Eieren zijn een bekend
voedingsmiddel in Nederland.
De laatse jaren hebben eieren
wel veel ter discussie gestaan.
Een aantal jaren gelden waren
eieren bijna verbannen uit ons
menu vanwege het hoge
cholesterol gehalte.
Tot op de dag van vandaag zijn
medische onderzoekers het niet
eens.
Duidelijk is wel dat 3x per week
een eitje moet kunnen.
En, dat schept een wereld aan
mogelijkheden.
Een eitje bij het ontbijt, een
omelet als lunch, gepocheerd ei
bij de bami of gevulde eitjes
bij de borrel.
Een scala aan mogelijkheden.
De kleur van het ei wordt
bepaald door het ras van de kip.
Over het algemeen kun je zeggen
dat een bruin ei afkomstig is
van een bruine en een wit ei van
een witte leghen.
Wel is het zo dat scharrelkippen
over het algemeen bruin zijn en
de meeste volièrekippen wit.
De kleur van de dooier zegt
niets over het ras van de kip
maar wel over haar voer. Zo
geeft voer waarin een hoog
percentage maïs aanwezig is, een
donkerder dooier dan
bijvoorbeeld voer waarin tarwe
de boventoon voert.
Legbatterijeieren...
Deze eieren, afkomstig van
kippen uit legbatterijen, zijn
lekker goedkoop.
De manier van produceren is het
minst arbeidsintensief in
vergelijking met andere
productiemethoden.
De kippen leven in minder
diervriendelijke omstandigheden
in lange rijen kooien van
draadgaas.
Scharreleieren.
Scharreleieren zijn herkenbaar
aan het stempel "scharrelei" op
het ei zelf en op het doosje.
De normen waaraan scharreleieren
moeten voldoen, zijn vastgesteld
en worden gecontroleerd door het
CPE (Controlebureau voor
Pluimvee, Eieren en Eiproducten).
Zo moeten de hennen die deze
eieren leggen, vrij kunnen
rondscharrelen op de vloer van
een grote stal.
Op een deel van de vloer ligt
strooisel en hier wordt
regelmatig wat voer aan
toegevoegd zodat de kippen ook
werkelijk wat te "scharrelen"
hebben.
De stallen moeten bovendien
voldoen aan allerlei eisen.
Zo is bepaald hoeveel kippen
zich per vierkante meter in de
stal mogen bevinden, hoeveel
centimeters elke kip beschikbaar
heeft op zogenoemde zitstokken
en er moeten speciale legnesten
aanwezig zijn.
Voliereeieren.
Ook de term volière-ei is
wettelijk beschermd.
De eieren zijn herkenbaar aan
het stempeltje "voilière-ei",
dat zowel op het ei zelf als op
het doosje aanwezig moet zijn.
De kippen worden gehouden in een
stal.
Op de vloer ligt strooisel, maar
het grote verschil is dat zich
op de vloer stellingen bevinden
met diverse etages waar op de
hennen kunnen rondfladderen.
Het totale vloeroppervlak wordt
door deze etages vergroot zodat
per stal meer kippen kunnen
worden gehouden dan bijvoorbeeld
bij scharrelkippen het geval is.
Ook de volièrestal is voorzien
van speciale legnesten.
Vrije-uitloop eieren.
Wanneer op een ei, of op het
doosje waar in ze verpakt zijn,
de term "vrije uitloop" staat,
betekent dat dat het hier gaat
om scharreleieren die afkomstig
zijn van kippen die niet alleen
de stal ter beschikking hebben,
maar ook nog een stuk grond in
de vrije buitenlucht, waar ze
via luiken naar toe kunnen lopen.
Omdat dit veel grond vraagt, is
deze productiewijze duur, zodat
de prijs van de eieren ook hoger
ligt dan die van "gewone"
scharreleieren.
Vrije uitloopeieren met de
toevoeging "extensief" komen in
Nederland bijna niet voor.
Deze kippen hebben in de
buitenlucht maar liefst 10
vierkante meter per kip ter
beschikking.
Graseieren.
Dit is een variant van het
vrije-uitloopei.
De behuizing van de kippen is
gelijk aan die van
scharrelkippen, met die
uitzondering dat per kip 2,5 m2
met gras buiten de stal
beschikbaar moet zijn.
's Winters moet hierop groenvoer
of knollen worden gestrooid
EKO eieren.
Eieren met deze benaming zijn
gelegd door ecologische of
biologisch-dynamisch gehouden
kippen.
Het keurmerk op de verpakking
garandeert ook dat dit werkelijk
zo is.
Ook deze kippen hebben dezelfde
behuizing als kippen met vrije
uitloop.
De kippen krijgen voer dat op
biologisch-dynamische wijze is
geteeld.
Granen-meergranen en
maisscharreleieren.
De namen granen- en
meergraneneieren kennen geen
wettelijke bescherming.
De namen zeggen iets over de
voeding van de kippen en niet
over de manier waarop ze
gehouden worden.
In principe kan het dus zo zijn
dat een granenei een
legbatterij-ei is.
De benaming voor
maïs-scharreleieren is wettelijk
beschermd.
Het maïs-scharrelei komt van
kippen die worden gehouden in
scharrelstallen en met 70 % maïs
worden gevoerd.
Araucanaeieren.
Het Araucana-ei is ook zonder
stempel makkelijk te herkennen,
wat de schaalkleur van dit ei is
lichtgroen.
De eieren zijn vernoemd naar de
Chileense Indianenstam
Arauco-Indianen,
die deze hoenderen, later
officieel Gallus Inaurus genoemd,
al in de 16de en 17de eeuw
hielden.
De kippen worden hier nu op
beperkte schaal gehouden en
kunnen buiten vrij
rondscharrelen.
Deze eieren worden door
Natuurfarm de Boed op de markt
gebracht.
De kooktijd geldt voor eieren
uit gewichtsklasse 3 (60-65
gram).
Voor een zacht eitje ca 3 a 4
minuten
Voor een medium gekookt eitje ca
6 a 7 minuten
Voor een hard gekookt eitje 10
minuten
Er bestaan twee methoden:
Eieren met koud water opzetten,
de kooktijd gaat dan in op het
moment dat er zich in het water
belletjes vormen.
Het voordeel van deze methode is
dat de eieren minder snel
stukkoken.
Eieren koken in heet water.
Prik in dat geval de eieren met
een eiprikker in, maar wel aan
de stompe kant want daar zit de
luchtkamer.
Laat de eieren na het koken
altijd even "schrikken".
Overspoel ze daarvoor na het
koken met stromend water of leg
ze kort in een bak of kom met
koud water.
Een heel vers ei heeft een iets
langere kooktijd dan een ouder
ei en eieren die uit de koelkast
komen, hebben ook een iets
langere kooktijd nodig dan
eieren die op kamertemperatuur
het water zijn ingegaan.
Gebruik altijd een eiprikker
zodat de eieren niet barsten
tijdens het koken.
|