Avocado
Avocado's zijn peervormige vruchten
afkomstig van tropische streken.
De vrucht is groen van kleur en smaakt zacht
en romig.
Avocado's zijn pas echt lekker wanneer ze
rijp zijn.
Om te testen of ze al rijp zijn, druk je
zachtjes op de plaats waar de steel zat.
Wanneer dit lichtjes meegeeft, is de vrucht
rijp.
In principe zijn avocado's het hele jaar
verkrijgbaar.
Je kunt avocado's nog wat laten narijpen op
kamertemperatuur.
Bewaar rijpe avocado's op een koele plaats (maar
niet te koel!).
Zo kunnen ze nog enkele dagen bewaard worden
Je kunt de avocado uitlepelen.
Snijd hem daarvoor doormidden en verwijder
de pit
Het vruchtvlees kan ook in blokjes gesneden
worden of het vruchtvlees pureren en
vermengen met andere ingrediënten.
Gebruik wat citroensap om te voorkomen dat
het vruchtvlees verkleurt.
Je kunt de avocado ook vullen met andere
ingredienten
Avocado's zijn lekker in fruit- en andere
slaatjes.
Avocadobeleg
2 Avocado's
3 Tomaten
Kiemen
1 eetlepel Basilicum (fijngehakt)
4 sneetjes brood (volkoren)
1/2 eetlepel citroensap
Snij de avocado's doormidden en haal de pit
eruit.
Mix het vruchtvlees met wat citroensap en
smeer het beleg op het brood.
Bestrooi met het basilicum en garneer met
plakjes tomaat en kiemen.
Variante: vervang de tomaat door in plakjes
gesneden rauwe champignons en bestrooi met
versgemalen peper.
Bruschetta met tomaten-avocadodip
16 sneetjes stokbrood
1 bol(verse) knoflook
2 avocado's, geschild en pit verwijderd
1 limoen
4 tomaten
peper en zout
Laat de bol verse knoflook zachtjes gaar
worden op de rand van de grill.
Halveer en wrijf er de sneetjes stokbrood
mee in.
Rooster ze op de barbecue.
Mix voor de dipsaus het vruchtvlees van de
avocado met het limoensap in de blender.
Breng op smaak met peper en zout.
Pel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij
het vruchtvlees in kleine stukjes.
Roer ze door de avocadocréme.
Serveer de bruschetta met de dip als
aperitiefhapje.
Kropsla met avocado en olijven
2 kroppen sla
2 avocado's
1 eetlepel citroensap
2.5 cl wijnazijn (wit)
5 cl olijfolie (extra vierge)
4 takjes tijm
peper
16 olijven (zwart)
50 g tomaten (gedroogd)
0.25 groentebouillonblokje
0.25 dl water
Verwijder de buitenste bladeren van de sla
en was het overgehouden kropje.
Halveer en verwijder het stronkje.
Laat op een theedoek goed uitlekken.
Schil de avocado's, verwijder de pit en snij
in blokjes.
Besprenkel met citroensap.
Breng in een steelpan het water met de azijn
aan de kook.
Los het bouillonblokje erin op en haal van
het vuur.
Roer de olie, tijm en peper erdoor.
Snij de olijven in plakjes. Snij de tomaten
in reepjes.
Leg de halve slakropjes met de snijkant
boven op de borden.
Verdeel de avocadoblokjes erover en ernaast.
Druppel de vinaigrette over de sla en de
avocado.
Verdeel de olijven en de tomaatreepjes
erover.
(uit: Koken, lekker natuurlijk!)
Avocadosandwich
4 sneden grof (meergranen) bruinbrood (of
een ander soort, alles kan).
1 grote zachte avocado,
1 theelepel citroensap, halve ui of 2
sjalotjes,
1 augurk,
1 hardgekookt ei, zout en peper.
Voor garnering: 1 hardgekookt ei
Halveer de avocado en wip de pit er uit,
schep het vruchtvlees uit de schil en prak
het fijn, voeg het citroensap toe om
verkleuren te voorkomen.
Snipper de ui en augurk heel fijn, prak het
ei fijn.
Meng ui, augurk en ei door de avocado en
proef! op smaak af met zout en peper.
Rooster het brood mooi goudbruin, snij het
schuin doormidden en besmeer het met het
avocadomengsel.
Serveertips
Garneer elke sandwich met een plakje ei en
schijfje augurk, leg ze trapsgewijs op een
schaal en serveer warm.
Blauwe kaassalade met avocado en tomaatjes
250 gram ontbijtspek of bacon
1 kleine krop sla
250 gram Gorgonzola, in dunne plakjes
500 gram cocktailtomaatjes
1 bosje water- of tuinkers
2 avocado`s
sap van een halve citroen
5 el olijfolie
2 el rode wijnazijn
3 tl honing
1 tl mosterd.
Bereidingswijze
Rooster het spek krokant onder de grill,
laat het uitlekken op keukenpapier en hak
het fijn.
Verdeel de krop sla in bladeren, was ze en
dep ze droog.
Halveer de tomaatjes: maak de waterkers
schoon en spoel af.
Meng de sla met tomaatjes en waterkers.
Schil de avocado`s snijd ze in schijven en
bedruppel ze direct met citroensap om
verkleuren te voorkomen.
Schud ze door de salade.
Schep de kaas door de salade.
Meng de olijfolie met de azijn, voeg honing
en mosterd toe en breng op smaak met zout en
peper. Schud deze dressing met de salade om.
Schik de salade in porties op borden en
bestrook met krokante stukjes spek.
Guacamole
2 teentjes knoflook
1 sjalot
1 groene peper
2 rijpe avocados
1/2 limoen
3 eetl. fijngehakte koriander
2 eetl. zure room
peper, zout
Teentjes knoflook en sjalotjes pellen
tomaat ontvellen, verwijder de zaadjes en
snijd het vruchtvlees in stukjes
Halveer de avocados wip de pitten eruit en
schep het vruchtvlees uit de schillen
Pers de limoen uit
Pureer de knoflook met ui
Doe de gepureerde knoflook met ui plus het
limoensap plus de avocado plus de tomaat
plus de zure room in een kom
Roer de massa met de mixer glad
Wat peper en zout erop doen totdat de
guacamole goed op smaak is.
Zet er een bakje met tortilla chips naast en
schep met de chips een beetje guacamole en
dan opeten.
Avocado-Garnalencocktail
2 avocados
250 gr grote (Noorse) garnalen
6 eetl olijfolie
2 eetl wijnazijn (witte)
1 eetl citroensap
1 theel suiker
1/4 theel mosterd
1/2 theel zout
versgemalen zwarte peper
1/2 eetl fijngeknipte bieslook
1/2 eetl fijngeknipte peterselie
kleine garnalen voor de garnering
Snij de avocados over de lengte middendoor
en haal de pit eruit.
Doe de garnalen in een kom.
Doe alle overige ingredienten in een goed
afsluitbare pot en schud ze dooreen tot zich
een gladde massa heeft gevormd.
Giet deze saus over de garnalen en laat ze
10 minuten staan.
Schik de garnalen op de avocadohelften.
Serveer ze iets gekoeld en gegarneerd met
kleine garnalen.
Broodje Avocado
2 sneetjes volkorenbrood
1 avocado
2 tomaten
1 el basilicum, fijngehakt
1/2 el citroensap
Snijd de avocado doormidden en haal de pit
eruit.
Mix het vruchtvlees met wat citroensap en
smeer het beleg op het brood.
Bestrooi met het basilicum en garneer met
plakjes tomaat.
Avocado - Gazpacho
3 Avocado`s
1 pot youghurt (500gram)
1/2 a komkommer
1/2 groene paprika
1 vleestomaat
2 eetlepels extra virgin olijfolie
2 eetlepels witte azijn
1/2 teentje knoflook
zout en peper
Snijd de avocado open en haal de pit eruit
Doe het vruchtvlees in een kom
Voeg de knoflook,olijfolie, youghurt, en de
azijn
Pureer de massa met de mixer tot een glad
geheel.
Zet het in de koelkast
Was de komkommer,droog het en snijd 4 dunne
plakjes eraf
Haal de zaadjes uit de resterende komkommer
en snijd de komkommer in kleine stukjes
Was de tomaat, snijd hem door de helft en
verwijder de zaadjes
Snijd de tomaat in kleine stukjes
Was de paprika, verwijder de zaadjes en het
wit aan de binnenkant
Snijd in kleine stukjes
Doe alle groentes in een kom en voeg zout en
peper toe
Als de gazpacho goed koud is verdeel je dit
over 4 glazen
Versier de gaspacho met de groentes
Voor een fijnere textuur kun je bij de
gazpacho nog extra olijfolie of water
toevoegen
Laat de gazpacho niet langer dan 3 uur staan
voor het serveren
Anders word ze bruin
|