Andijvie

Andijvie is als sinds jaar en dag één van de populairste bladgroenten die verkrijgbaar is.
Er bestaan twee soorten andijvie: de krulandijvie en gewone andijvie.
Beide soorten worden zowel verbouwd in kassen als in de volle grond.
Andijvie heeft een sterke, frisse, pittige smaak met een heel licht bittertje op de achtergrond
Je kunt ze rauw (als salade met wat dressing bijvoorbeeld op een broodje gezond) en gekookt opdienen.
Bovendien bevat andijvie veel vitamines en mineralen.

Schoonmaken en bewaren

Een krop andijvie kan, onverpakt, een paar dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard.
Bij schoongemaakte en voorgesneden andijvie staat de uiterste verkoopdatum op de verpakking.
Gekrulde andijvie is kwetsbaarder kan minder lang bewaard worden.
Andijvie kan ingevroren worden.
De blancheertijd is drie minuten.

Bereidingswijze en toepassingen

Ontdoe de krop andijvie van de buitenste bladeren en stronk.
Snijd de krop vervolgens in de lengte in vieren.
Was de groente vervolgens tweemaal in koud water (goed uit laten lekken) en snijd deze in reepjes.
Gewone andijvie is vooral geschikt om te koken.
Bij gekookte andijvie kunt u verscheidene sauzen gebruiken.
Gekrulde andijvie is ideaal voor salades.
Andijviesalades zijn vooral erg lekker met ingrediënten als fruit, ei, kaas en uitgebakken spek.
Ook kan andijvie bijvoorbeeld gebruikt worden in soep, met aardappelpuree of als roerbakgroente.

Andijvie met een balletje

500 gram half-om-half gehakt
2 verkruimelde beschuiten
1 gesnipperde sjalot
Zout en peper
Verse peper
Nootmuskaat
1/2 ei
1/4 deciliter melk
50 gram boter
1 kilogram kruimige aardappelen
1 1/2 kilogram andijvie
20 gram maizena
1 eetlepel tomatenpuree


Doe het gehakt in een kom met beschuit, sjalot, zout, peper, nootmuskaat, 1/2 ei en 1/4 dl melk. Meng de ingrediënten goed door het gehakt en rol 4 gelijke gladde ballen.
Bak de gehaktballen in circa 5 minuten rondom bruin en laat ze met het deksel op de pan nog circa 30 minuten zachtjes braden.
Kook de aardappelen met wat zout in circa 25 minuten gaar.
Maak de andijvie schoon en snijd deze in repen van 1 cm.
Laat de andijvie in weinig water circa 15 minuten koken (de groente mag nog knapperig zijn).
Giet het vocht af, voeg aan de andijvie met 1 dl melk aangelengde maïzena en 10 g boter toe en breng op smaak met nootmuskaat.
Houd de gehaktballen op een schaal warm en breng het overgebleven braadvocht met 1 dl water en tomatenpuree aan de kook.
Schenk de jus in een sauskom.



Andijviestamppot

1 1/2 kilogram kruimige aardappelen
750 gram andijvie
2 deciliter water
Zout en peper
1/4 liter melk
25 gram boter
Peper
1 tofu
400 gram reepjes rookspek
3 eetlepels olie
1 1/2 eetlepel citroenrasp


Verwijder de lelijke bladeren en de stronken van de andijviestruiken.
Was ze in ruim water en schud ze uit.
Snijdt de andijviebladeren in smalle repen.
Schil en was de aardappelen.
Snijdt ze in 2 of 4 stukken en kook ze gaar.
Giet de aardappelen af.
Breng de melk aan de kook.
Pureer de aardappelen met een stamper of met een pureeknijper en voeg al roerende de kokende melk en de boter toe.
Breng de luchtige puree op smaak met zout en peper.
Schep de rauwe andijvie erdoor en laat de stamppot goed warm worden.
Geef er een warme speksaus bij.



Warme speksaus
1 ui
400 g rookspek in reepjes
3 eetl. olie
1 1/2 eetl. citroensap of azijn
zout en peper
Pel de ui en snijd deze klein.
Bak de spekjes in hun eigen vet uit.
Fruit de ui in het spekvet.
Laat spek en ui enkele minuten zachtjes bakken.
Meng in een kommetje de olie, het citroensap of de azijn, het zout en de peper naar smaak.
Schenk deze vinaigrette in de koekepan en breng hem aan de kook.
Verdun de saus zonodig met (heet) water.
Serveer de warme speksaus bij de andijviestamppot.



Broodje andijviesalade met garnalen in roomsaus

1 bakje kerstomaten
1/2 bakje tuinkers
1 bosuitje
1/2 deciliter zure room
2 eetlepels cocktailsaus
1 eetlepel citroensap
200 gram Noorse garnalen
150 gram fijngesneden andijvie
1/2 deciliter honing-mosterddressing
2 Toscaanse broodjes


Halveer de kerstomaatjes of snijd ze in vieren.
Knip de tuinkers af.
Snijd het bosuitje (wit en groen) in smalle ringetjes.
Roer de zure room glad met cocktailsaus en citroensap.
Schep de garnalen, kerstomaten en tuinkers erdoor.
Meng andijvie en bosuiringen met de dressing.
Snijd de broodjes open en leg de onderkantjes elk op een bord.
Verdeel de andijviesalade er over.
Schep het garnalenmengsel op de andijviesalade en leg de broodkapjes er op



Pasta in roomsaus met blauwe kaas en andijvie

1 sjalotje
1 teen knoflook
100 gram blauwschimmelkaas
200 gram lintmacaroni
1 eetlepel boter
300 gram fijngesneden andijvie
2 deciliter slagroom
Vers gemalen zout en zwarte peper


Breng 1 1/2 liter water aan de kook
Snipper het sjalotje zeer fijn.
Snipper de knoflookteen zeer fijn.
Verbrokkel de blauwschimmelkaas.
Leg de lintmacaroni in een kookpan, schenk het kokende water erop, roer om en breng het water opnieuw aan de kook.
Voeg eventueel 1 theelepel zout toe en kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Smelt intussen in een kleine braadpan de boter en fruit hierin uit en knoflook lichtbruin.
Schep de andijvie erbij en laat de groente al omscheppend slinken in 5 minuten.
Voeg de room toe en breng dit aan de kook.
Roer op het laatst de blauwe kaas erbij.
Stort de pasta in een zeef.
Meng de uitgelekte pasta door de saus.
Serveer direct.


Andijviesalade met appel en kiemen

1/2 krop andijvie
een plukje gemengde kiemen
1/2 appel, in stukjes
20 g walnoten, grof gehakt
50 g (komijne)kaas, in blokjes
dressing: sap van 1/2 sinaasappel
1/3 dl volle yoghurt
evt. 1 eetl. mayonaise
1 theel. gemberpoeder


Andijvie wassen en in flinterdunne reepjes snijden.
Kiemen even afspoelen en met de appel, kaas en walnoten door de andijvie scheppen.
Dressing: klop de ingrediënten door elkaar en schep door de salade.

Andijvie met kerrie en noten

1 krop andijvie
1 ui, gesneden
3 tl kerrie
1 dl bouillon
1 el bloem
75 g cashewnoten
zout en peper
olie om in te bakken


Andijvie wassen en in repen snijden.
Groente uit laten lekken.
Ui en kerrie fruiten in wat olie, bloem erdoor roeren.
Dan de groente erdoor scheppen. Afblussen met bouillon.
Cashewnoten toevoegen. Al omscheppend 5 min. zachtjes laten sudderen.
Op smaak brengen met peper en zout.
Lekker rijst of giers en vegetarische of lamsgehaktballetjes.

Ovenschotel Andijvie - Rundergehakt


1 kilo kruimige aardappelen geschild
2 el olijfolie traditioneel
Uien, fijngesnipperd
400 g rundergehakt
2 tl Kerriepoeder
400 gram gesneden en gewassen andijvie
100 gram jonge kaas
400 gram rundergehakt
peper
zout


Kook de aardappelen in water met zout in ± 20 min. gaar.
Verhit de olie en fruit de ui. Voeg het gehakt toe en bak rul.
Bestrooi het gehakt met de kerriepoeder en bak nog 1-2 min. mee.
Breng het gehakt op smaak met peper en zout.
Giet de aardappelen af maar vang het kookvocht op.
Stamp ze fijn en voeg zoveel kookwater toe tot een smeuïge puree ontstaat.
Schep de andijvie door aardappelpuree.
Schep de helft van de stamppot in een ovenschaal.
Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de rest van de stamppot.
Bestrooi de ovenschotel met de pastakaas en gratineer in een voorverwarmde oven (200 ºC) in ± 15 min.
tot de kaas gesmolten en lichtgekleurd is.