APPELBOLLEN....
Ingredienten:
4 kleine appels bv.jonagold.
1 citroen
1oo gram amandelspijs
2 eetlepels boter
2 eetlepels suiker
4 plakjes bladerdeeg
1 losgeklopt ei
Bereiden:
Appels schillen en met appelboor klokhuizen
verwijderen.
Citroen schoonboenen en schil
fijnraspen.
In diep bord amandelspijs met
citroenrasp en helft van ei losprakken.
Appels
vullen met spijs.
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Werkvlak en deegroller bestrooien met bloem.
Bladerdeegplakjes op werkvlak uitspreiden en met
deegroller iets uitrollen
(tot lapjes van 15 x 15
cm).
In midden van elk plakje gevulde appel zetten.
Boter bovenop appels leggen.
Randen van bladerdeeg
bevochtigen met water.
Deegpunten naar elkaar vouwen
en bladerdeeg in mooie bolvorm rond appel
dichtplakken.
Deeg rondom inkwasten met rest van ei
en losjes bestrooien met suiker.
Appelbollen op met
bakpapier beklede bakplaat zetten en in midden van
oven in ca. 25 min. goudbruin bakken.
Appelbollen uit oven nemen en iets laten afkoelen.
serveer ze warm of koud.
Appelmoes....
Ingredienten:
500 gram appels (Goudreinette, Jonagold, Elstar of
Golden Delicious)
1 zakje vanillesuiker
4 eetlepels suiker
2 theelepels kaneel
Bereiden:
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze
in stukjes.
Doe de stukjes appel in een pan en breng
ze aan de kook.
Laat de appel 10 minuten op een lage
warmtebron koken tot ze zacht zijn.
Laat de massa
afkoelen.
Roer de vanillesuiker, suiker en het
kaneel erdoor als de compote koud is.
Vind je
appelmoes (appelcompote zonder stukjes) lekkerder,
pureer de compote dan in de keukenmachine of zeef
het door een roerzeef.
Kaneelappeltjes met kwark....
Ingredienten:
450 g appels (Jonagold of Elstar)
1 dl appelsap
1 eetlepel suiker
200 g magere kwark
1 zakje vanillesuiker
kaneel
Bereiden:
Appels schillen, klokhuizen verwijderen en appels in
dunne partjes snijden.
In een droge koekenpan met
anti-aanbaklaag partjes op hoog vuur al omscheppend
bruin bakken.
Appelsap erbij schenken en bestrooien
met suiker.
Zachtjes verwarmen tot appelpartjes
rondom bedekt zijn met dun laagje siroop.
Kwark en
vanillesuiker door elkaar mengen.
Warme appeltjes op
vier borden scheppen.
Bestrooien met wat
kaneelpoeder en kwark ernaast scheppen.
Appeltjes uit de oven....
Ingredienten:
4 zure appelen
50 gram suiker
1 theel. Kaneel
25 gram rozijnen
20 gram boter
gemalen kokos.
Bereiden:
Schil de appelen en boor het klokhuis eruit.
Zet ze rechtop in een ovenvaste schotel.
Roer de suiker, kaneel en rozijnen door elkaar en
vul de appelen met dit mengsel.
Leg op elke appel een klontje boter en schenk
1/2dl. water in de schotel.
Bak de appelen in een voorverwarmde oven (200°C)
gedurende 45 tot 60 minuten.
Bedruip ze tussen door een paar keer met het vocht.
Serveer de appelen warm en strooi er gemalen kokos
overheen.
Appeltaart....
Ingredienten:
250g bloem
100g suiker
zout
150g koude boter
750g appels (goudrenetten)
1 eetlepel citroensap
2 theelepels kaneelpoeder
2 eetlepels abrikozenjam
poedersuiker
springvorm van 24 cm doorsnede
Bereiden:
Zeef de bloem boven een kom en roer er 75 gram van
de suiker door.
Snij met twee messen de boter door
de bloem.
Voeg 2 eetlepels koud water toe en kneed
het tot een soepel deeg en vorm hier en bal van.
Pak
de deegbal in folie en leg het 1 uur in de koelkast.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze
in stukjes en leg deze in een kom.
Sprenkel er
citroensap over en meng er de rest van de suiker en
het kaneel door.
Vet de springvorm in.
Bestuif het
aanrecht en de deegroller met wat bloem.
Rol drie
vierde van het deeg uit tot een lap van een halve
centimeter dik.
Bekleed de springvorm met de deeglap
en schep er het appelmengsel in.
Rol de rest van het
deeg uit, snij er lange repen van en leg deze op het
appelmengsel.
Bak de taart 75 minuten in een
voorverwarmde oven van 175 graden.
Verwarm in een
steelpan de jam, zodat er een vloeibaar mengsel
ontstaat en bestrijk hiermee de appeltaart. Laat de
taart 10 minuten in de vorm afkoelen.
Verwijder dan
de springvorm, laat de taart dan helemaal afkoelen
en bestrooi hem met poedersuiker.
Rodekool met Appeltjes....
Ingredienten:
1 kilo rode kool
2 zure appelen (goudreinette)
3 kruidnagels
1 kleine ui
een mespuntje kaneel
1 laurierblad
wat gekneusde jeneverbessen
20 gram boter of margarine
1 à 2 eetlepels bruine suiker
citroensap en zout.
Bereiden:
Verwijder de buitenste bladeren van de kool,
Snijd
de kool in vieren en verwijder vervolgens de stronk.
Je kunt nu de kool fijn snijden of schaven.
Breng een
bodempje water met wat zout aan de kook en doe de
kool pas in de pan als het water kookt.
Pel de ui,
steek de kruidnagels erin en doe deze met de suiker,
de kaneel, het laurierblad en de gekneusde
jeneverbessen bij de rode kool.
Zet het vuur laag en
leg als het water weer kookt de deksel op de pan.
Laat de rode kool nu in ca. 20 minuten beetgaar
koken.
Schil ondertussen de appelen, snijd ze in
vieren en verwijder de klokhuizen.
Snijd ze klein en
voeg ze 10 minuten voor het einde van de kooktijd
aan de kool toe.
Schep het geheel nog een keer goed
om, verwijder de bestoken ui en breng de kool op
smaak met wat citroensap.
Voeg de boter toe en schud
het geheel nog een keer goed om.
Appel-Cranberrytaartje
Ingredienten:
100 g kwark (vol)
0.1 dl
melk (halfvol)
4 cl
arachideolie
1
ei
200 g
bloem (roggebloem)
40 g bakpoeder
250 g
cranberry`s
2
appelen (Jonagold)
160 g
suiker
50 g paneermeel
15 g
boter (bakboter)
kaneelpoeder
zout.
Bereiden:
Bereid eerst het deeg.
Klop de kaas los met melk,
olie en ei.
Zeef het bakpoeder met de bloem.
Voeg
zout en 1/4 van de suiker toe.
Roer dit mengsel bij
de kaas tot een ietwat nat deeg.
Verwarm de oven
voor op 220°C.
Was de appelen en snij in blokjes.
Was
de bessen en kook in een bodempje water tot de
schilletjes barsten.
Meng met de rest van de suiker,
de blokjes appel en de kaneel.
Beboter een
springvorm, bestuif met bloem en bekleed met het deeg.
Bestrooi met paneermeel en schep de vulling
erin.
Laat 30 minuten in het midden van de oven
bakken tot het deeg goudbruin is.
Tip: l
Lekker met ijs en slagroom.
Appeltaart 2...
Ingredienten:
50 g
boter
(bakboter)
150 g
bloem
(tarwebloem)
150 g
suiker
7 g bakpoeder
1 dl room
2
eieren
2
appelen
(Boskoop)
kaneelpoeder
3 eetlepels
bruine
suiker
Bereiden:
De zachtgemaakte boter vermengen met de witte en de
bruine suiker.
Er één na één de eieren door verwerken.
Het bakpoeder en een snuifje kaneel door
de bloem mengen en door het mengsel
boter-suiker-eieren strooien.
De room bijvoegen om
een zacht, gelijkmatig deeg te bekomen.
De appelen
schillen, klokhuizen verwijderen en in
dobbelsteentjes snijden.
Ze vermengen met het deeg.
Een bakvorm insmeren met wat boter en met bloem
bestuiven.
Vullen met het deeg.De taart in ongeveer
45 minuten bakken in een oven van ongeveer 180
graden.
Warm opdienen, eventueel met een bolletje
vanilleroomijs.
Appeldroom....
Ingredienten:
500 g
appelmoes
1
citroenschil
50 g rozijntjes
4 eetlepels viili (soort yoghurt)
1 dl room
2 eetlepels
honing (vloeibaar)
20 g
amandelschilfers.
Bereiden:
Schil de appelen, snij ze in parten en verwijder het
klokhuis.
Stoof ze met de citroenschil in een
bodempje water gaar.
Hou het deksel op de pan.
Verwijder de schil en pureer de appelen.
Roer de
rozijnen erdoor en laat afkoelen.
Klop de slagroom
stijf.
Meng met de appels, de viili en de
honing.Schep in schaaltjes en bestrooi met de
amandelen
Hete
Bliksem...
1,5 kilo kruimige aardappelen (Eigenheimer of Doré)
3/4 kilo zure appelen (Granny Smith)
3/4 kilo zoete appelen (Sweet Carolien)
400 gram mager spek
70 gram boter
Was en schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Was en schil de appelen, snijd ze in stukken en
verwijder de klokhuizen.
Doe het spek in een pan met een bodempje water met
wat zout, breng het aan de kook en laat het ca. 20
minuten koken.
Voeg de aardappelen en de appelen toe en kook het
geheel gaar.
Haal het spek uit de pan en snijd het in plakken.
Stamp de aardappelen en appelen door elkaar, roer er
de boter door en leg de plakken spek erop.
|