Pruimen, een echte zomerse lekkernij.
Ze zijn er maar kort, maar als ze er
zijn, zijn ze er goed!
Het Hollandse pruimenseizoen begint
met de heerlijke Opal pruimen. Dit is
een heerlijke, zoete, sappige en
paars-rode pruim.
Pruimen, een echte zomerse lekkernij.
En uiteindelijk komen de Reine
Victoria's.
Deze pruim is echt een topper!
Heerlijk zoet en sappig, groot en
ovaalvormig en qua kleur lijkt deze
pruim op de Opal pruimen.
Nog een bekende pruim is de Reine
Claude.
Een kleine, groene pruim, maar
heerlijk zoet en sappig.
Verwen jezelf
en koop eens een kilootje Hollandse
Pruimen.
Ze zijn niet alleen lekker, maar ook
super gezond.
Gebruik ze uit de hand, maar ook als
pruimenmoes, pruimensaus of
pruimenjam.
In fruitsalades, door de yoghurt of in
pruimentaart.
Kopen...
Hollandse Pruimen, zo van de boom,
zijn er volop in de maanden juli t/m
oktober.
In deze zelfde periode (of: 1 à 2
maanden eerder) zijn er geïmporteerde
pruimen uit landen als Spanje, Italië,
Frankrijk, België en Roemenië.
In het vroege voorjaar zijn er
geïmporteerde pruimen uit Chili en
Zuid-Afrika.
Stelregel blijft dat de Hollandse
Pruimen de lekkerste zijn.
Pruimen zijn er maar kort.
Als ze er zijn komen de rassen snel
achter elkaar op de markt.
Je kunt dus gevarieerd kopen.
Let er op dat de vruchten er gaaf en
niet gekneusd uitzien.
Koop pruimen vooral zo dat ze snel
gegeten kunnen worden.
In een zure pruim bijten is geen
pretje en door deze onprettige
ervaring worden er de volgende keer
geen pruimen gekocht.
Pruimen zijn over het algemeen zoet en
sappig, mits ze rijp gegeten worden.
Vooral de geïmporteerde pruimen, die er volop zijn voordat de Hollandse
pruimen op de markt komen, zijn vaak
wat zuur van smaak. Wacht daarom
liever tot de echte Hollandse pruimen
er zijn.
Je geniet dan veel meer van deze gezonde
lekkernij.
Bewaren...
Pruimen zijn niet erg lang houdbaar.
Bewaar ze 3 à 4 dagen op een koele
plaats of 4 tot 6 dagen in de
koelkast.
Eet de pruimen zo snel mogelijk als ze
eenmaal rijp zijn, want een rijpe
pruim rot snel weg!
Schoonmaken....
Aan pruimen valt niet zoveel schoon te
maken.
Was ze alleen even onder (niet te
koud) water en eet ze lekker uit de
hand.
Invriezen....
Hele verse pruimen kunt u prima
invriezen.
Je kunt ze het beste invriezen
als moes.
Hiervoor ontvelt u de vruchten,
vervolgens ontpit u ze en kookt u ze
met een bodempje water tot moes.
Voeg suiker naar smaak toe. Deze moes
kan vervolgens in een verpakking naar
keuze gewoon in de vriezer.
Voedingswaarde...
De pruim is niet alleen lekker, maar
ook uitermate gezond. Ze bevatten
onder andere per 100 gram: 42 Kcal. ,
0,5 gram eiwit , 0 gram vet , 10 gram
koolhydraten , 5 miligram vitamine C
.
Even wat soorten op een rijtje....
De Ontario is een ronde, groen/gele
pruim die in de tweede helft van juli
op de markt komt.
De smaak is sappig en zoet.
De Opal is een kleine paars/rode pruim
die half juli op de markt komt.
Ze zijn sappig en heerlijk zoet van
smaak.
De Reine Claude Verte is een kleine,
ronde en groen/gele pruim die er begin
augustus is.
De smaak van deze pruim is zoet en sappig.
Half augustus komen de Reine
Victoria's op de markt.
Dit is een grote, langwerpige, rode
pruim.
Het is absoluut een topper onder de
pruimen rassen en het is dan ook één
van de meest bekende pruimen.
Dit geldt ook voor de Reine Claude
d'Althan pruimen die er eind augustus
zijn.
Dit is een grote, ronde, paars/rode pruim die erg sappig is en
voortreffelijk smaakt
Pruimenlikeur
500 gram pruimen
300 tot 500 gram gram suiker
1 kruidnagel
1 kaneelstokje
1 liter jenever of wodka 40% alcohol
Bereiden:
Was de pruimen goed en droog ze af
Kneus ze, zodat de alcohol er goed
in kan dringen.
Giet de suikersiroop,kruiden en
alcohol over de pruimen
Laat ze twee maanden staan en schud
af en toe de pot
Pruimentaart
1 kilo (ongeveer 25 stuks) blauwe
pruimen
fijne suiker
60 gr boter
2 bakjes mascarpone
2 tl pruimenlikeur
200 gr koude boter in stukjes
250 gr bloem
125 ml zure room
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200° C
Meng de boter en de bloem tot een
broodkruimelachtige deeg.
Voeg zure room toe, tot het deeg net
samenhangt.
Laat het deeg in plastic folie
gewikkeld, 20 minuten in de koelkast
rusten.
Rol het daarna uit en bekleed een
ondiepe vorm van 20 centimeter
doorsnede met de lap deeg. Laat de
vorm nog eens 20 minuten rusten.
Vul de vorm met deeg, en prik met
een vork wat gaatjes in de bodem.
Leg hier over een laagje
aluminiumfolie en leg daarop een
laag blindbakbonen.
Bak de bodem 15 minuten met bonen,
nog eens 5 a 10 minuten zonder bonen
(en folie).
Laat hem daarna afkoelen.
Verhoog de oventemperatuur naar 210°
C.
Neem een ondiepe ovenvaste schaal en
leg daarop de gehalveerde, ontpitte
pruimen.
Strooi hier suiker overheen, de
hoeveelheid is afhankelijk van de
gewenste mate van zoetheid. Strooi
ook wat klontjes boter over de
pruimen en bak ze 20 minuten in de
hete oven.
Ze moeten gaar, maar stevig zijn.
Roer de mascarpone los met de
pruimenlikeur.
Vul de taartbodem met de mascarpone
en arrangeer daarop de pruimen.
Giet ook het vocht uit de schaal
over te taart
Pruimenijs
200 gr suiker
1 citroen
400 g pruimen
2 eetlepels pruimenlikeur
200 gram mascarpone
200 gram room
Bereiden:
Klop de mascarpone en room lobbig
Ontpit de pruimen en snij ze in
kleine stukjes
Voeg het citroensap, de suiker en
eventueel de pruimenlikeur toe.
Meng alles door elkaar.
Doe het pruimenmengsel in een
ijsmachine en laat draaien tot het
ijs goed is
Doe het ijs in diepvriesdoos en zet
in vriezer tot consumptie
Pruimencompote
1 kilo pruimen
2 ons suiker
Bereiden:
Was de pruimen en ontpit deze
Doe in een pan met de suiker
Kook de pruimen tot een moes
Doe de moes in schone potten en
draai het deksel erop.
Je kunt de potten moes koel bewaren
of in de koelkast
|