Fondue Bourgignonne






Fondue

Met z'n allen rond de tafel

Met de kerstdagen is feestelijk en gezellig eten erg in trek.
Wat is leuker dan met familie en vrienden 's avonds te genieten van een lekkere maaltijd?
Daarom zijn gerechtjes bereid aan tafel waarschijnlijk ook zo populair in deze periode van het jaar.
Geen over en weer geloop naar de keuken.
Alle ingredïenten worden van te voren op tafel gezet.


De tafel gezellig gedekt met leuke fondu borden en metalen lange vorkjes
Met een gekleurd puntje aan het eind,
Zo kan ieder zijn eigen vorkje herkennen
Gezellige kommetjes voor de sausjes
Geen kaarsen op tafel....
Daar heb je alleen last van als je je vork in het pannetje moet stoppen
Veiligheid voor alles !!!!
En dan kan het feest beginnen.

Geschikte vleessoorten:

varkensvlees: filet, lapjes, gehakt, varkensreepjes, worstjes, minislavink, schnitzel.
rundvlees: biefstuk, gehakt, vleesreepjes.
kalfsvlees: frincandeau, lapjes, oester, schnitzel, gehakt, worstjes.
lamsvlees: koteletjes, filet, reepjes, gehakt, worstjes
Het vlees word versneden tot porties van ongeveer 40 gram


Vleesfondue

Verhit de olie in de fonduepan.
Plaats vervolgens op het komfoortje.
Kruid het rauwe vlees niet met peper en zout.
Dat spettert te veel....
Ieder prikt een stukje vlees aan een fonduevork en doopt het in de rokende olie.
Doe daarna het vlees op een bord waar je ook de saus op doet
(Stop niet de hete vork waar je het vlees mee bakt in je mond
Je avond eindigt dan met een mond vol blaren)
De fondue wordt vaak opgediend met sausjes op basis van mayonaise of creme fraiche
Vul aan met lekkerre salades, groenten en andere bijgerechtjes (aardappel, rijst-of deegwarenbereidingen)

Je kunt ook een lichtere variant fondu bereiden:
Op bouillonbasis of chinese bouillon zoals het ook wel word genoemd


Bouillonfondue

Ingredienten:

1 lente-uitje
1 dl dressingsaus
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel sasamzaad (geroosterd)
1 groene paprika
1 eetlepel sesamolie
125 champignons
2 eetlepels ketjap manis
2 l kippenbouillon
1 koffielepel geraspte, verse gemberwortel
100 gepelde grote garnalen
100 g peultjes
200 g fijne reepjes rundvlees.

Bereiden:

Roer de dressingsaus, ketjap manis, gembersiroop, sesamolie en sesamzaad tot een romige sesamdip.
Giet de bouillon met gemberwortel en lente-ui in een pan en verwarm.
Reinig en was de groenten en versnijd ze tot reepjes.
Verdeel alle ingrediënten over schaaltjes.
Giet de bouillon in de fonduepan en plaats op een komfoortje op tafel.
Rol het vlees op en dompel in de bouillon,
doe hetzelfde met de garnalen en laat de groenten in kleine schepnetjes garen in de bouillon.

Lekker met de sesamdip en mihoen..

Rode Wijn Wildfondue met Linzen

Ingrediënten:

1 rode ui, gesnipperd
1 eetlepel olie
gemalen koriander (ketoembar)
800 ml volle rode wijn
2 potten wildfond (of gevogeltefond, a 380 ml)
1/2 blik linzen (a 400 g)

Bereiden

In fonduepan ui in olie met mespunt koriander 5 min. zachtjes bakken.
Afblussen met rode wijn en fond toevoegen.
Aan de kook brengen en 10 min. zachtjes laten doorkoken.
Bouillon pittig op smaak brengen met zout en peper.
Linzen afgieten en in kom scheppen.
Fonduepan, linzen en schalen diphapjes op tafel zetten.
Ingrediënten aan fonduevork prikken en in bouillon in paar min. gaar laten worden.
Na de maaltijd linzen over vier kommen verdelen en wildbouillon erop schenken.

Om in de bouillon te garen:

plakjes eendenborst
plakjes parelhoenfilet
blokjes kalkoenschnitzel
blokjes hertenbiefstuk
blokjes konijnenrug
stukjes bleekselderij
repen groene (savooie)kool
kastanjechampignons
blokjes pompoen
beetgaar gekookte spruitjes
halve blaadjes witlof




Bouillonfondue met Kip, Vis en Groenten


Ingrediënten:

1 liter kippenbouillon (zelfgemaakt of van tablet)
4 eetlepels Japanse sojasaus
3 eetlepels citroensap
1 1/2 teentje knoflook (geperst )
200 g kipfilet (in stukken)
200 g tilapiafilet (in stukken )
250 g kastanjechampignons (schoongeveegd )
1 courgette, in plakken
200 gram sugar snaps
1 rode paprika, in repen
1 pak tofu naturel (375 g), in blokjes

Bereiden

Breng de bouillon aan de kook.
Zet een fonduepan op tafel en schenk de bouillon erin.
Maak een dipsaus van de sojasaus, het citroensap en de knoflook, breng op smaak met peper.
Doop met behulp van een netje de stukjes kip, vis, groenten en tofu enkele minuten in de hete bouillon
tot de kip of vis door en door wit is.
Dip de kip, vis, groenten en tofu daarna even in de dipsaus.
Klaar met eten?
Schenk het restje van de dipsaus in de bouillon en serveer deze als soep.



Pittige viskoekjes met cocktailgarnalen

Ingrediënten:

2 sjalotten
1 teentje knoflook
1 tl verse gemberwortel (geraspt)
1 rode peper (zonder zaadjes)
3 takjes koriander
250 g kabeljauwfilet (in blokjes)
mespunt suiker
1 & 1/2 el maizena
12 cocktailgarnalen
1 limoen (12 halve partjes)

Bereiden:

In keukenmachine sjalot, knoflook, gember, peper en koriander fijnhakken.
Kabeljauw, suiker en 1/2 eetlepel maizena toevoegen en machine laten draaien tot gladde vismassa ontstaat.
Op smaak brengen met zout en peper.
Handen met maizena bestuiven en 12 balletjes van vismengsel vormen.
Op elk balletje garnaal leggen en platdrukken tot 1 cm dik schijfje.
Viskoekjes naast limoenpartjes op schaal leggen en in koelkast nog 30 min. laten opstijven.
Aan tafel viskoekjes een voor een op schuimspaantjes leggen en in hete olie in ca. 3 min. goudbruin en gaar bakken.
Besprenkelen met limoensap.
Lekker met chilisaus.

Tip:
In plaats van kabeljauw kunt u voor deze viskoekjes ook andere visfilet nemen.
Bijvoorbeeld tilapiafilet of meervalfilet



Chinese Groentefondue

Ingrediënten

3 kruidenbouillontabletten
1 stengel citroengras (in de lengte gehalveerd)
1 rode peper (gehalveerd en zaadjes verwijderd)
4 cm verse gemberwortel (in plakjes)
2 tenen knoflook (gehalveerd )
citroensap
125 gram Chinese eiermie
200 ml kant-en-klare satésaus
1 flesje zoete chilisaus
1 flesje sojasaus

Bereiden:

Breng in een pan 1 1/5 liter water aan de kook.
Verkruimel de bouillontabletten erboven.
Voeg citroengras, rode peper, gember en knoflook toe,
Laat 10 min. trekken en breng op smaak met zout en citroensap.
Bereid intussen in een andere pan de eiermie volgens de aanwijzing op de verpakking.
Verwarm de satésaus en verdun deze met water.
Schenk de satésaus, de chilisaus en de sojasaus in kommetjes
en schep de rolletjes omelet en tofu en de groenten in schaaltjes.
Schep de bouillon over in een fonduepan met de mie.
Vul telkens een schepnetje, leg het in de bouillon en laat de ingrediënten in een paar min. gaar worden.
Dip ze vervolgens (met eetstokjes) in de saus.
Verdeel na de maaltijd de mie over 4 kommen en schenk de bouillon erop.

Ingrediënten om te dippen,
bijv. rolletjes omelet
plakjes tofu
brede repen Chinese kool
losgehaalde blaadjes Shanghai paksoi
taugé
minimaiskolfjes
peultjes
oesterzwammen
bamboescheuten (blikje 227 g)
reepjes rode paprika



Visbouillon met Venkel

Ingrediënten:

1/2 venkel
2 sjalotten, grofgehakt
2 eetlepels olijfolie
300 ml droge witte wijn
2 potten visfond (a 380 ml)
2 takjes tijm
2 visbouillontabletten
witte peper

Bereiden:

Venkel schoonmaken en in blokjes snijden, groen bewaren.
In pan sjalotten en venkel in olie 5 min. zachtjes bakken.
Wijn, fond, 300 ml water en tijm toevoegen.
Aan de kook brengen, bouillontabletten erboven verkruimelen en bouillon zachtjes laten doorkoken.
Op smaak brengen met grof gemalen peper.
Bouillon boven fonduepan zeven.
Venkelgroen erboven fijnknippen.
Fonduepan en schalen diphapjes op tafel zetten.
Schepnetjes telkens vullen, in de bouillon leggen en ingrediënten in paar min. gaar laten worden.

Om in de bouillon te garen:

blokjes kabeljauw
zeewolffilet
repen tilapia
roodbaarsfilet
om wortel, courgette of spinazie gerolde scholfilets
ongekookte mosselen
rauwe scampi (diepvries)
gepeld
rauwe oesters
sint-jacobsschelpen (coquilles, diepvries)
zeekraal of lamsoren
repen venkel
stukjes bleekselderij