Fruit en Groente inleggen.
Vroeger werd dit gedaan uit pure noodzaak.
Tegenwoordig hebben we koelkasten dus daarvoor hoeven we het niet meer te doen.
Maar het is leuk werk en......
Zo´n weckpot met mooi ingelegde vruchten of groenten geeft je keuken een leuke en gezellige uitstraling.
En het is een leuk kadootje...

Je hebt om groente in te leggen nodig
Jampotjes
(of andere potten met vacuümdeksel)
Houten lepel
Grote pan
Let op: Kokende azijn tast koper, ijzer en aluminium aan:
Gebruik een roestvrijstalen of een geëmailleerde pan.

Was jampotten, deksels, weckpotten of flessen, rubber ringen enzovoorts, die voor het inmaken bestemd zijn eerst op de gewone manier af en bewaar ze tot gebruik met gesloten deksels.

'Schone' jampotten, deksels weckpotten en flessen:

Wassen in zeer heet (liefst kokend) water met 2 volle eetlepels soda.

Goed naspoelen met schoon heet water.
Op de kop op een schone theedoek zetten tot gebruik.
Eerder gebruikte, nog gave rubber ringen:
Kort koken in een steelpan water met een eetlepel soda en goed naspoelen.

Kurken:

Voor gebruik eerst 5 minuten koken in een steelpan met water.
Gebruik geen oude kurken.
Nieuwe kurken zijn te koop bij de drogist.

Tip....
Potten of flessen die met een hete inhoud gevuld worden eerst in heet water warm maken.
Zet ze tijdens het vullen niet op het koude aanrecht maar op een plankje of een dubbel gevouwen handdoek anders springen ze kapot.
Maak eventueel vuil geworden randen schoon met vochtig keukenpapier en sluit de potten zo snel mogelijk af.
Snijd van een goedkoop plastic trechtertje met een scherp Stanleymes een stuk af zodat het gat flink groter wordt (zie foto). Handig voor het vullen van jampotten, de randen blijven zo altijd schoon.



Zoetzuur van Courgette

Zoetzuur te gebruiken bij allerlei soorten pasta etc.

Ingrediënten

1 1/2 liter gewone azijn
1 pak suiker
Laulierblad
Kaneel
Koenjit
Peperkorrels
Sereh
Kruidnagel
Sambal oelek
3 grote winterwortels
2 grote uien
3 verse paprika's verschillende kleuren
3 of 4 grote courgette, meer mag ook


Alle potjes goed schoonmaken .
Alle groenten goed wassen en grof snijden [de wortel iets dunner]
Bereidingswijze
Zet een pan op met de azijn, de suiker en aangevuld met water tot ongeveer 3 liter.
Nu van alle kruiden iets toevoegen. ( sereh is voor de kleur ).
Proef of de smaak goed is, anders nog iets toevoegen van wat je denkt dat er te kort is.
Snijdt nu eerst de winterwortel fijn en doe deze in de pan, laat dit even meekoken tot het beetgaar is.
Alle andere groente grof snijden en alles in de pan doen.
Als dit weer 2 minuten kookt dan het vuur uit.

Glazen potjes en ijzeren deksels goed wassen en met heet water de potjes vullen, de deksels in heet water leggen.
Nu de potjes een voor een legen en weer vullen met het zoetzuur.
De potjes moeten propvol zijn en dan deksel erop en omgekeerd wegzetten.
Na ongeveer 10 minuten de potjes omkeren.
Serveertips
Is bij allelei soorten pasta een heerlijke toevoeging.


Pompoen-zoetzuur

Ingredienten:

1 1/2 kg pompoen
1 liter azijn
750 g suiker
1 citroen
1 sinaasappel
20 kruidnagelen
2 kaneelstokjes
goed schoongemaakte potten (bijvoorbeeld weckpotten of jampotjes)


Bereiding:

Schil de pompoen en snijd deze in blokjes.
Was de citroen en sinaasappel.
Schil ze heel dun (niet de witte velletjes meeschillen) en snij de schillen in dunne reepjes.
Pers citroen en sinaasappel uit.
Breng in een grote pan azijn, suiker, schilletjes, sap,
kaneelstokjes en kruidnagelen aan de kook.
Laat het mengsel 10 minuten zachtjes koken. Voeg nu de pompoenblokjes toe.

Zorg dat het azijn-suikermengsel niet kookt maar tegen de kook aan blijft.
Als de pompoenblokjes glazig zijn geworden, schept u het zoetzuur in de potjes.
Draai de dekseltjes erop en laat ze omgekeerd afkoelen. Koel en donker bewaren.


Komkommer-zoetzuur
 

Ingredienten:

1 komkommer
1 rode paprika
1 rode peper
azijn
witte suiker


Snijd de komkommer in dunne plakjes en de paprika en de peper in kleine stukjes.
Doe 300 mililiter azijn in een pan en zet deze op het vuur of kookplaat tot dat het kookt.
Doe dan de paprika en de peper er in en laat deze 1 minuut koken en doe dan de komkommer er in.
Als het weer kookt, doe het vuur of kookplaat dan op een laag pitje.
Dan doe je er 100 gram suiker erbij en laat dit geheel nog 5 min. op een laag pitje door koken.
Voeg desnoods naar smaak wat suiker erbij als u het te zuur vindt.
Als de 5 min. om zijn, giet het dan in een lege pot of potjes en doe meteen de deksel er op en zet het dan op een koele plaats na een week is dit recept heerlijk om als bijgerecht te eten.


Groenten in wijnazijn

Om een mooi kleureffect te krijgen kun je zoveel mogelijk verschillende groenten gebruiken.
In dit geval hebben we gekozen voor: worteltjes, haricot verts, bloemkool, courgette, radijsjes en rode uien.
Voordat je gaat schillen en snijden, bedenk dan eerst in welke volgorde de groenten in de pot moeten.

Schrap de worteltjes schoon en snij ze in gelijke partjes.
Snij ook de haricot verts in gelijke partjes
Trek de roosjes van de bloemkool af.
Snij de rode uien in ringen.
Laat de radijsjes heel.
Als alles gesneden is, doe je de groenten in een vergiet (niet van metaal) en strooi je er zout overheen. Zo ontrek je vocht aan de groenten.
Stapel de groente laag voor laag in de pot.
Als je klaar bent met stapelen, giet je witte wijnazijn in de pot.



Augurken (zuur)

 

Ingredienten:

augurken
weckpotten van 1liter inhoud
inmaakkuiden
dillebloemen
witte natuurazijn
zout


Was de augurken goed na de oogst borstel ze eventueel met een nagelborstelje
zet ze 24 uur in een oplossing van zout en water ( 75 gram zout op 1liter water).
Spoel ze daarna goed af in een vergiet onder koud stromend water.
Grote augurken snij ik zelf altijd in schijven de middenmaat gaat heel in de pot.
Maar houd de twee wel gescheiden dus de hele in een pot en de schijven in een andere pot.
Vul de pot voor ongeveer 2/3 met augurk.
Doe er de inmaakkruiden bij ongeveer een half zakje op 1 pot augurken.
Doe nu per pot twee dillenbloemen bij.
Giet nu de azijn in de weckpot.
Sluit de weckpot goed af en laat het geheel 2 maanden op een koele en donkere plaats staan

Augurken in kruidenazijn

 

Ingredienten:

2kg harde augurken
5 eetlepels zout
200g zilveruien
5 takjes dille
1 stukje mierikswortel
4 laurierblaadjes
10 peperkorrels
1 eetlepel mosterdzaad
1/2 l kruidenazijn
2 eetlepels zout
80g suiker


Koop de augurken zo mogelijk van gelijke grootte.
De augurken afborstelen onder de kraan en daarna met een vork een paar maal doorsteken.
Leg de augurken in een schaal, strooi er 5 eetlepels zout over en zet ze onder water.
Laat de augurken 4 uur staan. Schil de zilveruitjes.
Maak het stukje mierikswortel schoon en snijd het in plakjes.
Spoel na 4 uur de augurken af onder de koude kraan en droog ze af.
Leg de augurken met de zilveruien, dille, mierikswortel, laurierblaadjes, peperkorrels en mosterdzaad
in lagen in een goed schoongemaakte inmaakspot.
Breng in een pan de kruidenazijn met 3/4 liter water, mosterdzaad, 2 eetlepels zout en suiker aan de kook en laat alles oplossen.
Giet dan dit mengsel over de augurken.
Sluit de inmaakpot af met cellofaan en laat dit voor gebruik 4 weken staan.
Daarna zijn de augurken nog 3 maanden houdbaar.



Piccalilly

Ingredienten

In totaal circa 1 kilogram gemengde groenten, bijvoorbeeld:
1 ui (100 gram)
350 gram bloemkool of broccoli
250 gram komkommer of augurken
150 gram worteltjes
150 gram sperzieboontjes
1-1/3 liter azijn (1335 gram)

VOOR HET PAPJE:
1/2 liter water (500 gram)
100 gram bruine basterdsuiker
200 gram bloem
1-1/2 afgestreken eetlepel zout
1 volle theelepel gemberpoeder (djahé - Conimex)
2 volle theelepels kerrie
4 volle theelepels koenjit (Conimex)
6 volle theelepels mosterdpoeder


Maak alle groenten schoon en snijd de groenten in kleine stukjes (1/2 tot 1 centimeter).
Kook de groenten in een grote pan met een deksel er op een kwartier in de azijn.
Intussen:
Maak jampotten schoon en zet ze klaar.
Maak van de rest van de benodigdheden een glad papje.
Nadat de groenten 15 minuten gekookt hebben het papje al roerend met een houten lepel langzaam bij de kokende groenten gieten.
Laat de piccalilly nog 5 minuten zachtjes doorkoken, blijf roeren.
Doe de hete piccalilly in warme jampotten en sluit ze meteen stevig af.
Bewaren:
Koel en donker - ten minste een maand - omdat de smaak eerst door moet trekken.
Goed afgesloten potten blijven zeker circa 1 jaar goed.



Augurkjes en Zilveruitjes in het zuur

Ingredienten:

1 grote glazen pot of 4 kleintjes
1 kg verse augurkjes
300 gram zilveruitjes
1 liter witte azijn
takje dragon
2 teentjes knoflook
1/2 eetlepel korianderzaadjes
1/2 eetl. mosterdzaadjes
1/2 eetl. peperkorrels
2 kruidnageltjes
1 takje tijm
grof zeezout

Borstel de augurkjes schoon en doe ze in een kom
Bestrooi ze met zeezout en laat ze 24 uur staan
Pel de volgende dag de uitjes
Spoel de augurkjes goed af in water met azijn
droog ze goed
Breng een laagje water aan de kook en blancheer de dragon
Spoel af en droog het takje
Halveer de knoflook
Doe de augurkjes de uitjesen alle kruiderij in een glazen pot
giet er zoveel azijn op dat alles onder staat
Sluit de pot luchtdicht af
Wacht minstens 6 weken voor je de pot open doet
hoe langer ze dicht blijft hoe lekkerder ze worden



Leverworst in `t zuur

Ingredienten:

1 stevige leverworst van 500 gram
4 dl kruidenazijn
2 dl water
suiker (optioneel)
1 zakje inmaakkruiden (Silvo)
1 ui in halve ringen gesneden
1 à 2 teentjes knoflook, in plakjes


Doe alle ingredienten, behalve de leverworst, in een pannetje en breng aan de kook.
Snijd intussen de leverworst in plakken en doe ze in een pot of weckfles.
Laat het kruidenmengsel afkoelen en giet over de leverworst
Let er op dat er minstens 1 cm vocht boven de leverworst staat.
Sluit de pot goed af en zet deze minstens 3 dagen in de koeling.
Gebruik een schone vork om de leverworst uit de pot te halen.

Panharing

Ingredienten:

8 panharingen
schoongemaakt, zonder kop en staart
zout
4 eetlepels bloem
olie om te bakken
2 uien in ringen gesneden
1 eetlepel mosterdzaad, licht gekneusd
8 peperkorrels, licht gekneusd
3 dl inmaakazijn
2 dl niet-koolzuurhoudende bronwater


Spoel de haringen onder stromend water af.
Maak ze droog met keukenpapier en wrijf ze daarna in met zout.
Laat ze 15 minuten liggen en wentel ze daarna door de bloem.
Schud de overtollige bloem eraf.
Verhit de helft van de olie en bak 4 haringen tegelijk aan weerszijden bruin.
Neem ze uit de pan en leg ze in een diepe schaal.
Giet de olie erbij
Voeg de rest van de olie toe en bak de overige haringen bruin.
Leg ze eveneens in de schaal met de olie.
 Leg de uiringen bij de haringen
Strooi er de mosterdzaadjes en de peperkorrels over.
Verdun de azijn met de bronwater en schenk dit over de haringen.
De haringen moeten onder staan.
Serveertips: Na 48 uur kunnen de haringen uit het vocht worden genomen.
Laat ze goed uitlekken en dien ze op als hapje bij de lunch.