Met brood kun je heel veel.
Buiten de sandwiches en lekkere bammetjes tussen de middag,
 zijn er genoeg recepten over en met brood.
Ik heb enkele recepten verzameld over oud brood en wat je ermee kunt doen.
Zo gaat er niets van brood verloren.

Broodpudding maken is de ideale manier om een oud brood een tweede leven te bezorgen.
De peperkoek en witte chocolade veranderen je oud brood in een heerlijk dessert.

Broodpudding van Jeroen.

Ingrediënten (4 personen)

400 gram oud wit brood
3 sneetjes ontbijtkoek
1 theelepel kaneelpoeder
1 vanillestokje
6 dl melk
80 gram bruine suiker
100 gram witte chocolade
3 eieren
1⁄2 dl rum
1 klontje boter
bloem
poedersuikersuiker
snufjezout
100 gram rozijnen

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 170°C.
Doe de rozijnen in een schaaltje en schenk er de rum bij.
Laat de rozijnen hierin wellen. (Wie geen rum in huis heeft, kan ook cognac of zoete witte wijn gebruiken).
Zet een pot of pannetje op een zacht vuur en schenk hierin de melk.
Snij de vanillestok overlangs en schraap er met de mespunt de zaadjes uit.
Voeg de vanillezaadjes en de lege peul toe aan de melk.
Verhit de vanillemelk op een zacht vuur.
Snij ondertussen de sneetjes (oud) brood in grove stukken van zo’n 2 bij 2 cm.
De korstjes kan je gewoon mee versnijden.
Doe de stukjes brood in een mengschaal, voeg het kaneelpoeder en de bruine suiker toe, samen met de eieren.
Snij de schijfjes peperkoek in kleine brokjes. Schep ook de gewelde rozijntjes in de mengschaal (zonder het vocht).
Haal het vanillestokje uit de warme melk en schenk de melk over de broodmengsel.
Roer het mengsel zorgvuldig om, zodat het brood en de peperkoek de melk kunnen
Blijf mengen tot je een egaal beslag verkrijgt.
Er mogen best grotere stukjes brood of peperkoek inzitten.
Hak de witte chocolade in fijne stukjes.
Meng de chocoladestukjes onder het broodbeslag.
Meng een klein snuifje zout onder het beslag
Smelt een klontje boter in een pan (op een zacht vuur) en wrijf de cakevorm in met deze vloeibare boter.
Schep er een beetje bloem in en bepoeder zo de hele bakvorm.
Schud de overtollige bloem weg.
Hierdoor zal de broodpudding na het bakken gemakkelijk loskomen uit de vorm.
Giet het beslag in de bakvorm en strijk het glad.
Bak de cake in een oven van 170°C, gedurende ongeveer één uur.
Controleer regelmatig even, want de baktijd is afhankelijk van het type oven dat je gebruikt.
Snij indien nodig de warme gebakken broodpudding los met een scherp mesje.
Laat de cake afkoelen en bepoeder het gebak met een beetje poedersuiker.

                                                                                                   Bron Jeroen Meus (Dagelijkse Kost)



Luxe Broodpudding

Ingredienten:

150 gram oud brood in blokjes
250 cc melk
75 gram suiker
1/4 eetlepel kaneel
40 cc Irish Cream
1 eidooier
1 eiwit
50 cc kookroom
4 gedroogde pruimen (klein gesneden)
4 gedroogde abrikozen (klein gesneden)
Boter om in te vetten

Bereiden.

Oven aanzetten om voor te warmen op 175°C.
De melk verhitten en de suiker en kaneel erin oplossen.
Brood toevoegen en tot pulp roeren, haal van het vuur
Kookroom vermengd met de eidooier, Irish cream en het kleingesneden gedroogde fruit toevoegen.
Klop het eiwit stijf en schep dit door het brood mengsel.
Vet een ovenschaal in met boter en doe het broodmengsel in de schaal
Zet de schaal 30 minuten in de oven.
Haal uit de oven en laat afkoelen
Bestrooien met een beetje kaneelsuiker en geef er lobbig geslagen slagroom bij.

Broodpudding met Kruiden.

Ingredienten:

500 gram oudbakken witbrood
1 & 1/2 liter room
4 eieren
1 bosje kruiden (basilicum, kervel, peterselie
zout & peper
nootmuskaat
geklaarde boter

Bereiden.

Snij het brood in blokjes en giet de room erover.
Klop de eiren met de kruiden en met het zout, peper en nootmuskaat met de staafmixer.
Roer het eimengsel door het geweekte brood, maak er een bal van.
Maak een schone linnen doek nat en leg de bal in het midden
Bind de doek dicht met een touwtje,
Bind dit pakketje aan een houten lepel en hang de lepel boven een pan met kokend water.
Het pakketje 35 minuten koken in het water.
Haal het uit de pan en spoel even af onder een koude kraan.
Pak het uit de doek en laat op een bord afkoelen
Snij er plakjes van en bak deze in de geklaarde boter

TIP:
Lekker bij gebraden kip
Doe er eens een handje pijnboompitjes door.

Pompoenbroodpudding.

Ingrediënten voor 8 personen

1 blik of pot gepureerde pompoen zonder toevoegingen (ca. 425 gram)
500 ml volle melk
1 wit stokbrood van een dag oud, in blokjes gesneden
75 gram gesmolten boter
50 gram rozijnen
110 gram bruine basterdsuiker
100 gram witte suiker
3 eieren
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel kruidnagel
1/2 theelepel nootmuskaat
1/2 theelepel allspice of piment
1/2 theelepel gemalen gember
2 theelepels kaneel
2 theelepels vanille extract

Bereiden:

Over voorverwarmen op 175 graden.
Mix de melk, eieren, suiker, alle kruiden en pompoenpuree in een kom zodat alles goed gemengd is.
Voeg ook de rozijnen toe.
Doe de blokjes stokbrood in een ovenschaal en giet er de gesmolten boter over heen,
 zodat de blokjes een laagje boter om zich heen hebben.
Giet vervolgens het ei / melkmengsel over de beboterde blokjes in de ovenschaal.
Zorg dat het mengsel goed verdeeld is en dat alle blokjes zich vol hebben gezogen voordat je het de over in schuift.
Na ongeveer 40 tot 45 minuten is de broodpudding klaar,
De pudding voelt nu stevig aan.

Serveertips
Lekker met slagroom en vanille-ijs.

                                                                           Bron: Het Roze Huis

Broodpudding met Chocolade.

Ingrediënten voor 4 personen

150 g oud brood
150 gram croissants
50 gram melkchocolade
1 doosje rozijnen ( 42 g )
1/2 l melk
1 dl room
2 eidooiers
1 zakje vanillesuiker
200 gram kritalsuiker
1 eetlepel boter

Bereiden:

Scheur het brood en de croissants in stukken.
Meng de eidooiers met de room.
Breek de chocolade in stukjes.
Vet een bakvorm in met boter.
Doe de melk met de kristalsuiker in een kookpot en breng aan de kook.
Giet de melk over de stukjes brood en croissants en zet terug op het hete vuur.
Doe er het room - eimengsel bij en verwarm opnieuw tot nhet kookpunt.
Voeg de chocolade, vanillesuiker, de rozijntjes toe en meng goed.
Doe het mengsel in een bakvorm en bak 45 min. in een op 180°C.voorverwarmde oven.
Laat volledig afkoelen
Lekker met dotje slagroom erop.


Broodpudding met Vruchten.

Ingrediënten:

300 gram oud brood
1/2 liter halfvolle melk
50 gram rozijnen
50 gram cranberry`s
1 zakje vanillesuiker
100 gram fijne kristalsuiker
5 eieren

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.
Snijd de korstjes van het brood en snij het in kleine
Doe in een schaal.
Smelt de suiker in de melk en voeg die dan toe aan het brood.
Mix alles goed door en voeg de vanille suiker en vruchtjes toe
Klop de eieren schuimig.
Giet het bij het broodmengsel en schep het erdoor
Doe het deeg in een bakvorm
Bak het ongeveer 40 min. op een voorverwarmde oven van 180° C.



 





6 May 2003.

Copyright of Lil Kitty, 2001-2005.