Likeur

Er valt een heel veel over likeur te vertellen.
En zoveel weet ik er ook niet vanaf.
Toen ik voor het eerst een likeurtje dronk was ik 16 jaar.
Iedere Woensdag ging ik bij mijn oma eten
en zij dronk altijd een likeurtje voor het eten.
Ze vond dat ik ook best een likeurtje voor het eten kon drinken.
De wekelijkse dinertjes bij mijn oma waren gezellig....
Helemaal als ze weer eens een nieuw likeurtje meenam...
de namen alleen al,dat vonden we echt om te lachen.
Juffertje in het groen...Hempje Lichtop....Bruidstranen....
Allemaal likeuren die we erg lekker vonden.
Vandaag de dag zijn er zo veel soorten en merken.
Hier volgt een kleine greep van ouderwetse likeuren.

Kwartier na vijfen...

Een likeur die vroeger in ieder gewoon café tijdens het borreluur genuttigd werd.
Samengesteld uit een esprit van Pommeranz appelen, een aftreksel van verse sinaasappelen en het sap van citroenen vermengd met brandewijn.

Bittere lijdenstroost.
Onaangenaam verraste dames overmand door smart werd door welmenende huisgenoten aangeraden 'verhelderende' prikkels tot zich te nemen in de vorm van deze likeur.
Gemaakt uit de fijnste gebrande wijn, uitgelezen bitters, de geest van alle soorten Caraïbische oranjeappelen en bourbon. Bitter in de mond, maakt het hart gezond.

Bruidstranen
Goud- en zilverblad in een likeur die rozegeur en maneschijn belooft.
Met een geur zo mooi en rijk dat hij slechts vergelijkbaar is met het allerfijnste parfum.
Een drank die op de bruiloft gedronken wordt maar ook door een pientere vrouw iedere keer geschonken dient te worden als haar iets niet bevalt.
Daarmee herinnert zij haar bruidegom aan de trouwdag en de gedane beloftes die hij deed tijdens het drinken van de bruidstranen.
Dit product is ook verkrijgbaar als miniatuur. Een leuk alternatief cadeau voor bruiloftsgasten.

Eau de ma tante.
Hollandse kersen en Belse krieken getrokken op brandewijn,
 één jaar oud treksel van verse perziken op eau de vie,
het sap van verse frambozen vermengd met eau de vie de framboise en Zuger Kirsch.
 In vroeger tijden waren taalgebruik en opvattingen iets anders dan nu en wat nu eau de ma tante is.
 Misschien is het veiliger daarover niet uit te weiden.
Een bittertje, dat tijdens een bezoek aan tante werd gedronken.

3x3
3
x 3 = 9, ieder zingt zijn eigen lied, een oeroud gezegde om af te rekenen met een heleboel gezever.
Met andere woorden:
een perfecte drank om zéér snel zwartgalligen en droefgeestigen tot andere gedachten te brengen.
En om af te rekenen met die lieden die altijd iets hebben aan te merken op anderen.
 Als smaakmakers allerlei vruchten van de Boven- en Benedenwindse Eilanden, alsook in die streek gebruikte elixers zoals angostura.

Hansje in de kelder.
Schillen van Spaanse en Siciliaanse citroenen, esprit gestookt van de fijnste kersen, bourbonstokjes, cardamon, kaneel en Bulgaarse rozen.
In bepaalde Amsterdamse families was het gebruikelijk deze likeur uit een speciaal glas te drinken wanneer de zwangerschap een feit bleek.
Als teken van blijdschap werd de familie bij elkaar geroepen om dit heugelijke nieuws op gepaste wijze te vieren.

Hemel op aarde.
Het is werkelijk alsof er een engeltje over je tong piest.
Deze uitzonderlijk fijne Jordaanse likeur wordt bereid uit brandewijn, suikers, palmsuiker en honing.
Bijzondere bitters getrokken op oude gelagerde rum.
Verschillende eaux de vie, de allerbeste couverture van cacao, diverse soorten kersen en bloesems.
De edelste nootsoorten waaronder amandelen.
Hemelser kan niet.
Een vloeibare kersenbonbon. Apart na het kerst diner.

Hempje lichtop.
Haïti- en Jacmelschillen, citerij gemaakt van droge en natte citroenschillen en enkele 'bindsmaken' vormen de bestanddelen van dit eeuwenoude recept.
 In de tijd van de zeilscheepvaart werd deze drank gebruikt als middel tegen darmstoornissen.
Men kon er beter van naar het toilet.
 Het werd eveneens gedronken om de zenuwen bij een eerste kennismaking te onderdrukken.
 Op Engelse schepen dronk men iets soortgelijks, de Limey Juice.
Daar komt het scheldwoord voor de Engelsen vandaan: limeys.

Hoe langer hoe liever.
Hoogwaardige brandewijn, half om met most van onvergiste druivensap, gewarmd zoethout, koreander.
Maar ook La Vaz kruid, Indische nagelen, kaneel uit China en Japan en mierikswortel bepalen samen de smaak van deze kruidige likeur.
 Een langzaam werkend middel voor 'sleepstaartende' mensen die niets liever willen dan bij de tijd en bij elkaar te blijven.

Juffertje in het groen.
Een likeur die werd gedronken door 'onschuldigen'.
Vervaardigd uit schillen van diverse citrusvruchten, knoppen van Aalst, bloemen van steranijs en pepermuntblad.
De onderlinge smaakverbindingen worden tot stand gebracht met fijne kruiden, waaronder kaneel.

Naveltje bloot.
Werd oorspronkelijk gedronken bij familiebijeenkomsten waar een ophanden zijnde geboorte werd aangekondigd.
 Of tijdens gesprekken over de gezondheidstoestand van de aanstaande moeder, en natuurlijk tijdens de bevalling. Gemaakt van echte curaçaoschillen, Siciliaanse citroen, bittere oranjeschillen, het sap van verse limoenen, bourbon, karweizaad en dergelijke.

Pruimpje prik in.
Dat het hier om een pruimenlikeur gaat mag duidelijk zijn.
Bereid uit Rheinse pruimen en Reine Claude, onderling in smaak verbonden door honing en bourbonstokjes.

Roosje zonder doornen.
Een mooie jonge vrouw die verliefd is op haar minnaar is als was in de zon.
 Zij wordt na het drinken van dit likeurtje als een zoetruikende heerlijke roos, bedwelmend en bij aanraking zonder doornen.
Deze likeur, gemaakt van rozen, is zeer fijn en delicaat van smaak.
Op zich al heel moeilijk omdat de smaak al snel penetrant of ordinair wordt.
 Bij de juiste bereiding geven de 7 verschillende rozensoorten, vanillestokjes en andere ingrediënten de gewenste fijne smaak.

Vergeet mij niet.
Melancholie bij de Schreierstoren: vrouwen en andere geliefden namen afscheid van de zeevarenden en als aandenken gaven zij een 'geflest anker' mee met het etiket 'Vergeet mij niet'.
Het was de bedoeling dat de zeeman de fles opende in de eerste haven ver van huis.
Een zeer welriekende, - longea vitea- likeur.
De geur van welverzorgden overheerst door de aroma van violen de alcoholen die in die tijd altijd aan boord waren: rum en cognac.
 De vele soorten pitten van onder meer perziken en amandelen en een toevoeging van gestookte lavendel geven deze likeur haar bijzondere karakter.

Volmaakt geluk.
Deze likeur werd door 'lieden van beiderlei kunnen' gedronken na grootse opwinding.
 Bereid uit vele soorten zaden, extracten en bloemen en wat heel bijzonder is, gegiste bourbonvanille en noten.

 

Vrijmetselaar.
De likeur werd behalve in Nederland ook in andere landen verkocht.
Aanvankelijk onder dezelfde naam in eigen taal, later en nu nog onder een fantasiemerknaam,
zoals een bekende Schotse likeur.
Buiten de zeer oude genever die Van Wees als 'geest' gebruikt is het ingrediënt honing duidelijk herkenbaar.
Het aparte aroma wordt versterkt door de kruiden koriander en juniperus die normaal nooit in likeur worden gebruikt.