Trifle



 

1 van de lekkerste desserts is wel trifle....
Een engels gerecht wat zo gemaakt is
Met vruchten, vla, slagroom en cake kom je een heel eind
Deze schitterende trifles kwam ik op internet tegen,
een lust voor het oog en een streling voor de tong

Er zijn nog veel meer lekkere trifles
Ik heb er een paar uitgekozen en ik verzeker je.....ze zijn heeeerlijk


Bananen Caramel Dessert

Ingredienten:

Vanille Banketbakkersroom (recept hieronder))
Bananen (2 bananen voor 6 kleine dessert glazen)
Goede kwaliteit caramel saus of dulche de leche
Verse geklopte slagroom( 3/4 cup slagroom & 1 eetlepel poedersuiker)
Koekkruimels (recept hieronder)

Vanilla Banketbakkersroom

2/3 cup suiker ( mag 1/2 cup suiker in als je het minder zoet wil maken)
1/4 cup maizena
1/2 theelepel zout
3 cups volle melk
2 eieren
2 eetlepels boter
1 eetlepel vanille extract


Bereiden:


Klop de eieren los in een kom
Zet opzij
Mix de suiker, maizena en zout in een steelpan
Giet de melk erbij, blijf roeren tot een zacht mengsel
Kook op halfhoog vuur onder voortdurend roeren tot het dikker word en kookt
Blijf roeren ca 1 minuut
Haal van het vuur
Giet een paar lepels van de hete melk bij de eieren en klop gelijktot een egaal mengsel
Giet het eiermengsel in de warme melk
Mix goed door
Zet op laag vuur en kook voor 1 minuut onder voortdurend roeren
Haal van het vuur en roer de boter en vanilleextract erdoor
(voordat de boter en vanilleextract erdoor gaat kun je de vla nog door een zeef gieten
Mocht er een klontje inzittenis dat er dan uit)
Zet opzij om af te koelen
(Leg er desnoods een stuk plasticfolie erover zodat geen vel word gevormd)
Zet de pan in de koelkast om helemaal af te koelen



Koekkruimel Crumble

1 1/2 cups koekjes (om te kruimelen)
1/3 cup boter (gesmolten)
1 eetlepel suiker

Bereiden:

Doe de koekjes in een plastic zak
Rol er met een deegroller over om kruimels te krijgen
Doe de kruimels met de suiker en boter in een kom
Hussel alles goed door
Leg de kruimels in een bakblik en druk aan tot een gladde laag
Bak in de oven op 180 graden celsius voor 10 a 12 minuten tot het lichtbruin is
Laat afkoelen

Schep ca 2 eetlepels koekkruimels in een 1 persoons glas
Druk de laag goed aan
*Doe een laagje banketbakkersroom hierop


Leg hierop een paar plakjes banaan
Schep hier weer wat room op
Doe de caramelsaus of dulce de leche in een spuitzak met klein tuutje


Spuit wat caramelsaus op de banketbakkersroom en strooi er wat koekkruimels over*
Herhaal van * tot *
Serveer gelijk of bewaar ze ca 3 uur in de koeling
Leg voor het serveren een paar plakjes banaan erop



Note:
Voor 6 individuele desserts heb je genoeg (je houd nog ingredienten over)
Wil je een grote dessert maken verdubbel dan de hoeveelheid voor de banketbakkersroom

                                                                      Bron:Glorious Treats.

Cranberry Sinaasappel Trifle with Candied Walnoten

De verschillende lagen van deze trifle kunnen van te voren gemaakt worden
Je kunt al deze lagen apart gebruiken, dus gebruik ze gerust op een andere manier
Serveer in 1 grote schaal of gebruik 1 persoons glazen

Voor de karnemelk poundcake:

1 & 1/2 cup bloem
1/2 theelepel zuiveringszout
1/2 theelepel zout
1 & 1/2 cup suiker
1/2 cup ongezouten boter (kamertemperatuur)
3 grote eieren (kamertemperatuur)
1 theelepel vanille extract
1/2 cup karnemelk

Bereiden:

Verwarm de oven tot 170 graden celsius.
Bekleed het bakblik met bakpapier
Beboter het papier
Mix de bloem, zout en zuiveringszout in een kom
Klop de boter en suiker met een mixer licht en luchtig (ca 3 minuten)
Voeg een ei toe en klop tot het ei is opgenomen
Doe dit met alle eieren
Voeg de vanilleextract toe
Voeg de helft van het bloemmengsel toe
Daarna de karnemelk en daarna weer de overige bloem
Mix alles steeds goed door elkaar
Giet het beslag in het bakblik
Zet in de oven en bak de cake voor ca 55 minuten
Prik er met een houten prikker in om te kijken of de cake gaar is
(de prikker komt er schoon uit)
Zet het bakblik op een rek en laat 10 minuten afkoelen
Haal het uit het bakblik en laat helemaal afkoelen
Poundcake kan tot 2 dagen van tevoren worden bereid
Doe er plasticfolie om en zet koel weg tot gebruik

Voor de cranberry compote


345 gram cranberry`s
3/4 cup suiker
1/2 cup vers sinaasappelsap
1/2 theelepel kaneel

Bereiden:

Doe alle ingredienten in een pan
Zet op het vuur en breng aan de kook
Zet het vuur laag en roer de cranberry`s om
De cranberry`s springen open en laten hun sap vrij
Haal van het vuur en laat afkoelen
Zet in de koelkast tot gebruik

Voor de gesuikerde walnoten

1 & 1/2 cup halve walnoten
1/2 cup suiker
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel kaneelpoeder

Bereiden:

Verwarm de oven voor op
Leg de walnoten op een bakblik
Bak ze in de oven 10 minuten
Haal uit de oven
Doe de suiker in een pannetje en verhit op het vuur
Zodra het amberkleurig is en de suiker helemaal is opgelost de walnoten toevoegen
Roer met een houten lepel tot de walnoten zijn bedekt
Voeg zout en kaneel toe
Haal van het vuuren stort de walnoten op een bakblik dat is bekleed met bakpapier
Laat helemaal afkoelen
Breek in stukken
Bewaar in een luchtdichte doos tot gebruik

Voor de Sinaasappel Mascarpone Cream

2 cups slagroom (koud)
230 gram mascarpone (koud)
2 eetlepels suiker
1 eetlepel sinaasappelrasp
1 eetlepel grand marnier of cointreux
1 theelepel vanille extract

Bereiden:

Doe de mascarpone en de slagroom in een kom
Klop alles goed door tot de klopper een"spoor" trekt in het mengsel
Voeg de andere ingredienten toe en klop tot er pieken worden gevormd
Zet koel weg tot gebruik

Maak de Trifle

Leg een paar hele cranberry`s opzij voor garnering
Schep een klein laagje cranberry op de bodem van een kom of in individuele glazen
Snij de cake in blokjes
Leg een laagje cake op de cranberrycompote
Schep er de room over
Strooi er wat walnoten over
Herhaal dit en eindig met een laagje room en walnoten
Garneer met de weggezette cranberry`s en wat sinaasappelrasp
Serveer gelijk of zet in de koeling
(kan tot 12 uur in de koeling bewaard worden)

Tip:
Bedruppel de cake met Cointreux of Grand Marnier

                                                                                                 Bron: Taste Food Blog

Black Forest Trifle en White Forest Trifle

Ingredienten:

50 gram chocolade cake
50 gram vanille cake
2 cups kersen (vers of uit pot, ontpit)
2 dl slagroom
1/4 theelepel vanille extract
1/2 cup suiker
2 eetlepels poedersuiker of vanillesuiker
1 eetlepel balsamico azijn
witte en melk chocolade (voor garnering)

Bereiden:

Doe de kersen met de suiker en balsamico azijn in een pannetje
Kook ze 5 a 7 minuten tot ze zacht en donker zijn
Zet opzij om af te koelen
Klop de slagroom tot er zachte pieken ontstaan
Voeg de vanillesuiker en vanille extract toe
Klop door de slagroom
Breek de chocoladecake en de vanille cake in stukjes
Neem je glazen kommen of schaaltjes
Maak laagjes van de chocolade cake
Doe hierop een laagje vanille cake
Doe hier de kersen met het sap over
Doe hier een laagje vanille room over
Herhaal deze lagen
Rasp er witte of bruine chocolade over
Wit voor de white forrest trifle en de melkchocolade voor de black forest trifle
Zet er een kers bovenop
Zet in de koeling tot serveren

                                                                                Bron:13 secret sauces



Mini Aardbei Trifles

voor 4 trifles


Ingredienten


3 cups aardbeien (schoongemaakt en in plakjes)
2 eetlepels suiker
2 eetlepels Grand Marnier (of sinaasappelsap)
1 eetlepel citroensap
1/4 cake (in blokjes)
paar aardbeien om te garneren
Slagroom (geklopt met 2 eetlepels suiker en theelepel vanilleextract)


Bereiden:

In een kom de aardbeien, suiker, Grand Marnier en het citroensap voorzichtig mengen
Dek de kom af met huishoudfolie en zet in de koelkast voor minstens 3 uur
Snij de cake in kleine blokjes
Leg in ieder trifle glas een laagje geklopte slagroom
Leg hier een laagje cakeblokjes op
Schep de aardbeien met het sap over de cake heen
Hierop een laag geklopte slagroom
Garneer met aardbei plakjes
Zet koel weg tot serveren


                                                                                                                              
Bron:Bakingdom



Ina`s Trifle

Ingredienten

1 Cake (zelf gebakken of gekocht)
1 cup frambozenjam
1 pond frambozen
1 pond verse aardbeien
Maak het fruit voorzichtig schoon
Snij de aardbeien doormidden
Hussel het fruit voorzichtig door elkaar

Cognac Cream (zie recept)
2 cups koude slagroom
2 eetlepels suiker
2 eetlepels vanille extract
Framboise likeur

Bereiden:

Maak de Cognac Creme van tevoren zodat het goed koud is
Cognac Creme:

Ingredienten:

3 cups melk
10 grote eidooiers
1 cup suiker
4 eetlepels maizena (gezeefd)
1 theelepel vanille extract
1 eetlepel cognac
2 eetlepels ongezouten boter (zacht)
1 eetlepel room
snufje zout

Bereiden van Cognac Creme:

Verhit de melk op half vuur tot het bijna kookt
Haal de pan van het vuur
Klop de eidooiers in een kom tot ze licht van kleur en dik is (ca 5 minuten)
Zet de mixer op laag en strooi de maizena erbij
Klop op halve snelheid tot alles goed gemengd is
Schraap de zijkant van de kom schoon
Klop nog even alles door elkaar
Zet de snelheid op laag van de mixer en giet de warme melk langzaam bij het eimengsel
Giet het mengsel terug in de pan
Kook boven laag vuur (constant roeren) tot het mengsel dikker is geworden (5 a 7 minuten)
Goed opletten anders eindig je met roereieren
Giet het mengsel door een zeef in een schaal
Voeg de vanille, cognac, boter en room toe
Roer alles goed door
Leg huishoudfolie direct op het mengsel en laat koud worden

Snij de cake in 9 dikke plakjes en besmeer met frambozenjam
Gebruik alle jam
Zet even opzij
Klop de slagroom tot het dik begint te worden (niet helemaal stijf)
Doe de suiker,vanille erbij
Klop nu verder tot stijve pieken zich vormen in de kom
Versier hier de trifle mee dus zet nog even opzij

Maak de Trifle

Doe in een glazen kom een laag cake met jam
Snij desnoods in stukjes zodat het in de kom past
Besprenkel met framboise likeur
Doe er een laagje aardbeien en frambozen over
Hierover een laagje Cognac creme
Herhaal dit en eindig met een 3de laag cake en aardbeien en frambozen en Cognac creme
Doe de geslagen slagroom in een spuitzak en spuit een mooie rand slagroom bovenop de trifle
In het midden de overgebleven frambozen en aardbeien leggen


                         Bron: Ina Garten (Barefoot Contessa)