Kardemom

Cardemom komt oorspronkelijk uit India, maar het wordt nu over de hele wereld gebruikt.
Cardemom is afkomstig van een hoge plant met wit met roze bloemen en peulen die laag bij de grond groeien.
De schillen van de peulen bezitten weinig smaak, maar de kleine zaadjes die erin zitten juist zeer veel.

Er bestaat groene, zwarte en witte cardemom.
Witte cardemom heeft een zeer sterke smaak en als poeder kan het goed gebruikt worden in koekjes, cakes en kerststollen.
Het wordt ook gebruikt bij de bereiding van worsten.
Groene cardemom wordt hoofdzakelijk in India en het Midden-Oosten gebruikt.
Zwarte cardemom heeft een gerookte smaak.
Cardemom is verder een onmisbaar ingrediënt van kerriepoeder.



Kerrie

Kerriepoeder is een mengsel van verschillende ingrediënten, namelijk kaneel, kruidnagel, cardemom, komijn, gember, nootmuskaat, peper en kurkuma. De smaak varieert van mild tot zeer pittig, afhankelijk van de samenstelling van de ingrediënten.
Kerrie kan in veel gerechten gebruikt worden.
Het past zowel bij vlees, vis als groenten, maar wordt hoofdzakelijk gebruikt in rijstgerechten.


Kaneel.

Kaneel komt oorspronkelijk uit Sri Lanka en wordt al zeer lang gebruikt.
Het is afkomstig van de bast van de kaneelboom.
De bast wordt van de boom afgesneden en de binnenlaag wordt eruit gehaald.
Na twee dagen drogen krult de bast tot een kaneelstokje.
De smaak van kaneel is kruidig zoet.
Kaneel wordt hoofdzakelijk gebruikt in zoete en in oosterse gerechten.
Het is lekker in gebak, bisschopswijn en in vlees- en fruitgerechten.
U kunt kaneel het beste op een donkere koele plaats bewaren.

Koriander

Koriander is een eenjarige plant die een uitgesproken smaak heeft.
Het kruid wordt gebruikt in de vorm van verse groene blaadjes of van rijpe gedroogde zaden. De laatste worden vaak gemalen.
Koriander wordt gebruikt in soepen, sauzen, salades, curry’s, stoofschotels met runds- en lamsvlees, bonenschotels.
Ook in gebak, likeur en bij de productie van vermouth wordt koriander gebruikt.
Kort mee verwarmen en even voor het opdienen toedienen.
De stelen mogen meekoken, doch de blaadjes niet.


Karwijzaad.


Karwij of kummel is een tweejarige plant met dunne, vertakte stengels die hol zijn.
De maximale lengte bedraagt 55 cm.
De bladeren zijn dubbel geveerd, de onderste staan op steeltjes en de bovenste zijn zittend met vliezige scheden.
Om de twee jaar springen de rijpe zaadschermen, de vruchten van het kruid, open.
Karwij wordt overigens vaak met komijn verward.
Karwij dient om meer smaak te geven aan kool en aardappelen en gebakken fruit.
Het kruid is populair bij Hongaarse gerechten, smeerkaas, stoofpotjes en vispannetjes.
Karwij wordt ook gebruikt bij het bakken van brood, cake, koekjes.


Gember.

Gember is afkomstig van de wortel van een plant die ongeveer drie meter hoog wordt en waar geelgroene bloemen aan groeien.
Gember heeft een frisse en pittige smaak.
Gember wordt hoofdzakelijk gebruikt in Chinese, Indische en Indiase gerechten.
Het wordt ook veel in nagerechten gebruikt omdat het de spijsvertering bevordert.
Om verse gember te verwerken in gerechten schilt u de wortel en raspt hem of snijdt hem in kleine blokjes.
U kunt ook djahé (gemberpoeder) gebruiken, maar de smaak daarvan is heel anders dan van de verse wortel.


Jeneverbes.


Jeneverbes is een naaldboom met naaldvormige blaadjes en gele bloemen.
Jeneverbessen kunnen gedroogd worden.
De gedroogde bessen worden gebruikt bij marinades, vis (bijv. mosselen) en de bereiding van zuurkool.

Datgene wat vaak 'bessen' genoemd wordt, zijn in feite de blauwzwarte zachte schalen van de 'sparappels' die bij de jeneverbes zacht en vlezig zijn.
Deze bessen zijn blauwzwart.
Het duurt twee jaar vooraleer ze rijp genoeg zijn voor gebruik.
De kleur van de onrijpe bessen is groen.


Nootmuskaat.

Nootmuskaat is de gedroogde pit van de okergele, abrikoosachtige vrucht van de nootmuskaatboom.
De pit die door een harde bast wordt omgeven, barst na het drogen in de zon.
Daardoor komt de muskaatnoot met de zaadrok (foelie) vrij.
Nootmuskaat heeft een warme en delicate smaak.

Nootmuskaat wordt gebruikt bij gekookte groenten, zoals spinazie, in sauzen en zoete gerechten.
gebruik nootmuskaat in geraspte vorm.



Paprika.

Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde paprika’s en smaakt veel minder scherp dan cayennepeper.
Het heeft een felrode kleur en wordt vaak verwerkt in specerijenmengsels.
Paprikapoeder wordt veel in Hongaarse gerechten zoals goulash gebruikt.
Het past bij zeer veel gerechten, waaronder soepen, groenten, vlees-, kip- en visschotels. Paprikapoeder is niet lang houdbaar.

Saffraan.

Saffraan komt van de gedroogde stijl en stempel van de crocus sativus,
die oorspronkelijk uit Kashmir afkomstig is.
Saffraan is het duurste kruid ter wereld.
Het moet met de hand geplukt worden en er zijn zeer veel planten nodig om maar een kleine hoeveelheid saffraan te verkrijgen.
Saffraan heeft een goudgele kleur en werd vroeger veel gebruikt als kleurstof.
De smaak van saffraan is mild en licht bitter-zoet.
Saffraan kan verwerkt worden in gerechten met rijst, in sauzen, in soepen en vele andere gerechten.
Saffraan wordt vooral veel gebruikt om rijst een gele kleur te geven