Zuidvruchten....

Over zuidvruchten bestaan heel veel misverstanden.

Zo zijn er meer zuidvruchten dan wij denken.

Niet alleen sinaasappels, mandarijnen en citroenen horen tot de groep zuidvruchten, maar ook andere vruchten horen er nog bij.

En wel olijven, dadels, vijgen, krenten, rozijnen en noten.

Een groot deel van onze zuidvruchten komt uit Californie ( in de Verenigde Staten), Zuid- Afrika, Australië en Zuid –Amerika.

De vele verschillende zuidvruchten kunnen we eigenlijk onderverdelen in 3 verschillende groepen:

Verse Zuidvruchten;
Hiertoe behoren de citrusvruchten.

Gedroogde zuidvruchten.
Daaronder vallen de krenten, rozijnen, andere gedroogde vruchten, zoals pruimen, abrikozen en noten.

Overige zuidvruchten.
Dat zijn o.a. vijgen, dadels en olijven.

 


Gedroogde zuidvruchten:

Krenten en rozijnen

Nu de gedroogde zuidvruchten, allereerst krenten en rozijnen, dat zijn gedroogde druiven.

De druif neemt het niet zo nauw met het klimaat. Door de vele soorten kom je ze bijna overal tegen waar de zomertemperatuur gemiddeld 18 graden Celcius is.

Druiven groeien aan een vrij klein boompje in grote trossen.
Ze worden veel verwerkt tot wijn, maar de verse vrucht wordt ook vaak gegeten.

De druiven die bij ons in Nederland te koop zijn komen vaak uit Griekenland en Italië

Wanneer men een bepaalde soort druiven laat indrogen aan de plant eb dus niet geplukt worden als ze rijp zijn, krijgt men rozijnen. De ingedroogde vruchten moeten dan nog in de zon nadrogen.

Krenten zijn ook gedroogde druiven. De krentendruif is alleen veel kleiner dan de rozijnendruif.
 

Andere gedroogde vruchten

Van de andere gedroogde vruchten die hier in Nederland worden ingevoerd, zijn de gedroogde pruimen en de gedroogde abrikozen het voornaamste.

Verder kennen we nog de gedroogde appelen, perziken en tutti frutti. Dit is een mengelmoes van gedroogde appelen, pruimen, abrikozen en perziken.

Noten

Tot de nootvruchten behoren o.a. amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, paranoten en pecanoten.

Over verschillende noten kun je hier  o.a. uitgebreide info lezen

De pinda’s behoren hier niet toe.

Omdat deze niet aan de boom groeien, maar in de grond.


 

 

Gevulde puntpaprika met geitenkaas en pistachenootjes.

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen:
16 puntpaprika's,
1 dl Turkse yoghurt,
300 gram verse geiten- of roomkaas,
fijngehakte peterselie en verse munt,
1 gehakte sjalot,
1 theel. knoflooksap,
50 gram amandelschaafsel,
25 gram gehakte pistachenoten,
1 ei, zout,
peper en 2dl bouillon.


Oven voor verwarmen op 200 gr.
Snijd de paprika's in de lengte open.
Haal de zaadlijsten er met de theelepel uit en was ze.
Vermeng alle ingrediënten behalve de bouillon.
Vul hiermee de paprika's en vouw ze een beetje dicht.
Plaats ze strak tegen elkaar in de schaal.
Voeg de bouillon toe en plaats de schaal in de warme oven.
Reken ca. 30 minuten voor een goudbruin resultaat.
Lekker met versgebakken Turks brood en tomatensalade met olijven.

Griekse yoghurt met honing en walnoten.

1 potje griekse yoghurt.
Honing
walnoten.
Kaneel
Roer door de yoghurt een beetje kaneel.
Breng op smaak met honing.
Strooi de walnoten erover heen.

 

Tutti frutti di zia Carolina-

 

begin een dag van tevoren
Zoetigheid voor 4 personen:
 250 g gedroogde tutti frutti,
 1/2l rode wijn,
stukje citroenschil,
3 kruidnagelen,
kaneelstokje,
2 eetl. suiker of honing,
 2 dl slagroom,
25 g suiker,
 1 zakje vanillesuiker en
2 eetl. geroosterde pistachepitten.

Spoel de gedroogde tutti frutti in lauwwarm water vóór het weken.
Week de tutti frutti een nacht in ruim koud water.
Giet het weekwater de volgende dag weg.
Breng de tutti frutti met de wijn, de citroen, de kruiden en de suiker in een pan aan de kook.
Laat dit ca. 45 minuten zachtjes koken.
Neem de schil, de kruidnagelen en de kaneel er dan uit.
 Laat de tutti frutti in het vocht afkoelen.
 Verdeel ze met een beetje vocht over de schaaltjes.
 Klop de room met de overige suikers stijf.
 Schep dit op de tutti frutti.
Garneer met de pistachepitten.

Indiase curry met tuttifrutti en cashewnoten.

1 kg mager lamsvlees in blokjes van 4x4 cm,
2 grote gehakte uien (ev. rode),
2 cm geraspte verse gember,
3 theel. fijngehakte knoflook,
4 eetl. yoghurt,
60 gram boter of margarine,
2 fijngehakte groene pittige pepers,
zout,
2 theel. kardemompoeder (Toko),
150 gram gewelde/ gekookte tutti frutti,
1 dl slag- of koksroom,
 peper en 50 gram ongezouten cashewnoten.
 
Breng het lamsvlees in de pan met ruim water aan de kook.
Giet het vlees af en laat het uitlekken in de vergiet.
Vul de pan met het vlees en alle ingrediënten behalve de tutti frutti, de room, peper en noten.
Stoof het geheel ca. 35 minuten.
Voeg dan de tutti frutti en de slagroom toe en verwarm dit nog 15 min.
Maak op smaak af met peper en kardemompoeder.
Bestrooi met de noten.
Lekker met gekookte rijst, vermengd met geroosterde pistache en een groene groente.
 


 

Citroenkip met koriander en pecannoten 

 4 halve kipfilets,
2 eetl. olijfolie,
sap van 2 citroenen,
1 theel. citroenrasp,
100 gram gehakte verse koriander,
125 gram pecannoten,
zout en peper.

Snijd de kip met het mes klein.
Reinig mes en plank direct met heet water.
Verwarm de olie in de pan en roerbak hierin de kip bruin.
Voeg het sap, de rasp en de koriander toe.
Verwarm dit 10 minuten.
Voeg dan de noten, zout en peper naar smaak toe.
Lekker met couscous, vermengd met gewelde en voorgekookte abrikozen.

Poule Calvados met noten.

8 kipdrumsticks,
 Provencaalse kruiden,
 150 gram rook- of katenspek in blokjes,
8 gehalveerde sjalotjes,
2 theel. knoflooksap,
 1 theel. verse tijm of gedroogde,
200 gewelde gedroogde pruimen,
 2 geschilde appelen in partjes,
2 eetl. honing,
1 dl Calvados, 3 dl appelsap of kippenbouillon (of half half),
1 bekertje crème fraîche,
zout, peper
100 gram gepelde en gehalveerde walnoten.

Bestrooi de kip met de kruiden.
Verwarm het spek in de pan en bak dit uit.
Bak hierin de kip rondom bruin.
Voeg de sjalot, de knoflook, de tijm, de gewelde gedroogde pruimen, de appel, de honing en het vocht toe.
Stoof de kip in 35 minuten goudbruin en gaar.
Roer de crème fraîche door het stoofvocht en kook dit in.
Voeg de walnoten toe en maak op smaak af met zout en peper.
Lekker met gekookte aardappelen en venkel.


CousCous met zuidvruchten...

1 schaal half-om-halfgehakt (ca. 300 g)
1 doos Marokkaanse couscous (317 g)
1 zak ratatouille-groentemix (400 g)
1 blikje tutti frutti op zware siroop (425 ml)
100 g feta-kaasblokjes

400 ml water koken.
In braadpan gehakt rul bakken (zonder boter).
Kruidenmix (uit doos) en groenten toevoegen en ca. 4 minuten bakken.
Intussen couscous en rozijnen (uit doos) in pan doen en overgieten met kokend water. Geheel ca. 5 minuten laten staan tot water is opgenomen door couscous. Tuttifrutti laten uitlekken, sap opvangen en pitten uit pruimen verwijderen.
Tuttifrutti en 3 eetlepels sap toevoegen aan gehaktmengsel en nog ca. 2 minuten door en door verwarmen.
Couscous over vier borden verdelen.
Gehaktmengsel erop scheppen en garneren met feta.
Lekker met komkommersalade

Sinaasappels met zuidvruchten en citroensorbet...

 8 sinaasappels, pitloze
1 blad gelatine
1 dl. water
1 dl. likeur
1 vanillestokje, gespleten
50 gr. suiker
3 el. sinaasappelsap
3 el. room
4 bollen sorbetijs, citroen
5 pruimen, gedroogde
5 vijgen, verse
5 abrikozen, gedroogde,     gewelde
3 el. rozijnen, gewelde
5 dadels, ontpitte
1 gemberbolletje
5 paranoten, fijngehakte

Gebruik voor de likeur gemengde likeuren, bijvoorbeeld Crème de cassis, framboise en Grand Marnier.
Snijd de pruimen, vijgen, dadels, de gemberbol en abrikozen zeer klein. Snijd partjes uit de sinaasappels.
Doe water, de likeur(en), het vanillestokje en de suiker in een pannetje.
Breng dit aan de kook, draai vervolgens het vuur laag en laat gedurende 10 minuten trekken.
Week de gelatine 10 minuten in koud water.
Los de gelatine hierin op, verwijder het vanillestokje en laat de vloeistof afkoelen.
Voeg het sinaasappelsap en de room toe.
Meng een vierde van het geleimengsel door de zuidvruchten.
Bewaar de overige gelei en het zuidvruchten geleimengsel in de koelkast. Schep voor het serveren een paar maal door de zuidvruchten heen om ze ietwat ''los'' te maken.
Klop met een garde de gelei los.
Leg voor het serveren de sinaasappelpartjes in een krans op het bord.
Schenk de gelei erover en leg in het midden van de krans een lepel zuidvruchten.
Garneer het geheel met een bolletje citroensorbet.
Het komt de smaak ten goede dit gerecht een dag van tevoren te bereiden