Eieren zijn een bekend voedingsmiddel in Nederland.
De laatse jaren hebben eieren wel veel ter discussie gestaan.
Een aantal jaren gelden waren eieren bijna verbannen uit ons menu vanwege het hoge cholesterol gehalte.
Tot op de dag van vandaag zijn medische onderzoekers het niet eens.
Duidelijk is wel dat 3x per week een eitje moet kunnen.
En, dat schept een wereld aan mogelijkheden.

Een eitje bij het ontbijt, een omelet als lunch, gepocheerd ei bij de bami of gevulde eitjes bij de borrel.
Een scala aan mogelijkheden.


De kleur van het ei wordt bepaald door het ras van de kip.
Over het algemeen kun je zeggen dat een bruin ei afkomstig is van een bruine en een wit ei van een witte leghen.
Wel is het zo dat scharrelkippen over het algemeen bruin zijn en de meeste volièrekippen wit.
De kleur van de dooier zegt niets over het ras van de kip maar wel over haar voer. Zo geeft voer waarin een hoog percentage maïs aanwezig is, een donkerder dooier dan bijvoorbeeld voer waarin tarwe de boventoon voert.



Legbatterijeieren...

Deze eieren, afkomstig van kippen uit legbatterijen, zijn lekker goedkoop.
De manier van produceren is het minst arbeidsintensief in vergelijking met andere productiemethoden.
De kippen leven in minder diervriendelijke omstandigheden in lange rijen kooien van draadgaas.



Scharreleieren.

Scharreleieren zijn herkenbaar aan het stempel "scharrelei" op het ei zelf en op het doosje.
De normen waaraan scharreleieren moeten voldoen, zijn vastgesteld en worden gecontroleerd door het CPE (Controlebureau voor Pluimvee, Eieren en Eiproducten).
Zo moeten de hennen die deze eieren leggen, vrij kunnen rondscharrelen op de vloer van een grote stal.
Op een deel van de vloer ligt strooisel en hier wordt regelmatig wat voer aan toegevoegd zodat de kippen ook werkelijk wat te "scharrelen" hebben.
De stallen moeten bovendien voldoen aan allerlei eisen.
Zo is bepaald hoeveel kippen zich per vierkante meter in de stal mogen bevinden, hoeveel centimeters elke kip beschikbaar heeft op zogenoemde zitstokken en er moeten speciale legnesten aanwezig zijn.



Voliereeieren.


Ook de term volière-ei is wettelijk beschermd.
De eieren zijn herkenbaar aan het stempeltje "voilière-ei", dat zowel op het ei zelf als op het doosje aanwezig moet zijn.
De kippen worden gehouden in een stal.
Op de vloer ligt strooisel, maar het grote verschil is dat zich op de vloer stellingen bevinden met diverse etages waar op de hennen kunnen rondfladderen.
Het totale vloeroppervlak wordt door deze etages vergroot zodat per stal meer kippen kunnen worden gehouden dan bijvoorbeeld bij scharrelkippen het geval is. Ook de volièrestal is voorzien van speciale legnesten.



Vrije-uitloop eieren.


Wanneer op een ei, of op het doosje waar in ze verpakt zijn, de term "vrije uitloop" staat, betekent dat dat het hier gaat om scharreleieren die afkomstig zijn van kippen die niet alleen de stal ter beschikking hebben, maar ook nog een stuk grond in de vrije buitenlucht, waar ze via luiken naar toe kunnen lopen.
Omdat dit veel grond vraagt, is deze productiewijze duur, zodat de prijs van de eieren ook hoger ligt dan die van "gewone" scharreleieren.
Vrije uitloopeieren met de toevoeging "extensief" komen in Nederland bijna niet voor.
Deze kippen hebben in de buitenlucht maar liefst 10 vierkante meter per kip ter beschikking.



Graseieren.

Dit is een variant van het vrije-uitloopei.
De behuizing van de kippen is gelijk aan die van scharrelkippen, met die uitzondering dat per kip 2,5 m2 met gras buiten de stal beschikbaar moet zijn.
's Winters moet hierop groenvoer of knollen worden gestrooid



EKO eieren.

Eieren met deze benaming zijn gelegd door ecologische of biologisch-dynamisch gehouden kippen.
Het keurmerk op de verpakking garandeert ook dat dit werkelijk zo is.
Ook deze kippen hebben dezelfde behuizing als kippen met vrije uitloop.
De kippen krijgen voer dat op biologisch-dynamische wijze is geteeld.



Granen-meergranen en maisscharreleieren.

De namen granen- en meergraneneieren kennen geen wettelijke bescherming.
De namen zeggen iets over de voeding van de kippen en niet over de manier waarop ze gehouden worden.
In principe kan het dus zo zijn dat een granenei een legbatterij-ei is.
De benaming voor maïs-scharreleieren is wettelijk beschermd.
Het maïs-scharrelei komt van kippen die worden gehouden in scharrelstallen en met 70 % maïs worden gevoerd.



Araucanaeieren.

Het Araucana-ei is ook zonder stempel makkelijk te herkennen, wat de schaalkleur van dit ei is lichtgroen.
De eieren zijn vernoemd naar de Chileense Indianenstam Arauco-Indianen,
die deze hoenderen, later officieel Gallus Inaurus genoemd, al in de 16de en 17de eeuw hielden.
De kippen worden hier nu op beperkte schaal gehouden en kunnen buiten vrij rondscharrelen.
Deze eieren worden door Natuurfarm de Boed op de markt gebracht.



De kooktijd geldt voor eieren uit gewichtsklasse 3 (60-65 gram).

Voor een zacht eitje ca 3 a 4 minuten
Voor een medium gekookt eitje ca 6 a 7 minuten
Voor een hard gekookt eitje 10 minuten


Er bestaan twee methoden:
Eieren met koud water opzetten, de kooktijd gaat dan in op het moment dat er zich in het water belletjes vormen.
Het voordeel van deze methode is dat de eieren minder snel stukkoken.

Eieren koken in heet water.
Prik in dat geval de eieren met een eiprikker in, maar wel aan de stompe kant want daar zit de luchtkamer.
Laat de eieren na het koken altijd even "schrikken".
Overspoel ze daarvoor na het koken met stromend water of leg ze kort in een bak of kom met koud water.

Een heel vers ei heeft een iets langere kooktijd dan een ouder ei en eieren die uit de koelkast komen, hebben ook een iets langere kooktijd nodig dan eieren die op kamertemperatuur het water zijn ingegaan.
Gebruik altijd een eiprikker zodat de eieren niet barsten tijdens het koken.