Cranberry
De cranberry is een plant uit de
heifamilie.
Het is een kruipende of
overhangende plant met dunne
stengels.
De grote veenbes heeft een
voorkeur voor zure grond,
zoals heide, veen en bossen maar
moet niet worden verward met de
daar van nature voorkomende
inheemse kleine veenbes.
In Nederland is de plant vrij
zeldzaam
De cranberry komt oorspronkelijk
uit Noord-Amerika en is in
Nederland een exoot.
In 1840 is een vat bessen op
Terschelling aangespoeld,
waarna de soort in Nederland
inburgerde.
De plant is hier in 1868 ontdekt
door botanicus Franciscus
Holkema.
Op Terschelling komen
uitgebreide velden van de
cranberry voor en de pluk van de
bessen is er aan een
veenbes-bedrijf verpacht.
Ook op Vlieland komen grotere
velden voor.
Op de overige waddeneilanden is
de cranberry een zeldzaamheid.
De cranberry wordt ook in kleine
aantallen gevonden in het
Fochteloërveen en het Eesveen op
de grens van Friesland en
Drenthe.
Op Terschelling staat de plant
bekend als 'Pieter-Sipkesheide',
naar de vinder van het vat in
1840.
De cranberry bevat behalve
vitamine C ook
proanthocyanidinen (onder meer
epicatechine).
Deze stoffen zorgen er niet
alleen voor dat bacteriën zich
niet aan de blaaswand kunnen
hechten,
ze zorgen er ook voor dat reeds
aan de blaaswand gehechte
bacteriën worden losgeweekt.
De bessen zijn hierdoor
waarschijnlijk effectief bij het
bestrijden van blaasontsteking
bij vrouwen,
wat echter niet onomstotelijk
bewezen is.
Er zijn ook wel bijwerkingen.
Er zijn aanwijzingen dat de
bessen zouden helpen bij het
voorkomen van maagzweren en bij
het voorkomen van tandplaque.
De bessen bevatten ook oxaalzuur,
veel benzoëzuur en isoforon[3].
Het gebruik van grote
hoeveelheden kan misselijkheid
en diarree veroorzaken.
Cranberry Cooler
25 ml. Disaronno
25 ml. Wodka
75 ml. Cranberry sap
50 ml. Sinaasappelsap
Schenk alle ingrediënten in de
shakebeker. Vul
de shakebeker volledig met ijs
en shake!
Schenk het vervolgens uit in een
glas
en opvullen met crushed ijs.
Garneer het met
aalbesjes.
Cranberry chutney
3 appels
2 uien
1 sinaasappel
450 gram cranberries
400 gram basterdsuiker, bruine
3 deciliter. azijn
1 mespunt cayennepeper
1 mespunt mosterdpoeder
1 theelepel piment
1 theelepel. gemberpoeder
1 theelepel zout
De cranberries wassen met koud
water en in een zeef laten
uitlekken.
De appels schillen, de
klokhuizen verwijderen en het
vruchtvlees in blokjes snijden.
De uien schoonmaken en fijn
snipperen.
De sinaasappel wassen en met een
cannelleermesje repen van de
schil trekken.
Pers daarna de sinaasappel uit.
De cranberries met de blokjes
appel, de ui, de reepjes
sinaasappelschil en het sap in
een ovenvaste schaal van 1,5
liter doen.
De overige ingrediënten erdoor
roeren en afgedekt 13 tot 16
minuten aan de kook laten komen
en onafgedekt 20 minuten op vol
vermogen laten inkoken.
Tussendoor twee keer doorroeren.
Intussen de jampotjes in heet
sodawater schoonmaken,
met heet water omspoelen en
omgekeerd op een schone theedoek
laten uitlekken.
De chutney eventueel op smaak
brengen met nog wat zout,
In de potjes overdoen en
afsluiten en van een etiket
voorzien.
Cranberry likeur
350 gram cranberries
1 sinaasappel
Kaneelstokje
200 gram suiker
0,7 liter alcohol van 40% (wodka)
Was de cranberries.
Maak ze fijn in de foodprocessor.
Was de sinaasappel goed schoon
en droog hem af.
Schil de sinaasappel dun af,
zonder dat er wit aan de schil
achterblijft.
Doe deze dunne schil en het
kaneelstokje bij de
cranberry-pulp
Doe de suiker erbij
Overgiet de pulpmassa met de
wodka.
Roer tot de suiker is opgelost
Laat dit drie weken in een
afgesloten donkere pot staan.
Filtreer nu de likeur en doe de
likeur in een fles
Cranberry taart
Voor het deeg:
150 gram bloem
100 gram boter
50 gram suiker
mespunt zout
poedersuiker om te bestrooien
Voor de vulling:
250 gram cranberries
150 gram suiker
mespunt kaneel en
kruidnagelpoeder
100 gram boter
2 eieren
2 eetlepels maïzena
3 eetlepels jam van gemengde
rode vruchten
Meng de bloem, de in blokjes
verdeelde koude boter, de suiker
en het zout tot een kruimelig
deeg
Voeg net genoeg koud water toe
om er een samenhangend geheel
van te maken.
Dat gaat het makkelijkst in de
foodprocessor.
Laat het deeg verpakt in
gladfolie ca. 30 minuten in de
koelkast rusten.
Maak intussen de vulling.
Doe de cranberry`s met een paar
lepels water, 2 eetlepels van de
suiker, de kaneel en het
kruidnagelpoeder in een steelpan
met een dikke bodem
Laat kort koken tot de bessen
openspringen.
Laat afkoelen.
Meng de boter, de resterende
suiker, de eieren en de maïzena
door en laat draaien tot het een
glad en luchtig mengsel is.
Verwarm de oven voor op 220
graden C.
Rol het deeg op een met bloem
bestrooid werkvlak uit tot een
dunne lap en bekleed daarmee de
vorm.
Bestrijk de deegbodem met de
jam.
Schep de hazelnootvulling in de
vorm en strijk de bovenkant
glad.
Verdeel er het cranberrymengsel
over.
Zet de taart op de bakplaat in
de voorverwarmde oven, schakel
de oventemperatuur terug naar
180° C
Laat in ca. 40 minuten goudbruin
bakken.
Serveer de taart lauwwarm of
koud.
Bestrooi de rand met
poedersuiker
Cranberry Mousse
150 gram verse cranberries
1 halve liter slagroom
150 gram suiker
1/2 deciliter cranberrylikeur
Was de cranberries.
Doe ze met 100 gram suiker in
een ovenschaal.
Zet ze 10 minuten in een
voorverwarmde (170 graden) oven.
Wrijf ze daarna door een zeef.
Laat de puree helemaal afkoelen.
Klop de slagroom heel stijf met
de resterende suiker.
Spatel de cranberrypuree erdoor.
Voeg voor extra smaak de
cranberrylikeur toe.
Schep de mousse in glazen en
laat ze een poosje opstijven in
de koelkast.
Cranberry-Mascarpone Trifle
450 gram cranberries (liefst
verse)
250 gram suiker
1 deciliter rode wijn of port
200 gram mascarpone
eventueel koffieroom
1 eetlepel kaneelpoeder
2 eetlepels sinaanapplikeur
8 dunne plakjes cake
geraspte chocola, kaneel en
poedersuiker
Kook de cranberries samen met de
suiker en de wijn of port
gedurende 15 minuten in een pan
met dikke bodem.
Roer het goed door.
Laat de compote afkoelen.
Meng kaneelpoeder en likeur door
de mascarpone.
Klop dit mengsel tot een crème.
Als de crème te stijf is, voeg
dan een beetje koffieroom toe.
Schep in 4 dessertcoupes of -bordjes
een laagje cranberrycompote.
Leg daarop een plak cake met
daarop een laagje mascarpone
crème.
Dan weer een laag compote.
Vervolgens weer en plak cake met
daarop de rest van de crème.
Zet de desserts in de koelkast.
Garneer ze vóór het serveren met
chocola, kaneel en poedersuiker
Cranberry Muffins
230 g verse of ingevroren
cranberries
140 g suiker
25 g boter of margarine
1 ei
125 ml melk
230 g bloem
1 volle theelepel bakpoeder,
zout
De oven verhitten tot 190 º C.
Suiker en boter met elkaar
vermengen.
Daarna het ei toevoegen.
In een tweede kom bloem,
bakpoeder, zout en melk met
elkaar vermengen.
Dan het suiker-boter-ei mengsel
toevoegen en goed vermengen met
het beslag.
Daarna de gehakte cranberries
toevoegen.
Doe het mengsel in kleine
vormpjes en bak ze in de oven 25
a 30 minuten
Laat ze afkoelen
Cranberrysaus
340 g verse cranberries
200 g suiker
0,25 l water
Water en suiker mengen tot de
suiker is opgelost en daarna
verhitten tot kookpunt.
De gewassen cranberries
toevoegen en 10 a 15 min. koken
tot de bessen kapot gaan.
Op een laag pitje het mengsel
tot de helft in laten koken.
Laten afkoelen tot
kamertemperatuur.
In de koelkast zetten tot de
saus stevig is geworden.
Warm of koud serveren bij wild,
gevogelte of vlees.
Kan ook gebruikt worden als
compote met slagroom bij
vanilleproducten, ijs of
yoghurt.
Ook lekker als taartvulling of
op de boterham.
Verscholen Cranberry gehakt
200 gr gehakt (kalfs-)
50 gr noten (pistache-, walnoot,
pijnpit)
(room-)boter
2 kalkoen schitzels
2 eetl cranberry compote
2 oude witte boterhammen
1 eigeel
cocktailprikkers,
Haal de korstjes van de
boterhammen en verkruimel ze.
Meng het gehakt met het ei, zout
peper, fijngehakte noten en
compote.
Snijdt de schnitzels in de
lengte door en sla de 4 stukken
met de vleeshamer heel dun uit.
Verdeel de vulling over de 4
schnitzels en maak er rolletjes
van.
Bind ze dicht met keuken garen
of steek ze met een cocktail
prikker vast.
Bak ze in de koekenpan in ong 10
minuten rondom bruin.
Serveer met een blaadje sla en
cranberry- relish of chutney
|