Abrikozen

Abrikozen zijn heerlijk frisse en zoete zomervruchten.
Abrikozen hebben een warm klimaat nodig en daarom worden ze ingevoerd.
Een abrikoos heeft een geel-oranjeachtige schil die zacht en donzig voelt.
Abrikozen zijn steenvruchten en bevatten dus een stevige pit.

Aankopen

Koop zachte abrikozen en vermijd abrikozen met plekjes of onregelmatigheden.
Abrikozen zijn heel kwetsbaar en moeten dan ook voorzichtig worden behandeld.
Verse abrikozen zijn beschikbaar vanaf juni, maar ze zijn ook beschikbaar in gedroogde vorm.

Bewaren

Bewaar onrijpe abrikozen die nog erg hard aanvoelen op kamertemperatuur.
Verse abrikozen bewaart u in de koelkast.

Bereiding

Abrikozen kunnen zowel met als zonder vel gegeten worden.
U kan ze verwerken in frisse fruit- of andere slaatjes,
voor de bereiding van confituur, gebak of gebruiken voor vlees- of gevogeltegerechten.
Bij een rijpe abrikoos kan u het vruchtvlees eenvoudig van de pit verwijderen.
De pit wordt vaak nog verder industrieel verwerkt en gebruikt ter vervanging (of aanvulling) van amandelen
in bepaalde gerechten of gebak.

Gezondheid

Abrikozen zijn rijk aan vitaminen.

Voedingswaarde per 100 g
Energie 48 kcal
201 kJ
Vezels 2,4 g
Koolhydraten 11,12 g
Vet 0,39 g
Eiwit 1,40 g
Water 86,35 g



Kip Abrikozenmousse


250 gram kipfilet
zout en peper
1 eetlepel boter
3 gewelde abrikozen
50 gram rauwe ham
1/2 zakje verse selderie (50 gram)
1 1/2 zakje walnoten (à 50 gram)
2 eetlepels magere kwark
5 eetlepels slagroom
halve komkommer


Snijd de kipfilet in stukjes en bestrooi met zout en peper.
Verhit de boter in de pan en bak al omscheppend de kip in ca. 5 minuten bruin en gaar.
Laat de kip afkoelen, snijd intussen de abrikozen in stukjes en de ham in reepjes.
Pureer nu in de keukenmachine of in een schaal met de mixer; de kip, abrikozen, ham, selderie (enkele takjes achterhouden voor garnering), 1 zakje walnoten, kwark en de slagroom.
Breng de kipmousse op smaak met zout en peper en laat het tot gebruik afgedekt in de koelkast staan.
Was de komkommer en snijd hem in dunne plakjes, leg op de 4 borden (in een cirkel) de plakjes komkommer.
Schep nu met de natgemaakte ijsbolletjestang of met 2 lepels in of op elke cirkel 2 bolletjes mousse.
Garneer het geheel met de rest van de selderie en de overgebleven walnoten.
Serveren met toast.



Kipkarbonade met abrikozen


50 gram gedroogde abrikozen
1 ui
2 kipkarbonades
peper, zout
1 eetlepel vloeibare margarine
2 dl appelsap
mespunt koenjit
mespunt kaneel
1 theelepel honing
1 eetlepel geschaafde amandelen


Was de abrikozen en kook ze 15 minuten in water.
Maak de ui schoon en snijd hem klein.
Neem het vel van de kip en bestrooi het vlees met peper en weinig zout.
Bak de kip in de hete margarine bruin. Fruit de ui kort mee.
Voeg het appelsap, de abrikozen met wat vocht, de koenjit, de kaneel en de honing toe. Stoof de kip in 30 minuten gaar.
Bak de geschaafde amandelen in een droge koekenpan goudbruin en strooi ze over de kip.



Abrikozen Bavarois

1 literblik gezoete abrikozen
1/2 citroen
50 gram suiker
5 dl slagroom
15 gram gelatine


Druk de abrikozen door een zeef, zodat een mooie puree ontstaat.
Week de gelatine in wat water.
Doe het sap van de abrikozen in een pan en voeg er het sap van de halve citroen bij.
Verwarm het en geef er dan de gelatine bij.
Roer totdat deze is opgelost.
Voeg de abrikozenpuree toe en laat het mengsel afkoelen.
Klop ondertussen 4 dl slagroom bijna stijf.
Als het mengsel gaat geleren roeren we er de slagroom door en scheppen de compositie in een vorm.
Laat deze in de koelkast opstijven.
Garneer met de rest van de room die stijfgeslagen wordt met de rest van de suiker



Abrikozen sorbet


500 gram abrikozen
1/4 liter water
500 gram suiker
1 citroen
1 eiwit


Breng een pan met water aan de kook en pocheer hierin de abrikozen 15 minuten.
Druk ze dan door een zeef.
Breng 1/4 liter water met de suiker en het sap van de citroen aan de kook.
Zorg dat alle suiker is opgelost.
Geef dit bij het abrikozenmoes en laat afkoelen.
Vries het in de sorbetière in.
Voordat het mengsel helemaal stijf is
kloppen we het eiwit zeer stijf en roeren het onder de half bevroren massa.
Laat het verder stijf vriezen.



Cranberry Abrikozen taart


220 g bloem
125 g bruine basterdsuiker
125 g boter
1 eetl.melk
zout
200 g boter
200 g kristalsuiker
1 ei
2 eidooiers
40 g bloem
45 g amandelen
1 dl room
200 g abrikozen, gedroogd
340 g cranberries, vers


Beschrijving:
Meng de bloem, bruine suiker, boter, melk en zout tot een deeg.
Doe in de vorm en bak de bodem met een blindvulling ca. 15 minuten op 180C,
Verwijder de vulling en bak dan nog 10 minuten zonder vulling.
Klop de boter en de suiker.
Eieren en eidooier erdoor.
Bloem, amandelen en room erdoor spatelen.
Snijd de abrikozen in grove stukken.
Doe de cranberries en de abrikozen in de taartbodem.
Verdeel de vulling hieroverheen.
Bak het geheel nog 45 minuten. 180C.



Kip met abrikozen

stukje gember (2 cm)
1 ui
200 gram verse abrikozen
200 gram kipfilet
kipkruiden
cayennepeper
zout
15 gram margarine
1 dl kippenbouillon (van tablet)


Was de abrikozen en week ze 1-2 uur in water.
Schil het stukje gember en snijd het heel fijn.
Maak de ui schoon en snijd hem in snippers.
Snijd de gewelde abrikozen in reepjes.
Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi ze met kipkruiden, cayennepeper en zout.
Bak de kip in de hete margarine aan alle kanten bruin.
Fruit de ui en de gember mee.
Voeg de abrikozen en de kippenbouillon toe en stoof de kip in 10 minuten gaar.
Vervang de verse abrikozen eventueel voor 75 gram gedroogde abrikozen en laat ze in heet water wellen.


Abrikozen Smoothie

4 abrikozen uit blik
3/4 dl.abrikozen-sinaasappelsap
1 dl.yoghurt


Laat de abrikozen in de vriezer steenkoud worden
In een mengbeker met een staafmixer de abrikozen met de abrikozen-sinaasappelsap pureren.
De joghurt erdoor mengen toteen schuimige drank.
Dit in een glas doen (2 dl.)

Shoarmavlees met tomaat en abrikoos

500 g Shoarmavlees
2 rode uien (grote)
3 teentjes knoflook
4 tomaat (tros)
1 blik abrikozen (á 400 g)
2-3 eetlepels olijfolie
2-3 eetlepels munt (verse, in reepjes)


Pel de uien en snijd ze in dunne partjes.
Pel de teentjes knoflook en snijd ze in plakjes.
Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Laat de abrikozen in een zeef uitlekken en snijd ze in schijfjes.
Meng het Shoarmavlees met de olijfolie en bak het op heet vuur al omscheppend bruin.
Schep de ui en de knoflook erdoor en bak het geheel nog 2-3 minuten.
Bak vervolgens de blokjes tomaat en abrikoos al omscheppend mee tot het vocht bijna verdampt is.
Strooi de munt erover.

Geitenkaasrolletje met sesam en abrikoos

1 bosuitje
1 theelepel olijfolie
2 eetlepels sesamzaad
75 g zachte geitenkaas (bv. Bettine Blanc)
2 gedroogde abrikozen


Verhit de grillpan.
Bestrijk het bosuitje met olie en gril het in 2-3 minuten rondom gaar.
Snijd het groen in acht stukken.
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin en leg ze op een bord.
Vorm van de geitenkaas een rolletje dat twee vingerbreedtes dik is.
Rol dit rolletje door het sesamzaad en snijd het in acht plakjes.
Leg acht eetlepels klaar. Snijd de abrikozen in reepjes.
Leg op iedere lepel een plakje geitenkaas, wat reepjes abrikoos en een stukje bosui