Tafeldekken



Voor het opdekken van messen en lepels geld....
Aan de rechterzijde van het bord of servet,
De snijkant van het mes naar binnen
en de bolle kant van de lepel op tafel en allebei aan de rand van de tafel.



Voor het opdekken van vorken geld.....


Aan de linkerzijde van het bord of servet,
De eerste vork aan de rand van de tafel,
De tweede verspringend naar boven.


Voor het opdekken van bestek voor nagerechten geld......

Aan de bovenkant van het bord of servet



Voor het opdekken van een toastbordje geld......

Links van de vorken en op gelijke hoogte met het servet of bord.

Wanneer toast en boter apart worden geserveerd, ligt op het bordje nog een
mesje met de snijkant naar links.



Voor het opdekken van glaswerk geld.....

Boven de punt van het mes komt het wijnglas te staan.
Een tweede wijnglas komt schuin rechts onder het eerste glas te staan.


Wanneer drie glazen worden opgedekt, komt het derde glas schuin linksboven het eerste glas te staan.
Ook kunnen de drie glazen in een driehoek worden neergezet.


In veel restaurants dekt men de tafels met het zogenaamde à la carte-couvert op.

Het algemene à la carte-couvert is: servet, groot mes en vork, grote lepel, toastbordje en een wijnglas.


Zet naast elk bord een piepklein vaasje met bijvoorbeeld een bloemetje uit de tuin.

Staat er een gerecht op het menu zoals mosselen of spareribs;
zet dan een vingerkom naast elk bord.

Ook kun je in het water wat kruiden laten drijven.
Met kleurige, papieren servetten, kaarsen of drijfkaarsen kun je al snel en niet al te kostbaar een eigentijds effect bereiken.

Zet eens een kaartje met de naam van de gasten bij het bord.
Zo’n geste staat altijd heel gastvrij.
Of leg eens een bloem van het seizoen naast elk bord