Picknicken
Een eenvoudige picknick kan altijd en overal en vraagt weinig voorbereiding.
Kies bij de bakker bijvoorbeeld verschillende soorten en vormen (bruine) broodjes.
Zo geef je je gasten al meteen de indruk van een gevarieerde picknick.
Kies als beleg geen al te vette ingrediënten zoals vette vleeswaren of slaatjes op basis van mayonaise.
Geef de voorkeur aan magere soorten beleg zoals ontvette ham, varkensgebraad, rosbief, kippenwit, light-kaas, magere plattekaas of kruidenkaas.

Geef de broodjes een gezonde en verfrissende toets met schijfjes tomaat en komkommer, geraspte wortelen, waterkers, verschillende slasoorten, radijsjes, augurken, reepjes paprika enz.
Je kan ook fruit zoals stukjes perzik of aardbeien nemen in plaats van groenten.
Zo hebben alle picknickers keuze te over en zit de feeststemming er meteen in.



Groenteslaatjes, al dan niet met koude aardappelen, pasta of rijst gemengd, zijn altijd in trek op een picknick. Neem de (yoghurt)dressing in een apart doosje mee zodat ieder naar believen dressing kan nemen.

Gerechten zoals groentequiches, tortilla’s, wraps, gevulde filopakketjes en gazpacho vragen meer voorbereiding maar geven de picknick een exotisch karakter.
Vis zoals sardientjes, sprotjes en makreel, zorgen voor een mediterrane toets.

Voorzie een dessert om na te genieten. Vers seizoenfruit of een fruitsla is ideaal.
Een melkdessertje is ook lekker en gezond op voorwaarde dat je het koel kan bewaren in een koelbox.


Water is de beste dorstlesser.
Ook voor kinderen die zich tijdens een warme zomerdag behoorlijk in het zweet kunnen werken en hun vochtgehalte regelmatig op peil moeten brengen.
Voor meer smaak kan je er wat verse citroen in persen of er een scheutje fruitsap bij doen.
Biedt frisdranken en fruitsap enkel aan als extraatje, niet als dorstlesser.
Idem voor wijn of bier voor volwassenen.


Picknicken met echt servies en echte glazen staat chic maar vraagt ook meer in- en uitpakwerk. Plastieken of kartonnen borden en bekers zijn handiger en kunnen na gebruik meteen de vuilbak in.
Voorzie voldoende bestek en verras de kinderen met bijvoorbeeld vrolijk gekleurde drinkrietjes.

Een potje met wat confituur of honing kan insecten weglokken van het gezelschap.

De zomerwarmte is aangenaam maar kan voedsel ook snel laten bederven.
Hou bij het in- en uitpakken van de picknick rekening met de volgende tips om achteraf klachten over buikpijn of erger te vermijden:

Was je handen met water en zeep alvorens de picknick klaar te maken.
Verpak alles zorgvuldig om ongelukjes en lekvocht te vermijden.
Bewaar bereide broodjes en andere gerechten op een koele plek in plastieken dozen.


Breng pas kort voor het vertrek de producten vanuit de koelkast over naar de voldoende gekoelde koelbox of -tas (4°C).
Dit geldt zeker voor het beleg (al dan niet al op de broodjes), melkdrankjes en –desserts.
Groenten, fruit en drankjes zijn ook lekkerder wanneer ze fris worden opgediend.

Zoek bij voorkeur een eetplekje in de schaduw. Stel de picknick niet bloot aan de volle zon.
Laat bederfbare voedingsmiddelen niet langer dan een tot twee uur ongekoeld buiten staan.
Onder invloed van de zomerwarmte vermenigvuldigen bacteriën zich snel in het voedsel.
Krijgen we er te veel van binnen, dan neemt het gevaar voor een voedselvergiftiging toe.
Is iedereen klaar en zijn er restjes.
Laat ze dan niet liggen maar pak ze onmiddellijk en zorgvuldig in en bewaar ze in de koelbox. Indien dit niet mogelijk is, gooi je ze beter weg.
Voorzie voldoende servetjes, keukenpapier of vochtige handdoeken voor vuile handen.


Amerikaans Gehaktbrood


500 g Varkensgehakt.
21/2 eetlepel olijfolie.
1/2 ui (fijngehakt)
1 teentje knoflook (geperst)
1/2 rode paprika (in blokjes)
1 kleine wortel (in kleine blokjes)
1/2 stengel bleekselderij (in kleine stukjes)
40 g paneermeel.
1 dl creme fraiche.
2 eetlepels tomatenpuree.
snufje chilipoeder.
snufje nootmuskaat.
snufje zout.
snufje peper (versgemalen)
1 cakevorm van ca. 20 cm lang
Verwarm de oven voor op 190°C. Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olie en fruit hierin de ui en knoflook ca. 2 minuten.
Voeg de paprika, wortel en bleekselderij toe en fruit deze ca. 5 minuten.
Vet de cakevorm in met een 1/2 eetlepel olie. Kneed in een kom het gehakt met het paneermeel, de creme fraiche, de tomatenpuree en het groentemengsel door elkaar.
Breng het gehaktmengsel op smaak met chilipoeder, nootmuskaat, zout en peper.
Druk het gehakt in de cakevorm en strijk de bovenzijde glad.
Bak het gehaktbrood ca. 40 minuten in de oven op 190°C.
Neem het Amerikaans gehaktbrood uit de oven en laat het gehaktbrood ca. 8 minuten rusten.
Snijd het gehaktbrood in plakken.


Engelse Sandwiche`s



100 g paté (roompate)
4 plakjes cornedbeef.
8 plakjes bacon.
12 boterhammen (witte casino boterhammen)
8 eetlepels geraspte kaas (jong belegen)
1/2 eetlepel mosterd (gladde)
12 plakjes komkommer (dunne)
8 plakjes tomaat.
1 bakje tuinkers.
boter.
Bak de plakjes bacon in een droge koekenpan zachtjes uit (3-4 minuten) en laat ze afkoelen.
Besmeer de boterhammen met boter en snijd ze diagonaal doormidden.
Beleg 4 1/2 boterhammen met pate, strooi er tuinkers over en leg er 4 1/2 boterhammen op.
Beleg 4 1/2 boterhammen met plakjes bacon, plakjes tomaat en geraspte kaas. Leg er 4 1/2 boterhammen op.
Beleg 4 1/2 boterham met plakjes komkommer en cornedbeef. Smeer er wat mosterd op en leg er 4 1/2 boterham op.
Snijd de halve sandwiches doormidden.

Hartige taart



250 g Rundergehakt.
100 g geraspte kaas (oude)
3 eieren.
snufje zout.
snufje peper (versgemalen)
1 teentje knoflook (geperst)
4 eetlepels slagroom.
1 blikje croissantdeeg.
40 g boter.
2 stuks prei (in dunne ringen)
1 lage taartvorm van 24 cm.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Verhit in een koekenpan 25 g boter en bak hierin het gehakt in ca. 5 minuten rul.
Voeg knoflook en preiringen toe en bak deze ca. 5 minuten mee.
Breng de gehaktvulling op smaak met zout en peper en laat deze afkoelen.
Vet ondertussen de taartvorm in met 15 g boter. Bekleed de taartvorm met croissantdeeg en druk de deegnaden goed aan.
Klop in een kom de eieren met slagroom, zout en peper los.
Schep het afgekoelde gehaktmengsel in de taartvorm en giet het eimengsel over de vulling. Strooi de kaas over de taart en bak de taart in ca. 25-30 minuten in het midden van de oven gaar.
Snijd de taart in 8 punten.


Vleessalade met hazelnoten



300 g Varkensvleesreepjes.
1 middelgrote ui.
3 eetlepels azijn
1 theelepel suiker.
50 g hazelnoten (geroosterd)
3 eetlepels TexMexkruiden.
1 krop sla.
3 rijpe vleestomaten.
10 eetlepels mayonaise.
Kruid het vlees met 2 1/2 eetl. van de kruiden.
Halveer de tomaten, verwijder de pitjes en snijd de tomaten in reepjes.
Pel de ui en snijd hem in zeer smalle ringen.
Was de sla en verwijder dikke stronken.
Hak de hazelnoten grof.
Meng de suiker, de azijn, de rest van de TexMexkruiden, de mayonaise en 4 eetlepels water.
Verwarm een koekenpan met anti-aanbakbodem en bak hierin het vlees onder voortdurend roeren 5 minuten op een matig vuur.
Hussel de sla, de tomaten, de uienringen, het vlees (warm of koud) en de hazelnoten in een ondiepe schaal en schep de dressing erover.