Likeur
Er valt een heel veel
over likeur te vertellen.
En zoveel weet ik er ook
niet vanaf.
Toen ik voor het eerst
een likeurtje dronk was
ik 16 jaar.
Iedere Woensdag ging ik
bij mijn oma eten
en zij dronk altijd een
likeurtje voor het eten.
Ze vond dat ik ook best
een likeurtje voor het
eten kon drinken.
De wekelijkse dinertjes
bij mijn oma waren
gezellig....
Helemaal als ze weer
eens een nieuw likeurtje
meenam...
de namen alleen al,dat
vonden we echt om te
lachen.
Juffertje in het groen...Hempje
Lichtop....Bruidstranen....
Allemaal likeuren die we
erg lekker vonden.
Vandaag de dag zijn er
zo veel soorten en
merken.
Hier volgt een kleine
greep van ouderwetse
likeuren.
Kwartier na vijfen...
Een likeur die vroeger
in ieder gewoon café
tijdens het borreluur
genuttigd werd.
Samengesteld uit een
esprit van Pommeranz
appelen, een aftreksel
van verse sinaasappelen
en het sap van citroenen
vermengd met brandewijn.
Bittere lijdenstroost.
Onaangenaam
verraste dames overmand
door smart werd door
welmenende huisgenoten
aangeraden
'verhelderende' prikkels
tot zich te nemen in de
vorm van deze likeur.
Gemaakt uit de fijnste
gebrande wijn,
uitgelezen bitters, de
geest van alle soorten
Caraïbische
oranjeappelen en
bourbon. Bitter in de
mond, maakt het hart
gezond.
Bruidstranen
Goud- en
zilverblad in een likeur
die rozegeur en
maneschijn belooft.
Met een geur zo mooi en
rijk dat hij slechts
vergelijkbaar is met het
allerfijnste parfum.
Een drank die op de
bruiloft gedronken wordt
maar ook door een
pientere vrouw iedere
keer geschonken dient te
worden als haar iets
niet bevalt.
Daarmee herinnert zij
haar bruidegom aan de
trouwdag en de gedane
beloftes die hij deed
tijdens het drinken van
de bruidstranen.
Dit product is ook
verkrijgbaar als
miniatuur. Een leuk
alternatief cadeau voor
bruiloftsgasten.
Eau
de ma tante.
Hollandse kersen
en Belse krieken
getrokken op brandewijn,
één jaar oud treksel
van verse perziken op
eau de vie,
het sap van verse
frambozen vermengd met
eau de vie de framboise
en Zuger Kirsch.
In vroeger tijden waren
taalgebruik en
opvattingen iets anders
dan nu en wat nu eau de
ma tante is.
Misschien is het
veiliger daarover niet
uit te weiden.
Een bittertje, dat
tijdens een bezoek aan
tante werd gedronken.
3x3
3x 3 = 9, ieder
zingt zijn eigen lied,
een oeroud gezegde om af
te rekenen met een
heleboel gezever.
Met andere woorden:
een perfecte drank om
zéér snel zwartgalligen
en droefgeestigen tot
andere gedachten te
brengen.
En om af te rekenen met
die lieden die altijd
iets hebben aan te
merken op anderen.
Als smaakmakers
allerlei vruchten van de
Boven- en Benedenwindse
Eilanden, alsook in die
streek gebruikte elixers
zoals angostura.
Hansje in de kelder.
Schillen van
Spaanse en Siciliaanse
citroenen, esprit
gestookt van de fijnste
kersen, bourbonstokjes,
cardamon, kaneel en
Bulgaarse rozen.
In bepaalde Amsterdamse
families was het
gebruikelijk deze likeur
uit een speciaal glas te
drinken wanneer de
zwangerschap een feit
bleek.
Als teken van blijdschap
werd de familie bij
elkaar geroepen om dit
heugelijke nieuws op
gepaste wijze te vieren.
Hemel
op aarde.
Het is werkelijk
alsof er een engeltje
over je tong piest.
Deze uitzonderlijk fijne
Jordaanse likeur wordt
bereid uit brandewijn,
suikers, palmsuiker en
honing.
Bijzondere bitters
getrokken op oude
gelagerde rum.
Verschillende eaux de
vie, de allerbeste
couverture van cacao,
diverse soorten kersen
en bloesems.
De edelste nootsoorten
waaronder amandelen.
Hemelser kan niet.
Een vloeibare
kersenbonbon. Apart na
het kerst diner.
Hempje lichtop.
Haïti- en
Jacmelschillen, citerij
gemaakt van droge en
natte citroenschillen en
enkele 'bindsmaken'
vormen de bestanddelen
van dit eeuwenoude
recept.
In de tijd van de
zeilscheepvaart werd
deze drank gebruikt als
middel tegen
darmstoornissen.
Men kon er beter van
naar het toilet.
Het werd eveneens
gedronken om de zenuwen
bij een eerste
kennismaking te
onderdrukken.
Op Engelse schepen
dronk men iets
soortgelijks, de Limey
Juice.
Daar komt het
scheldwoord voor de
Engelsen vandaan: limeys.
Hoe
langer hoe liever.
Hoogwaardige
brandewijn, half om met
most van onvergiste
druivensap, gewarmd
zoethout, koreander.
Maar ook La Vaz kruid,
Indische nagelen, kaneel
uit China en Japan en
mierikswortel bepalen
samen de smaak van deze
kruidige likeur.
Een langzaam werkend
middel voor 'sleepstaartende'
mensen die niets liever
willen dan bij de tijd
en bij elkaar te
blijven.
Juffertje in het groen.
Een likeur die
werd gedronken door 'onschuldigen'.
Vervaardigd uit schillen
van diverse
citrusvruchten, knoppen
van Aalst, bloemen van
steranijs en
pepermuntblad.
De onderlinge
smaakverbindingen worden
tot stand gebracht met
fijne kruiden, waaronder
kaneel.
Naveltje bloot.
Werd
oorspronkelijk gedronken
bij familiebijeenkomsten
waar een ophanden zijnde
geboorte werd
aangekondigd.
Of tijdens gesprekken
over de
gezondheidstoestand van
de aanstaande moeder, en
natuurlijk tijdens de
bevalling. Gemaakt van
echte curaçaoschillen,
Siciliaanse citroen,
bittere oranjeschillen,
het sap van verse
limoenen, bourbon,
karweizaad en
dergelijke.
Pruimpje prik in.
Dat het hier om
een pruimenlikeur gaat
mag duidelijk zijn.
Bereid uit Rheinse
pruimen en Reine Claude,
onderling in smaak
verbonden door honing en
bourbonstokjes.
Roosje zonder doornen.
Een mooie jonge
vrouw die verliefd is op
haar minnaar is als was
in de zon.
Zij wordt na het
drinken van dit
likeurtje als een
zoetruikende heerlijke
roos, bedwelmend en bij
aanraking zonder
doornen.
Deze likeur, gemaakt van
rozen, is zeer fijn en
delicaat van smaak.
Op zich al heel moeilijk
omdat de smaak al snel
penetrant of ordinair
wordt.
Bij de juiste bereiding
geven de 7 verschillende
rozensoorten,
vanillestokjes en andere
ingrediënten de gewenste
fijne smaak.
Vergeet mij niet.
Melancholie bij
de Schreierstoren:
vrouwen en andere
geliefden namen afscheid
van de zeevarenden en
als aandenken gaven zij
een 'geflest anker' mee
met het etiket 'Vergeet
mij niet'.
Het was de bedoeling dat
de zeeman de fles opende
in de eerste haven ver
van huis.
Een zeer welriekende, -
longea vitea- likeur.
De geur van
welverzorgden overheerst
door de aroma van violen
de alcoholen die in die
tijd altijd aan boord
waren: rum en cognac.
De vele soorten pitten
van onder meer perziken
en amandelen en een
toevoeging van gestookte
lavendel geven deze
likeur haar bijzondere
karakter.
Volmaakt geluk.
Deze likeur werd
door 'lieden van
beiderlei kunnen'
gedronken na grootse
opwinding.
Bereid uit vele soorten
zaden, extracten en
bloemen en wat heel
bijzonder is, gegiste
bourbonvanille en noten.
Vrijmetselaar.
De likeur werd
behalve in Nederland ook
in andere landen
verkocht.
Aanvankelijk onder
dezelfde naam in eigen
taal, later en nu nog
onder een
fantasiemerknaam,
zoals
een bekende Schotse
likeur.
Buiten de zeer oude
genever die Van Wees als
'geest' gebruikt is het
ingrediënt honing
duidelijk herkenbaar.
Het aparte aroma wordt
versterkt door de
kruiden koriander en
juniperus die normaal
nooit in likeur worden
gebruikt.
|