Het verhaal van
de Ham
Het blijft
lachen hier in
de keuken.......
Zoals de meeste
al weten (of
niet)
heeft Dirk in
Amerika gewoond
(vanaf zijn 5de
jaar en sinds
ca. 12 jaar back
to his roots)
Zo zijn er een
hoop Amerikaanse
gerechten bij
ons in de keuken
terecht gekomen
Tegen Kerst een
paar jaar terug
zei Dirk
"Ik zou best
weer eens lekker
ham willen eten
met kerst
Lekker met
rumsaus en all
the trimmings"
Ik zei " ja maar
dan moet je een
behoorlijke ham
hebben
En niet zo`n
klein ding wat
je wel eens in
de supermarkt
ziet van ca 450
gram
Dat stop je in
je holle kies..."
Ja zei Dirk "je
ziet hier niet
veel hammen bij
het vlees"
"Je ziet ze
helemaal niet"
Ik zeg we gaan
wel vragen bij
de keurslager
Zo gezegd......zo
gedaan....
Wij naar de
keurslager
De baas was aan
het lunchen.
Het meisje
achter de
toonbank keek of
ze het in Keulen
hoorde donderen
toen wij om een
ham of stuk ham
vroegen wat we
zelf konden
braden.
Je kon duidelijk
merken dat ze
haar baas niet
wilde storen...
Even miespelen
met collega en
ze kwam weer
terug....
" We hebben ook
gekookte en
gebraden ham"
zei ze
Wij in koor "Ja
dat weten we"
"Maar dat is
voor op brood en
wij willen zelf
braden"
Het kind snapte
er duidelijk
niks van.
Stelletje rare
mensen die om
ham vroegen die
ze zelf moesten
braden, terwijl
kant en klaar
toch makkelijker
was volgens haar.
Maar we hielden
voet bij stuk en
wilde ham om
zelf te braden.....
Dan toch maar de
baas roepen....
Ze ging naar
achter en kwam
terug met het
bericht u kunt
het bestellen...
Pffffff.....dat
was een
bevalling zeg....
Wij weer vragen
wat is het voor
ham en hoe duur
is het
en hoe zwaar en
hoelang in de
oven....
Ze werd er
tureluurs
van....
Weer naar achter
en naar de
baas....
Daar kwam hij
aan...duidelijk
niet blij dat
hij gestoord was
bij de lunch
Maar hij draaide
al gauw bij toen
hij ontdekte dat
we echt een
flinke ham wilde
kopen.
Het word nog
gezellig toen de
baas zei
"Maar je kunt
ook de kant en
klare ham nemen,
die met mosterd
en honing
besmeren,kruidnageltjes
steken en
rozemarijn
en in de oven
langzaam warm
laten worden, er
kan dan weinig
mis gaan"
Aangezien ik nog
nooit een grote
ham had gebraden
leek me dat wel
wat.
En na overleg en
enige soorten
ham geproefd te
hebben ,
besloten we voor
de gekookte ham
te gaan.
Maar hoeveel?????
Dirk zei " moet
wel een lekker
stuk wezen, niet
dat we elkaar
aankijken"
(We waren met
z`n 2tjes met de
kerst )
De slager nam de
ham mee en woog
hem op de schaal.
Dirk zei en wees
met z`n handen "Zo`n
stuk"
Ik verschoot
terplekke naar
indianenkleur...
"Dirk" zei ik "
Dat is teveel
hoor"
Welnee vond Dirk
We konden altijd
nog
hamsandwiches
maken en het
kromp nog zei
Dirk.
Slager hield
wijselijk z`n
mond.
En ik stond al
te rekenen van
zoveel per ons
en dat maal....
Maar Dirk vond
het stuk prima
Dus geen gemor
en Dirk ging
afrekenen
Ter plekke
besloot Dirk qua
huidkleur ook
maar indiaan te
worden.
Maar zonder
morren betaalde
hij en wij naar
huis
ik zei als dat
stuk nu maar in
de ovenschaal
past
Even uit
geprobeerd.....ja
het paste...
Dus afwachten
tot de kerst en
de ham op ons
bordje lag
We propte de ham
nog in de
koelkast (die al
aardig vol was)
Op kerstdag
smiddags de ham
uit de koeling
en keurig met de
mosterd marinade
besmeerd
(Voor de
zekerheid had ik
ook nog maar een
kipje gebraden (joe
neffer noo)
en warempel het
ging heerlijk
ruiken
En wij maar
bedruipen....
Toen de ham
klaar was eruit
gehaald en opzij
gezet in de
folie om te
rusten
Dirk had de
rumsaus gemaakt
en ik de
cranberrysaus
Samen de
spruitjes en de
puree en al de
bijgerechtjes
Het was heerlijk.....
We hebben wat we
over hadden door
de helft gedeeld
De ene helft
ingevroren en de
andere helft
plakjes gesneden
Buur opzij en
aan de overkant
een schaaltje
met ham gegeven
En de rest heb
ik sandwiches,
hamsalade,broodje
warme ham en ham
kroketjes
gemaakt
We droomde
oplaatst van
ham....
hahahahahahahahahahhaa
ze was super
heerlijk......maar
veel te veel.....
Dus we hebben
ham maar van ons
kerstdiner
afgehaald......
En het jaar
daarop zuurkool
met worst
gegeten
Net zo lekker.....
Fijn kerstdiner
allemaal