AntiPasti
Een
klein hapje bij een drankje is
altijd lekker
In Italie is dat Antipasti...
Meestal plakjes vleeswaren of kaas
Gevulde groentes en tapenades
Lekker met ciabatta of geroosterd
brood
Hieronder een paar gerechtjes die je
zeker wel eens op je vakantieadres
hebt gegeten.
Klassieke Caponata
Ingredienten
5 eetlepels olijfolie
1& 1/2 pond aubergine (in blokjes ca
1&1/2 cm groot)
1 middelgrote ui (gesnipperd)
4 teentjes knoflook (uit de knijper)
blik tomatenblokjes (400 gram)
3 eetlepels rode wijn azijn
2 eetlepels kappertjes (uitgelekt)
1/3 cup verse basilicum (fijn gehakt)
geroosterde pijnboompitjes
peper & zout
Italiaanse kruidenmix
Bereiden:
In een pan met dikke bodem de olie
heet maken
Doe er de aubergine, ui en knoflook
bij
Laat zachtjes aanbakken (ca 15
minuten) tot de aubergine zacht en
bruin is
Voeg de tomatenblokjes met sap toe
en dan de wijn en kappertjes
Doe het deksel op de pan en laat
sudderen tot de aubergine en ui heel
zacht zijn (ca 12 minuten)
Roer geregeld even om
Kruid de caponate met peper en zout
en de italiaanse kruidenmix
Roer de verse basilicum erdoor
Serveer de caponata warm of koud met
ciabate sneetjes
Crostini met Mozzarella en
Ansjovissaus
Ingredienten:
125 gram ongezouten boter
2 ansjovisfilets (fijngehakt)
1 eetlepel melk
18 sneetje baquette
2 eetlepels extravirgin olijfolie
250 gram mozzarella (uitgelekt en in
dunne plakjes)
Bereiden:
Zet de grill aan
Doe in een kleine steelpan de boter,
ansjovis en melk
Laat zachtjes warm worden (niet
koken) op een laag vuurtje
Laat zachtjes de ansjovis smelten
Klop geregeld even door (ca 3
minuten)
Leg de sneetjes brood op een
bakplaat
Besmeer ze met de olijfolie
Beleg ze met de plakjes mozzarella
Zet onder de grill tot de kaas is
gesmolten en het brood is geroosterd
Leg ze op een schaal en bedruppel de
sneetjes met het ansjovismengsel
Paddestoelen Tapenade
Deze paddenstoelen tapenade is weer
eens wat anders....
Smaakt heerlijk op kleine crostini
bij de borrel,
Varieer eens met olijfolie met
truffelaroma of walnotenolie of voeg
wat gehakte peterselie toe
Ingrediënten
150 gram gemengde paddenstoelen
50 gram zwarte olijven zonder pit
50 gram pijnboompitjes
walnoten (klein handje)
100 ml extra vergine olijfolie
half teentje knoflook
Bereiden:
Snijd de paddenstoelen grof en bak
ze met de fijngehakte knoflook in
wat olijfolie.
Rooster de pijnboompitjes en
walnoten en laat ze afkoelen.
Meng alle ingrediënten heel kort in
een keukenmachine tot een grof
mengsel
Vijgen Walnoot Tapenade
Ingredienten:
250 gram olijven zonder pit
250 gram gedroogde vijgen (in
stukjes gesneden)
klein handje walnoten (geroosterd en
fijn gehakt)
olijfolie
1 tl honing
1/2 theelepel tijm (fijngehakt)
Bereiden:
Doe de vijgen in de keukenmachine en
draai ze fijn
Voeg 120 ml water toe en draai tot
een pasta
voeg de overige ingredienten in de
keukenmachine toe en draai tot een
smeuige pasta
Breng op smaak snufje peper
En klaar is je tapenade
Lekker met stokbrood, ciabatta en
crackers
Gevulde Parmaham
Ingrediënten:
Dungesneden plakken parmaham
Zongedroogde tomaten op olie basis
Buffel mozzarella
Olijfolie extra vergine (goede
kwaliteit)
Verse basilicumblaadjes
Eventueel pijnboompitjes
Bereiden:
Snijd de mozzarella in kleine
stukjes.
Halveer of quarteer de zongedroogde
tomaten.
Rooster eventueel wat pijnboompitjes.
Leg op een plakje ham een half
basilicum blaadje, stukje
zongedroogde tomaat, wat mozzarella
en eventueel een paar pijnboompitjes
en rol het op.
Doe er een prikkertje in.
Serveertips
Serveer het op een platte schaal
eventueel met andere antipasti
hapjes.
Gevulde Auberginerolletje met
Mozzarella
Ingrediënten:
voor 8 personen
1 grote aubergine,
Olijfolie
Zout en vers gemalen peper
250 gram mozzarella in plakjes
8 basilicumblaadjes
Bereiden:
Snijd de aubergine in de lengte in
plakjes en bak de plakken in
olijfolie tot ze lichtbruin en gaar
zijn.
Laat ze uitlekken in keukenpapier en
bestrooi ze met zout.
Leg op elk plakje aubergine een
plakje mozzarella en een
basilicumblaadje.
Bestrooi de plakken met peper.
Rol de plakjes op en rooster ze
onder de grill tot de kaas gesmolten
is.
Serveer direct
Serveertips
Bij antipasti past heel goed een
mousserende droge wijn.
Een goeie keuze is een Prosecco
Valdobbiadene uit Veneto.
|