.

.



Pruimen...


 

Pruimen, een echte zomerse lekkernij.
Ze zijn er maar kort, maar als ze er zijn, zijn ze er goed!
Het Hollandse pruimenseizoen begint met de heerlijke Opal pruimen. Dit is een heerlijke, zoete, sappige en paars-rode pruim.
Pruimen, een echte zomerse lekkernij.
En uiteindelijk komen de Reine Victoria's.
 Deze pruim is echt een topper!
Heerlijk zoet en sappig, groot en ovaalvormig en qua kleur lijkt deze pruim op de Opal pruimen.



Nog een bekende pruim is de Reine Claude.
Een kleine, groene pruim, maar heerlijk zoet en sappig.
Verwen jezelf en koop eens een kilootje Hollandse Pruimen.
Ze zijn niet alleen lekker, maar ook super gezond.
Gebruik ze uit de hand, maar ook als pruimenmoes, pruimensaus of pruimenjam.
In fruitsalades, door de yoghurt of in pruimentaart.

Kopen...
Hollandse Pruimen, zo van de boom, zijn er volop in de maanden juli t/m oktober.
In deze zelfde periode (of: 1 à 2 maanden eerder) zijn er geïmporteerde pruimen uit landen als Spanje, Italië, Frankrijk, België en Roemenië.
In het vroege voorjaar zijn er geïmporteerde pruimen uit Chili en Zuid-Afrika.
Stelregel blijft dat de Hollandse Pruimen de lekkerste zijn.
Pruimen zijn er maar kort.
Als ze er zijn komen de rassen snel achter elkaar op de markt.
Je
kunt dus gevarieerd kopen.
Let er op dat de vruchten er gaaf en niet gekneusd uitzien.
Koop pruimen vooral zo dat ze snel gegeten kunnen worden.
In een zure pruim bijten is geen pretje en door deze onprettige ervaring worden er de volgende keer geen pruimen gekocht.
Pruimen zijn over het algemeen zoet en sappig, mits ze rijp gegeten worden.
 Vooral de geïmporteerde pruimen, die er volop zijn voordat de Hollandse pruimen op de markt komen, zijn vaak wat zuur van smaak. Wacht daarom liever tot de echte Hollandse pruimen er zijn.
 Je geniet dan veel meer van deze gezonde lekkernij.

Bewaren...
Pruimen zijn niet erg lang houdbaar.
Bewaar ze 3 à 4 dagen op een koele plaats of 4 tot 6 dagen in de koelkast.
Eet de pruimen zo snel mogelijk als ze eenmaal rijp zijn, want een rijpe pruim rot snel weg!



Schoonmaken....
Aan pruimen valt niet zoveel schoon te maken.
Was ze alleen even onder (niet te koud) water en eet ze lekker uit de hand.
Invriezen....
Hele verse pruimen kunt u prima invriezen.
Je
kunt ze het beste invriezen als moes.
Hiervoor ontvelt u de vruchten, vervolgens ontpit u ze en kookt u ze met een bodempje water tot moes.
Voeg suiker naar smaak toe. Deze moes kan vervolgens in een verpakking naar keuze gewoon in de vriezer.



Voedingswaarde...
De pruim is niet alleen lekker, maar ook uitermate gezond. Ze bevatten onder andere per 100 gram: 42 Kcal. , 0,5 gram eiwit , 0 gram vet , 10 gram koolhydraten , 5 miligram vitamine C .



Even wat soorten op een rijtje....
De Ontario is een ronde, groen/gele pruim die in de tweede helft van juli op de markt komt.
De smaak is sappig en zoet.
De Opal is een kleine paars/rode pruim die half juli op de markt komt.
Ze zijn sappig en heerlijk zoet van smaak.
De Reine Claude Verte is een kleine, ronde en groen/gele pruim die er begin augustus is.
 De smaak van deze pruim is zoet en sappig.
Half augustus komen de Reine Victoria's op de markt.
Dit is een grote, langwerpige, rode pruim.
Het is absoluut een topper onder de pruimen rassen en het is dan ook één van de meest bekende pruimen.
Dit geldt ook voor de Reine Claude d'Althan pruimen die er eind augustus zijn.
 Dit is een grote, ronde, paars/rode pruim die erg sappig is en voortreffelijk smaakt

Pruimenlikeur

500 gram pruimen
300 tot 500 gram gram suiker
1 kruidnagel
1 kaneelstokje
1 liter jenever of wodka 40% alcohol

Bereiden:

Was de pruimen goed en droog ze af
Kneus ze, zodat de alcohol er goed in kan dringen.
Giet de suikersiroop,kruiden en alcohol over de pruimen
Laat ze twee maanden staan en schud af en toe de pot


Pruimentaart

1 kilo (ongeveer 25 stuks) blauwe pruimen
fijne suiker
60 gr boter
2 bakjes mascarpone
2 tl pruimenlikeur
200 gr koude boter in stukjes
250 gr bloem
125 ml zure room

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200° C

Meng de boter en de bloem tot een broodkruimelachtige deeg.
Voeg zure room toe, tot het deeg net samenhangt.
Laat het deeg in plastic folie gewikkeld, 20 minuten in de koelkast rusten.
Rol het daarna uit en bekleed een ondiepe vorm van 20 centimeter doorsnede met de lap deeg. Laat de vorm nog eens 20 minuten rusten.
Vul de vorm met deeg, en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Leg hier over een laagje aluminiumfolie en leg daarop een laag blindbakbonen.
Bak de bodem 15 minuten met bonen, nog eens 5 a 10 minuten zonder bonen (en folie).
Laat hem daarna afkoelen.
Verhoog de oventemperatuur naar 210° C.
Neem een ondiepe ovenvaste schaal en leg daarop de gehalveerde, ontpitte pruimen.
Strooi hier suiker overheen, de hoeveelheid is afhankelijk van de gewenste mate van zoetheid. Strooi ook wat klontjes boter over de pruimen en bak ze 20 minuten in de hete oven.
Ze moeten gaar, maar stevig zijn.
Roer de mascarpone los met de pruimenlikeur.
Vul de taartbodem met de mascarpone en arrangeer daarop de pruimen.
Giet ook het vocht uit de schaal over te taart



Pruimenijs

200 gr suiker
1 citroen
400 g pruimen
2 eetlepels pruimenlikeur
200 gram mascarpone
200 gram room

Bereiden:

Klop de mascarpone en room lobbig
Ontpit de pruimen en snij ze in kleine stukjes
Voeg het citroensap, de suiker en eventueel de pruimenlikeur toe.
Meng alles door elkaar.
Doe het pruimenmengsel in een ijsmachine en laat draaien tot het ijs goed is
Doe het ijs in diepvriesdoos en zet in vriezer tot consumptie

Pruimencompote

1 kilo pruimen
2 ons suiker

Bereiden:

Was de pruimen en ontpit deze
Doe in een pan met de suiker
Kook de pruimen tot een moes
Doe de moes in schone potten en draai het deksel erop.
Je kunt de potten moes koel bewaren of in de koelkast



 

 


 

 

 





Image courtesy of ©  www.comteche.com