De Gewone braam (Rubus
fruticosus) is een
in heel Europa
inheemse plant die
met name langs
bosranden voorkomt.
De plant is een
heester die 2 tot 6
meter hoog wordt.
Elk jaar worden
nieuwe stengels
gevormd.
Alleen de tweejarige
stengels dragen
vrucht, waarna deze
afsterven.
In augustus en
september kun je ze
plukken.
Bramen zijn eerst
groen,
daarna kleuren ze
rood en op het
laatst nemen ze een
mooie donkere
blauwzwarte kleur
aan.
Bramen zijn
opgebouwd uit
talrijke bolletjes,
zogenaamde
deelvruchtjes.
Ze zitten vol
mineralen en zijn
zoet van zichzelf.
Bij bramen geldt:
hoe groter, hoe
lekkerder.
Je kunt bramen vers
eten, verwerken in (fruit)salade,
gebak, milkshakes of
als garnering op ijs
met slagroom.
Bramenjam.
Ingrediënten:
450 gram rijpe
bramen
450 gram suiker
sap van 1 citroen
Bereiden:
Was de bramen
voorzichtig.
Doe ze in een pan
met 170 ml water.
Zet ze op het vuur
en laat langzaam aan
de kook komen
Laat 20 a 25 minuten
zachtjes borrelen
met deksel op de
pan.
Neem een garde of
mixer en klop de
bramen tot pulp.
Voeg de citroensap
toe met de suiker
Laat de suiker
oplossen op laag
vuur (ca 10 a 15
minuten)
Er mogen geen
suikerkorreltjes
meer inzitten.
Zet nu het vuur hoog
en laat flink koken
ca 8 minuten.
Roer af en toe dat
het niet aanbrand
Zet een pan op het
vuur (heel laag)
Hang er een zeef in
bekleed met kaasdoek.
Giet het pulpmengsel
in de zeef en druk
het door de zeef met
een houten lepel.
Doe dit vlug zodat
het niet al opstijft.
Is het mengsel in de
pan blijft het wel
heet
Giet de jelly in
gesteriliseerde
potten en leg er een
waxrondje op en
schroef de deksel
erop.
Bron: Delia Smith.
Bramenfool
Ingrediënten
450 gram bramen.
300 ml slagroom.
250 gram Griekse
yoghurt.
1 citroen.
125 gram suiker
1/2 theelepel
vanille extract
Bereiden:
Was de bramen
voorzichtig en zet
12 bramen opzij.
Doe de rest in een
pan met een paar
lepels water en de
suiker.
Breng aan de kook op
laag vuur en laat 10
minuten koken.
Giet de bramen door
fijne zeef en laat
koud worden.
Doe het sap van de
citroen erdoor.
Klop in een andere
schone kom de
slagroom met de
vanille extract tot
zachte pieken.
Schep de yoghurt
(even los kloppen)
door de slagroom met
2/3 van de
bramenpuree.
Verdeel dit over 4
glazen
Verdeel de overige
bramenpuree erover
en leg 3 bramen op
elk glas.
Bramen Cheesecake
Ingredienten:
200 gram digestive
koekjes
75 ml vloeibare
margarine
5 blaadjes gelatine
1 citroen
185 gram roomkaas
naturel
120 gram witte
basterdsuiker
125 ml slagroom
250 gram frambozen
250 gram bramen
paar takjes munt
Bereiden:
Bekleed bodem en
zijkanten van de
vorm met bakpapier.
Verkruimel de
koekjes grof
Roer de kruimels en
de vloeibare
margarine door
elkaar en verdeel
het mengsel over de
bodem van de
springvorm.
Druk het aan en zet
de vorm in de
koelkast.
Week de gelatine in
een beetje koud
water.
Pers de citroen uit.
Klop de roomkaas en
100 g basterdsuiker
door elkaar.
Klop de slagroom
stijf.
Verhit de helft van
het citroensap.
Knijp 3 blaadjes
gelatine goed uit
Haal de pan van het
vuur, los de
gelatine op in het
hete sap en roer dit
door het
roomkaasmengsel.
Schep de slagroom
erdoor.
Verdeel het
roomkaasmengsel over
de koekjesbodem.
Stamp een keer met
de vorm op het
aanrecht zodat het
mengsel mooi glad
wordt aan de
bovenkant.
Zet de vorm in de
koelkast.
Pureer de helft van
de frambozen en
bramen in een
keukenmachine of met
een staafmixer.
Wrijf de
vruchtenpuree door
een zeef.
Roer de rest van de
basterdsuiker erdoor.
Verhit de rest van
het citroensap.
Knijp de andere 2
gelatineblaadjes
goed uit.
Haal de pan van het
vuur, los de
gelatine op in het
hete sap en roer dit
door de vruchtenmoes.
Verdeel de moes
voorzichtig over de
roomkaas.
Zet de vorm in de
koelkast en laat de
taart in ca. 3 uur
opstijven.
Haal de rand van de
springvorm en de
bakpapieren rand van
de taart.
Garneer hem met de
rest van de
frambozen en bramen
en leg er een paar
takjes munt op.
Bron: Jumbo Magazine
nr 8 2011
Bramen
Schuimtaart
Ingrediënten
200 gram zelfrijzend
bakmeel
200 gram roomboter (kamertemperatuur)
200 + 100 gram
lichtbruine
basterdsuiker
4 Eieren
100 + 50 gram bramen
2-4 eetlepels melk
50 gram blanke
amandelen(gehakt)
2 eetlepels
amandelschaafsel
200 gram mascarpone
4 eetlepels
bramenjam
Bereiden:
Verwarm oven voor op
140 graden.
Vet 2
springvormen(20
cm.doorsnede)in en
bekleed met
bakpapier.
Splits 2 eieren en
bewaar het eiwit.
Doe het meel,200gram
suiker,boter,2
eieren + 2
eierdooiers,gehakte
amandelen en helft
van de melk in een
kom.
Goed mixen totdat er
een crèmig mengsel
ontstaat.Spatel
100gram bramen er
doorheen,voeg
eventueel nog wat
melk toe om een
smeuïg geheel te
verkrijgen.
Verdeel beslag over
de 2 springvormen en
strijk de bovenzijde
glad.
Klop de 2 eiwitten
met 100 gram
suiker(lepel voor
lepel toevoegen)
stijf totdat het dik
en glanzend is.
Verdeel dit licht
over een van de twee
springvormen. en
bestrooi met wat
extra suiker en het
amandelschaafsel.
Bak beide cakes 40
min.Haal dan de cake
zonder het
eiwit-schuim uit de
oven,zet deze apart.
Bak de andere cake
nog 30 min.Cake is
gaar als de sate-prikker
er droog uitkomt.
Verwijder
voorzichtig de
springvormen en laat
op een rooster
afkoelen.
Als de cakes
volledig zijn
afgekoeld verwijder
dan het bakpapier.
Verdeel over de cake
zonder het
eiwit-schuim de
mascarpone,verdeel
hierover wat bramen
en de bramen-jam en
plaats dan de cake
met eiwit-schuim er
netjes bovenop.
Garneer met de
overige bramen.
Bron: Koopmans
Bramen in
gebakken Room
Ingrediënten:
4 bitterkoekjes
1 doosjevol bramen
(250 gram diepvries)
2 eieren
125 ml crème fraîche
2 eetlepels witte
basterdsuiker
1 zakje
vanillesuiker
1 eetlepel bloem,
gezeefd
Bereiden
Verwarm de oven voor
op 175 °C.
Leg in elk
ovenschaaltje een
bitterkoekje.
Verdeel de bevroren
bramen erover.
Klop in een kom de
eieren los met de
crème fraîche, de
basterd- en
vanillesuiker.
Spatel de bloem
luchtig door het
roommengsel.
Verdeel het mengsel
over de
ovenschaaltjes
en bak ze in het
midden van de oven
in 20 min. stevig en
licht-goudbruin.
Bron. A.H
Yoghurtijs met
Bramen en Munt
Ingrediënten
150 gram bramen
2 takjes verse
muntblaadjes (zakje
a 15 g)
200 ml volle yoghurt
125 gram fijne
kristalsuiker
200 ml slagroom.
Bereiden
Prak de bramen met
een vork tot een
grove puree.
Snijd de
muntblaadjes in
dunne reepjes.
Meng in een kom de
yoghurt met de
suiker en roer tot
de suiker is
opgelost.
Klop de slagroom in
een kom lobbig en
schep de bramen,
de munt en het
yoghurtmengsel er
losjes door.
Vul de
ijslollyvormen tot
aan de rand met het
yoghurtmengsel.
Sluit de vormen met
het dekseltje en het
stokje.
Gebruik je glaasjes,
dek ze dan af met
plasticfolie.
Laat ze afgedekt in
circa 4 uur in de
vriezer bevriezen.
Neem de ijsjes uit
de vriezer en dompel
de onderkant van de
vormen kort in heet
water.
Trek voorzichtig de
ijslolly's aan het
stokje uit de vormen.
Tip:
IJs wordt zachter en
luchtiger als je het
yoghurtmengsel in
een ijsmachine tot
ijs draait.
Of schenk het in een diepvriesdoos en laat het in de diepvries in 4 uur
bevriezen.
Roer het mengsel elk
halfuur met een vork
om, zodat de
ijskristallen breken.
Serveer het ijs in coupes in plaats van lollyvormen
Bron: A.H nr. 8.
2007
|