De Gewone braam (Rubus fruticosus) is een in heel Europa inheemse plant die met name langs bosranden voorkomt.
De plant is een heester die 2 tot 6 meter hoog wordt.
Elk jaar worden nieuwe stengels gevormd.
Alleen de tweejarige stengels dragen vrucht, waarna deze afsterven.
In augustus en september kun je ze plukken.
Bramen zijn eerst groen,
daarna kleuren ze rood en op het laatst nemen ze een mooie donkere blauwzwarte kleur aan.
Bramen zijn opgebouwd uit talrijke bolletjes, zogenaamde deelvruchtjes.
Ze zitten vol mineralen en zijn zoet van zichzelf.
Bij bramen geldt: hoe groter, hoe lekkerder.
Je kunt bramen vers eten, verwerken in (fruit)salade, gebak, milkshakes of als garnering op ijs met slagroom.

 

Bramenjam.

Ingrediënten:
450 gram rijpe bramen
450 gram suiker
sap van 1 citroen

Bereiden:

Was de bramen voorzichtig.
Doe ze in een pan met 170 ml water.
Zet ze op het vuur en laat langzaam aan de kook komen
Laat 20 a 25 minuten zachtjes borrelen met deksel op de pan.
Neem een garde of mixer en klop de bramen tot pulp.
Voeg de citroensap toe met de suiker
Laat de suiker oplossen op laag vuur (ca 10 a 15 minuten)
Er mogen geen suikerkorreltjes meer inzitten.
Zet nu het vuur hoog en laat flink koken ca 8 minuten.
Roer af en toe dat het niet aanbrand
Zet een pan op het vuur (heel laag)
Hang er een zeef in bekleed met kaasdoek.
Giet het pulpmengsel in de zeef en druk het door de zeef met een houten lepel.
Doe dit vlug zodat het niet al opstijft.
Is het mengsel in de pan blijft het wel heet
Giet de jelly in gesteriliseerde potten en leg er een waxrondje op en schroef de deksel erop.

                                                                                                                                                                         Bron: Delia Smith.



Bramenfool

Ingrediënten

450 gram bramen.
300 ml slagroom.
250 gram Griekse yoghurt.
1 citroen.
125 gram suiker
1/2 theelepel vanille extract

Bereiden:

Was de bramen voorzichtig en zet 12 bramen opzij.
Doe de rest in een pan met een paar lepels water en de suiker.
Breng aan de kook op laag vuur en laat 10 minuten koken.
Giet de bramen door fijne zeef en laat koud worden.
Doe het sap van de citroen erdoor.
Klop in een andere schone kom de slagroom met de vanille extract tot zachte pieken.
Schep de yoghurt (even los kloppen) door de slagroom met 2/3 van de bramenpuree.
Verdeel dit over 4 glazen
Verdeel de overige bramenpuree erover en leg 3 bramen op elk glas.



Bramen Cheesecake

Ingredienten:

200 gram digestive koekjes
75 ml vloeibare margarine
5 blaadjes gelatine
1 citroen
185 gram roomkaas naturel
120 gram witte basterdsuiker
125 ml slagroom
250 gram frambozen
250 gram bramen
paar takjes munt

Bereiden:

Bekleed bodem en zijkanten van de vorm met bakpapier.
Verkruimel de koekjes grof
Roer de kruimels en de vloeibare margarine door elkaar en verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm.
Druk het aan en zet de vorm in de koelkast.
Week de gelatine in een beetje koud water.
Pers de citroen uit.
Klop de roomkaas en 100 g basterdsuiker door elkaar.
Klop de slagroom stijf.
Verhit de helft van het citroensap.
Knijp 3 blaadjes gelatine goed uit
Haal de pan van het vuur, los de gelatine op in het hete sap en roer dit door het roomkaasmengsel.
Schep de slagroom erdoor.
Verdeel het roomkaasmengsel over de koekjesbodem.
Stamp een keer met de vorm op het aanrecht zodat het mengsel mooi glad wordt aan de bovenkant.
Zet de vorm in de koelkast.
Pureer de helft van de frambozen en bramen in een keukenmachine of met een staafmixer.
Wrijf de vruchtenpuree door een zeef.
Roer de rest van de basterdsuiker erdoor.
Verhit de rest van het citroensap.
Knijp de andere 2 gelatineblaadjes goed uit.
Haal de pan van het vuur, los de gelatine op in het hete sap en roer dit door de vruchtenmoes.
Verdeel de moes voorzichtig over de roomkaas.
Zet de vorm in de koelkast en laat de taart in ca. 3 uur opstijven.
Haal de rand van de springvorm en de bakpapieren rand van de taart.
Garneer hem met de rest van de frambozen en bramen en leg er een paar takjes munt op.


                                                                                                                             Bron: Jumbo Magazine nr 8 2011



Bramen Schuimtaart

Ingrediënten

200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram roomboter (kamertemperatuur)
200 + 100 gram lichtbruine basterdsuiker
4 Eieren
100 + 50 gram bramen
2-4 eetlepels melk
50 gram blanke amandelen(gehakt)
2 eetlepels amandelschaafsel
200 gram mascarpone
4 eetlepels bramenjam

Bereiden:

Verwarm oven voor op 140 graden.
Vet 2 springvormen(20 cm.doorsnede)in en bekleed met bakpapier.
Splits 2 eieren en bewaar het eiwit.
Doe het meel,200gram suiker,boter,2 eieren + 2 eierdooiers,gehakte amandelen en helft van de melk in een kom.
Goed mixen totdat er een crèmig mengsel ontstaat.Spatel 100gram bramen er doorheen,voeg eventueel nog wat melk toe om een smeuïg geheel te verkrijgen.
Verdeel beslag over de 2 springvormen en strijk de bovenzijde glad.
Klop de 2 eiwitten met 100 gram suiker(lepel voor lepel toevoegen) stijf totdat het dik en glanzend is.
Verdeel dit licht over een van de twee springvormen. en bestrooi met wat extra suiker en het amandelschaafsel.
Bak beide cakes 40 min.Haal dan de cake zonder het eiwit-schuim uit de oven,zet deze apart.
Bak de andere cake nog 30 min.Cake is gaar als de sate-prikker er droog uitkomt.
Verwijder voorzichtig de springvormen en laat op een rooster afkoelen.
Als de cakes volledig zijn afgekoeld verwijder dan het bakpapier.
Verdeel over de cake zonder het eiwit-schuim de mascarpone,verdeel hierover wat bramen en de bramen-jam en plaats dan de cake met eiwit-schuim er netjes bovenop.
Garneer met de overige bramen.

                                                                                                                                       Bron: Koopmans



Bramen in gebakken Room

Ingrediënten:

4 bitterkoekjes
1 doosjevol bramen (250 gram diepvries)
2 eieren
125 ml crème fraîche
2 eetlepels witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel bloem, gezeefd

Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Leg in elk ovenschaaltje een bitterkoekje.
Verdeel de bevroren bramen erover.
Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche, de basterd- en vanillesuiker.
Spatel de bloem luchtig door het roommengsel.
Verdeel het mengsel over de ovenschaaltjes
en bak ze in het midden van de oven in 20 min. stevig en licht-goudbruin.

                                                                                                                                                      Bron. A.H



Yoghurtijs met Bramen en Munt

Ingrediënten

150 gram bramen
2 takjes verse muntblaadjes (zakje a 15 g)
200 ml volle yoghurt
125 gram fijne kristalsuiker
200 ml slagroom.

Bereiden

Prak de bramen met een vork tot een grove puree.
Snijd de muntblaadjes in dunne reepjes.
Meng in een kom de yoghurt met de suiker en roer tot de suiker is opgelost.
Klop de slagroom in een kom lobbig en schep de bramen,
de munt en het yoghurtmengsel er losjes door.
Vul de ijslollyvormen tot aan de rand met het yoghurtmengsel.
Sluit de vormen met het dekseltje en het stokje.
Gebruik je glaasjes, dek ze dan af met plasticfolie.
Laat ze afgedekt in circa 4 uur in de vriezer bevriezen.
Neem de ijsjes uit de vriezer en dompel de onderkant van de vormen kort in heet water.
Trek voorzichtig de ijslolly's aan het stokje uit de vormen.

Tip:

IJs wordt zachter en luchtiger als je het yoghurtmengsel in een ijsmachine tot ijs draait.
 Of schenk het in een diepvriesdoos en laat het in de diepvries in 4 uur bevriezen.
Roer het mengsel elk halfuur met een vork om, zodat de ijskristallen breken.
 Serveer het ijs in coupes in plaats van lollyvormen

                                                                                                                        Bron: A.H nr. 8.  2007