Zuidvruchten....
Over zuidvruchten bestaan heel veel misverstanden.
Zo zijn er meer zuidvruchten dan wij denken.
Niet alleen sinaasappels, mandarijnen en citroenen
horen tot de groep zuidvruchten, maar ook andere
vruchten horen er nog bij.
En wel olijven, dadels, vijgen, krenten, rozijnen en
noten.
Een groot deel van onze zuidvruchten komt uit
Californie ( in de Verenigde Staten), Zuid- Afrika,
Australië en Zuid –Amerika.
De vele verschillende zuidvruchten kunnen we
eigenlijk onderverdelen in 3 verschillende groepen:
Verse Zuidvruchten;
Hiertoe behoren de citrusvruchten.
Gedroogde zuidvruchten.
Daaronder vallen de krenten, rozijnen, andere
gedroogde vruchten, zoals pruimen, abrikozen en
noten.
Overige zuidvruchten.
Dat zijn o.a. vijgen, dadels en olijven.
Gedroogde zuidvruchten:
Krenten en rozijnen
Nu de gedroogde zuidvruchten, allereerst krenten en
rozijnen, dat zijn gedroogde druiven.
De druif neemt het niet zo nauw met het klimaat.
Door de vele soorten kom je ze bijna overal tegen
waar de zomertemperatuur gemiddeld 18 graden Celcius
is.
Druiven groeien aan een vrij klein boompje in grote
trossen.
Ze worden veel verwerkt tot wijn, maar de verse
vrucht wordt ook vaak gegeten.
De druiven die bij ons in Nederland te koop zijn
komen vaak uit Griekenland en Italië
Wanneer men een bepaalde soort druiven laat indrogen
aan de plant eb dus niet geplukt worden als ze rijp
zijn, krijgt men rozijnen. De ingedroogde vruchten
moeten dan nog in de zon nadrogen.
Krenten zijn ook gedroogde druiven. De krentendruif
is alleen veel kleiner dan de rozijnendruif.
Andere gedroogde vruchten
Van de andere gedroogde vruchten die hier in
Nederland worden ingevoerd, zijn de gedroogde
pruimen en de gedroogde abrikozen het voornaamste.
Verder kennen we nog de gedroogde appelen, perziken
en tutti frutti. Dit is een mengelmoes van gedroogde
appelen, pruimen, abrikozen en perziken.
Noten
Tot de nootvruchten behoren o.a. amandelen,
hazelnoten, walnoten, cashewnoten, paranoten en
pecanoten.
Over verschillende noten kun je
hier o.a.
uitgebreide info lezen
De pinda’s behoren hier niet toe.
Omdat deze niet aan de boom groeien, maar in de
grond.
Gevulde puntpaprika met
geitenkaas en pistachenootjes.
Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen:
16 puntpaprika's,
1 dl Turkse yoghurt,
300 gram verse geiten- of roomkaas,
fijngehakte peterselie en verse munt,
1 gehakte sjalot,
1 theel. knoflooksap,
50 gram amandelschaafsel,
25 gram gehakte pistachenoten,
1 ei, zout,
peper en 2dl bouillon.
Oven voor verwarmen op 200 gr.
Snijd de paprika's in de lengte open.
Haal de zaadlijsten er met de theelepel uit en was
ze.
Vermeng alle ingrediënten behalve de bouillon.
Vul hiermee de paprika's en vouw ze een beetje dicht.
Plaats ze strak tegen elkaar in de schaal.
Voeg de bouillon toe en plaats de schaal in de warme
oven.
Reken ca. 30 minuten voor een goudbruin resultaat.
Lekker met versgebakken Turks brood en tomatensalade
met olijven.
Griekse yoghurt met honing en walnoten.
1 potje griekse yoghurt.
Honing
walnoten.
Kaneel
Roer door de yoghurt een beetje kaneel.
Breng op smaak met honing.
Strooi de walnoten erover heen.
Tutti frutti di zia Carolina-
begin een dag van tevoren
Zoetigheid voor 4 personen:
250 g gedroogde tutti frutti,
1/2l rode wijn,
stukje citroenschil,
3 kruidnagelen,
kaneelstokje,
2 eetl. suiker of honing,
2 dl slagroom,
25 g suiker,
1 zakje vanillesuiker en
2 eetl. geroosterde pistachepitten.
Spoel de
gedroogde tutti frutti in lauwwarm water vóór het
weken.
Week de tutti frutti een nacht in ruim koud water.
Giet het weekwater de volgende dag weg.
Breng de tutti frutti met de wijn, de citroen, de
kruiden en de suiker in een pan aan de kook.
Laat dit ca. 45 minuten zachtjes koken.
Neem de schil, de kruidnagelen en de kaneel er dan
uit.
Laat de tutti frutti in het vocht afkoelen.
Verdeel ze met een beetje vocht over de schaaltjes.
Klop de room met de overige suikers stijf.
Schep dit op de tutti frutti.
Garneer met de pistachepitten.
Indiase curry met tuttifrutti en cashewnoten.
1 kg mager lamsvlees in blokjes van 4x4 cm,
2 grote gehakte uien (ev. rode),
2 cm geraspte verse gember,
3 theel. fijngehakte knoflook,
4 eetl. yoghurt,
60 gram boter of margarine,
2 fijngehakte groene pittige pepers,
zout,
2 theel. kardemompoeder (Toko),
150 gram gewelde/ gekookte tutti frutti,
1 dl slag- of koksroom,
peper en 50 gram ongezouten cashewnoten.
Breng het lamsvlees in de pan met ruim water aan
de kook.
Giet het vlees af en laat het uitlekken in de
vergiet.
Vul de pan met het vlees en alle ingrediënten
behalve de tutti frutti, de room, peper en noten.
Stoof het geheel ca. 35 minuten.
Voeg dan de tutti frutti en de slagroom toe en
verwarm dit nog 15 min.
Maak op smaak af met peper en kardemompoeder.
Bestrooi met de noten.
Lekker met gekookte rijst, vermengd met
geroosterde pistache en een groene groente.
Citroenkip met koriander en pecannoten
4 halve kipfilets,
2 eetl. olijfolie,
sap van 2 citroenen,
1 theel. citroenrasp,
100 gram gehakte verse koriander,
125 gram pecannoten,
zout en peper.
Snijd de kip met het mes klein.
Reinig mes en plank direct met heet water.
Verwarm de olie in de pan en roerbak hierin de kip
bruin.
Voeg het sap, de rasp en de koriander toe.
Verwarm dit 10 minuten.
Voeg dan de noten, zout en peper naar smaak toe.
Lekker met couscous, vermengd met gewelde en
voorgekookte abrikozen.
Poule Calvados met noten.
8 kipdrumsticks,
Provencaalse kruiden,
150 gram rook- of katenspek in blokjes,
8 gehalveerde sjalotjes,
2 theel. knoflooksap,
1 theel. verse tijm of gedroogde,
200 gewelde gedroogde pruimen,
2 geschilde appelen in partjes,
2 eetl. honing,
1 dl Calvados, 3 dl appelsap of kippenbouillon (of
half half),
1 bekertje crème fraîche,
zout, peper
100 gram gepelde en gehalveerde walnoten.
Bestrooi de kip met de kruiden.
Verwarm het spek in de pan en bak dit uit.
Bak hierin de kip rondom bruin.
Voeg de sjalot, de knoflook, de tijm, de gewelde
gedroogde pruimen, de appel, de honing en het
vocht toe.
Stoof de kip in 35 minuten goudbruin en gaar.
Roer de crème fraîche door het stoofvocht en kook
dit in.
Voeg de walnoten toe en maak op smaak af met zout
en peper.
Lekker met gekookte aardappelen en venkel.
CousCous met zuidvruchten...
1
schaal half-om-halfgehakt (ca. 300 g)
1 doos Marokkaanse couscous (317 g)
1 zak ratatouille-groentemix (400 g)
1 blikje tutti frutti op zware siroop (425 ml)
100 g feta-kaasblokjes
400 ml water koken.
In braadpan gehakt rul bakken (zonder boter).
Kruidenmix (uit doos) en groenten toevoegen en ca.
4 minuten bakken.
Intussen couscous en rozijnen (uit
doos) in pan doen en overgieten met kokend water.
Geheel ca. 5 minuten laten staan tot water is
opgenomen door couscous. Tuttifrutti laten
uitlekken, sap opvangen en pitten uit pruimen
verwijderen.
Tuttifrutti en 3 eetlepels sap
toevoegen aan gehaktmengsel en nog ca. 2 minuten
door en door verwarmen.
Couscous over vier borden
verdelen.
Gehaktmengsel erop scheppen en garneren
met feta.
Lekker met komkommersalade
Sinaasappels met zuidvruchten en citroensorbet...
8 sinaasappels, pitloze
1 blad gelatine
1 dl. water
1 dl. likeur
1 vanillestokje, gespleten
50 gr. suiker
3 el. sinaasappelsap
3 el. room
4 bollen sorbetijs, citroen
5 pruimen, gedroogde
5 vijgen, verse
5 abrikozen, gedroogde, gewelde
3 el. rozijnen, gewelde
5 dadels, ontpitte
1 gemberbolletje
5 paranoten, fijngehakte
Gebruik voor de likeur gemengde likeuren,
bijvoorbeeld Crème de cassis, framboise en Grand
Marnier.
Snijd de pruimen, vijgen, dadels, de gemberbol en
abrikozen zeer klein. Snijd partjes uit de
sinaasappels.
Doe water, de likeur(en), het vanillestokje en de
suiker in een pannetje.
Breng dit aan de kook, draai vervolgens het vuur
laag en laat gedurende 10 minuten trekken.
Week de gelatine 10 minuten in koud water.
Los de gelatine hierin op, verwijder het
vanillestokje en laat de vloeistof afkoelen.
Voeg het sinaasappelsap en de room toe.
Meng een vierde van het geleimengsel door de
zuidvruchten.
Bewaar de overige gelei en het zuidvruchten
geleimengsel in de koelkast. Schep voor het serveren
een paar maal door de zuidvruchten heen om ze ietwat
''los'' te maken.
Klop met een garde de gelei los.
Leg voor het serveren de sinaasappelpartjes in een
krans op het bord.
Schenk de gelei erover en leg in het midden van de
krans een lepel zuidvruchten.
Garneer het geheel met een bolletje citroensorbet.
Het komt de smaak ten goede dit gerecht een dag van
tevoren te bereiden
|
|
|
|