Witlof
Witlof behoort, samen met onder
meer roodlof en andijvie, tot de
familie van de chicorei-achtigen.
De oorsprong van de bijzondere
smaak van witlof ligt ook bij
deze familie.
Zijn mooie witte kleur krijgt
witlof door de wortel van de
witlofplant in het donker te
laten uitlopen.
Witlof is beschikbaar in de
bekende witte en rode
variėteiten.
Roodlof is een hybride van
witlof en radicchio rosso.
Beide soorten hebben de
kenmerkende bittere smaak, die
echter in witlof iets meer
uitgesproken is
De smaak van roodlof is iets
pittiger.
Roodlof is niet geschikt om te
koken, want dan verliest het
zijn kleur en knapperigheid.
En door de frisse rood-witte
kleur doet roodlof het juist zo
goed in salades en voorgerechten.
Witlof is het hele jaar door
verkrijgbaar.
Witlof is een week lang lekker
en vers houden door de struikjes
koel en donker te bewaren.
Bij voorkeur in de koelkast.
Witlofsalade met mandarijntjes,
ananas en banaan
3 a 4 struikjes witlof
1 blikje mandarijntjes
1 klein blikje ananas in stukjes
1 zure appel
1 banaan
Ingredienten voor de saus
2 el mayonaise
1 tl mosterd
1 el suiker (naar smaak)
Was de witlof en verwijder het
achterste deel en verwijder de
bittere pit.
Snij de witlof in de lengte in
vieren en daarna in kleine
reepjes.
Laat de mandarijntjes en de
ananas uitlekken.
Verwijder het klokhuis en schil
de appel.
Snij appel en de geschilde
banaan in kleine stukjes.
Schep dan alles door elkaar.
Maak in een kleine schaal of
kopje de saus aan met de
aangegeven ingredienten.
Goed mengen en dan door de
salade scheppen.
Ovenschotel met witlof
Oven: 175 graden
Bakken: ca. 10 minuten
8 aardappelen
8 struikjes witlof
1 teentje look
150 gr blauwe kaas
1 dl koffiemelk
50 gr gemalen belegen kaas
zout
peper
Schrob de aardappelen schoon en
kook ze in de schil.
Stoom ondertussen de witlof gaar.
Giet de koffiemelk in de
ovenschaal en pers de look
hierin.
Schil de aardappelen en snijd ze
in plakjes.
Leg ze in de ovenschaal en
bestrooi ze met peper.
Leg de struikjes witlof op de
aardappelen.
Verbrokkel de blauwe kaas en
strooi dit over de schotel.
Bestrooi het geheel daarna met
de overgebleven belegen kaas.
Laat dit alles gratineren in een
voorverwarmde oven in ongeveer
10 minuten
Romige witlofsoep met
garnaaltjes
12 stronken witlof
9 dl. slagroom
300 gram kleine Hollandse
garnalen
6 dl. visbouillon
zout, peper
3 preibladeren
peterselie
stokbrood
kruidenboter
Van drie stronken witlof de
achterkant weg snijden zodat de
blaadjes loskomen.
Verdeel over 10 blaadjes de
garnalen en bind deze elk weer
met 1 andere blaadje dicht,
zodat er weer witlofstronk-jes
ontstaan
Was de lof enige malen onder de
koude kraan.
Blancheer preibladeren, koel in
ijswater af en snijd hiervan
lange dunne repen.
Bind hiermee de
garnalenstronkjes dicht.
Snijd de overige schoongemaakte
witlof stronken fijn
Kook deze in 6 dl. visbouillon
en 6 dl. room gaar.
Pureer massa in blender en
pureer (eventueel met staafmixer)
nogmaals na.
Stoom intussen in de stoompan de
garnaalpakketjes gaar.
Klop 3 dl. room op voor de
garnering bij het serveren.
Serveren:
Leg in voorverwarmd soepbord een
garnaalpakketje en schenk de
soep erover.
Garneer af met ge-hakte
peterselie en schepje room.
Geef hierbij stokbrood met
kruidenboter.
Gevulde witlof met paddestoelen
8 stronken witlof
4 el. olie
1 el. suiker
1 citroen
1 sjalot, gesnipperde
1 teentje knoflook, gehakte
300 gr. champignon, Kastanje, in
stukjes
1 el. peterselie, verse, gehakte
Peper Zout
8 stengels lente-uien
150 gr. kaas, geraspte
Verwijder de harde onderkant van
de stronken witlof en maak alle
blaadjes los.
Verwijder de harde onderkant van
de stronken witlof en maak alle
blaadjes los.
Bak de grote buitenblaadjes met
2 eetlepels olie en suiker in
een grote pan op hoog vuur
beetgaar in ca. 3 min.
Blus af met citroensap.
Snijd de kleine blaadjes in
blokjes en bak ze samen met het
sjalotje, knoflook, de
champignonblokjes en 1 eetlepel
olie gaar in ca. 5 min.
Breng op smaak met peterselie,
peper, zout.
Leg 4 blaadjes witlof
dakpansgewijs op elkaar en vul
ze met het paddenstoelenmengsel.
Blancheer de stengels lente-ui
en snijd ze horizontaal door.
Maak rolletjes van de gevulde
witlofbladeren en bind ze vast
met de stengels lente-ui.
Leg de witlofrolletjes in een
ovenschaal, bestrooi met
geraspte kaas en zet de schaal
ca. 10 min. in een oven van
150C.
Witlof met geitenkaas
2 struikjes witlof
100 gram geitenkaas
2 tl honing
2 el pijnboompitten
tijm
olijfolie
Verwijder de blaadjes van de
struikjes witlof. Gooi de
bittere kern ervan weg.
Bak de blaadjes in olijfolie in
ongeveer 4 minuten wat bruin.
Rooster daarna in dezelfde pan
even kort wat pijnboompitten.
Verdeel de blaadjes over een
twee borden.
Verkruimel de geitenkaas over de
bladeren.
Maak het tenslotte af met wat
pijnboompitten, honing en tijm.
Witloftaart van Renne
1 pakje diepvries bladerdeeg
750 gram witlof
50 gram boter*
2,5 ons bacon
1 ui
200 geraspte kaas
3 eieren
bekertje zure room
peper
zout
Verwarm je oven voor op 200°C.
Boter een vuurvaste schaal of
springvorm en bekleed deze met
bladerdeeg.
Laat dit 5 minuten bakken in de
oven.
Snij de witlof in stukjes, pel
de ui en snipper hem.
Doe dit ook met de bacon.
* Smelt de boter in een
koekenpan en laat de bacon en de
ui zachtjes fruiten.
Voeg de witlof toe en laat het
geheel 5 minuten smoren.
Daarna even bakken tot het vocht
verdwenen is.
Op smaak maken met peper en zout.
Deze massa op het bladerdeeg
doen.
Klop de zure room en de helft
van de geraspte kaas met de
eieren los.
Giet dit over de witlof en dan
de rest van de geraspte kaas
eroverheen strooien.
Laat het in ongeveer 20 minuten
gaar worden in de oven.
Ook koud als borrelhapje erg
lekker.
Witlof met roquefort en pasta
200 gr groene tagliatelle
4 struikjes witlof
2 eetlepels olijfolie
100 gr roquefort
1 dl droge witte wijn of
groentebouillon
1 dl Room Culinair
zout, peper
2 eetlepels geroosterde
pijnboompitten
Kook de pasta beetgaar.
Snijd de witlofstruikjes in
reepjes.
Verhit de olie, roerbak de
lofreepjes snel en neem ze uit
de pan.
Roer in de pan de verkruimelde
kaas met de wijn en de room tot
een sausje.
Schep de pasta op de borden en
verdeel er de witlof en de saus
over.
Garneer met geroosterde
pijnboompitten
Ovenschotel met lof ,ham en
eieren
4 struikjes witlof,
4 gekookte aardappelen,
2 hardgekookte eieren,
100 g gekookte ham,
klontje boter,
50 g versgeraspte oude kaas,
1 pak kookroom 2 dl,
8 takjes selderij, fijngehakt,
paneermeel om te bestrooien,
ovenschaal met een inhoud van
circa 1,5 liter
Snijd de blaadjes witlof in de
lengte in brede repen.
Snijd de aardappelen in plakjes.
Hak de eieren fijn.
Snijd de ham eerst in reepjes en
daarna in stukjes.
Verwarm de oven voor op 180C.
Verhit een klontje boter in een
pan en roerbak de witlof kort.
Laat afkoelen. Roer de kaas door
de kookroom.
Bestrooi een ingevette
ovenschaal met wat paneermeel.
Verdeel de aardappelschijfjes
dakpansgewijs over de bodem van
de schaal.
Bestrooi met de fijngehakte
selderij.
Verdeel er het witlof over en
daarna de ham en de eieren.
Giet het roomkaasmengsel over de
inhoud van de ovenschaal.
Zet de schaal 20 tot 30 minuten
in de voorverwarmde oven, tot de
bovenkant lichtgekleurd is.
|