Sinaasappelen

Familie van de citrusvruchten  zijn bekende vitamine leveranciers.
Hoeveel mensen persen dagelijks verse jus d'orange of eten dagelijks een sinaasappel.
En dat is absoluut niet onterecht.
Een sinaasappel is geen overbodige luxe maar een smakelijke bron van gezondheid.
Of je nu een hand- of een perssinaasappel hebt.
vitamientjes leveren ze voldoende

Kopen

Hier willen we je er alleen even op wijzen dat je er bij het kopen op moet letten dat de vruchten een glanzende schil hebben.
Helder van kleur en zonder lelijke plekken.
De helderheid van de kleur is belangrijk, niet de kleur zelf.
 Sinaasappelen zijn er namelijk van rood tot oranje tot groen.
 De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid en wordt ook niet door de zon beïnvloedt.
De temperatuur in de nacht bepaald de kleur van een sinaasappel.
Het feit dat sinaasappelen door een verfbad gehaald worden berust al helemaal op een fabeltje. Belangrijk is wel dat de vrucht zwaar aanvoelt.
We kennen hand- en perssinaasappelen.
Handsinaasappelen zijn met uitzondering van de navels ook uitstekend geschikt om te persen, maar perssinaasappelen zijn niet geschikt als handsinaasappelen.
Ze bevatten wel veel sap maar zijn te vellerig.

Bewaren

Sinaasappelen kunt u ca. 2 weken bewaren.
Bewaar ze niet in de koelkast want al je overige levensmiddelen in de koelkast gaan er naar ruiken.
Gewoon een koele en donkere plaats in huis is voldoende.
Het liefst tussen de 2 en 6 graden.
Schoonmaken:
Iedereen weet wel hoe een sinaasappel gepeld moet worden.
Wat veel minder bekend is, is dat een perssinaasappel die op kamertemperatuur is veel meer sap oplevert dan een koude sinaasappel.
Variaties
Sinaasappelen eet u gewoon uit het vuistje, geschild uiteraard, of je verwerkt het vruchtvlees in gebak, desserts en fruitsalades.
Zelfs met de schil kunt je iets lekkers maken.
Wat dacht u van marmelade?
Borstel de schil wel even goed af voordat je hieraan begint.
Met perssinaasappelen maak je Jus d'orange.
 Probeer ook eens om deze Jus d'orange wat smaakvoller te maken door er een citroen of grapefruit bij te persen.
Ook combinaties met gepureerde kiwi, banaan, aardbei, papaya, bramen etc. maken van een eenvoudige
Jus d'orange een fantastische cocktail.
Er hoeft dus geen alcohol in een cocktail te zitten om lekker te zijn.

Voedingswaarde
Een sinaasappel is een lekkere vitamine leverancier, maar hoe gezond is ie nou eigenlijk echt? Nou, een sinaasappel bevat per 100 gram 179 KiloJoules of 42 Kilocalorieën,
 0,5 gram eiwit,
10 gram koolhydraten,
40 miligram kalk,
0.3 miligram ijzer en
50 miligram vitamine C.
Ziet dat er niet gezond uit?
ou, om heel eerlijk te zijn. 100 gram boerenkool bevat wel 100 miligram vitamine C en 100 gram spruiten spruiten bevat zelfs 158 miligram vitamine C.
 Dus..........wat is nou eigenlijk gezond?
Nu niet gelijk stoppen met het eten van sinaasappelen of het drinken van vers geperste Jus d'Orange want van alle citrusvruchten (sinaasappel, grapefruit, citroen en mandarijn) bevat de sinaasappel nog steeds de grootste hoeveelheid vitamine C

Soorten
Er zijn behoorlijk wat rassen sinaasappelen verkrijgbaar. Hier een overzicht van de belangrijkste soorten:
De Navelina is een sinaasappel met een duidelijk zichtbare navel. het vruchtvlees van deze sinaasappel is super sappig, maar nogal zuur als het de vroegste aanvoer betreft.
De eerste aanvoer is ook kort houdbaar doordat ze gestookt worden.
Stoken is het aanrijpen met behulp van ethyleengas.
De Navelina is een echte Spaanse sinaasappel die van oktober tot maart op de markt is.
De Navel is een ovaalronde sinaasappel met een duidelijk zichtbare navel en een diep oranje-rode kleur en zeer zoet vruchtvlees.
De Navel is ook veel beter houdbaar dan de Navelina.
Echt een prima handsinaasappel.
Deze sinaasappel is van november tot mei verkrijgbaar uit Spanje en het Middellandse Zeegebied.
In de maanden juli tot september komt deze topper uit Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië

Kleiner en minder ovaal is de Navellate.
De navel van deze sinaasappel is haast onzichtbaar en het vruchtvlees is volledig pitloos.
 Het vruchtvlees is zoet en sappig en het is een echte handsinaasappel.
De Navellate is afkomstig uit Spanje en verkrijgbaar van januari tot mei.
Weinig of geen pitten, zoet en sappig, dat zijn de kenmerken van de Salustiana.
De salustiana is in Nederland de meest verkochte sinaasappel en is geschikt voor de hand en voor de pers.
Van november tot mei is deze sinaasappel op de markt uit Spanje en Marokko.
In juli en augustus worden ze geïmporteerd uit Zuid-Amerika.

Nog zo'n bekende soort is de Valencia late.
Deze sinaasappel wordt over de gehele wereld geteeld.
De vrucht is oranje van kleur en bevat weinig of geen pitten.
Een echte zoete en sappige sinaasappel die zowel voor de hand als voor de pers te gebruiken is.
De Valencia late die afkomstig is uit tropische landen als Brazilië blijven groen tot roestgelig van kleur.
Dit zegt niets over de smaak want deze sinaasappelen zijn supersappig.
 Ze zijn echter niet geschikt om uit de hand te eten. Een echte perser dus.
Er zijn nog veel meer soorten sinaasappelen verkrijgbaar.
Bovengenoemde soorten zijn echter de meest bekende soorten die u tegenkomt bij je groenteman.