Avocado

Avocado's zijn peervormige vruchten afkomstig van tropische streken.
De vrucht is groen van kleur en smaakt zacht en romig.

Avocado's zijn pas echt lekker wanneer ze rijp zijn.
Om te testen of ze al rijp zijn, druk je zachtjes op de plaats waar de steel zat.
Wanneer dit lichtjes meegeeft, is de vrucht rijp.
In principe zijn avocado's het hele jaar verkrijgbaar.

Je kunt avocado's nog wat laten narijpen op kamertemperatuur.
Bewaar rijpe avocado's op een koele plaats (maar niet te koel!).
Zo kunnen ze nog enkele dagen bewaard worden

Je kunt de avocado uitlepelen.
Snijd hem daarvoor doormidden en verwijder de pit
Het vruchtvlees kan ook in blokjes gesneden worden of het vruchtvlees pureren en vermengen met andere ingrediënten.
Gebruik wat citroensap om te voorkomen dat het vruchtvlees verkleurt.
Je kunt de avocado ook vullen met andere ingredienten
Avocado's zijn lekker in fruit- en andere slaatjes.

Avocadobeleg

2 Avocado's
3 Tomaten
Kiemen
1 eetlepel Basilicum (fijngehakt)
4 sneetjes brood (volkoren)
1/2 eetlepel citroensap



Snij de avocado's doormidden en haal de pit eruit.
Mix het vruchtvlees met wat citroensap en smeer het beleg op het brood.
Bestrooi met het basilicum en garneer met plakjes tomaat en kiemen.
Variante: vervang de tomaat door in plakjes gesneden rauwe champignons en bestrooi met versgemalen peper.



Bruschetta met tomaten-avocadodip

16 sneetjes stokbrood
1 bol(verse) knoflook
2 avocado's, geschild en pit verwijderd
1 limoen
4 tomaten
peper en zout


Laat de bol verse knoflook zachtjes gaar worden op de rand van de grill.
Halveer en wrijf er de sneetjes stokbrood mee in.
Rooster ze op de barbecue.
Mix voor de dipsaus het vruchtvlees van de avocado met het limoensap in de blender.
Breng op smaak met peper en zout.
Pel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in kleine stukjes.
Roer ze door de avocadocréme.
Serveer de bruschetta met de dip als aperitiefhapje.



Kropsla met avocado en olijven

2 kroppen sla
2 avocado's
1 eetlepel citroensap
2.5 cl wijnazijn (wit)
5 cl olijfolie (extra vierge)
4 takjes tijm
peper
16 olijven (zwart)
50 g tomaten (gedroogd)
0.25 groentebouillonblokje
0.25 dl water


Verwijder de buitenste bladeren van de sla en was het overgehouden kropje.
Halveer en verwijder het stronkje.
Laat op een theedoek goed uitlekken.
Schil de avocado's, verwijder de pit en snij in blokjes.
Besprenkel met citroensap.
Breng in een steelpan het water met de azijn aan de kook.
Los het bouillonblokje erin op en haal van het vuur.
Roer de olie, tijm en peper erdoor.
Snij de olijven in plakjes. Snij de tomaten in reepjes.
Leg de halve slakropjes met de snijkant boven op de borden.
Verdeel de avocadoblokjes erover en ernaast.
Druppel de vinaigrette over de sla en de avocado.
Verdeel de olijven en de tomaatreepjes erover.
(uit: Koken, lekker natuurlijk!)



Avocadosandwich

4 sneden grof (meergranen) bruinbrood (of een ander soort, alles kan).
1 grote zachte avocado,
1 theelepel citroensap, halve ui of 2 sjalotjes,
1 augurk,
1 hardgekookt ei, zout en peper.
Voor garnering: 1 hardgekookt ei


Halveer de avocado en wip de pit er uit, schep het vruchtvlees uit de schil en prak het fijn, voeg het citroensap toe om verkleuren te voorkomen.
Snipper de ui en augurk heel fijn, prak het ei fijn.
Meng ui, augurk en ei door de avocado en proef! op smaak af met zout en peper.
Rooster het brood mooi goudbruin, snij het schuin doormidden en besmeer het met het avocadomengsel.

Serveertips
Garneer elke sandwich met een plakje ei en schijfje augurk, leg ze trapsgewijs op een schaal en serveer warm.

Blauwe kaassalade met avocado en tomaatjes


250 gram ontbijtspek of bacon
1 kleine krop sla
250 gram Gorgonzola, in dunne plakjes
500 gram cocktailtomaatjes
1 bosje water- of tuinkers
2 avocado`s
sap van een halve citroen
5 el olijfolie
2 el rode wijnazijn
3 tl honing
1 tl mosterd.


Bereidingswijze
Rooster het spek krokant onder de grill, laat het uitlekken op keukenpapier en hak het fijn.
Verdeel de krop sla in bladeren, was ze en dep ze droog.
Halveer de tomaatjes: maak de waterkers schoon en spoel af.
Meng de sla met tomaatjes en waterkers.
Schil de avocado`s snijd ze in schijven en bedruppel ze direct met citroensap om verkleuren te voorkomen.
Schud ze door de salade.
Schep de kaas door de salade.
Meng de olijfolie met de azijn, voeg honing en mosterd toe en breng op smaak met zout en peper. Schud deze dressing met de salade om.
Schik de salade in porties op borden en bestrook met krokante stukjes spek.



Guacamole


2 teentjes knoflook
1 sjalot
1 groene peper
2 rijpe avocados
1/2 limoen
3 eetl. fijngehakte koriander
2 eetl. zure room
peper, zout



Teentjes knoflook en sjalotjes pellen
tomaat ontvellen, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes
Halveer de avocados wip de pitten eruit en schep het vruchtvlees uit de schillen
Pers de limoen uit
Pureer de knoflook met ui

Doe de gepureerde knoflook met ui plus het limoensap plus de avocado plus de tomaat plus de zure room in een kom
Roer de massa met de mixer glad

Wat peper en zout erop doen totdat de guacamole goed op smaak is.
Zet er een bakje met tortilla chips naast en schep met de chips een beetje guacamole en dan opeten.



Avocado-Garnalencocktail

2 avocados
250 gr grote (Noorse) garnalen
6 eetl olijfolie
2 eetl wijnazijn (witte)
1 eetl citroensap
1 theel suiker
1/4 theel mosterd
1/2 theel zout
versgemalen zwarte peper
1/2 eetl fijngeknipte bieslook
1/2 eetl fijngeknipte peterselie
kleine garnalen voor de garnering



Snij de avocados over de lengte middendoor en haal de pit eruit.
Doe de garnalen in een kom.
Doe alle overige ingredienten in een goed afsluitbare pot en schud ze dooreen tot zich een gladde massa heeft gevormd.
Giet deze saus over de garnalen en laat ze 10 minuten staan.
Schik de garnalen op de avocadohelften.
Serveer ze iets gekoeld en gegarneerd met kleine garnalen.



Broodje Avocado

2 sneetjes volkorenbrood
1 avocado
2 tomaten
1 el basilicum, fijngehakt
1/2 el citroensap


Snijd de avocado doormidden en haal de pit eruit.
Mix het vruchtvlees met wat citroensap en smeer het beleg op het brood.
Bestrooi met het basilicum en garneer met plakjes tomaat.



Avocado - Gazpacho

3 Avocado`s
1 pot youghurt (500gram)
1/2 a komkommer
1/2 groene paprika
1 vleestomaat
2 eetlepels extra virgin olijfolie
2 eetlepels witte azijn
1/2 teentje knoflook
zout en peper


Snijd de avocado open en haal de pit eruit
Doe het vruchtvlees in een kom
Voeg de knoflook,olijfolie, youghurt, en de azijn
Pureer de massa met de mixer tot een glad geheel.
Zet het in de koelkast
Was de komkommer,droog het en snijd 4 dunne plakjes eraf
Haal de zaadjes uit de resterende komkommer en snijd de komkommer in kleine stukjes
Was de tomaat, snijd hem door de helft en verwijder de zaadjes
Snijd de tomaat in kleine stukjes
Was de paprika, verwijder de zaadjes en het wit aan de binnenkant
Snijd in kleine stukjes
Doe alle groentes in een kom en voeg zout en peper toe
Als de gazpacho goed koud is verdeel je dit over 4 glazen
Versier de gaspacho met de groentes
Voor een fijnere textuur kun je bij de gazpacho nog extra olijfolie of water toevoegen

Laat de gazpacho niet langer dan 3 uur staan voor het serveren
Anders word ze bruin