Jeanne- Zoutloze Kruidenmix

 

Kruiden zonder Zout

Deze kruidenmengsels zijn allemaal zonder zout,
Wil je gewoon het vlees, gehakt of andere gerechten kruiden voeg dan zout toe


Gehaktkruiden.

Ingredienten:

3 eetlepel gemalen korianderzaad
3 eetlepel selderieblad
2 eetlepel gemalen witte peper
1 eetlepel gemalen nootmuskaat
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel gemalen gemberwortel


Bereiden:

Kneed 500 gram gehakt
2 verkruimelde beschuiten
1 eitje
 1 eetlepel kruidenmix door elkaar.
Draai er ballen van en braad ze op je eigen manier.

Zoutvrije kruidenmix

Ingrediënten:

1 theelepel cayennepeper
2 theelepels gedroogde basilicum
2 theelepels bonenkruid
2 theelepels uienpoeder
2 theelepels gedroogde salie
1 theelepel citroenrasp
2 theelepels gedroogde foelie of piment
2 theelepels gedroogde tijm
2 theelepels gedroogde peterselie
2 theelepels gedroogde marjolein
2 theelepels gemalen zwarte peper
1 theelepel paprikapoeder

Bereiden:

Maal alle ingrediënten samen in een koffie- of kruidenmolen, of vijzel.
Laat de kruiden 24 uur op elkaar inwerken..
Bewaar de kruidenmix in een luchtdicht doos of pot.
Bewaar dit mengsel in een zoutvaatje op de tafel in plaats van zout.
Perfect voor een zoutvrij dieet.


Shoarmakruiden

Shoarma is al zo ingeburgerd in Nederland dat je er niet bijstilstaat dat het uit de keuken uit het Midden Oosten komt.
Dit recept bevat de basiskruiden.
Er zijn veel variaties in shoarmakruiden
Je kunt zelf nog naar smaak kruiden en zout (als je niet zoutloos wilt eten) toevoegen.

Ingrediënten:

1 eetlepel gemalen komijn
1 eetlepel gemalen koriander
1 eetlepel knoflookpoeder
½ eetlepel paprikapoeder
1 theelepel kurkumapoeder
1/2 theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel zwarte peper
½ theelepel gemalen kaneel

Bereiden:

Meng alle ingrediënten en gebruik het naar smaak.

5 Kruiden Mengsel.
Een Chinese kruiderij

Ingrediënten:

1 eetlepel peper (Szechuanpeper of zwarte peperkorrels)
1 eetlepel venkelzaad
1 eetlepel steranijs
1 eetlepel kruidnagel
1 eetlepel kaneel

Bereiden:

Doe alles in een vijzel en wrijf het tot poeder.
Of gebruik een oude koffiemolen of kruidenmolentje.
Bewaar in een afgesloten pot. (kleine jampot)

Tacokruiden:
Mexicaanse kruidenmix voor taco`s en enchillada

Ingrediënten:

1 & ½ eetlepel chilipoeder
1 & ½ eetlepel paprikapoeder
3 theelepel uienpoeder
2 theelepel komijn
2 theelepel cayennepeper
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel suiker
½ theelepel zwarte peper

Bereiden:

Meng alle kruiden door elkaar.
Bewaar in een afgesloten pot tot gebruik.

Italiaanse kruiden.
Gebruik voor deze kruidenmix gedroogde kruiden.

Ingrediënten:

2 theelepel basilicum
2 theelepel peterselie
2 theelepel oregano
1 theelepel uiensnippers
2 theelepel tijm
2 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel salie
½ theelepel gemalen laurier

Bereiden:

Hussel alle kruiden door elkaar.
Bewaar ze in een luchtdichte doos of pot.

Gyroskruiden.

Ingredienten:

3 eetlepels paprikapoeder
2 theelepel kerrie
2 theelepel komijn
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel uienpoeder
2 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel zwarte peper
2 theelepel oregano
2 theelepel tijm
2 theelepel rozemarijn
2 theelepel maïzena

Bereiden:

Hussel de kruiden door elkaar.
Bewaar ze in een luchtdichte doos of pot.

Provençaalse kruiden (Herbes de Provence)

De ingredienten voor provençaalse kruiden staat niet vast.
De hoeveelheid verschilt nog wel eens

Ingredienten:

1 theelepel rozemarijn
1 eetlepel marjolein
1 eetlepel tijm
1 eetlepel bonenkruid
1/2 theelepel salie
1/2 theelepel lavendel
1 theelepel basilicum

Bereiden:

Hussel de kruiden door elkaar en bewaar ze in luchtdichte trommel, pot of doos.