Tafeldekken
|
|
|
|
|
|
Voor het opdekken van messen en
lepels geld....
Aan de rechterzijde van het bord
of servet,
De snijkant van het
mes naar binnen
en de bolle kant van de lepel op
tafel en allebei aan de rand van
de tafel.
Voor het opdekken van vorken
geld.....
Aan de linkerzijde van het bord
of servet,
De eerste vork aan de
rand van de tafel,
De tweede verspringend naar
boven.
Voor het opdekken van bestek
voor nagerechten geld......
Aan de bovenkant van het bord of
servet
Voor het opdekken van een
toastbordje geld......
Links van de vorken en op
gelijke hoogte met het servet of
bord.
Wanneer toast en boter apart
worden geserveerd, ligt op het
bordje nog een
mesje met de snijkant naar
links.
Voor het opdekken van glaswerk
geld.....
Boven de punt van het mes komt
het wijnglas te staan.
Een tweede wijnglas komt schuin
rechts onder het eerste glas te
staan.
Wanneer drie glazen worden
opgedekt, komt het derde glas
schuin linksboven het eerste
glas te staan.
Ook kunnen de drie glazen in een
driehoek worden neergezet.
In veel restaurants dekt men de
tafels met het zogenaamde à la
carte-couvert op.
Het algemene à la carte-couvert
is: servet, groot mes en vork,
grote lepel, toastbordje en een
wijnglas.
Zet naast elk bord een piepklein
vaasje met bijvoorbeeld een
bloemetje uit de tuin.
Staat er een gerecht op het menu
zoals mosselen of spareribs;
zet dan een vingerkom naast elk
bord.
Ook kun je in het water wat
kruiden laten drijven.
Met kleurige, papieren servetten,
kaarsen of drijfkaarsen kun je
al snel en niet al te kostbaar
een eigentijds effect bereiken.
Zet eens een kaartje met de naam
van de gasten bij het bord.
Zo’n geste staat altijd heel
gastvrij.
Of leg eens een bloem van het
seizoen naast elk bord
|