Er zijn maar weinig mensen in ons land
die geen koffie drinken (ongeveer 9%).
Koffie wordt vooral thuis gedronken,
maar ook op het werk en in
horecagelegenheden.
Koffie wordt dus echt de hele dag
door gedronken.
Met 160 liter koffie per hoofd van de
bevolking per jaar horen we wereldwijd
tot de categorie 'enthousiaste koffie
drinkers'.
Alleen de Finnen, Zweden en Noren
drinken meer.
Als je graag koffie drinkt, is het
prettig dat er veel soorten te koop
zijn.
Het is niet meer even koffie kopen,
maar een kwestie van kiezen, van
varieren.
Er zijn koffiebonen, gemalen koffie
in diverse soorten, oploskoffie in
potten en ook in eenpersoonssachets.
Voor wie van espressokoffie houdt
zijn er speciale bonen.
En er ligt bijvoorbeeld ook
keurmerkkoffie in de winkels
Nederlanders hebben doorgaans een
favoriet merk waaraan ze redelijk
trouw zijn.
De meeste melanges zijn gebaseerd op
een combinatie van Arabica- en
Robusta-bonen.
Vaak is de verhouding ongeveer
tweederde Arabica, eenderde Robusta.
Maar er is ook een ruime keuze uit
100% Arabica of uit pittige melanges
die voor het grootste deel uit
Robusta-bonen bestaan.
Er zijn heel veel koffiesoorten met
exotische namen als Sidamo of Kouillou.
Het zijn allemaal varieteiten van de
Arabica- of de Robusta-boon.
Andere voorbeelden zijn...
de Kenya AA (aromatisch en fris van
smaak),
de Colombia (volle, aromatische
smaak),
Costa Rica SHB (fijne, zachte smaak),
de Sumatra Lintung (zwaar en
krachtig),
de Maragogype (extra grote boon)
en de Togo (pittig, zuiver van
smaak).
Wie in de schappen van de supermarkt
of de speciaalzaak kijkt, ontdekt dat
er allerlei variaties te koop zijn die
het koffiedrinken tot een speciaal
moment maken.
Zo is er bijvoorbeeld de 'single
origin'
Single origin.
'Single origins' zijn luxe
koffiesoorten uit exotische oorden.
Ze hebben een meer uitgesproken smaak
dan de gangbare koffie.
Ze worden verkocht onder namen als
Antigua (Guatemala) en Sidamo (Ethiopie).
Espresso
Espressokoffie bestaat uit bonen die
speciaal gebrand zijn.
Espressobonen worden extra fijn
gemalen om te kunnen worden gebruikt
in het espresso-apparaat.
Het water wordt onder hoge druk (9
atmosfeer) door het koffiemaalsel
geperst.
Een goede espresso heeft een fraai
gesloten cremelaagje.
Een cappuccino heeft espressokoffie
als basis
Schuimlaagje
De cremelaag van een espresso moet
eigenlijk mooi gesloten zijn.
Even testen door een klein schepje
suiker voorzichtig op de cremelaag te
strooien.
Op een kwalitatief goede espresso
blijft de suiker even liggen voordat
de korrels langzaam naar de bodem
zakken.
Capuccino
Voor een echte cappuccino - van
oorsprong afkomstig uit Italie - wordt
espressokoffie gebruikt.
Schuimig opgeklopte melk en een
vleugje cacao maken er een cappuccino
van.
Oploskoffie.
Oploskoffie wordt gemaakt van gezette
koffie die -om het water te laten
verdwijnen- wordt gesproeidroogd in
hete lucht of gevriesdroogd bij -40?C.
Dan ontstaan pure korreltjes koffie
die goed kunnen worden bewaard en met
heet water of hete melk in een oogwenk
een kop koffie geven.
Er is traditionele instantkoffie die
in glazen potten worden verkocht.
Maar er zijn ook zogenaamde 'new
instants' die in portieverpakkingen
worden aangeboden
New Instants
'New instants' (bijvoorbeeld instant
cappuccino of Wiener melange in
portieverpakkingen) bieden volop
variatie en zijn snel klaar.
Daarmee wordt voldaan aan onze wens
om op ieder moment van een kop koffie
te genieten. Daarom zijn ze ook zo
populair.
New instants worden steeds meer
verkocht.
Er zijn diverse soorten zoals
cappuccino, espresso, cafe amaretto of
'koffie verkeerd'.
Keurmerk koffie.
Er zijn verschillende soorten die met
een bepaald keurmerk worden verkocht.
Zo is er bijvoorbeeld koffie met het
merk Max Havelaar en biologische
koffie te koop.
Er zijn verschillende initiatieven om
het inkomen van kleine koffieboeren te
verbeteren.
Bijna alle koffiebranders kopen een
deel van hun koffie rechtstreeks van
kleine boeren en cooperaties.
Dit betekent dat de tussenhandel in de
landen van oorsprong zoveel mogelijk
wordt overgeslagen.
Veel branders brengen deze koffie op
de markt met het Max Havelaar
Keurmerk.
Dit keurmerk garandeert de consument
dat de koffie rechtstreeks is
ingekocht van kleine producenten en
dat aan bepaalde handelsvoorwaarden is
voldaan.
Daarnaast bepaalt Max Havelaar een
minimumprijs die vaak boven de
wereldmarktprijs ligt. Een ander
initiatief is dat van de Stichting
Branders en Planters.
Deze stichting heeft contacten gelegd
tussen cooperaties van kleine boeren
en de Nederlandse koffiebranders.
De boeren krijgen de op dat moment
geldende prijs op de wereldmarkt voor
hun koffie.
Via direct contact met de
koffiebranders hebben de boeren
rechtstreeks toegang tot de
wereldmarkt.
De koffie wordt verwerkt in de gewone
melanges van de branders.
Al deze activiteiten hebben er voor
gezorgd dat de situatie van veel
kleine koffieboeren aanzienlijk is
verbeterd.
|