Maria`s Pestoaardappeltjes uit de oven...
Ingredienten:
600 gr aardappelen
(zelfgemaakte) rode of groene pesto
scheutje ketjap
zout en peper
geraspte kaas naar smaak
knoflookteentjes naar smaak
olijfolie
Bereiden:
Was de aardappelen goed en laat ze in de
schil
Kook ze ongeveer 10-15 minuten voor
Giet ze af en droog ze goed af met een
schone theedoek
Doe 2 - 3 eetl pesto in een kom.
Voeg dan de peper, het zout, de ketjap, de
uitgeperste knoflook en de geraspte kaas
toe.
Meng dit doorelkaar totdat het een glad
geheel wordt.
Mocht dat niet helemaal lukken voeg dan een
scheutje olijfolie aan het mengsel toe.
Snij de aardappelen in stukken zo groot als
je wilt en doe ze daarna in de ingevette
braadslee.
Voeg dan het pesto-mengsel toe en meng het
goed door de aardappelen heen.
Zet de braadslee in het midden van de oven
en bak ze nog zo'n 20 minuten op ongeveer
200?/225?C in de oven totdat ze lekker
knapperig zijn geworden.
Mocht dat niet helemaal lukken zet ze dan
eventjes onder de grill. Pas op voor
aanbranden!
Lekker bij biefstuk en salade! Je kan ook
kant-en-klare voorgekookte aardappeltjes
nemen natuurlijk, bijvoorbeeld van Celavita!
Ook lekker en zeer snel!
Feta-aardappelbeignets
Ingredienten:
400 gr aardappelen, gekookt en gepureerd
120 gr feta, verkruimeld
1 ei, geklopt
3 lente-uitjes, fijngehakt
3 el verse dille, fijngehakt
1 el citroensap
schil van halve citroen, fijn geraspt
zwarte peper, versgemalen
bloem
olijfolie
Bereiden:
Meng in een middelgrote kom de aardappel, de
feta, het ei, de lente-uitjes, de dille, het
citroensap en zwarte peper tot een mooie
massa.
Dek het af en koel dit ongeveer anderhalf
tot 2 uur, totdat het mengsel stijf is.
Rol vervolgens met koude, natte handen
balletjes, ongeveer de grootte van een
golfballetje.
Druk ze daarna plat en bestuif ze met bloem.
Verwarm een beetje olie in de koekenpan en
bak een paar tegelijkertijd totdat beide
zijden bruin zijn.
Laat de beignets uitlekken op keukenpapier.
Serveer direct.
Bacon-aardappelkoek
Ingredienten:
750 gr aardappelen, geschild en grof geraspt
15 gr boter
2 el plantaardige olie
1 ui, fijngehakt
6 plakken bacon, zonder zwoerd in repen van
1 cm
1 middelgroot ei, geklopt
1 el bloem
2 el verse peterselie, fijngehakt
zwarte peper
Bereiden:
Doe de geraspte aardappelen in een schone
theedoek en wring er al het overtollige
vocht uit.
Verwarm 1 eetlepel van de olie in een
koekenpan met anti-aanbaklaag en fruit
hierin de ui en de bacon in 5-8 minuten.
Schep de aardappelrasp in een grote kom.
Roer er de gebakken ui en bacon, het ei, de
bloem, peterselie (of bieslook) en wat peper
doorheen.
Verwarm dan de helft van de rest van de olie
in de koekenpan, voeg het aardappelmengsel
toe en druk het goed plat tot een platte,
ronde koek.
Bak de aardappelkoek 10-15 minuten op een
laag vuur of totdat de onderkant mooi bruin
en knapperig is.
Laat de aardappelkoek op een groot bord
glijden en draai hem met behulp van een
ander bord om.
Doe het resterende beetje olie in de
koekenpan en laat de aardappelkoek met de
ongebakken kant naar beneden weer terug in
de pan glijden.
Bak ook deze kant 10-15 minuten op laag vuur
of totdat ook deze kant weer bruin en
knapperig is.
TIP:
Je kunt ook kleinere porties bakken
Zo krijg je kleine aardappelpannenkoekjes.
Gevulde krieltjes met zalm
Ingredienten:
48 krielaardappeltjes in de schil
zout en peper
1 el olijfolie
150 gram gerookte zalm, fijngesneden
3 el zure room
2 sjalotjes, fijngesnipperd
2 tl mierikswortel of neem wasabipasta,
gebruik dan 1 tl
1/2 bosje bieslook, fijngehakt (hou wat
achter als garnering)
50 gr gerookte zalm in 24 kleine vierkantjes
gesneden (garnering)
imitatiekaviaar
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200?C.
Snij alle aardappeltjes in 2-en.
Meng ze in een grote kom met de olijfolie en
zout en peper.
Leg ze met het snijvlak naar beneden op een
bakplaat en bak ze ongeveer 20 minuten
totdat ze gaar zijn.
Laat ze daarna helemaal afkoelen
Meng de fijngesneden gerookte zalm met de
zure room, de fijngesnipperde sjalotjes, de
mierikswortel of wasabipasta en de
fijngehakte bieslook in een kom door elkaar
en breng op smaak met zout en peper.
Hol met een theelepeltje de krieltjes een
klein beetje uit.
Snij een dun plakje van elk krieltje af
zodat ze rechtop kunnen staan.
Vul de krieltjes met de zalmvulling
Garneer met een plakje gerookte zalm, wat
bieslook en wat imitatiekaviaar.
Lekker is ook om de zure room te vervangen
door bijv boursin
Dirk`s aardappelsalade
Ingredienten:
Aardappels,
Uitjes,Lenteuitjes,
Augurkjes,
Radijsjes,
Selderijstengels,
Paprika,
Worteltjes,,
Mayonaise of Creme Fraiche
gelijke hoeveelheid gele Mosterd,
Eieren,
Sla
Bereiden:
Aardappelen koken,af latenkoelen en in
dobbelsteentjes snijden,overige groente ook
in dobbelsteentjes snijden.eieren hard koken
en in stukjes snijden
Alles in een grote schaal en met mayonaise
of de creme fraiche en de mosterd door
elkaar husselen,zout en peper naar smaak.
Doe de sla op een groot bord en schik de
salade erop
Lekker met brood of bij de bbq.
(de hoeveelheid van de ingredienten is naar
eigen smaak)
Aardappel met appel uit de oven
Ingredienten:
1 kilo grote vastkokende aardappelen
2 grote uien
50 gram boter
150 gram mager rookspek in blokjes
0,5 liter apelsap
1 kippenbouillontablet
0,5 theelepel rozemarijn
versgemalen peper
4 grote appels
150 gram plakjes spek
Bereiden:
Schil de aardappelen, kook ze in een
bodempje water met wat zout halfgaar, laat
ze afkoelen en snijd ze in plakjes.
Maak de uien schoon, halveer ze en snijd ze
dan in smalle ringen.
Doe de helft van de boter in de pan en bak
hierin het rookspek uit.
Voeg dan de uien toe en bak deze ongeveer 3
minuten mee.
Giet de appelsap in een steelpan, breng het
aan de kook en los hierin het bouillontablet
in op.
Roer er dan wat peper en de rozemarijn door.
Was de appels, haal er met een appelboor het
klokhuis eruit en snijd ze in plakken.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een ovenschaal in met de resterende
boter.
Leg eenderde van de aardappel- plakjes op de
bodem, daarop de helft van de appelplakken,
de helft van het spek- uimengsel, dan weer
aardappelplakjes, appelplakken,
spek-uimengsel en als laatste laag
aardappelplakjes.
Giet er het appelsapmengsel over en leg er
de plakjes ontbijtspek over.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet
de schaal 30 minuten in de voorverwarmde
oven.
Verwijder na 15 minuten het folie, zodat
het spek lekker knapperig wordt
Aardappelomelet met paprika
Ingredienten:
8 aardappelen (Bintje)
1 paprika (groen)
1 paprika (rood)
4 cl olijfolie (extra vierge)
4 eieren
1 dl room
60 g emmental (geraspt)
1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
zout
Bereiden:
De aardappelen schillen en gaarkoken in
licht gezouten water.
Afgieten en even laten afkoelen.
De paprika's schoonmaken en in reepjes
snijden.
De aardappelen in schijfjes snijden.
Beide onder af en toe roeren gedurende 10
minuten bakken in hete olie tot de
aardappelen een korstje krijgen.
De eieren loskloppen met room en kaas.
Het mengsel over de aardappelen gieten.
De eieren laten stollen en bestrooien met
fijngehakt bieslook
Jeanne`s Aardappelpuree
Ingredienten:
1 kilo kruimige aardappelen
Creme fraiche (klein bekertje
Klontje boter
Peper
Zout
Nootmuskaat
Bieslook
Uitje
1 Knoflookteentje
Bereiden:
Kook de aardappelen met het zout gaar
Giet ze af en stamp ze fijn
Fruit het uitje aan in boter met het
knoflookteentje (laat niet te bruin worden)
Doe dit bij de aardappelen
Doe er de creme fraiche door met de boter
Klop goed door elkaar met garde
Maak op smaak met peper en nootmuskaat
Roer er tot slot de bieslook en de ui door.
|