Uien...wie heeft ze nog nooit gegeten????
De ui is een echte smaakmaker en nog gezond ook
Ze bevat vitamine B en C, calcium,fosfor en kalium.
bovendien bevatten uien een hoge concentratie bioactieve stoffen die ons beschermen tegen virusseninfecties en hart en vaatziekten.

Uien zijn echte tranentrekkers
Zodra je ze doorsnijdt komen er vluchtige olien vrij die je neus en ogen prikkelen.
Adem door de mond met uien schoonmaken, dat scheelt.
Laat de wortelbasis aan de ui zitten en snijd dit als laatste eraf.
Daar zitten namelijk de meeste prikkelende stoffen.

De ui of de ajuin behoort tot de familie van de bolgewassen.
Uien zijn in een ruime verscheidenheid verkrijgbaar.
Ze variëren in grootte, kleur en vorm.
Er zijn zeer kleine uitjes, zoals de zilveruitjes, grote, koperkleurige bollen, langwerpige lente-uitjes, slanke eivormige sjalotten en rode of Italiaanse uien.
 In smaak variëren ze van eerder zoet naar scherp

Gele ui....
De bekendste, scherp en lichtzoet van smaak.
Vooral geschikt in warme gerechten.

Rode uien....
Smaken minder scherp en hebben een dunnere schil
Ze doen het goed in salades

Zoete uien
Ze zijn minder scherp dan gewone uien.
Kunnen zonder tranen geschild worden.
Lekker om rauw te eten bv op hamburgers.

Bosui of Lenteui
Heeft een pittige smaak.
Lekker in salades en wokgerechten.

Sjalotten
De favoriete smaakmaker van de Fransen.
Lekker in ovenschotels en stoofschotels.

TIP:
Omdat uien na het snijden gauw bitter gaan smaken.
Kun je uien beter vlak voor gebruik snijden.
Bak ze niet te bruin, hierdoor worden ze ook bitter.

Leidse Hutspot....

1 kilo pastinaken
500 gram wortelen
500 gram klapstuk
1,5 kilo aardappelen
500G uien
300 G witte bonen (blik)
Boter of reuzel
zout en peper
Azijn

Kook de klapstuk met een beetje zout in 2 uur gaar. Haal het vlees uit de pan en vervang het door de in stukken gesneden aardappelen en de in grove stukken gesneden winterwortelen en pastinaken. Leg over het geheel de in ringen gesneden uien. Kook dit alles in 20 minuten gaar. Leg daarna de uitgelekte witte bonen en de klapstuk op de uien en laat het geheel nog 10 minuten koken. Giet het kookvocht over in een schaal, stamp de hutspot en maak die voldoende smeuig door er wat van het opgevangen kookvocht aan toe te voegen. Maak de stamppot naar smaak af met boter of reuzel, zout, peper en azijn. Snijd tenslotte de klapstuk in plakken. Een snee roggebrood maakt het gerecht af

Rode Kool met uien en appeltjes....

1 rode kool
4 uien
2 moesappels
scheut citroensap of azijn
2 eetlepels bruine basterdsuiker
klontje boter of margarine
3 laurierblaadjes
3 kruidnagelen
1 theelepel zout
 1 theelepel kaneel
1 bouillontablet aardappelmeel

Maak de kool schoon en pel de uien. Schaaf de kool en snijd de uien klein. Zet de kool en de uien met de overige ingredienten, (behalve het aardappelmeel) op met een bodem water. Kook de kool ca. 20 minuten. Verwijder de laurierblaadjes en de kruidnagels. Bind het overtollige vocht met aangelengd aardappelmeel. Serveer de rode kool met hachee, aardappelpuree en appelmoes

Friese Hachee

750 gram riblappen of hacheevlees
 4 uien
dikke plak friese kruidkoek
 40 gram margarine
 vers gemalen peper
 zout
2 laurierblaadjes
 2 kruidnagels
 1 deciliter donker bier
 1 bouillon tablet
 1 eetlepel maizena

Snijd het vlees in stukjes. Pel en snipper de uien. Snijd de korstjes van de kruidkoek af en snij de koek in stukjes. Dep het vlees droog met keukenpapier. Verhit de margarine in een braadpan en bak de stukjes vlees op halfhoog vuur rondom bruin. Schep het vlees op een bord en bestrooi het met peper en zout. Fruit de ui, de gekneusde laurierblaadjes en de kruidnagels 2 minuten in het bakvet. Schenk de berenburg en 4 tot 5 deciliter warm water in de pan. Voeg het bouillon tablet en de kruidkoek toe en breng het aan de kook. Leg het vlees in de pan. Stoof het vlees met het deksel schuin op de pan op heel laag vuur in ongeveer 3 uur gaar. Breng de hachee op smaak met peper en zout. Bind het gerecht eventueel met de maizena die met drie eetlepels water is glad geroerd

Lever met kerry-uien....

4 plakken lever a 100gram
Bloem
Grote ui
Boter
Zout en peper
Kerry poeder

Wrijf de plakken lever in met zout en peper en wentel ze door de bloem. Snijd de ui in ringen. Smelt de boter in een pan en bak de lever op een matig vuur aan beide kanten bruin in 6 minuten. Voeg de kerriepoeder en de ui toe en fruit deze 2 minuten mee. Maak de jus af door er een scheutje water door te roeren en maak het aanbaksel met een spatel of vork los.
Lekker met een verse witte boterham of een stuk stokbrood met wat chutney.

Basis Uiensoep

Pel 4 grote uien en snijd ze in ringen. Smelt 50 g boter en fruit hierin op een matige warmtebron de uienringen. Schep regelmatig om en voeg een mespuntje (bruine) suiker toe. Giet, als de uien goudgeel zijn, 1 l bouillon erbij en voeg 1 laurierblad, 2 kruidnagels en zout en peper toe. Laat de soep, onder af en toe roeren, zachtjes 15 minuten koken. Rooster intussen 4 sneetjes witbrood of stokbrood. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius of zet de grill aan. Verwijder het laurierblad en de kruidnagels uit de soep. Schep de uiensoep in ovenvaste soepkoppen. Snijd de geroosterde sneetjes brood zo nodig op maat en leg ze op de soep. Verdeel er 100 g geraspte belegen kaas over. Zet de soep in de oven tot de kaas smelt en begint te kleuren.

Variatie...
Vervang 2 dl bouillon door witte wijn
Neem in plaats van bruine suiker 1 eetlepel honing of ketjap manis (zoet)
Besmeer het geroosterd brood met mosterd en verdeel daarover de kaas

Uiensoep met bladerdeeghoedje

Pel 4 grote uien en verdeel ze in smalle ringen. Smelt 50 gram boter en fruit hierin de uien met een mespuntje (bruine) suiker goudgeel. Voeg (versgemalen) peper toe. Giet er 1 l bouillon bij. Kook de soep zachtjes 10 minuten. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius of zet de grill aan. Ontdooi intussen 4 lapjes bladerdeeg. Klop 1 ei goed los. Verdeel de soep over 4 ovenvaste soepkoppen. Prik de bladerdeeglapjes hier en daar in met een vork. Leg de deeglapjes op de soepkoppen en plak de randen vast met losgeklopt ei. Snijd het deeg eventueel bij en gebruik de restjes deeg als figuurtjes op de deeghoed. Bestrijk het deeg met de rest van het eimengsel. Schuif de soepkoppen in de warme oven of onder de grill en laat ze erin staan totdat het deeg goudbruin gekleurd is. (Plaats het deeg niet te dicht onder de grill)

Nog meer variaties

Kies uit extra toevoegingen zoals:
enkele plakjes brie of camembert
1 eetlepel citroensap of witte wijnazijn
1 eetlepel versgehakte muntblaadjes
een mespuntje kaneel
in blokjes gesneden tomaat
1 stengel bleekselderij, in stukjes gesneden
een mespuntje cayennepeper
1 eetlepel honing
100 gram magere gerookte spekblokjes
i.p.v. wijn bier, sherry of witte port
serveer roggebrood met stroop bij uiensoep
kies i.p.v. gele ui eens rode ui, bosui of sjalotjes