Zoete sauzen worden meestal over pudding, ijs en in yoghurt of vla gebruikt
Hier enige recepten van zoete sauzen


Sinaasappel saus van Leny

2 Eieren
plm. 60 gr Basterdsuiker
Sap van 4 sinaasappelen
Wat geraspte sinaasappelschil

Bereidingswijze:
Klop de eieren met de basterdsuiker tot een witte schuimige massa
Voeg het sap al roerende toe
Plaats de massa op de damp van kokend water.
Klop tot het mengsel gebonden is.

Serveertips:
De sinaasappels zijn te vervangen door citroenen, wat ook erg lekker is!
Ook kun je een scheut grand marnier toevoegen.
Je kunt de saus bij diverse dingen serveren


Kersensaus

1 pot kersen zonder pit
1 1/2 dl rode wijn
sap van 1/2 citroen
1 eetlepel marmelade
aardappelmeel


Breng de kersen met sap, wijn, citroensap en de marmelade in een pannetje aan de kook.
Bind de saus met het aardappelmeel.
Af laten koelen (steeds even roeren)

Rumsaus

sap van 1 citroen met water (samen 2 1/2 dl )
2 eieren
60 gram suiker
1 dl rum


Roer de eieren met de suiker mooi schuimig.
Voeg citroensap, water en rum toe.
Verwarm het mengsel al roerende langzaam tot de saus gebonden is.
Laat het niet koken


Cranberry - Portsaus van Maria

half zakje cranberries (rest kan zo in de vriezer)
suiker naar smaak (niet te weinig!)
ongeveer een glas vol dubbeldrank sinaasappel-perzik
flinke scheut rode port
room
maizena en water


Doe in een sauspan de suiker, de dubbeldrank, de port en de cranberries.
Laat dit zachtjes aan de kook komen.
Kijk uit; de besjes kunnen knappen en dan zit alles er onder!
Maak een papje van wat maizena en wat water in een glas en voeg als de meeste besjes kapot zijn
gekookt dit aan de saus toe.
Als laatste nog wat room.
Als het je te lang duurt voordat alle besjes stuk zijn kan je het ook even pureren met een staafmixer
of in de keukenmachine.

En als je het helemaal makkelijk wilt doen kun je ook i.p.v. verse cranberries een potje
cranberriescompote nemen.

Heerlijk met tamme eendenfilet of hert!!!!!!!

Vanillesaus

1/2 liter melk
3/4 vanillestokje
zout
3 eierdooiers
40 gram suiker


Splijt het vanillestokje en breng dit met de melk en het zout aan de kook; laat het 15 minuten trekken.
Roer de eierdooiers los met de suiker en een beetje hete melk en giet dit terug bij de overige melk.
Laat de massa onder goed roeren, zonder te laten koken, binden.
Verwijder het vanillestokje voor gebruik.

Rode bessensaus

1 doosje rode bessen
1 dl bessenlikeur
2 eetlepels suiker


Breng voor de rode bessensaus de geriste bessen met de suiker aan de kook tot de bessen
openspringen en het sap vrijkomt.
Druk ze uit in een zeef en laat het sap afkoelen.
Breng deze saus op smaak met de bessenlikeur.

Aardbeiencouli

150 gr aardbeien
100 gr suiker


Bereidingswijze:
Maak de aardbeiden schoon en pureer ze vervolgens met de suiker met een staafmixer.
De saus is zowel warm als koud te serveren.
Voor een warme saus dien je deze kort te verwarmen.

Warme chocoladesaus

200 g pure chocolade, in stukjes
2 dl water
1 el basterdsuiker
1/2 el vanille-essence
60 ml room
1 tl boter
1 el rum of cognac, naar keuze


Doe de chocolade, het water en de suiker boven in een vuurvaste schaal
Hang deze boven een pannetje waar een laag water kookt (au bain marie)
Doe dit tot de chocola gesmolten is.
15 minuten laten koken, onder af en toe roeren.
Haal van het vuur en voeg de vanille, room, boter en eventueel rum of cognac toe.
Goed roeren.

Maximaal 2 weken te bewaren in een pot met schroefdeksel.
In de koelkast wordt de saus dikker; langzaam en voorzichtig opwarmen (au bain marie).

Abrikozensaus

50 gram gedroogde abrikozen
1 eetlepel citroensap
1 pakje vanillesuiker
1 deciliter water


Breng abrikozen, citroensap, vanillesuiker en water in een vuurvaste kom.
Laat in de microwave koken (100%, 3-4 min.).
Laat lauw worden en pureer de abrikozen

Advocaatsaus

1/2 liter melk
1/4 vanillestokje
snufje zout
3 eierdooiers
40 gram suiker
1/2 dl brandewijn


Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden
Breng dit met de melk en het zout aan de kook.
Laat het 15 minuten trekken.
Roer de eierdooiers los met de suiker en een beetje hete melk en giet dit terug bij de overige melk.
Laat de massa onder goed roeren, zonder te laten koken, binden.
Verwijder het vanillestokje en roer de brandewijn voor gebruik door de saus.