Luvdalot Graphics & Design - Food & Kitchen - Bread and Jam







 

 

Tomaten gember jam

IngrediŽnten:
1 kg rijpe tomaten.
1 grote appel.
2 citroenen.
4 passievruchten.
100 gram bakgember.
1 kg kristalsuiker.

Bereiding:
Ontvel de tomaten en hak het vruchtvlees fijn.
 Snijd de appel in stukjes.
Boen de citroenen onder stromend water schoon, rasp de gele schil dun af en pers de vruchten uit.
Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees eruit.
Hak de bakgember fijn.
Breng de tomaten met de appelstukjes aan de kook en laat de appelstukjes in ongeveer zeven minuten gaar worden.
Voeg de citroenrasp en het sap, de passievruchtenpulp,de bakgember en de suiker toe en schep alles goed om.
Laat de suiker al omscheppend op een laag vuur smelten.
Kook de jam vervolgens op een laag vuur 35 minuten.
Neem een lepel jam uit de pan en laat hem op een koud bord afkoelen.
 Schenk de jam als hij goed is van dikte in schoongemaakte potten en sluit ze direct.

Bananen appel jam

IngrediŽnten:
1 kg bananen
500 gr appelen
1/2 citroen
suiker

Bereiding:
Schil de appelen en snijd ze fijn.
 Zet ze met wat water op en kook ze tot moes.
Pel de bananen en snijd ze in schijfjes.
Voeg de bananen en het sap van een halve citroen toe en kook het gaar.
 Weeg het mengsel en neem per kg 800 gr suiker.
Kook het mengsel in tot 3/4 van het oorspronkelijke volume.
Voeg de suiker toe.
Kook de jam in tot de goede dikte.
 Giet hem heet in potten en sluit ze af.

Pompoen jam

IngrediŽnten:
500 gram pompoen
500 gram appels
4 bolletjes gember
2 eetlepels gembernat
1 kg geleisuiker

Bereiding:
Rasp de pompoen, snijd de appels in stukjes en de gemberbolletjes klein.
 Doe alle ingrediŽnten in een grote pan en laat het geheel een nacht onberoerd staan.
Kook de volgende dag het geheel in ongeveer vier minuten op een groot vuur tot jam
Vul de potten en zet omgekeerd weg om af te koelen

Aardbeien jam

IngrediŽnten:
1,6kg aardbeien
1,4kg suiker
3 eetlepels citroensap

Bereiding:
Aardbeien met citroensap koken tot ze zacht zijn.
Voeg de suiker toe en laat ongeveer 15minuten koken tot het dik is geworden.
Vul de potten met de jam,sluit ze en zet ze omgekeerd om af te koelen

Papaja jam

IngrediŽnten:
3 kopjes suiker
3 kopjes water
3 kopjes groene papaja in stukken
1/2 koffielepel vanille extract
4 eetlepels citroensap

Bereiding:
Kook een stroop van het suiker en water.
Voeg de papaja bij en laat pruttelen op een laag vuur tot het mengsel dik word.
Neem van het vuur en voeg de vanille en citroensap toe.
Roer het geheel goed door.
Doe de jam in potten en laat ze omgekeerd afkoelen

Jam van Perzik in plakjes

1 kg gele perziken
60 ml zout, opgelost in 5 l water
1 dl water
1 kg witte suiker
20 ml citroensap

Pel, halveer en ontpit de perziken.
 Laat ze een paar uur in zout water weken om verkleuren te voorkomen.
 Giet af.
Snijd de perziken in plakken van 3 - 5 mm dik en doe ze in een grote sauspan met een dikke bodem.
Voeg het water toe en pocheer de perziken in een afgedekte pan ca. 10 minuten, tot ze net zacht zijn.
Voeg de verwarmde suiker en het citroensap toe en roer tot de suiker opgelost is.
Kook zonder deksel tot de perzikplakjes glimmen en de siroop dik is.
 Doe in hete, droge, gesteriliseerde potten en sluit meteen af.

Aardbeien - Kiwi jam

IngrediŽnten:
Voor 4 potten:
800g aardbeien
2 kiwi's
sap van 2 citroenen
1kg geleisuiker

Bereiding:
Pureer de aardbeien en snij de kiwi's in plakjes.
Meng alles in een pan en laat het 4 minuten borrelend opkoken.
 Haal de pan van het vuur en laat het 10 minuten rusten.
 Doe het in de potten en sluit ze goed af.

Vijgenjam

500 gram verse vijgen
500 gram geleisuiker
1 citroen

Snij het topje van de vijgen en halveer ze.
Breng de vijgen met de suiker en het sap van de citroen in een grote pan aan de kook.
Laat enkele minuten doorkoken.
 Schep de jam in schoongemaakte potten en sluit goed af.
Zet de potten 10 minuten op hun kop, keer ze dan en laat de jam afkoelen.
Bewaar op een donkere, koele plek.

 

Abrikozenjam

voor 4 potjes jam
ca 12 maanden goed
1250 gram abrikozen.(schoon gewicht ca 1 kilo)
1 kilo gelei suiker
sap van 1 citroen.


Maak de abrikozen schoon en snijd ze in niet te kleine stukjes.
Kraak 7 van de abrikozenpitten en bind ze in katoenen lapje.
Breng de vruchten met de pitten aan de kook.
Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Voeg eventueel ietsje pietsje water toe.
Roer de geleisuiker en de citroensap erdoor.

Breng de vruchten weer aan de kook en laat de jam onafgedekt ca 4 minuten flink doorkoken.
Roer af en toe om.
Schep de jam in schone potten.
Sluit ze af met vochtig huishoudfolie of cellofaantje.
Doe de schroefdeksel erop en laat de potten omgekeerd op een doek afkoelen.

Tip: Voeg op laatst klein klontje boter toe en roer goed door
(dit haalt het schuim weg wat soms boven kan drijven)

 



 



 
     
 

 



 



©Luvdalot Graphics & Design