Tomaten zijn er
tegenwoordig in vele soorten
en rassen.
Bij de groenteman
vindt u een assortiment van
minstens 10 soorten.
De tomaat is ook inmiddels erg
populair geworden in de
Hollandse keuken.
Ook in
andere keukens is de tomaat
niet onbekend.
Denk
bijvoorbeeld aan Italië en
Frankrijk.
Misschien is dit
wel te danken aan de vele
gebruiksmogelijkheden van
deze vruchtgroente.
De meest
voorkomende soorten zetten
we even op een rijtje....
Gewone of ronde tomaat...
De ronde tomaat is de meest
gangbare en over het
algemeen de meest voordelige
tomaat.
Deze wordt o.a.
gebruikt voor soepen en
sauzen en is met name
geschikt voor de verwerking
in gerechten.
Vleestomaten...
De vleestomaat is, zoals de
naam al zegt, wat vleziger
dan de ronde tomaat. In de
meeste gevallen is deze
soort ook groter van formaat.
Deze tomaat wordt
voornamelijk gebruikt als
broodbeleg of gevuld met
ingrediënten naar keuze als
voorgerechtje. Daarnaast is
hij ook goed te verwerken in
diverse gerechten.
Trostomaten....
De trostomaat is een
tomatenvariant die steeds
meer populariteit geniet.
De
in trosjes aangeboden
tomaten zijn heerlijk vol
van smaak en lenen zich met
name goed als tussendoortje,
in salades of als broodbeleg. Er zijn tegenwoordig ook
mini trostomaatjes
verkrijgbaar.
Roma of Pomadoritomaten...
Deze ovaalvormige tomaat is
wel de meest smaakvolle
tomaat.
Het is dan ook zonde
om deze tomaat in gerechten
te verwerken.
Over het algemeen gaat de volle en
zoete smaak dan verloren.
Gebruik deze tomaat dan ook
als rauwkost of in salades
Cherry cocktail of
kerstomaatjes...
Het cherry- of
cocktailtomaatje is
eigenlijk een mini tomaatje.
Deze wordt veel gebruikt in
salades en rauwkosten of om
te vullen als borrelhapje.
Deze tomaatjes worden
tegenwoordig ook als
troscherrytomaatjes
aangeboden.
Ze zijn heerlijk
sappig en het hoge
suikergehalte maakt ze zoet.
Kopen...
Tomaten zijn tegenwoordig
het hele jaar door
verkrijgbaar. Hollandse
tomaten zijn er in het
voorjaar en in de zomer. In
de rest van het jaar worden
ze voornamelijk uit Spanje
geïmporteerd. De Spaanse
tomaten zijn veel korter
houdbaar als de tomaten uit
eigen land. Let bij het
kopen vooral op de rijpheid.
Een rijpe tomaat is veel
donkerder rood. Dat is
natuurlijk niet erg als u de
vrucht direct wilt
consumeren maar om een
tomaatje wat langer te
bewaren doet u er goed aan
om stevige, nog wat oranje
vruchten aan te schaffen.
Houdbaarheid....
Tomaten behoren tot de
familie van de vruchtgroente.
Dat wil o.a. zeggen dat ze
gevoelig zijn voor lage
temperatuurbederf ook wel
LTB genoemd. Het is dan ook
niet goed om, zoals de
meeste mensen wel doen, de
tomaat in de koelkast te
bewaren. Kies bij voorkeur
een koele plaats van ca. 13
graden. Een tomaat is dan,
afhankelijk van de rijpheid
bij aankoop, ongeveer een
week goed te houden.
Invriezen....
Een tomaat invriezen is
overdreven. De vrucht wordt
er absoluut niet lekkerder
van en omdat ze gewoon het
hele jaar door verkrijgbaar
zijn is het ook absoluut
overbodig.
Gevulde tomaten met
champignons
4 tomaten,
150 gram
champignons,
2 dikke plakken
gekookte ham,
zout en peper,
sap van 1 citroen, boter of
margarine,
wat witte wijn,
3 eetlepels slagroom,
wat
geknipte bieslook
Was de tomaten en droog
ze goed af. Snijd van elke
tomaat een kapje af en hol
de tomaten uit.
Bestrooi de
binnenkant van de tomaten
met zout en peper.
Borstel
de champignons schoon,
snijdt ze in stukjes en
besprenkel ze met het
citroensap
Stoof de
champignons gaar in ca. 15
minuten gaar in wat witte
wijn.
Verhit wat boter in
een pan, verwarm hierin de
champignons, roer de
slagroom erdoor en laat het
vocht iets inkoken.
Snijd de
plakken ham in blokjes en
voeg ze toe aan de
champignons.
Breng op smaak
met peper en zout en doe het
mengsel over in de
uitgeholde tomaten.
Leg wat
klontjes boter op de gevulde
tomaten en zet ze onder de
voorverwarmde grill.
Laat
het geheel even gratineren
en bestrooi de tomaten
vervolgens met de geknipte
bieslook.
Tomatensaus...
1 ui, gesnipperd 10 gram boter 500 gram tomaten, in vieren 1 takje lavas of maggi mespuntje oregano 3 takjes bladselderij 3 takjes peterselie 2 decilter bouillon (van
tablet) 35 gram boter 35 gram bloem zout en peper suiker 2-3 eetlepels room
Smelt de boter in een pan en
fruit hierin de ui tot de
glazig ziet. Voeg toamten,
lavas, oregano, bladselderij
en peterselie toe en smoor
de tomaten langzaam gaar.
Schenk de bouillon erbij en
laat het geheel in een
gelsoten pan 20 minuten
trekken. Pureer het tomatenmengsel.
Smelt de boter in een pan en
roer de bloem erdoor.
Schenk een deel van de
tomatenbouillon erbij en
blijf roeren tot en galdde
massa ontstaat.
Herhaal dit
to alle bouillon is
opgenomen. Laat de saus al roerend 3
minuten zachtjes doorkoken.
Breng de tomatensaus op
smaak met zout, peper en
suiker. Roer van het vuur af de room
erdoor. Laat de saus al roerend warm
worden, maar niet meer koken.
Gevulde tomaatjes...
12
pruim-trostomaatjes 1 teentje knoflook 10 takjes koriander 30g pijnboompitjes 100g Hüttenkäse zout versgemalen peper 40g parmazaanse kaas aan een
stuk
Was en halveer 12
pruim-trostomaatjes in de
lengte. Hol ze uit met een
klein lepeltje en laat de
tomaatjes uitlekken
Pel en pers 1 teentje
knoflook
Was en hak 10 takjes
koriander
Rooster 30g pijnboompitten
goudbruin en hak de
pijnboom-pitten
Roer de knoflook, gehakte
koriander met de
pijnboompitten door 100g
Hüttenkäse en breng op
smaak met zout en
vers-gemalen peper
Schaaf flinters van 40g
parmezaanse kaas aan een
stuk
Vul de tomaatjes met het
mengsel en garneer met de
kaas.
Eierflan met tomaatjes...
boter voor invetten 1 sjalotje 1 bakje cherry tomaatjes
6 takjes verse dragon 30g verse panklare spinazie 6 eieren 250ml melk 100ml slagroom zout versgemalen peper extra nodig: vierkante
bakvorm (inhoud ca. 1 liter)
of 4 bakvormpjes bakpapier braadslede
Verwarm de oven voor op
180°C (hetelucht 160°C).
Bekleed de bakvorm met
bakpapier en vet dit in
met boter.
Pel het sjalotje en
snipper deze zeer fijn.
Was en halveer de cherry
tomaatjes.
Was en hak de dragon.
Beleg de vorm met de
spinazie en verdeel de
sjalot erover.
Klop de eieren los, meng
ze met de melk en de
slagroom. Breng op smaak
met zout en peper.
Schenk het eimengsel in de
vorm en leg de tomaatjes
erin met de snijvlakken
naar boven.
Strooi de dragon over het
eimengsel.
Vul de braadslede voor de
helft met kokend water en
zet de bakvorm erin. Laat
de flan in ca. 30 minuten
gaar worden.
Haal de flan uit de oven,
leg een groot bord of een
plank over de vorm en keer
deze.
|