Caribean Food

De Caribische keuken, voor zover je ervan kunt spreken, is net zo veelzijdig als de eilanden en kusten zelf.
En net zo multiculti als de bewoners.
Je vindt dan ook de Indiaanse, Spaanse, Franse, Afrikaanse, Engelse en Nederlandse - om er een paar te noemen - invloeden terug in de gerechten.
Wat je op bijna elk eiland in overvloed hebt, is vers fruit.
Bovendien kun je bijna overal de lekkerste versgevangen vis eten.
Gegrild of gestoofd.

Jerk
Jamaica's meest beroemde gerecht is jerk.
De naam is afkomstig van het spaanse 'chairqui' voor gekruid of gedroogd vlees en het oorspronkelijke recept stamt af van de Quechua indianen die samen met de Arawak indianen naar Jamaica kwamen.
De indianen gebruikten de inheemse pimento (een soort Spaanse peper) om vlees te kruiden en de houdbaarheid te verlengen.
Daarna rookten ze het vlees om het te kunnen bewaren.
Het grillen van jerk is over de eeuwen heen veranderd.
De indianen gebruikten kruiden en knoflook om het vlees mee in te smeren.
Vervolgens gaarden ze het vlees langzaam boven een hete, houten krat die ze barbicoa noemden

Jerk wordt tegenwoordig gekruid met drie hoofdingrediënten: habaneropeper, de allspice pimentbes en tijm.
Habanero pepers hebben een intense hete smaak met een fruitachtige boventoon.
De pimentbes is niet veel groter dan een erwt en komt oorspronkelijk uit West Indië en Zuid-Amerika.
Tegenwoordig heeft Jamaica de grootste voorraad pimentbes, dat zijn bijnaam allspice te danken heeft aan zijn veelzijdige smaak van een mix van nootmuskaat, kruidnagel en kaneel.
Andere kruiden en specerijen in jerk kruidenmixen kunnen per kok of restaurant verschillen maar vaak wordt de mix aangevuld met gember, nootmuskaat, groene uien, kaneel en kruidnagel.
Deze kruiden vormen de basis voor de marinade waarmee het aroma van de oliën vastgehouden wordt.
Vervolgens smeer je varkens-, kippenvlees of de vis in met deze marinade en kun je het vlees grillen op pimenthout of een andere zoute houtsoor

Jerkmarinade

Ingredienten:

6 rodepepers zonder steeltje
3 grote knoflookteentjes
1 bos bieslook
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel nootmuskaat
1 en 1/4 theelepel piment
1/4 theelepel kruidnagel
2 dl azijn
2 dl soyasaus
1 en 1/4 eetlepel zout
1 eetlepel bruine rum

Bereiden:

Doe alle ingredienten in de blender en meng door elkaar
De marinade kun je invriezen en gebruiken om vlees,vis en ook groenten te marineren
De marinade is ook te gebruiken als bbqsaus.

Tip:
Geef er een eigen "touch" aan door er tijm en ui of lenteuitjes aan toe te voegen

Neem een scotch bonnet peper i.p.v. de 6 rode pepers
Haal wel de pitjes en de nerven eruit.


Jerk kruidenmengsel

Ingredienten:

2 theelepels uipoeder
2 theelepels chilipoeder
2 theelepels verse tijmblaadjes
1/2 theelepel verse geraspte gemberwortel
2 1/2 eetlepel sojasaus
2 theelepels piment
1/2 theelepel kaneel
driekwart theelepel versgemalen peper.


Bereiden:

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en gebruik het om bijvoorbeeld vis of vlees in te marineren. Je kunt er ook tahoe heerlijk mee op smaak brengen.
Deze van sojabonen gemaakte vleesvervanger heeft van zichzelf namelijk weinig smaak.

Jerk Tahoe met Groente

Ingredienten:

Tahoe
Groente`s
Kruidenmengsel
Olie
Knoflook en Ui

Kruid de tahoe met het kruidenmengsel hierboven en laat het ten minste een uur marineren.
Een nacht is nog beter.
Verhit vervolgens een koekenpan met een beetje olie en frituur of bak hierin de tahoe.
Schep ze uit de pan en houd ze apart.
Bak hierna in de olie ui en knoflook en voeg er je lievelingsgroente aan toe: courgette, bloemkool, paprika, paksoi.
Roerbak de groente en voeg vervolgens de blokjes tahoe eraan toe.
Serveer het gerecht met rijst.

Broodje Bara

Ingredienten:

1 knoflookteentje
halve ui, gesnipperd
100 gram erwten besan of oerdi-dal (bij de Hindoestaanse toko)
halve rode peper
1 eetlepel komijn (jeera)
3 grote tajerbladen of selderij
300 gram zelfrijzend bakmeel
150 tot 250 ml. water
snufje zout
Olie om in te frituren

 

Bereiden:


Week de oerdi ten minste een nacht in water en maal de erwten in een keukenmachine fijn.
Maal de knoflook, ui en peper fijn in een vijzel.
Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan en wrijf ze even in een vijzel.
Was de tajer of de selderij.
Haal de steeltjes van de tajerbladen, dep de groente droog en snij in dunne repen.
Voeg het mengsel van knoflook, peper en ui bij de gemalen oerdi.
Meng vervolgens tajerblad/selderij en komijnzaad doorheen.
Daarna het zelfrijzend bakmeel erdoorheen kneden.
Breng eventueel op smaak met wat zout.
Voeg aan dit kneedsel water toe tot er een zacht en luchtig deeg ontstaat.
Dek af en laat het deeg minimaal 2 uur op een warme plek rijzen
(voor een beter resultaat kun je het deeg èèn nacht laten rijzen).
Vorm met vochtige handen van het deeg balletjes ter grootte van een groot ei, en druk de balletjes vervolgens plat.
Zorg dat ze ongeveer tien centimeter doorsnee hebben en druk in het midden een kuiltje.
Verhit de olie in een bakpan of wok en frituur de bara daarin aan beide zijden in enkele minuten goudbruin.
Laat de beignets uitlekken op keukenpapier.
De bara zijn zo te eten, met wat (mango) chutney, sambal, of zelfs kip

Zwarte bonensoep

Ingredienten:

150 gram chorizo (niet de salamisoort)
2 lente-uien
1/2 theelepel gemalen komijn
1 blik zwarte bonen (uitgelekt 425 gram)
1 tomaat
5 dl kippenbouillon (niet dat je hiervoor zelf bouillon moet gaan trekken, gebruik gewoon het geconcentreerde spul uit een pot, dat je aanvult met water)
het sap van 1 limoen, of naar smaak (mag ook uit een plastic flesje)
2 tot 4 eetlepels (30 tot 60 ml) gehakte koriander

 

Bereiden:


Snijd de chorizo in plakjes ter dikte van een 2 euromunt.
Snijd ze vervolgens doormidden of in vieren, net wat je wilt.
Bak de stukjes chorizo ongeveer 5 minuten in een droge pan, of tot ze oranje olie loslaten en een beetje krokant geworden zijn.
Schep ze met een schuimspaan in een kom of op een bord.
Snijd het groene deel van de lenteuitjes, maar bewaar het om later in plakjes te snijden.
Snijd het witte deel in dunne plakjes en doe die in de pan met oranje olie.
Voeg er de gemalen komijn aan toe en roerbak alles een paar minuten op matig vuur.
Kieper de zwarte bonen in de pan.
Hak de tomaat grof en roer de stukken - met schil en pitjes en al - plus de kippenbouillon door de soep.
Houd de soep zonder deksel op de pan 10 minuten tegen de kook aan.
Schep de soep in 2 kommen; strooi er de bewaarde stukjes chorizo in, doe er een flinke kneep limoensap bij
Strooi er het in dunne plakjes gesneden groen van de lenteuien en wat gehakte koriander over.

Caribische Kalkoen
 

Ingredienten:

1 kleine kalkoen of 6 dijen of poten
2 grote, rode uien
1 citroen in schijfjes
1 potje kappertjes (uitgelekt)
1 zakje pruimen
1 zakje rozijnen
250 gr boter
peper, zout
djintan
braadslede
aluminiumfolie


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de kalkoen in stukken.
Meng peper, zout en djintan en smeer daarmee de stukken (dijen of poten) in.
Bedek de bodem van de braadslede met klontjes van de helft van de boter.
Leg daarop de kalkoenstukken.
Daarbovenop komen de overige ingrediënten.
Verdeel er de rest van de boter in blokjes over.
Dek het geheel af met aluminiumfolie.
Laat de kalkoen in de oven op 180 graden Celsius in ongeveer 3 uur gaar worden.

Dien op met geroosterde aardappelen en gegrilde groente of een salade.



Albondigas

Latijnsamerikaanse gehaktballetjes worden ook wel Albondigas genoemd.
Net zoals in Nederland heeft iedereen zijn eigen recept voor een heerlijke bal

Ingredienten:

250 gram mager rundergehakt
1 ei
1 paprika
1 tomaat
1 ui
1-2 teentjes knoflook
ca 1 1/2 kopje paneermeel
1 theelepel gemalen komijn
1 eetlepel paprika poeder
1 eetlepel kerrie poeder
1 eetlepel worcestersaus
Peper en zout naar smaak


Bereiding:

Gebruik een staafmixer of keukenmachine om de paprika, tomaat, ui, en knoflook fijn te maken.
Doe dit in een diepe schaal.
Doe hierbij het gehakt en het losgeklopte ei.
Voeg dan het paneermeel, de kruiden en zout en peper toe, en meng het geheel.
Vind je het gehaktmengsel te nat kan je nog wat paneermeel toevoegen.
Draai balletjes ter grote van een walnoot, en bak deze in een beetje plantaardige olie.

Recept voor Tomatensaus (voor bij de Albondigas):

Ingredienten:

1 paprika
1 ui
1-2 teentjes knoflook
1eetlepel gesneden korianderblad
4 tomaten ( of een blikje tomatenblokjes)
1 eetlepel paprika poeder
1 eetlepel worcestersaus
Peper en zout naar smaak


Bereiding:

Gebruik een staafmixer of keukenmachine om de paprika, tomaat, ui, en knoflook fijn te maken. Haal de Albondigas uit de pan als ze gaar zijn.
Bak dan het groentemengsel even aan.
Voeg dan alle kruiden toe.
Na 3 minuten koken voeg de Albondigas weer toe en laat het geheel een halfuurtje pruttelen.
De saus kan dan lekker indikken en in de Albondigas trekken..
In deze tijd kan je dan de pasta of rijst koken.



Red Snapper in rode saus

Ingredienten:

De red snapper is een vis je vaak ziet liggen bij de visboer in het Caribisch gebied.
Een fijn recept is gegrilde Red Snapper in rode saus. Geef er rijst en een groene salade bij.
Nodig voor ongeveer 2 personen
 

Bereiden:

500 gram Red Snapper, desgewenst gefileerd
zout en citroen
olie


Maak de vis schoon en wrijf m in met citroen en zout en laat alles even intrekken.
Als je de vis op de bbq legt, vet je de snapper van te voren in met olie.
Je kunt m ook in de pan bakken tot hij bruin ziet.

voor de saus

2 eetlepels plantaardige olie
1 ui
2 tomaten
1 augurk
1 rode paprika
1 spaanse peper
2 teentjes knoflook
halve dl water
tomatenketchup
zout en peper naar smaak



Snij de ui, tomaten, augurk, paprika en Spaanse peper in fijne stukjes.
Vergeet niet eerst de zaadlijsten uit de peper en de paprika te halen.
Pel de teentjes knoflook en snij ze heel fijn.
Verhit de olie en fruit alles hierin glazig.
Voeg daarna het water toe en laat het geheel ongeveer een kwartiertje stoven.
Zet daarna het vuur uit en laat de saus afkoelen.
Voeg daarna naar smaak tomatenketchup, zout en peper toe.
Serveer de saus naast de gegrilde snapper.

Van Zoutevis kun je van alles maken: viskoekjes, salades en stoofschotels.
In Trinidad maken ze bijvoorbeeld een heerlijke salade met bakkeljauw voor ongeveer 6 personen.

 

Bakkeljauw Salade

Ingredienten:

Voor de salade
250 gram gebruiksklare zoutevis
sap van 1 lemoen
1 ui, fijngehakt
2 eieren, hardgekookt en fijngesneden
halve scotch bonnet, hele hete peper, zaad verwijderd en fijngesneden. Je kunt ook pepersaus gebruiken.
2 eetlepels fijngesneden bosui
2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
1 groene paprika in stukjes gesneden
3 tomaten
1 avocado

Voor de dressing

3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte-wijnazijn
versgemalen zwarte peper


Bereiden:

Doe de zoutevis in een glazen of stenen schaal en voeg alle ingrediënten toe, behalve de tomaten en de avocado. Meng de dressing en giet deze over de salade. Schep alles goed om, dek de schaal af met folie en zet een nacht in de koelkast.
Snij voor het serveren tomaten klein. Halveer de avocado, verwijder de pit, haal de schil eraf en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Schep de tomaten en de avocado voorzichtig door de salade. Serveer met crackers, toast of witbrood.

Zoutevis of bakkeljauw is te koop in toko`s


Moksi Alesi

Ingredienten:

500 gram rijst,
250 gram bakkeljauw (is gezoute gedroogde vis)
kokosmelk van 1 kokosnoot (of blikje)
0,75 liter water
1 eetlepel olie
1 ui
zwarte peper
1 madame jeannette (peper)
1 bouillonblokje of zout.

Bereiden:

De bakkeljauw in koud water zetten (ontzouten), het water een paar maal verversen.
Of opkoken (net als soepvlees een aantal uren).
De vis schoonmaken en in stukjes snijden.
De ui snipperen en in de olie bruin bakken.
De kabeljauw en het water erbij doen.
Het geheel laten koken tot vis gaar is.
De kokosmelk erbij doen en proeven zonodig een bouillonblokje of zout toevoegen.
De rijst toevoegen bestrooien met zwarte peper en omscheppen. (zonodig wat extra water toevoegen).
De hele peper erop leggen.
Zodra alles kookt vuur laag draaien.
Het geheel moet wel blijven koken.
Na 30 min. voorzichtig omscheppen en zachtjes laten koken tot het geheel gaar is. (circa 45 minuten)

Tangy Chicken

In het Caribisch gebied is kip een heel veelzijdig stukje vlees.
Op Sint Maarten eten word vaak dit zoet-zachte kiprecept gegeten
Heerlijk met rijst en een groene salade.

Ingredienten:

4 kippenbouten of kipfilets
2 ons boter of margarine
4 eetlepels mosterd
4 eetlepels honing
2 eetlepels mango chutney
2 eetlepels kerry poeder


Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Smelt de boter, roer de mosterd erdoorheen en voeg daarna de andere ingredienten toe.
Leg de kip in een bakblik en giet de boter-mosterdmix over de kip.
Laat de kip in het midden van de oven in 1 uur gaar worden.
Direct opdienen met rijst en een frisse salade.



Gevulde krab

Ingredienten:

Voor de vulling
250 gram krabvlees
60 ml olie
1 scheutje sojasaus
teentje knoflook, uitgeperst
mespuntje selderiezout
1 gesnipperde ui
bosje fijngehakte peterselie
paar sprietjes bieslook fijngehakt
2 takjes verse tijm, fijngehakt
1 eetlepel azijn of limoensap
2 eetlepels tomatenpuree of ketchup
1 Spaanse peper, zonder zaden, fijngesneden
3 eetlepels broodkruim

 

Bereiden:

Verhit in de olie sojasaus, knoflook, selderiezout, uit, peterselie, bieslook en tijm.
Schep alles goed om en laat even sudderen.
Voeg azijn of limoensap toe en laat het geheel 5 minuten koken.
Giet er zoveel water bij dat alles net onder water staat.
Doe het krabvlees erbij.
Voeg toematenpuree, Spaanse peper, broodkruim en zout naar smaak toe.
Laat alles op een klein vuur twee minuten doorsudderen.
Vul met dit mengsel de lege rugpantsers. Zet de gevulde krab in de grill en grill ze toe de korst bruin is.
Garneer met peterselie en serveer warm.

Tip:
Heb je geen rugpantsers van de krab...(ik niet)
Neem dan grote schelpen en vul deze met het krabmengsel of in kleine rammekins



Pasteitjes

Een snack die je overal in het Caribisch gebied aantreft op straat, op de markt, in supermarkten en in cafe's, zijn de pasteitjes.
Onweerstaanbaar lekker zijn deze gefrituurde of gebakken deeglapjes.

Ingredienten:

Voor de vulling
3 eetlepels plantaardige olie
450 gram vlees, vis, fijngeprakt
1 kleine ui in stukjes
1/2 rode peper, fijngesneden
1 scotch bonnet, een hele scherpe peper, fijngesneden
teentje knoflook, geplet
2 theelepels madras kerriepoeder
1 theelepel saffraan
1 theelepel garam masala
3 pimentkorrels, fijngestampt
een mespuntje kaneel
een mespuntje gemberpoeder
zout en verse peper
1 theelepel tomatenpuree
half glas bier


Bereiden:

Verhit de olie in een pan met dikke bodem.
Braad het vlees of de vis goed aan.
Haal de pan van het vuur, haal het vlees uit de pan en giet de overtollige olie weg.
Voeg de groente toe en laat een paar minuten koken.
Voeg vervolgens alle kruiden toe en laat het geheel 3 minuten koken.
Doe het aangebraden vlees er weer bij, samen met de tomatenpuree en het bier.
Laat het geheel koken tot het vocht verdampt is.
Laat afkoelen tot gebruik

Voor de deeglapjes
Je kunt kant en klare deeglapjes kopen in de winkel, of je kunt het deeg zelf maken.
Nodig
200 gram meel
1 theelepel bakpoeder
eventueel een heel klein beetje kerriepoeder, komijn en cayennapoeder
3 eetlepels zachte boter


Kneed alles tot een stevig deeg dat je kunt uitrollen en laat een nacht afkoelen in de koelkast.
Rol het deeg uit en snij er lapjes uit van 14 bij 13 cm en een halve centimeter dik.
Leg wat vulling in het midden en vouw de lapjes dicht met wat water.
Druk de rand goed aan met een vork of je duim,
Leg ze in de vriezer tot je ze gaat bakken of frituren.
In de oven bak je de pasteitjes op 190 graden Celsius binnen 15 - 20 minuten goudbruin.
In de frituurpan bak je ze goudgeel en laat je ze uitlekken op een vetvrij papier.

Arubaanse bananencakejes

Ingredienten:

250 gram witte basterdsuiker
150 gram zachte boter
zout
2 eieren
2 eetlepels gecondenseerde melk
2 bananen
250 gram zelfrijzend bakmeel
papieren vormpjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden C.
Zeef het bakmeel, meng het met de boter, suiker en wat zout en klop alles tot een schuimige massa.
Klop de eieren een voor een door het mengsel.
Prak de rijpe bananen met de melk fijn met een lepel en schep de geprakte banaan eerst door een beetje bakmeel en dan door het botermengsel.
Vul de papieren vormpjes voor 2/3 met het deeg.
Zet de cakevormpjes in het midden van de oven en laat de cakejes in ca. 20-25 min gaar worden.