Een banaan is een langwerpige,
licht gebogen vrucht, die
afkomstig is van de bananenplant.
In Suriname spreekt men van
bacove als het om de vrucht gaat
die rechtstreeks uit de schil
gegeten kan worden.
van banaan als het om groene
bakbananen gaat.
In Indische gerechten wordt de
banaan meestal pisang genoemd,
dit is het Maleisische woord
voor de vrucht.
Een bananenplant of bananenboom
is in werkelijkheid een kruid,
`s Werelds grootste kruid (kruidachtige).
Volgens de tuinbouwkundige
definitie wordt de banaan echter
tot de groenten gerekend.
Volgens de culinaire definitie
is het echter een vrucht, omdat
de banaan als nagerecht dan wel
los van een maaltijd wordt
gegeten.
De merken die in Nederland
geimporteerd worden
Banacol: import uit Colombia
Banagior: import uit Venezuela
Bonita: import uit Ecuador
Chiquita: import uit Honduras,
Panama, Costa Rica, Colombia en
Ecuador
Cobana: import uit Ecuador
Dole: import onder andere uit
Kameroen en Ivoorkust (voor de
Europese markt)
Fyffes: import uit Colombia,
Honduras, Suriname, Jamaica,
Windward Islands, Costa Rica en
Belize
Turbana: import uit Colombia
Fairtrade/Max Havelaarbanaan:
import uit Ecuador, Peru,
Dominicaanse Republiek, Windward
Islands, Colombia, Ghana en
Costa Rica
Bakbananen
Baby bananen
Rode bananen
Dessertbananen
Gebakken Banaan
4 rijpe bananen
1 theelepel kaneel
Poedersuiker.
Pel de bananen en snijd ze in de
lengte door
Ieder stuk banaan nog eens door
de helft
Leg de stukken op folie
Bestrooi ze met poedersuiker en
kaneel
Draai de pakketjes dicht en leg
ze op de bbq
Of bak ze in de oven ca 15
minuten
Om het extra lekker te maken kun
je de bananen met rum
besprenkelen
Gebakken banaan met
Gember-Notensaus
40 gram pecannoten,
1 dl. gembersiroop,
4 eetlepels slagroom,
2 bananen (niet te rijp),
25 gram roomboter
Hak de noten grof.
Breng de siroop met de slagroom
en de noten op een matig hoog
vuur aan de kook
Laat het mengsel circa 5 minuten
pruttelen tot het is ingedikt.
Roer af en toe.
Pel de bananen en halveer ze in
de lengte.
Snij ze in stukjes van circa 4
centimeter.
Verhit de boter en bak de banaan
in circa 3 minuten rondom bruin.
Verdeel de banaan over 4
schaaltjes.
Verwarm de gember-notensaus en
schenk over de banaan.
Serveren met vanille-ijs.
Zuurkoolschotel met Banaan
500 gram zuurkool
aardappelpuree zelfgemaakt of
instant
500 gram gehakt
bananen
Zuurkool koken.
De gehakt los maken in de
koekenpan.
Aardappelpuree maken.
In een ingevette ovenschotel een
laag aardappelpuree
Daarop de zuurkool,de gehakt en
de bananen in stukjes bovenop de
gehakt leggen.
Daar bovenop de aardappelpuree.
Klontjes boter erop en in de
voorgewarmde oven van 175 graden
C. ongeveer 45 minuten.
Sneetje Kaas-Banaan
4 sneetjes brood
4 plakken gekookte ham
1 banaan
kerrie
2 lepels boter
4 plakken goudse
Als kaas kan ook Emmentaler of
Texelaar gebruikt worden.
Snij de banaan in plakken en
bestrooi met kerrie.
Bak in een lepel boter snel aan.
Bestrijk het brood met boter,
leg op elk sneetje een plakje
ham.
Verdeel de banaan erover en leg
de kaas erop.
Zet in een hete oven of grill
tot de kaas is gesmolten.
Garneren met peterselie en warm
serveren
Tarte Tatin met Banaan
2 bananen
1 vanillistokje
2tl. Kokosmelk
1 el suiker
scheutje bacardi
4 plakjes bladerdeeg
Snij de geschilde banaan in
stukjes van 2 cm.
Bak ze goudbruin met suiker en
vanillestokje
Flambeer met bacardi en blus met
de kokosmelk.
Haal van het vuur en schik de
banaan in vier hoopjes op een
ingevette bakplaat
Steek uit de korstplakjes
rondjes van 8 cm. Doorsnede en
leg op de hoopjes banaan.
Zet dit in voorverwarmde oven 10
min. Op 200 C,
laat ze even afkoelen en draai
ze om.
Serveer met bolletje ijs en munt
blaadje
Kokos pannekoekjes met Banaan
80 gr. bloem
60 gr suiker
25 gr gemalen kokos
1 ei
2 1/2 dl.kokosmelk
4 grote bananen
60 gr boter
60 gr.basterdsuiker (donkerbruine)
80 ml limoensap
limoenschil
50 gr. kokos geroosterd
Maak in beslagkom van de suiker
bloem en kokos met ei en melk
een beslag
Bak 4 dunne pannenkoekjes.
Snijd de banaan in dikke schuine
plakken,
Verhit de boter in koekenpan en
bak de banaan aan beide kanten
Bestrooi met de suiker en laat
dit smelten
voeg limoensap toe en breng
alles aan de kook.
Verdeel de pannenkoeken over 4
borden en schep daarop de banaan
Vouw de pannenkoek dubbel en
bestrooi met geroosterde kokos
en limoen schil.
|