AntiPasti

Een klein hapje bij een drankje is altijd lekker
In Italie is dat Antipasti...
Meestal plakjes vleeswaren of kaas
Gevulde groentes en tapenades
Lekker met ciabatta of geroosterd brood
Hieronder een paar gerechtjes die je zeker wel eens op je vakantieadres hebt gegeten.

Klassieke Caponata

Ingredienten

5 eetlepels olijfolie
1& 1/2 pond aubergine (in blokjes ca 1&1/2 cm groot)
1 middelgrote ui (gesnipperd)
4 teentjes knoflook (uit de knijper)
blik tomatenblokjes (400 gram)
3 eetlepels rode wijn azijn
2 eetlepels kappertjes (uitgelekt)
1/3 cup verse basilicum (fijn gehakt)
geroosterde pijnboompitjes
peper & zout
Italiaanse kruidenmix

Bereiden:

In een pan met dikke bodem de olie heet maken
Doe er de aubergine, ui en knoflook bij
Laat zachtjes aanbakken (ca 15 minuten) tot de aubergine zacht en bruin is
Voeg de tomatenblokjes met sap toe en dan de wijn en kappertjes
Doe het deksel op de pan en laat sudderen tot de aubergine en ui heel zacht zijn (ca 12 minuten)
Roer geregeld even om
Kruid de caponate met peper en zout en de italiaanse kruidenmix
Roer de verse basilicum erdoor
Serveer de caponata warm of koud met ciabate sneetjes



Crostini met Mozzarella en Ansjovissaus

Ingredienten:

125 gram ongezouten boter
2 ansjovisfilets (fijngehakt)
1 eetlepel melk
18 sneetje baquette
2 eetlepels extravirgin olijfolie
250 gram mozzarella (uitgelekt en in dunne plakjes)

Bereiden:

Zet de grill aan
Doe in een kleine steelpan de boter, ansjovis en melk
Laat zachtjes warm worden (niet koken) op een laag vuurtje
Laat zachtjes de ansjovis smelten
Klop geregeld even door (ca 3 minuten)
Leg de sneetjes brood op een bakplaat
Besmeer ze met de olijfolie
Beleg ze met de plakjes mozzarella
Zet onder de grill tot de kaas is gesmolten en het brood is geroosterd
Leg ze op een schaal en bedruppel de sneetjes met het ansjovismengsel



Paddestoelen Tapenade

Deze paddenstoelen tapenade is weer eens wat anders....
Smaakt heerlijk op kleine crostini bij de borrel,
Varieer eens met olijfolie met truffelaroma of walnotenolie of voeg wat gehakte peterselie toe

Ingrediënten

150 gram gemengde paddenstoelen
50 gram zwarte olijven zonder pit
50 gram pijnboompitjes
walnoten (klein handje)
100 ml extra vergine olijfolie
half teentje knoflook

Bereiden:

Snijd de paddenstoelen grof en bak ze met de fijngehakte knoflook in wat olijfolie.
Rooster de pijnboompitjes en walnoten en laat ze afkoelen.
Meng alle ingrediënten heel kort in een keukenmachine tot een grof mengsel



Vijgen Walnoot Tapenade

Ingredienten:

250 gram olijven zonder pit
250 gram gedroogde vijgen (in stukjes gesneden)
klein handje walnoten (geroosterd en fijn gehakt)
olijfolie
1 tl honing
1/2 theelepel tijm (fijngehakt)

Bereiden:

Doe de vijgen in de keukenmachine en draai ze fijn
Voeg 120 ml water toe en draai tot een pasta
voeg de overige ingredienten in de keukenmachine toe en draai tot een smeuige pasta
Breng op smaak snufje peper
En klaar is je tapenade
Lekker met stokbrood, ciabatta en crackers



Gevulde Parmaham

Ingrediënten:

Dungesneden plakken parmaham
Zongedroogde tomaten op olie basis
Buffel mozzarella
Olijfolie extra vergine (goede kwaliteit)
Verse basilicumblaadjes
Eventueel pijnboompitjes

Bereiden:

Snijd de mozzarella in kleine stukjes.
Halveer of quarteer de zongedroogde tomaten.
Rooster eventueel wat pijnboompitjes.
Leg op een plakje ham een half basilicum blaadje, stukje zongedroogde tomaat, wat mozzarella en eventueel een paar pijnboompitjes en rol het op.
Doe er een prikkertje in.

Serveertips
Serveer het op een platte schaal eventueel met andere antipasti hapjes.



Gevulde Auberginerolletje met Mozzarella

Ingrediënten:
voor 8 personen

1 grote aubergine,
Olijfolie
Zout en vers gemalen peper
250 gram mozzarella in plakjes
8 basilicumblaadjes

Bereiden:

Snijd de aubergine in de lengte in plakjes en bak de plakken in olijfolie tot ze lichtbruin en gaar zijn.
Laat ze uitlekken in keukenpapier en bestrooi ze met zout.
Leg op elk plakje aubergine een plakje mozzarella en een basilicumblaadje.
Bestrooi de plakken met peper.
Rol de plakjes op en rooster ze onder de grill tot de kaas gesmolten is.
Serveer direct

Serveertips
Bij antipasti past heel goed een mousserende droge wijn.
Een goeie keuze is een Prosecco Valdobbiadene uit Veneto.