Bij winter horen stamppotten.

En 1 daarvan is toch wel zuurkool. met worst......1 van de bekentste stamppotten.
Die in menig huisgezin geregeld op tafel komt in allerlei varianten.

Voor mij is zuurkool het lekkerst met zuurkoolspek gekookt en gestampt met kaantjes,vet en een lekkere rookworst erbij......en een kuiltje voor de jus.

Zo heeft ieder zijn favouriete recept.
Maar hoe zit het nu met de zuurkool?????
Waar word het van gemaakt?????

En kun je het zelf ook maken???
Ja, je kunt het zelf maken.
En je hebt dan ook de lekkerste zuurkool die er is.
Geen voorverpakte zuurkool wat eigenlijk de naam zuurkool niet verdiend. (Is mijn mening)

Er gaan bij het inzuren van kool geen waardevolle stoffen verloren.
Zuurkool is rijk aan vitamine C, mineralen en andere vitale stoffen.
Het product is licht verteerbaar en heeft een gunstige invloed op stofwisseling, bloedsomloop en zenuwstelsel.



Wat hebt je nodig?
In de eerste plaats kool, vaak wordt witte kool gebruikt, maar spitskool is ook geschikt.
Wilt je zachte zuurkool krijgen, combineer spitskool of witte kool dan met savooyekool,
in de verhouding 2:1 of 3:1.
Verder een pot, bijvoorbeeld een ouderwetse keulse pot.
Hebt je die niet, dan is bij inmaakspeciaalzaken, kookwinkels en natuurvoedingswinkels een speciale inmaakpot met waterslot te koop.
Ze zijn er in de maten 7,5, 10, 15 liter, tot 60 liter toe.
Omdat de pot hanteerbaar moet zijn, verdienen de kleinere maten de
voorkeur.

Hoewel de inmaakpotten vrij prijzig zijn, moet je je niet laten verleiden om
zuurkool te bereiden in een plastic emmer.
Dat gaat ten koste van de smaak.
Ingrediënten:
Zout - Karnemelk - Peperkorrels- Jeneverbessen.
Hulpmiddelen bij de keulse pot:
twee linnen doeken en een rond plankje dat iets kleiner is dan de opening van de pot en
een steen. Het plankje moet van een houtsoort zijn die geen smaak afgeeft, bijvoorbeeld
beuken- of esdoornhout. Eventueel kan er in plaats van een plankje een bord
worden gebruikt.
Neem 8 kg kool. Snij de kolen doormidden en verwijder de stronken. Snij de kolen met
een mes of met een speciale koolschaaf in fijne reepjes.
Vul een vergiet met de koolreepjes, spoel ze onder de kraan schoon, laat het vocht even
uitlekken en leeg het vergiet in de pot.
Voeg een theelepel zout, een eetlepel karnemelk, vier jeneverbessen en zes peper-
korrels toe.
Je vult de zuurkoolpot laag na laag. Na iedere 2 lagen stamp je met vuisten
of houten stamper het vocht uit de koolreepjes: ze moeten volledig onder komen te staan.

Gebruik van Keulse Pot....

Als alle koolreepjes zijn verwerkt, ga je bij het gebruik van een keulse pot als volgt te werk.
Leg een linnen doek op de aangestampte kool, daarop komt een rond plankje of een bord
en daarop een steen ter verzwaring.
Zo blijven de koolreepjes met vocht bedekt.
Gebruik graniet, want andere steensoorten kunnen verkleuring van de zuurkool veroorzaken.
Om te voorkomen dat er stof in de pot komt, wordt deze tenslotte nog met een doek afgedekt.

Pot met waterslot
Als je een moderne inmaakpot gebruikt, is het voldoende om de bijgeleverde steen op
de met vocht bedekte koolreepjes te leggen, de goot aan de bovenrand van de pot
(het waterslot) met water te vullen en het deksel op de pot te plaatsen.

De rest van het werk wordt grotendeels door melkzuurbacteriën gedaan. Als de pot in een
verwarmde (circa 20°C) ruimte wordt geplaatst, gaan ze aan de slag.
 De in de pot aan- wezige melksuikers zetten ze om in melkzuur, waarbij de bederf veroorzakende bacteriën
worden verdreven.
Na een week moeten ze het wat rustiger aan gaan doen.
Verhuis de pot dan naar de kelder of een andere koele ruimte (5 à 8°C). Bij gebruik van
een keulse pot, zult je merken dat zich bovenin steeds opnieuw een laag witte drab vormt.
Deze zogenaamde 'kimlaag' is niet giftig, maar moet wel verwijderd worden.
De eerste maand eens per week, daarna eens in de twee weken.
Maak hierna telkens de linnen doek, de steen en het plankje of het bord zorgvuldig schoon en breng ze weer op hun oorspronkelijke plaats aan.


Gebruik
Na zes weken is het grote moment aangebroken: de zelfgemaakte zuurkool is klaar voor gebruik.
Proef of de smaak je bevalt door een hapje rauwe zuurkool te nemen.
Is de smaak iets te zuur?
Geen probleem.
Spoel een portie zuurkool af met water of
laat deze tien minuten in een beetje melk weken.
Zelfgemaakte zuurkool is tenminste een half jaar houdbaar.

Zuurkool van rode kool.
Wilt u eens iets heel anders?
Maak dan zuurkool van rode kool.
Opgepast, de smaak verschilt sterk van die van gewone zuurkool!
Omdat smaken nu eenmaal verschillen, is het verstandig om de eerste keer een kleine hoeveelheid te maken.
Gebruik daar-voor een weckfles van een liter of een glazen literpot met schroefdeksel.
Het gaat als volgt:
Snij 1 kg rode kool fijn, voeg 10 g zout toe en stamp het geheel in een kom zo lang aan
tot het vocht vrijkomt.
 Voeg toe: een in ringen gesneden ui, een geraspte zure appel,
1 laurierblaadje en 2 eetlepels karnemelk.
Vul de pot voor 4/5 deel met dit mengsel en sluit hem goed af.
Nadat de pot een week op kamertemperatuur en een maand op
keldertemperatuur is bewaard, kan de zuurkool van rode kool gegeten worden.

Zuurkool met appel
Nog een bijzonder recept.
Maak op de beschreven manier zuurkool van spitskool of witte kool.
Leg echter tussen de verschillende lagen kool als extraatje schijfjes van een geschilde appel.
Per 8 kg kool hebt u ongeveer 3 zure appels nodig.
Eet smakelijk!

Stamppot van zelfgemaakte zuurkool met spek en worst is al heerlijk, maar de fijne smaak komt nog beter tot z'n recht als u er iets bijzonders van maakt.

 

Fruitige Zuurkool

Benodigdheden:
500 gr zuurkool
2 appels
1 peer
125 gr druiven
2 eetl citroensap
1 ui
1 eetl suiker
1 kopje yoghurt
1 eetl rozijnen
1 eetl hazelnoten

Snij de appels en de peer in schijfjes,
hak de ui en de hazelnoten fijn en haal de zuurkool
met een vork uit elkaar.
Meng tenslotte alle ingrediënten luchtig door elkaar.
Lekker bij meelspijzen!.


 

Zuurkoolsoep.

Benodigdheden:
250 gr zuurkool
50 gr blokjes mager gerookt spek
30 gr boter
1 uitje gesnipperd
1 teentje knoflook geperst
1/2 theel karwijzaad
30 gr bloem
 1 liter bouillon
1 rookworst
1/8 l zure room
zout en peper.


Smelt de boter in een pan en bak hierin het spek langzaam uit.
Voeg ui, knoflook en
karweizaad toe en fruit het geheel tot de ui glazig is geworden.
Snij de zuurkool klein en
smoor deze onder af en toe omscheppen 10 minuten mee.
Roer de bloem door het geheel
en schenk er zo veel van de bouillon bij tot er onder voortdurend roeren een gladde massa
ontstaat.
Herhaal dit tot alle bouillon is verwerkt.
Laat de soep 10 minuten doorkoken.
Af en toe roeren!.
Kook de worst gaar, snij deze in plakjes en doe die in de soep.
Klop de
zure room los en verdun deze met wat hete soep. Schenk de oplossing bij de soep, maar
laat deze niet meer koken!.
Breng de soep tenslotte op smaak met wat zout en peper.


Zigeuner Zuurkool .

Benodigdheden:
500 gr zuurkool
300 gr salami
200 gr gerookt spek
2 uien
1 rode peper
1 rode paprika
1 appel
3 dl witte wijn
2 groot blik tomatenpuree
1 eetlepel boter
enkele jeneverbessen
enkele witte peperkorrels.


Bak de dobbelsteentjes gerookt spek uit in een eetlepel boter.
Verwijder de zaadjes uit
de paprika, snipper deze samen met de ui.
Doe vervolgens de zuurkool, de jeneverbessen,
de witte peperkorrels,
de tomatenpuree en de paprika- en uisnippers in een pan met een
dikke bodem en voeg de rode peper in zijn geheel toe.
Laat dit alles 3 uur op een klein pitje
sudderen.
Daarna worden de dobbelsteentjes salami,
de dobbelsteentjes uitgebakken spek
en de stukjes appel toegevoegd.
Neem tenslotte voor het serveren de rode peper uit de
pan en voeg de witte wijn toe.
Heerlijk met aardappelpuree en een koel glas bier!.

Eveline`s zuurkool

1 pond zuurkool of een pakje wijnzuurkool.
een blikje ananas.
1 grote ui
een paar theelepels kerrie poeder
gekookt aardappelen.
margarine.en
een kip rookworst van unox
eventueel een scheutje melk
peper en zout

Terwijl je de aardappels kookt snij je de wijnzuurkool , de ananas en de ui heel fijn.
Echt mooi fijn snijden!!!!!
Verwarm de boter in een koekepan en fruit de ui daar zachtjes in.
Kerrie poeder erbij doen en even mee laten fruiten.
Als de ui een bruin kleurtje heeft doe je de zuurkool er bij.
Warm alles goed door,maar de zuurkool niet laten koken.
Nu ook de stukjes ananas er bij doen en ook wat van het ananassap.
Dan ga je de aardappelen lekker stampen.
Als dat klaar is doe je de zuurkool massa er door.
Mocht het nodig zijn dan nog wat ananassap en eventueel een scheutje melk erbij.
Peper en zout naar smaak.
Geef er de kip rookworst bij .

Jeanne`s Ovenzuurkool

Met dit recept heb ik de 3de prijs gewonnen....
 in een recepten wedstrijd bij het forum Roxy_Floxsy

500gr zuurkool
aardappelpuree
pond gehakt
2 uien
2 golden delicious
handje sultana`s
stukje chorizoworst
paneermeel
citroensap
klontjes boter
Katenspek


Knip de zuurkool als ze erg draderig is fijner.
Kook de zuurkool 10 minuten
Doe de zuurkool in een ovenschaal
Maak de uien schoon en snij ze fijn
Bak ze in de koekenpan bruin en schep ze over de zuurkool.
Schil de appels en snijd ze in plakjes (druppel er wat citroensap over voor het verkleuren)
Doe de sultana`s erdoor.
Bak het gehakt rul en snij de chorizo in blokjes
Schep door het gehakt en laat even meebakken.
Kruid als het nodig is het gehakt mengsel met peper en zout
Doe het gehakt mengsel over de uien.
Doe daar de appelschijfjes met sultana`s over
Dan de aardappelpuree erover
Paneermeel erover en hier en daar een klontje boter
Dek af met katenspek.
Zet in de oven (200 graden)en laat het ca 30 minuten door en door warm en gaar worden en een krokant korstje krijgen.
Gaat de korst te hard doe er dan folie over en haal dat de laatste 5 minuten eraf.



Je kunt deze schotel ook een dag van te voren maken en hem de volgende dag afbakken in de oven

Smakelijk eten