APPELBOLLEN....

Ingredienten:

4 kleine appels bv.jonagold.
1 citroen
1oo gram amandelspijs
2 eetlepels boter
2 eetlepels suiker
4 plakjes bladerdeeg
1 losgeklopt ei

Bereiden:

Appels schillen en met appelboor klokhuizen verwijderen.
Citroen schoonboenen en schil fijnraspen.
In diep bord amandelspijs met citroenrasp en helft van ei losprakken.
Appels vullen met spijs.
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Werkvlak en deegroller bestrooien met bloem.
Bladerdeegplakjes op werkvlak uitspreiden en met deegroller iets uitrollen
(tot lapjes van 15 x 15 cm).
In midden van elk plakje gevulde appel zetten.
Boter bovenop appels leggen.
Randen van bladerdeeg bevochtigen met water.
Deegpunten naar elkaar vouwen en bladerdeeg in mooie bolvorm rond appel dichtplakken.
Deeg rondom inkwasten met rest van ei en losjes bestrooien met suiker.
Appelbollen op met bakpapier beklede bakplaat zetten en in midden van oven in ca. 25 min. goudbruin bakken.
Appelbollen uit oven nemen en iets laten afkoelen.
serveer ze warm of koud.

Appelmoes....

Ingredienten:

500 gram appels (Goudreinette, Jonagold, Elstar of Golden Delicious)
1 zakje vanillesuiker
4 eetlepels suiker
2 theelepels kaneel

Bereiden:

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes.
Doe de stukjes appel in een pan en breng ze aan de kook.
Laat de appel 10 minuten op een lage warmtebron koken tot ze zacht zijn.
Laat de massa afkoelen.
Roer de vanillesuiker, suiker en het kaneel erdoor als de compote koud is.
Vind je appelmoes (appelcompote zonder stukjes) lekkerder, pureer de compote dan in de keukenmachine of zeef het door een roerzeef.

Kaneelappeltjes met kwark....

Ingredienten:

450 g appels (Jonagold of Elstar)
1 dl appelsap
1 eetlepel suiker
200 g magere kwark
1 zakje vanillesuiker
kaneel

Bereiden:

Appels schillen, klokhuizen verwijderen en appels in dunne partjes snijden.
 In een droge koekenpan met anti-aanbaklaag partjes op hoog vuur al omscheppend bruin bakken.
Appelsap erbij schenken en bestrooien met suiker.
 Zachtjes verwarmen tot appelpartjes rondom bedekt zijn met dun laagje siroop.
Kwark en vanillesuiker door elkaar mengen.
Warme appeltjes op vier borden scheppen.
Bestrooien met wat kaneelpoeder en kwark ernaast scheppen.

Appeltjes uit de oven....

Ingredienten:

4 zure appelen
 50 gram suiker
 1 theel. Kaneel
 25 gram rozijnen
 20 gram boter
 gemalen kokos.

Bereiden:

Schil de appelen en boor het klokhuis eruit.
Zet ze rechtop in een ovenvaste schotel.
Roer de suiker, kaneel en rozijnen door elkaar en vul de appelen met dit mengsel.
Leg op elke appel een klontje boter en schenk  1/2dl. water in de schotel.
Bak de appelen in een voorverwarmde oven (200°C) gedurende 45 tot 60 minuten.
Bedruip ze tussen door een paar keer met het vocht.
Serveer de appelen warm en strooi er gemalen kokos overheen.

Appeltaart....

Ingredienten:

250g bloem
100g suiker
zout
150g koude boter
750g appels (goudrenetten)
1 eetlepel citroensap
2 theelepels kaneelpoeder
2 eetlepels abrikozenjam
poedersuiker
springvorm van 24 cm doorsnede

Bereiden:

Zeef de bloem boven een kom en roer er 75 gram van de suiker door.
Snij met twee messen de boter door de bloem.
Voeg 2 eetlepels koud water toe en kneed het tot een soepel deeg en vorm hier en bal van.
Pak de deegbal in folie en leg het 1 uur in de koelkast.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes en leg deze in een kom.
Sprenkel er citroensap over en meng er de rest van de suiker en het kaneel door.
Vet de springvorm in.
 Bestuif het aanrecht en de deegroller met wat bloem.
Rol drie vierde van het deeg uit tot een lap van een halve centimeter dik.
Bekleed de springvorm met de deeglap en schep er het appelmengsel in.
Rol de rest van het deeg uit, snij er lange repen van en leg deze op het appelmengsel.
Bak de taart 75 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.
Verwarm in een steelpan de jam, zodat er een vloeibaar mengsel ontstaat en bestrijk hiermee de appeltaart. Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen.
Verwijder dan de springvorm, laat de taart dan helemaal afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.

Rodekool met Appeltjes....

Ingredienten:

1 kilo rode kool
 2 zure appelen (goudreinette)
 3 kruidnagels
 1 kleine ui
 een mespuntje kaneel
 1 laurierblad
 wat gekneusde jeneverbessen
 20 gram boter of margarine
 1 à 2 eetlepels bruine suiker
 citroensap en zout.

Bereiden:

Verwijder de buitenste bladeren van de kool,
Snijd de kool in vieren en verwijder vervolgens de stronk.
Je kunt nu de kool fijn snijden of schaven.
Breng een bodempje water met wat zout aan de kook en doe de kool pas in de pan als het water kookt.
Pel de ui, steek de kruidnagels erin en doe deze met de suiker, de kaneel, het laurierblad en de gekneusde jeneverbessen bij de rode kool.
Zet het vuur laag en leg als het water weer kookt de deksel op de pan.
Laat de rode kool nu in ca. 20 minuten beetgaar koken.
Schil ondertussen de appelen, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
Snijd ze klein en voeg ze 10 minuten voor het einde van de kooktijd aan de kool toe.
Schep het geheel nog een keer goed om, verwijder de bestoken ui en breng de kool op smaak met wat citroensap.
Voeg de boter toe en schud het geheel nog een keer goed om.

Appel-Cranberrytaartje

Ingredienten:

100 g kwark (vol)
0.1 dl
melk (halfvol)
4 cl
arachideolie
1
ei
200 g
bloem (roggebloem)
40 g bakpoeder
250 g
cranberry`s
2
appelen (Jonagold)
160 g
suiker
50 g paneermeel
15 g
boter (bakboter)
kaneelpoeder
zout.

Bereiden:

Bereid eerst het deeg.
Klop de kaas los met melk, olie en ei.
Zeef het bakpoeder met de bloem.
Voeg zout en 1/4 van de suiker toe.
Roer dit mengsel bij de kaas tot een ietwat nat deeg.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Was de appelen en snij in blokjes.
Was de bessen en kook in een bodempje water tot de schilletjes barsten.

Meng met de rest van de suiker, de blokjes appel en de kaneel.
Beboter een springvorm, bestuif met bloem en bekleed met het deeg.
Bestrooi met paneermeel en schep de vulling erin.
Laat 30 minuten in het midden van de oven bakken tot het deeg goudbruin is.

Tip: l
Lekker met ijs en slagroom.

Appeltaart 2...

Ingredienten:

50 g
boter (bakboter)
150 g
bloem (tarwebloem)
150 g
suiker
7 g bakpoeder
1 dl room
2
eieren
2
appelen (Boskoop)
kaneelpoeder
3 eetlepels
bruine suiker

Bereiden:

De zachtgemaakte boter vermengen met de witte en de bruine suiker.
Er één na één de eieren door verwerken.
Het bakpoeder en een snuifje kaneel door de bloem mengen en door het mengsel boter-suiker-eieren strooien.
De room bijvoegen om een zacht, gelijkmatig deeg te bekomen.
De appelen schillen, klokhuizen verwijderen en in dobbelsteentjes snijden.
Ze vermengen met het deeg.
Een bakvorm insmeren met wat boter en met bloem bestuiven.
Vullen met het deeg.De taart in ongeveer 45 minuten bakken in een oven van ongeveer 180 graden.

Warm opdienen, eventueel met een bolletje vanilleroomijs.

Appeldroom....

Ingredienten:

500 g
appelmoes
1
citroenschil
50 g rozijntjes
4 eetlepels viili (soort yoghurt)
1 dl room
2 eetlepels
honing (vloeibaar)
20 g
amandelschilfers.

Bereiden:

Schil de appelen, snij ze in parten en verwijder het klokhuis.
Stoof ze met de citroenschil in een bodempje water gaar.
Hou het deksel op de pan.
Verwijder de schil en pureer de appelen.
Roer de rozijnen erdoor en laat afkoelen.
Klop de slagroom stijf.
Meng met de appels, de viili en de honing.Schep in schaaltjes en bestrooi met de amandelen

 

Hete Bliksem...

1,5 kilo kruimige aardappelen (Eigenheimer of Doré)
3/4 kilo zure appelen (Granny Smith)
3/4 kilo zoete appelen (Sweet Carolien)
400 gram mager spek
70 gram boter

Was en schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Was en schil de appelen, snijd ze in stukken en verwijder de klokhuizen.
Doe het spek in een pan met een bodempje water met wat zout, breng het aan de kook en laat het ca. 20 minuten koken.
Voeg de aardappelen en de appelen toe en kook het geheel gaar.
Haal het spek uit de pan en snijd het in plakken.
Stamp de aardappelen en appelen door elkaar, roer er de boter door en leg de plakken spek erop.