Dipsausjes

2 eetlepels mosterd van Dijon,
3 eetlepels mayonaise,
2 eetlepels tomatenketchup,
3 druppels Worcestershiresaus,
1 takje peterselie.

Doe alle ingrediënten in een kom en vermeng dit alles zeer goed door elkaar
Garneer met grof gesneden peterselie van één takje.

Aubergine dipsaus

aubergine
sap van een halve citroen
1 teentje knoflook
beetje gemalen komijn
peterselie
1 eetlepel griekse yoghurt
zout
peper


Eerst een aubergine roosteren op de barbecue. Ongeveer 20 min.
Daarna open snijden en de inhoud in een schaal scheppen.
Daar het sap van een halve citroen bij,
wat olie, teentje knoflook, beetje gemalen komijn, peterselie,
de yoghurt, wat zout en peper. Dan goed mixen en klaar is je dipsaus.



Humus anders...

200 gram kikkererwten
1 preistengel
3 wortelen
1 teentje knoflook
2 eetlepels sojasaus
theelepel bouillonpoeder
1 laurierblad
1 eetlepel bonekruid
snuifje tijm
mespuntje cayennepeper
1/2 eetlepel paprikapoeder
1/2 eetlepel koenjit


Kook de erwten met bonekruid, laurier en tijm.
Daarna het laurierblad verwijderen.
De groenten even stomen en dan alles in de blender door elkaar mengen.

Chili saus


8 Spaanse pepertjes, zonder zaadjes en fijngesneden
1 kopje azijn
1 kopje water
2 kopjes suiker
1 snuifje zout

Meng de ingrediënten en laat ze 25 minuten pruttelen
op een laag vuur tot je een siroopachtige saus hebt.
Deze saus kun je enkele dagen bewaren in een afgesloten potje



Guacamole

2 avocado's
1 a 2 teentjes knoflook
125 gram ceme fraiche of finesse
2 eetlepels mayonaise
1/2 zakje burrito-mix/mexicaanse-kruiden-mix
2 uien
3 tomaten
Citroensap

Maak de avocado`s schoon en pureer ze met citroensap
Maak de uien schoon en hak ze heel fijn
Haal de pitjes uit de tomaten en ontvel ze
Hak de tomaten klein
Doe dit met de ui en de creme fraiche en de mayonaise bij de avocado`s
Maak op smaak met de kruiden en peper en zout.

Kruiden dipsaus


1 dl zure room
2 el yoghurt
2 el bieslook
1 el verse tijm
1 teentje knoflook
1 el zoete chilisaus


Zure room en yoghurt mengen.
Fijngeknipte bieslook, gehakte tijm, geperste knoflook en chilisaus erdoor roeren
en als dipsaus bij bijvoorbeeld aardappelpartjes serveren.



Jeanne`s knoflooksaus


2 grote tenen knoflook
Beker creme fraiche
Fijngesneden bieslook en peterselie
Scheutje slagroom
1/2 eetlepel limoensap
peper en zout


Hak de teentjes knoflook fijn
Doe alle ingredienten in een schaaltje en klop goed door elkaar
Lekker bij fondu, gourmet en bbq
Maar ook lekker als dipsaus bij chips

Kaas dipsaus

2 eetl. olijfolie
1 pond pittige kaas geraspt
250 ml. zure room
1 ei, geklopt
1 theelepel mosterd
1 theelepel paprikapoeder

Hang een pannetje in een grotere pan kokend water
De olijfolie met de kaas en smelt al roerende de kaas.
Voeg gelijkmatig de zure room toe en roer tot er een glad mengsel ontstaat.
Roer het ei, de mosterd en de paprikapoeder erdoor

Lekker met komkommer, champignons, paprika, bloemkool enz



Gembersaus


4 el geraspte gember,
2 el pinda-olie,
2 el zoete chilisaus,
1 tl basterdsuiker
1 el fijngehakte koriander

Hussel alles in een kleine kom.
Serveren bij gestoomde of geroosterde kip of eend, of bij oosterse gerechten

Pittige Thaise saus

2 fijngesneden lente-uitjes,
1 tl chilipoeder,
1 el limoen- of citroensap,
1 el vissaus
1 tl suiker

Hussel alles in een glazen of aardewerken kom.
Serveren bij rund- of varkensvlees, of Thaise kipgerechten

Pikante kokossaus

2 theelepels olie
2 theel kerrypasta
1 grof gesneden peper
1.25 dl kokosmelk
1 theel basterdsuiker
1 theelepel vissaus
1/4 kopje fijn gesneden laurier (vers)


Verhit de olie in een kleine pan.
Voeg de kerriepasta en de grofgesneden rode peper toe
30 sec. al roerend verhitten.
Vervolgens de kokosmelk en de basterdsuiker de vissaus en 1/4 kopje fijngesneden laurier toevoegen.
Op laag vuur 2 minuten verhitten.
Warm serveren bij gefrituurde vis of zeevruchten



Mojo Colorado

4 teentjes knoflook
de helft van een spaans pepertje
1 eetlepel milde paprikapoeder
1 eetlepel komijnpoeder
halve theelepel grof zeezout
half glaasje olijfolie
2 eetlepels witte wijnazijn
Vijzel


Knoflook pellen, in knoflookpers doen en in de vijzel uitpersen.
Rood pepertje wassen, alleen de helft gebruiken.
Alle zaadjes en witte gedeelten verwijderen. Pepertje heel fijn snijden.
Fijngesneden pepertje, paprikapoeder, komijn en zeezout in de vijzel doen en samen met de knoflook fijnstampen.
Vervolgens beetje bij beetje olijfolie erbij doen, goed met de stamper mengen.
Op het laatst pas de wijnazijn erbij doen en weer alles goed door elkaar mengen.
Deze mojo is een dag later op zijn lekkerst,
dus het is aan te bevelen om voor gebruik een dag in de koelkast te laten staan.
Overigens moet je de mojos altijd in een goed afgesloten glazen pot in de koelkast bewaren
Dan blijven deze sauzen nog maandenlang goed!

Wil je de mojo pikanter maken dan doe je er meer rode peper bij.
Is de mojo juist té pikant doe er dan wat tomatenketchup bij.

Dipje voor groente

1 potje magere yoghurt
1 theelepel geraspte gember
1 el mayonaise
1 el ketchup
klein scheutje wijnazijn
paprikapoeder
peper


Meng alle ingredienten door elkaar
Maak op smaak met peper, paprikapoeder en desgewenst zout

Saus a la Bordelaise

500 ml rode wijn (bij voorkeur Bourgogne of een goede bordeaux)
250 ml wildfond
50 gram koude boter, in blokjes gesneden
3 sjalotjes, fijngesnipperd
3 eetlepels vloeibare honing
1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
1 mergpijpje van ongeveer 100 gram
2 koffielepels zout
2 koffielepels versgemalen witte peper v/d molen
1/2 Koffielepel kruidenzout


Smelt voor de saus 20 gram boter in een sauspan en voeg de sjalotjes toe.
Laat alles al roerend 7 stoven of totdat de sjalotjes zacht zijn.
Doe de wijn erbij en laat inkoken tot eenderde op een middelmatig tot zacht vuur.
Voeg dan het wildfonds (bouillon) en de mergpijp toe en laat tot de helft inkoken.
Breek de mergpijp tijdens het koken.
Vis daarna de mergpijp uit de saus
voeg de honing, zout, peper en kruidenzout bij de saus en roer alles eronder.
Dik de saus eventueel met enkele koffielepels maïzena en een weinig water.
Doe als laatste de gehakte peterselie bij de saus.
Zet de sauspan van het vuur af en roer er ten laatste de overige 30 gram boter onder.


Kerrymayonaise

4 bos of lenteuitjes
3 el yoghurt
2 el mayonaise
1 tl citroensap
1 tl kerrie -
peper en zout


Snij de bos of lenteui zeer fijn.
Meng alle ingrediënten
Breng op smaak met peper en zout

Fetasaus

50 g feta
2 el yoghurt
2 el mayonaise
1 tl verse,
gehakte basilicum


Mix de feta samen met 1 eetlepel yoghurt.
Meng met de mayonaise,
de rest van de yoghurt en de basilicum.