PEULVRUCHTEN...

Dat peulvruchten in vroeger jaren vak op het menu prijkten, laat zich verstaan.
Zij waren en zijn immers "inheems", werden vaak en worden nog zelf verbouwd, zij konden goed bewaard worden en waren niet duur.
Zij waren voedzaam, ze "stonden in de maag", niet in het minst doordat peulvruchten vaak gecombineerd werden en worden met spek en uien.

Het koken van peulvruchten is zeer eenvoudig, waardoor peulvruchtmaltijden geschikt waren (en zijn) voor drukke dagen, en die waren er heel wat, vooral ten plattelande.

Gelukkig waren er heel wat peulvruchten: bruine bonen, kogel bonen, kievietsbonen of spikkelbonen, witte bonen, citroenbonen, flagelots, groene erwten, grauwe erwten, capucijners, linzen.... dus, er was afwisseling genoeg!

Peulvruchten
Peulvruchten worden al eeuwenlang door de mensen gegeten.
Al in de bijbel is te lezen hoe een bord rode linzensoep Ezau overhaalt om z'n eerstgeboorterecht te verkopen aan Jacob. Peulvruchten stonden bijna dagelijks op het menu van onze voorouders.
Erwten, bonen en kapucijners konden zich in het Nederlandse klimaat goed ontwikkelen en ze waren gedroogd lang houdbaar. Vooral in de tijd voor de introductie van de aardappel werd er in ons land niet veel anders gegeten dan peulvruchten en dan met name bruine bonen en erwten.
 Peulvruchten zijn de rijp geoogste en gedroogde zaden van peulgewassen.
 Voorbeelden zijn onder andere bruine en witte bonen, erwten, kapucijners, linzen, rode nierbonen, adzukibonen, katjang idjoebonen en kikkererwten.
Peulvruchten zijn rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, ijzer, vitaminen en niet te vergeten voedingsvezel!
Ze kunnen het vlees in de maaltijd vervangen.
Peulvruchten worden dan ook veel gebruikt in de vegetarische keuken.
Maar ook als u een dagje vleesloos wilt eten zijn peulvruchten een goed alternatief.
Het gedroogde-peulvruchtenassortiment is enorm uitgebreid. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer soorten in blik of pot verkrijgbaar.
Met andere woorden: kiest u voor de snelle keuken dan hebt u de keuze uit diverse formaten blikken en potten met peulvruchten.
Even opwarmen of mee verwarmen met andere ingrediŽnten en klaar is Kees!

Adzukibonen


Adzukibonen zijn kleine donkerrode bonen, die oorspronkelijk uit AziŽ afkomstig zijn. Na het koken hebben deze bonen een wat zoete smaak. Adzukibonen laat men soms ook ontkiemen.Bruine bonen


Bruine bonen worden, wat de smaak betreft, meer gewaardeerd dan witte bonen. Ze zijn geschikt om er soep en andere heerlijke gerechten van te bereiden. Oud-Hollandse gerechten met bruine bonen zijn onder andere bruine bonen met spek en stroop en bruine bonen met spek, gebakken uien en aardappelen. Bruine bonen komen oorspronkelijk uit onder andere het Middellandse-Zeegebied.

Flageolets


Flageolets zijn kleine, lange iets gekromde lichtgroene bonen. De bonen komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Flageolets zijn gedroogd en in blik verkrijgbaar. De bonen vormen een onderdeel van "groentemacťdoine" wat u in blik en pot kunt kopen. Flageolets zijn lekker bij vleesgerechten, maar ze smaken ook prima in salades.


Grauwe erwten


Grauwe erwten worden ook wel rozijnerwten genoemd. De vorm doet denken aan die van kapucijners, maar de kleur is iets roder. Oorspronkelijk komen de erwten uit het Middellandse-Zeegebied. Grauwe erwten worden vooral verwerkt in winterkost met bijvoorbeeld uitgebakken spek en stroopsaus.

Groene erwten
Groene erwten komen waarschijnlijk uit het Middellandse-Zeegebied. Er bestaat ook een gele variant. De Schokker is een groene erwtvariŽteit met een kantige vorm. Spliterwten zijn gespleten groene erwten zonder schil. Spliterwten hoeven niet geweekt te worden en ze zijn sneller gaar. Tijdens het koken vallen spliterwten uiteen, waardoor ze geschikt zijn om er soep en puree van te maken. Er zijn ook gele spliterwten, ook wel "pesis" genoemd. Ze hebben dezelfde eigenschappen als groene erwten.

Kapucijners


Kapucijners komen oorspronkelijk uit Turkije. De hoekige licht- tot donkerbruine erwten worden in ons land veel gegeten. Kapucijners worden meestal geserveerd met gebakken spek, gebakken uien en aardappelen of rijst. Ze zijn ook lekker met zilveruitjes, augurkjes, gebakken aardappelen en vruchten.
 

Katjang idjoe
Katjang idjoe worden ook wel mungbonen genoemd. De kleine olijfgroene bonen komen oorspronkelijk uit China. Wanneer we de boontjes laten ontkiemen ontstaat de kiemgroente taugť. Tauge word verwerkt in rauwkostsalades en in Indonesische en Chinese gerechten.Van katjang idjoe kunt u heerlijke soep bereiden.

Kievitsbonen


Kievitsbonen lijken qua vorm op bruine bonen. De kleur is beige met bruinrode vlekken. Tijdens het koken worden de bonen egaal bruin van kleur. Kievitsbonen komen waarschijnlijk uit het Middellandse-Zeegebied. Het gebruik en de bereiding kunt u vergelijken met die van bruine bonen.


Kikkererwten


Kikkererwten lijken door hun onregelmatige vorm en lichtgeel-bruine kleur op gepelde hazelnoten. Oorspronkelijk komen de erwten uit AziŽ. Kikkererwten komen we in recepten ook tegen onder andere namen zoals kekers, chick peas, Spaanse erwten en garbanzo's. In de Zuid-Europese en Aziatische keuken wordt deze erwt verwerkt in soepen en stoofschotels.

Limabonen
Limabonen zijn platte, grote, witte bonen. Oorspronkelijk komen deze bonen uit Zuid-Amerika. Limabonen zijn lekker met bijvoorbeeld gekruid vlees, tomaten en ui.
 

Linzen


Linzen hebben een platte discusachtige vorm. Ze variŽren in grootte en kleur, die bruin, geel, rood en groen kan zijn. Linzen komen oorspronkelijk uit AziŽ en Zuid-Europa. Ze worden veel gebruikt in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken.
 

Rode nierbonen
Rode nierbonen zijn niervormig en rood-bruin van kleur. Na het koken hebben ze een zoetige smaak. Rode nierbonen komen oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika. Vooral in de keuken van het "Wilde Westen" zijn deze bonen populair.
 

Witte bonen


De structuur van witte bonen is vaster dan die van bruine bonen. De vorm kan niervormig, rond of plat zijn. oorspronkelijk komen witte bonen onder meer uit Noord- en Zuid-Amerika. Van witte bonen worden veel stoofschotels bereid met schapen-, lams- of varkensvlees.