Fondue
Met z'n allen rond de tafel
Met de kerstdagen is feestelijk en
gezellig eten erg in trek.
Wat is leuker dan met familie en
vrienden 's avonds te genieten van
een lekkere maaltijd?
Daarom zijn gerechtjes bereid aan
tafel waarschijnlijk ook zo populair
in deze periode van het jaar.
Geen over en weer geloop naar de
keuken.
Alle ingredïenten worden van te
voren op tafel gezet.
De tafel gezellig gedekt met leuke fondu
borden en metalen lange vorkjes
Met een gekleurd puntje aan het eind,
Zo kan ieder zijn eigen vorkje herkennen
Gezellige kommetjes voor de sausjes
Geen kaarsen op tafel....
Daar heb je alleen last van als je je
vork in het pannetje moet stoppen
Veiligheid voor alles !!!!
En dan kan het feest beginnen.
Geschikte vleessoorten:
varkensvlees: filet, lapjes, gehakt,
varkensreepjes, worstjes, minislavink,
schnitzel.
rundvlees: biefstuk, gehakt,
vleesreepjes.
kalfsvlees: frincandeau, lapjes, oester,
schnitzel, gehakt, worstjes.
lamsvlees: koteletjes, filet, reepjes,
gehakt, worstjes
Het vlees word versneden tot porties van
ongeveer 40 gram
Vleesfondue
Verhit de olie in de fonduepan.
Plaats vervolgens op het komfoortje.
Kruid het rauwe vlees niet met peper en
zout.
Dat spettert te veel....
Ieder prikt een stukje vlees aan een
fonduevork en doopt het in de rokende
olie.
Doe daarna het vlees op een bord waar je
ook de saus op doet
(Stop niet de hete vork waar je het
vlees mee bakt in je mond
Je avond eindigt dan met een mond vol
blaren)
De fondue wordt vaak opgediend met
sausjes op basis van mayonaise of creme
fraiche
Vul aan met lekkerre salades, groenten
en andere bijgerechtjes (aardappel,
rijst-of deegwarenbereidingen)
Je kunt ook een lichtere variant fondu
bereiden:
Op bouillonbasis of chinese bouillon
zoals het ook wel word genoemd
Bouillonfondue
Ingredienten:
1 lente-uitje
1 dl dressingsaus
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel sasamzaad (geroosterd)
1 groene paprika
1 eetlepel sesamolie
125 champignons
2 eetlepels ketjap manis
2 l kippenbouillon
1 koffielepel geraspte, verse
gemberwortel
100 gepelde grote garnalen
100 g peultjes
200 g fijne reepjes rundvlees.
Bereiden:
Roer de dressingsaus, ketjap manis,
gembersiroop, sesamolie en sesamzaad tot
een romige sesamdip.
Giet de bouillon met gemberwortel en
lente-ui in een pan en verwarm.
Reinig en was de groenten en versnijd ze
tot reepjes.
Verdeel alle ingrediënten over
schaaltjes.
Giet de bouillon in de fonduepan en
plaats op een komfoortje op tafel.
Rol het vlees op en dompel in de
bouillon,
doe hetzelfde met de garnalen en laat de
groenten in kleine schepnetjes garen in
de bouillon.
Lekker met de sesamdip en mihoen..
Rode Wijn Wildfondue met Linzen
Ingrediënten:
1 rode ui, gesnipperd
1 eetlepel olie
gemalen koriander (ketoembar)
800 ml volle rode wijn
2 potten wildfond (of gevogeltefond, a
380 ml)
1/2 blik linzen (a 400 g)
Bereiden
In fonduepan ui in olie met mespunt
koriander 5 min. zachtjes bakken.
Afblussen met rode wijn en fond
toevoegen.
Aan de kook brengen en 10 min. zachtjes
laten doorkoken.
Bouillon pittig op smaak brengen met
zout en peper.
Linzen afgieten en in kom scheppen.
Fonduepan, linzen en schalen diphapjes
op tafel zetten.
Ingrediënten aan fonduevork prikken en
in bouillon in paar min. gaar laten
worden.
Na de maaltijd linzen over vier kommen
verdelen en wildbouillon erop schenken.
Om in de bouillon te garen:
plakjes eendenborst
plakjes parelhoenfilet
blokjes kalkoenschnitzel
blokjes hertenbiefstuk
blokjes konijnenrug
stukjes bleekselderij
repen groene (savooie)kool
kastanjechampignons
blokjes pompoen
beetgaar gekookte spruitjes
halve blaadjes witlof
Bouillonfondue met Kip, Vis en Groenten
Ingrediënten:
1 liter kippenbouillon (zelfgemaakt of
van tablet)
4 eetlepels Japanse sojasaus
3 eetlepels citroensap
1 1/2 teentje knoflook (geperst )
200 g kipfilet (in stukken)
200 g tilapiafilet (in stukken )
250 g kastanjechampignons (schoongeveegd
)
1 courgette, in plakken
200 gram sugar snaps
1 rode paprika, in repen
1 pak tofu naturel (375 g), in blokjes
Bereiden
Breng de bouillon aan de kook.
Zet een fonduepan op tafel en schenk de
bouillon erin.
Maak een dipsaus van de sojasaus, het
citroensap en de knoflook, breng op
smaak met peper.
Doop met behulp van een netje de stukjes
kip, vis, groenten en tofu enkele
minuten in de hete bouillon
tot de kip of vis door en door wit is.
Dip de kip, vis, groenten en tofu daarna
even in de dipsaus.
Klaar met eten?
Schenk het restje van de dipsaus in de
bouillon en serveer deze als soep.
Pittige viskoekjes met cocktailgarnalen
Ingrediënten:
2 sjalotten
1 teentje knoflook
1 tl verse gemberwortel (geraspt)
1 rode peper (zonder zaadjes)
3 takjes koriander
250 g kabeljauwfilet (in blokjes)
mespunt suiker
1 & 1/2 el maizena
12 cocktailgarnalen
1 limoen (12 halve partjes)
Bereiden:
In keukenmachine sjalot, knoflook,
gember, peper en koriander fijnhakken.
Kabeljauw, suiker en 1/2 eetlepel
maizena toevoegen en machine laten
draaien tot gladde vismassa ontstaat.
Op smaak brengen met zout en peper.
Handen met maizena bestuiven en 12
balletjes van vismengsel vormen.
Op elk balletje garnaal leggen en
platdrukken tot 1 cm dik schijfje.
Viskoekjes naast limoenpartjes op schaal
leggen en in koelkast nog 30 min. laten
opstijven.
Aan tafel viskoekjes een voor een op
schuimspaantjes leggen en in hete olie
in ca. 3 min. goudbruin en gaar bakken.
Besprenkelen met limoensap.
Lekker met chilisaus.
Tip:
In plaats van kabeljauw kunt u voor deze
viskoekjes ook andere visfilet nemen.
Bijvoorbeeld tilapiafilet of
meervalfilet
Chinese Groentefondue
Ingrediënten
3 kruidenbouillontabletten
1 stengel citroengras (in de lengte
gehalveerd)
1 rode peper (gehalveerd en zaadjes
verwijderd)
4 cm verse gemberwortel (in plakjes)
2 tenen knoflook (gehalveerd )
citroensap
125 gram Chinese eiermie
200 ml kant-en-klare satésaus
1 flesje zoete chilisaus
1 flesje sojasaus
Bereiden:
Breng in een pan 1 1/5 liter water aan
de kook.
Verkruimel de bouillontabletten erboven.
Voeg citroengras, rode peper, gember en
knoflook toe,
Laat 10 min. trekken en breng op smaak
met zout en citroensap.
Bereid intussen in een andere pan de
eiermie volgens de aanwijzing op de
verpakking.
Verwarm de satésaus en verdun deze met
water.
Schenk de satésaus, de chilisaus en de
sojasaus in kommetjes
en schep de rolletjes omelet en tofu en
de groenten in schaaltjes.
Schep de bouillon over in een fonduepan
met de mie.
Vul telkens een schepnetje, leg het in
de bouillon en laat de ingrediënten in
een paar min. gaar worden.
Dip ze vervolgens (met eetstokjes) in de
saus.
Verdeel na de maaltijd de mie over 4
kommen en schenk de bouillon erop.
Ingrediënten om te dippen,
bijv. rolletjes omelet
plakjes tofu
brede repen Chinese kool
losgehaalde blaadjes Shanghai paksoi
taugé
minimaiskolfjes
peultjes
oesterzwammen
bamboescheuten (blikje 227 g)
reepjes rode paprika
Visbouillon met Venkel
Ingrediënten:
1/2 venkel
2 sjalotten, grofgehakt
2 eetlepels olijfolie
300 ml droge witte wijn
2 potten visfond (a 380 ml)
2 takjes tijm
2 visbouillontabletten
witte peper
Bereiden:
Venkel schoonmaken en in blokjes snijden,
groen bewaren.
In pan sjalotten en venkel in olie 5
min. zachtjes bakken.
Wijn, fond, 300 ml water en tijm
toevoegen.
Aan de kook brengen, bouillontabletten
erboven verkruimelen en bouillon
zachtjes laten doorkoken.
Op smaak brengen met grof gemalen peper.
Bouillon boven fonduepan zeven.
Venkelgroen erboven fijnknippen.
Fonduepan en schalen diphapjes op tafel
zetten.
Schepnetjes telkens vullen, in de
bouillon leggen en ingrediënten in paar
min. gaar laten worden.
Om in de bouillon te garen:
blokjes kabeljauw
zeewolffilet
repen tilapia
roodbaarsfilet
om wortel, courgette of spinazie gerolde
scholfilets
ongekookte mosselen
rauwe scampi (diepvries)
gepeld
rauwe oesters
sint-jacobsschelpen (coquilles,
diepvries)
zeekraal of lamsoren
repen venkel
stukjes bleekselderij
|