Zoete sauzen worden
meestal over
pudding, ijs en in
yoghurt of vla
gebruikt
Hier enige recepten
van zoete sauzen
Sinaasappel saus
van Leny
2 Eieren
plm. 60 gr
Basterdsuiker
Sap van 4
sinaasappelen
Wat geraspte
sinaasappelschil
Bereidingswijze:
Klop de eieren met
de basterdsuiker tot
een witte schuimige
massa
Voeg het sap al
roerende toe
Plaats de massa op
de damp van kokend
water.
Klop tot het mengsel
gebonden is.
Serveertips:
De sinaasappels zijn
te vervangen door
citroenen, wat ook
erg lekker is!
Ook kun je een
scheut grand marnier
toevoegen.
Je kunt de saus bij
diverse dingen
serveren
Kersensaus
1 pot kersen
zonder pit
1 1/2 dl rode wijn
sap van 1/2 citroen
1 eetlepel marmelade
aardappelmeel
Breng de kersen met
sap, wijn,
citroensap en de
marmelade in een
pannetje aan de
kook.
Bind de saus met het
aardappelmeel.
Af laten koelen
(steeds even roeren)
Rumsaus
sap van 1 citroen
met water (samen 2
1/2 dl )
2 eieren
60 gram suiker
1 dl rum
Roer de eieren met
de suiker mooi
schuimig.
Voeg citroensap,
water en rum toe.
Verwarm het mengsel
al roerende langzaam
tot de saus gebonden
is.
Laat het niet koken
Cranberry -
Portsaus van Maria
half zakje
cranberries (rest
kan zo in de vriezer)
suiker naar smaak (niet
te weinig!)
ongeveer een glas
vol dubbeldrank
sinaasappel-perzik
flinke scheut rode
port
room
maizena en water
Doe in een sauspan
de suiker, de
dubbeldrank, de port
en de cranberries.
Laat dit zachtjes
aan de kook komen.
Kijk uit; de besjes
kunnen knappen en
dan zit alles er
onder!
Maak een papje van
wat maizena en wat
water in een glas en
voeg als de meeste
besjes kapot zijn
gekookt dit aan de
saus toe.
Als laatste nog wat
room.
Als het je te lang
duurt voordat alle
besjes stuk zijn kan
je het ook even
pureren met een
staafmixer
of in de
keukenmachine.
En als je het
helemaal makkelijk
wilt doen kun je ook
i.p.v. verse
cranberries een
potje
cranberriescompote
nemen.
Heerlijk met tamme
eendenfilet of hert!!!!!!!
Vanillesaus
1/2 liter melk
3/4 vanillestokje
zout
3 eierdooiers
40 gram suiker
Splijt het
vanillestokje en
breng dit met de
melk en het zout aan
de kook; laat het 15
minuten trekken.
Roer de eierdooiers
los met de suiker en
een beetje hete melk
en giet dit terug
bij de overige melk.
Laat de massa onder
goed roeren, zonder
te laten koken,
binden.
Verwijder het
vanillestokje voor
gebruik.
Rode bessensaus
1 doosje rode
bessen
1 dl bessenlikeur
2 eetlepels suiker
Breng voor de rode
bessensaus de
geriste bessen met
de suiker aan de
kook tot de bessen
openspringen en het
sap vrijkomt.
Druk ze uit in een
zeef en laat het sap
afkoelen.
Breng deze saus op
smaak met de
bessenlikeur.
Aardbeiencouli
150 gr aardbeien
100 gr suiker
Bereidingswijze:
Maak de aardbeiden
schoon en pureer ze
vervolgens met de
suiker met een
staafmixer.
De saus is zowel
warm als koud te
serveren.
Voor een warme saus
dien je deze kort te
verwarmen.
Warme
chocoladesaus
200 g pure
chocolade, in
stukjes
2 dl water
1 el basterdsuiker
1/2 el vanille-essence
60 ml room
1 tl boter
1 el rum of cognac,
naar keuze
Doe de chocolade,
het water en de
suiker boven in een
vuurvaste schaal
Hang deze boven een
pannetje waar een
laag water kookt (au
bain marie)
Doe dit tot de
chocola gesmolten
is.
15 minuten laten
koken, onder af en
toe roeren.
Haal van het vuur en
voeg de vanille,
room, boter en
eventueel rum of
cognac toe.
Goed roeren.
Maximaal 2 weken te
bewaren in een pot
met schroefdeksel.
In de koelkast wordt
de saus dikker;
langzaam en
voorzichtig opwarmen
(au bain marie).
Abrikozensaus
50 gram gedroogde
abrikozen
1 eetlepel
citroensap
1 pakje
vanillesuiker
1 deciliter water
Breng abrikozen,
citroensap,
vanillesuiker en
water in een
vuurvaste kom.
Laat in de microwave
koken (100%, 3-4
min.).
Laat lauw worden en
pureer de abrikozen
Advocaatsaus
1/2 liter melk
1/4 vanillestokje
snufje zout
3 eierdooiers
40 gram suiker
1/2 dl brandewijn
Snijd het
vanillestokje in de
lengte doormidden
Breng dit met de
melk en het zout aan
de kook.
Laat het 15 minuten
trekken.
Roer de eierdooiers
los met de suiker en
een beetje hete melk
en giet dit terug
bij de overige melk.
Laat de massa onder
goed roeren, zonder
te laten koken,
binden.
Verwijder het
vanillestokje en
roer de brandewijn
voor gebruik door de
saus.
|