 gram hele noten (hazelnoten,
amandelen enz.
Bereiden:
Roer de verse gist door de helft
van de melk, of voeg de gedroogde
gist toe en laat 20 minuten rusten.
Klop er de resterende melk, het ei
en de honing door.
Zeef de
meelsoorten en het zout in een kom
en wrijf er de margarine door.
Voeg het gistmengsel toe en kneed
10 minuten tot u een zacht deeg
hebt.
Laat het afgedekt met ingevette
plastic folie rijzen tot het
dubbele volume.
Sla het deeg in, verwijder
luchtbellen en werk er de
abrikozen, het sinaasappelraspel,
de oranjesnippers en de noten
door.
Vorm 2 kleine broden en leg ze in
broodvormen van 1/2 liter.
Laat ze
afgedekt met ingevette plastic
folie rijzen tot het dubbele
volume.
Verwarm de oven voor op
220° C en bak de broden 20 minuten.
Draai de temperatuur terug tot
200øC en bak ze nog 15 tot 20
minuten tot ze hol klinken als u
er tegen tikt.
Spek en Uienbrood...
Ingredienten:
500 gram tarwebloem.
2 afgestreken theelepels zout.
1 theelepel suiker.
40 gram verse gist.
2 1/2 deciliter lauwe melk. 200
gram doorregen rookspek.
1 grote theekop kant en klare
geroosterde uitjes.
Bereiden:
Ontdoe het spek van zwoerd en
snijd het in kleine
dobbelsteentjes.
Bak die uit tot er knapperige
kaantjes ontstaan. Haal die uit
het vet en laat ze goed uitlekken
en afkoelen.
Meng het deeg en voeg op het
laatst de kaantjes en uitjes toe.
Kneed het deeg daarna nog flink
door.
Laat het rijzen. Vorm er dan
bolletjes van door er een lange
rol van te maken en deze in
gelijke stukken te verdelen.
Leg ze op enige afstand van elkaar
op een bakplaat.
Laat de bolletjes nogmaals rijzen.
Snijd ze van boven ruitvormig in.
Laat ze met een doek bedekt
nogmaals rijzen en verwarm de oven
voor.
Bak ze bij een temperatuur van
ongeveer 220° C in ongeveer 20
minuten gaar en lichtbruin.
De broodjes zijn gaar zodra ze hol
klinken als men ze aan alle kanten
beklopt.
Walnotenbrood....
Ingredienten:
15 gram verse gist of 7 gram
gedroogde gist.
500 gram meergranenmeel of
tarwemeel.
175 gram bakkersbloem.
1 theelepel zout.
2 eetlepel walnotenolie
1 1/2 eetlepel zure room.
100 gram walnoten.
losgeroerd ei om te glaceren.
Bereiden
Meet 3 deciliter lauw water af in
een kom en strooi er de verse of
gedroogde gist over.
Gebruikt u gedroogde gist, laat
het mengsel dan 20 minuten rusten
tot zich schuim vormt.
Doe de meelsoorten met het zout in
een kom.
Roer er het gistmengsel,
de olie en zure room door.
Kneed 5 minuten tot u een zacht
deeg hebt en leg het in de kom.
Laat het afgedekt met ingevette
plastic folie rijzen tot het
dubbele volume.
Rooster de stukjes
walnoot kort, laat ze afkoelen en
hak ze grof.
Sla het deeg in, druk de
luchtbellen eruit en werk er de
noten door.
Vorm 2 broden en laat ze rijzen
tot het dubbelen volume.
Verwarm de oven voor op 230° C.
Bestrijk de broden met ei, kerf ze
schuin in en bak ze 25 tot 30
minuten.
©Luvdalot Graphics & Design, 2003-2004 |
|