Kardemom
Cardemom komt oorspronkelijk uit
India, maar het wordt nu over de
hele wereld gebruikt.
Cardemom is afkomstig van een
hoge plant met wit met roze
bloemen en peulen die laag bij
de grond groeien.
De schillen van de peulen
bezitten weinig smaak, maar de
kleine zaadjes die erin zitten
juist zeer veel.
Er bestaat groene, zwarte en
witte cardemom.
Witte cardemom heeft een zeer
sterke smaak en als poeder kan
het goed gebruikt worden in
koekjes, cakes en kerststollen.
Het wordt ook gebruikt bij de
bereiding van worsten.
Groene cardemom wordt
hoofdzakelijk in India en het
Midden-Oosten gebruikt.
Zwarte cardemom heeft een
gerookte smaak.
Cardemom is verder een onmisbaar
ingrediënt van kerriepoeder.
Kerrie
Kerriepoeder is een mengsel van
verschillende ingrediënten,
namelijk kaneel, kruidnagel,
cardemom, komijn, gember,
nootmuskaat, peper en kurkuma.
De smaak varieert van mild tot
zeer pittig, afhankelijk van de
samenstelling van de
ingrediënten.
Kerrie kan in veel gerechten
gebruikt worden.
Het past zowel bij vlees, vis
als groenten, maar wordt
hoofdzakelijk gebruikt in
rijstgerechten.
Kaneel.
Kaneel komt oorspronkelijk uit
Sri Lanka en wordt al zeer lang
gebruikt.
Het is afkomstig van de bast van
de kaneelboom.
De bast wordt van de boom
afgesneden en de binnenlaag
wordt eruit gehaald.
Na twee dagen drogen krult de
bast tot een kaneelstokje.
De smaak van kaneel is kruidig
zoet.
Kaneel wordt hoofdzakelijk
gebruikt in zoete en in oosterse
gerechten.
Het is lekker in gebak,
bisschopswijn en in vlees- en
fruitgerechten.
U kunt kaneel het beste op een
donkere koele plaats bewaren.
Koriander
Koriander is een eenjarige plant
die een uitgesproken smaak heeft.
Het kruid wordt gebruikt in de
vorm van verse groene blaadjes
of van rijpe gedroogde zaden. De
laatste worden vaak gemalen.
Koriander wordt gebruikt in
soepen, sauzen, salades,
curry’s, stoofschotels met runds-
en lamsvlees, bonenschotels.
Ook in gebak, likeur en bij de
productie van vermouth wordt
koriander gebruikt.
Kort mee verwarmen en even voor
het opdienen toedienen.
De stelen mogen meekoken, doch
de blaadjes niet.
Karwijzaad.
Karwij of kummel is een
tweejarige plant met dunne,
vertakte stengels die hol zijn.
De maximale lengte bedraagt 55
cm.
De bladeren zijn dubbel geveerd,
de onderste staan op steeltjes
en de bovenste zijn zittend met
vliezige scheden.
Om de twee jaar springen de
rijpe zaadschermen, de vruchten
van het kruid, open.
Karwij wordt overigens vaak met
komijn verward.
Karwij dient om meer smaak te
geven aan kool en aardappelen en
gebakken fruit.
Het kruid is populair bij
Hongaarse gerechten, smeerkaas,
stoofpotjes en vispannetjes.
Karwij wordt ook gebruikt bij
het bakken van brood, cake,
koekjes.
Gember.
Gember is afkomstig van de
wortel van een plant die
ongeveer drie meter hoog wordt
en waar geelgroene bloemen aan
groeien.
Gember heeft een frisse en
pittige smaak.
Gember wordt hoofdzakelijk
gebruikt in Chinese, Indische en
Indiase gerechten.
Het wordt ook veel in
nagerechten gebruikt omdat het
de spijsvertering bevordert.
Om verse gember te verwerken in
gerechten schilt u de wortel en
raspt hem of snijdt hem in
kleine blokjes.
U kunt ook djahé (gemberpoeder)
gebruiken, maar de smaak daarvan
is heel anders dan van de verse
wortel.
Jeneverbes.
Jeneverbes is een naaldboom met
naaldvormige blaadjes en gele
bloemen.
Jeneverbessen kunnen gedroogd
worden.
De gedroogde bessen worden
gebruikt bij marinades, vis (bijv.
mosselen) en de bereiding van
zuurkool.
Datgene wat vaak 'bessen'
genoemd wordt, zijn in feite de
blauwzwarte zachte schalen van
de 'sparappels' die bij de
jeneverbes zacht en vlezig zijn.
Deze bessen zijn blauwzwart.
Het duurt twee jaar vooraleer ze
rijp genoeg zijn voor gebruik.
De kleur van de onrijpe bessen
is groen.
Nootmuskaat.
Nootmuskaat is de gedroogde pit
van de okergele, abrikoosachtige
vrucht van de nootmuskaatboom.
De pit die door een harde bast
wordt omgeven, barst na het
drogen in de zon.
Daardoor komt de muskaatnoot met
de zaadrok (foelie) vrij.
Nootmuskaat heeft een warme en
delicate smaak.
Nootmuskaat wordt gebruikt bij
gekookte groenten, zoals
spinazie, in sauzen en zoete
gerechten.
gebruik nootmuskaat in geraspte
vorm.
Paprika.
Paprikapoeder wordt gemaakt van
gedroogde paprika’s en smaakt
veel minder scherp dan
cayennepeper.
Het heeft een felrode kleur en
wordt vaak verwerkt in
specerijenmengsels.
Paprikapoeder wordt veel in
Hongaarse gerechten zoals
goulash gebruikt.
Het past bij zeer veel gerechten,
waaronder soepen, groenten,
vlees-, kip- en visschotels.
Paprikapoeder is niet lang
houdbaar.
Saffraan.
Saffraan komt van de gedroogde
stijl en stempel van de crocus
sativus,
die oorspronkelijk uit Kashmir
afkomstig is.
Saffraan is het duurste kruid
ter wereld.
Het moet met de hand geplukt
worden en er zijn zeer veel
planten nodig om maar een kleine
hoeveelheid saffraan te
verkrijgen.
Saffraan heeft een goudgele
kleur en werd vroeger veel
gebruikt als kleurstof.
De smaak van saffraan is mild en
licht bitter-zoet.
Saffraan kan verwerkt worden in
gerechten met rijst, in sauzen,
in soepen en vele andere
gerechten.
Saffraan wordt vooral veel
gebruikt om rijst een gele kleur
te geven
|