Abrikozen
Abrikozen zijn heerlijk frisse
en zoete zomervruchten.
Abrikozen hebben een warm
klimaat nodig en daarom worden
ze ingevoerd.
Een abrikoos heeft een
geel-oranjeachtige schil die
zacht en donzig voelt.
Abrikozen zijn steenvruchten en
bevatten dus een stevige pit.
Aankopen
Koop zachte abrikozen en vermijd
abrikozen met plekjes of
onregelmatigheden.
Abrikozen zijn heel kwetsbaar en
moeten dan ook voorzichtig
worden behandeld.
Verse abrikozen zijn beschikbaar
vanaf juni, maar ze zijn ook
beschikbaar in gedroogde vorm.
Bewaren
Bewaar onrijpe abrikozen die nog
erg hard aanvoelen op
kamertemperatuur.
Verse abrikozen bewaart u in de
koelkast.
Bereiding
Abrikozen kunnen zowel met als
zonder vel gegeten worden.
U kan ze verwerken in frisse
fruit- of andere slaatjes,
voor de bereiding van confituur,
gebak of gebruiken voor vlees-
of gevogeltegerechten.
Bij een rijpe abrikoos kan u het
vruchtvlees eenvoudig van de pit
verwijderen.
De pit wordt vaak nog verder
industrieel verwerkt en gebruikt
ter vervanging (of aanvulling)
van amandelen
in bepaalde gerechten of gebak.
Gezondheid
Abrikozen zijn rijk aan
vitaminen.
Voedingswaarde per 100 g
Energie 48 kcal
201 kJ
Vezels 2,4 g
Koolhydraten 11,12 g
Vet 0,39 g
Eiwit 1,40 g
Water 86,35 g
Kip Abrikozenmousse
250 gram kipfilet
zout en peper
1 eetlepel boter
3 gewelde abrikozen
50 gram rauwe ham
1/2 zakje verse selderie (50
gram)
1 1/2 zakje walnoten (à 50 gram)
2 eetlepels magere kwark
5 eetlepels slagroom
halve komkommer
Snijd de kipfilet in stukjes en
bestrooi met zout en peper.
Verhit de boter in de pan en bak
al omscheppend de kip in ca. 5
minuten bruin en gaar.
Laat de kip afkoelen, snijd
intussen de abrikozen in stukjes
en de ham in reepjes.
Pureer nu in de keukenmachine of
in een schaal met de mixer; de
kip, abrikozen, ham, selderie (enkele
takjes achterhouden voor
garnering), 1 zakje walnoten,
kwark en de slagroom.
Breng de kipmousse op smaak met
zout en peper en laat het tot
gebruik afgedekt in de koelkast
staan.
Was de komkommer en snijd hem in
dunne plakjes, leg op de 4
borden (in een cirkel) de
plakjes komkommer.
Schep nu met de natgemaakte
ijsbolletjestang of met 2 lepels
in of op elke cirkel 2 bolletjes
mousse.
Garneer het geheel met de rest
van de selderie en de
overgebleven walnoten.
Serveren met toast.
Kipkarbonade met abrikozen
50 gram gedroogde abrikozen
1 ui
2 kipkarbonades
peper, zout
1 eetlepel vloeibare margarine
2 dl appelsap
mespunt koenjit
mespunt kaneel
1 theelepel honing
1 eetlepel geschaafde amandelen
Was de abrikozen en kook ze 15
minuten in water.
Maak de ui schoon en snijd hem
klein.
Neem het vel van de kip en
bestrooi het vlees met peper en
weinig zout.
Bak de kip in de hete margarine
bruin. Fruit de ui kort mee.
Voeg het appelsap, de abrikozen
met wat vocht, de koenjit, de
kaneel en de honing toe. Stoof
de kip in 30 minuten gaar.
Bak de geschaafde amandelen in
een droge koekenpan goudbruin en
strooi ze over de kip.
Abrikozen Bavarois
1 literblik gezoete abrikozen
1/2 citroen
50 gram suiker
5 dl slagroom
15 gram gelatine
Druk de abrikozen door een zeef,
zodat een mooie puree ontstaat.
Week de gelatine in wat water.
Doe het sap van de abrikozen in
een pan en voeg er het sap van
de halve citroen bij.
Verwarm het en geef er dan de
gelatine bij.
Roer totdat deze is opgelost.
Voeg de abrikozenpuree toe en
laat het mengsel afkoelen.
Klop ondertussen 4 dl slagroom
bijna stijf.
Als het mengsel gaat geleren
roeren we er de slagroom door en
scheppen de compositie in een
vorm.
Laat deze in de koelkast
opstijven.
Garneer met de rest van de room
die stijfgeslagen wordt met de
rest van de suiker
Abrikozen sorbet
500 gram abrikozen
1/4 liter water
500 gram suiker
1 citroen
1 eiwit
Breng een pan met water aan de
kook en pocheer hierin de
abrikozen 15 minuten.
Druk ze dan door een zeef.
Breng 1/4 liter water met de
suiker en het sap van de citroen
aan de kook.
Zorg dat alle suiker is opgelost.
Geef dit bij het abrikozenmoes
en laat afkoelen.
Vries het in de sorbetière in.
Voordat het mengsel helemaal
stijf is
kloppen we het eiwit zeer stijf
en roeren het onder de half
bevroren massa.
Laat het verder stijf vriezen.
Cranberry Abrikozen taart
220 g bloem
125 g bruine basterdsuiker
125 g boter
1 eetl.melk
zout
200 g boter
200 g kristalsuiker
1 ei
2 eidooiers
40 g bloem
45 g amandelen
1 dl room
200 g abrikozen, gedroogd
340 g cranberries, vers
Beschrijving:
Meng de bloem, bruine suiker,
boter, melk en zout tot een deeg.
Doe in de vorm en bak de bodem
met een blindvulling ca. 15
minuten op 180C,
Verwijder de vulling en bak dan
nog 10 minuten zonder vulling.
Klop de boter en de suiker.
Eieren en eidooier erdoor.
Bloem, amandelen en room erdoor
spatelen.
Snijd de abrikozen in grove
stukken.
Doe de cranberries en de
abrikozen in de taartbodem.
Verdeel de vulling hieroverheen.
Bak het geheel nog 45 minuten.
180C.
Kip met abrikozen
stukje gember (2 cm)
1 ui
200 gram verse abrikozen
200 gram kipfilet
kipkruiden
cayennepeper
zout
15 gram margarine
1 dl kippenbouillon (van tablet)
Was de abrikozen en week ze 1-2
uur in water.
Schil het stukje gember en snijd
het heel fijn.
Maak de ui schoon en snijd hem
in snippers.
Snijd de gewelde abrikozen in
reepjes.
Snijd de kipfilet in blokjes en
bestrooi ze met kipkruiden,
cayennepeper en zout.
Bak de kip in de hete margarine
aan alle kanten bruin.
Fruit de ui en de gember mee.
Voeg de abrikozen en de
kippenbouillon toe en stoof de
kip in 10 minuten gaar.
Vervang de verse abrikozen
eventueel voor 75 gram gedroogde
abrikozen en laat ze in heet
water wellen.
Abrikozen Smoothie
4 abrikozen uit blik
3/4 dl.abrikozen-sinaasappelsap
1 dl.yoghurt
Laat de abrikozen in de vriezer
steenkoud worden
In een mengbeker met een
staafmixer de abrikozen met de
abrikozen-sinaasappelsap pureren.
De joghurt erdoor mengen toteen
schuimige drank.
Dit in een glas doen (2 dl.)
Shoarmavlees met tomaat en
abrikoos
500 g Shoarmavlees
2 rode uien (grote)
3 teentjes knoflook
4 tomaat (tros)
1 blik abrikozen (á 400 g)
2-3 eetlepels olijfolie
2-3 eetlepels munt (verse, in
reepjes)
Pel de uien en snijd ze in dunne
partjes.
Pel de teentjes knoflook en
snijd ze in plakjes.
Ontvel de tomaten, verwijder de
zaadjes en snijd het vruchtvlees
in blokjes.
Laat de abrikozen in een zeef
uitlekken en snijd ze in
schijfjes.
Meng het Shoarmavlees met de
olijfolie en bak het op heet
vuur al omscheppend bruin.
Schep de ui en de knoflook
erdoor en bak het geheel nog 2-3
minuten.
Bak vervolgens de blokjes tomaat
en abrikoos al omscheppend mee
tot het vocht bijna verdampt is.
Strooi de munt erover.
Geitenkaasrolletje met sesam
en abrikoos
1 bosuitje
1 theelepel olijfolie
2 eetlepels sesamzaad
75 g zachte geitenkaas (bv.
Bettine Blanc)
2 gedroogde abrikozen
Verhit de grillpan.
Bestrijk het bosuitje met olie
en gril het in 2-3 minuten
rondom gaar.
Snijd het groen in acht stukken.
Rooster de sesamzaadjes in een
droge koekenpan goudbruin en leg
ze op een bord.
Vorm van de geitenkaas een
rolletje dat twee vingerbreedtes
dik is.
Rol dit rolletje door het
sesamzaad en snijd het in acht
plakjes.
Leg acht eetlepels klaar. Snijd
de abrikozen in reepjes.
Leg op iedere lepel een plakje
geitenkaas, wat reepjes abrikoos
en een stukje bosui
|