Laab Mo
Ingredienten:
3 pond varkensgehakt
(ongekruid)
Verse bos Thaise
zoete basillicum (Horapa)
Verse bos Thaise
Koriander
Stuk of 10 kleine
rode Taise sjalotten
2 rode uien
4 bosuitjes met
groen
6 kleine rode Thaise
pepertjes(dat zijn
de pittigste)
1 bol knoflook
5 eetlepels Thaise
oestersaus
1 eetlepel Naam
pla,(vissaus)
Bereiden:
Chilipepers en een
bol knoflook in de
vijzel fijnstampen
Sjalotjes, rode ui
en bosui schoonmaken
en grof snijden:
Basilicum van de
steeltjes halen en
opzij zetten
Koriander wassen en
uit laten lekken
Kook intussen de
rijst.....
Het gehakt in een
scheutje wokolie op
hoog vuur bruin
bakken
Niet teveel roeren
het moeten grove
bruine gehakt
stukken worden
Is het gehakt gaar
dan de rode ui en
sjalotjes mee bakken
De chili en knoflook
erbij (pas op de
damp kan op je adem
slaan)
Goed omscheppen en
meebakken
4 a 5 eetlepels
oestersaus en 1
eetlepel vissaus
erbij doen
Op het laatste de
basilicum erbij en
even laten slinken
Bestrooi met veel
geknipte koriander
Lekker met rijst,
boontjes, paksoy en
kroepoek
Recept van Ger
(dank je wel
Ger)
(Hoorn des
Overvloeds)
Roergebakken
varkensvlees met
paksoi
Ingredienten:
2 tl plantaardige
olie
4 teentjes knoflook.
1 eetlepel zwarte
peperkorrels
gekeneusd.
500 gram
varkensvlees in
reepjes.
500 gram babypaksoi.
4 eetl verse
korianderblaadjes.
2 eetl palmsuiker of
bruine suiker.
2 eetl lichte
sojasaus.
2 eetl. limoensap.
Bereiden:
Verhit de olie in
een wok op matig
vuur.
Roerbak de knoflook
en de peperkorrels 1
minuut.
Voeg het
varkensvlees toe en
rorbak nog eens 3
minuten.
Voeg de paksoi,
koriander,s uiker,
sojasaus en
limoensap toe.
Roerbak alles tot
het varkensvlees en
de paksoi mals en
gaar zijn.
Roergebakken
varkensvlees met
pompoen.
ingredienten
zie hierboven
Fruit de currypasta
2 min. in een wok op
hoog vuur onder
voortdurend roeren.
Voeg de uien toe en
fruit 2 minuten of
totdat de uien zacht
zijn.
Haal de uien uit de
wok en zet ze weg.
Verhit de
plantaardige olie in
een wok, voeg het
varkensvlees toe en
roerbak nog 3
minuten.
Haal het vlees uit
de wok.
Breng dan de pompoen,
limoenblaadjes,
suiker, kokosmelk en
de vissaus aan de
kook en laat 2
minuten sudderen.
Roer de ui en de
gefruite currypasta
erdoor en laat nog
eens 5 minuten
sudderen.
Doe vervolgens het
vlees erbij en laat
alles door en door
warm worden.
Kip met rode
currypasta en
cashewnoten.
Ingredienten:
1 el olie
2-3 el rode
currypasta (van Thai
Kitchen bij AH)
600 gr. kipfilet in
reepjes
5 dl kokosmelk
300 gr. sperziebonen
2 el vissaus (van
Thai Kitchen bij AH)
1/2 - 1 el donkere
basterdsuiker
1/2 tl zout
5 limoenblaadjes
(djeroek poeroet bij
Toko))
20 basilicumblaadjes
2 rode chilipepers
in reepjes
100 gr. geroosterde
ongezouten
cashewnoten
Bereiden:
Sperziebonen doppen
en in stukjes
snijden en
blancheren in kokend
water (paar
minuutjes).
Olie in wok
verhitten.
Currypasta 1 a 2
minuten verwarmen.
Dan kokosmelk,
sperziebonen,
vissaus, suiker,
zout en
limoenblaadjes
toevoegen.
7-10 minuten
zachtjes koken tot
kip en sperziebonen
gaar zijn.
Bestrooi gerecht met
basilicum, en
chilipepers en
cashewnoten.
Serveren met rijst
Geroosterde kip
Ingredienten:
700 gram drumsticks,
2 eetlepels
currypasta,
2 teentjes knoflook
(geperst),
1,5 deciliter dikke
kokosmelk,
2 eetlepels gehakte
verse
korianderblaadjes,
-stengel en -wortel.
Dipsaus: 1 kleine
rode peper,
fijngesneden,
1 kleine groene
peper fijngesneden,
4 eetlepels
witte-wijnazijn.
Bereiden:
Leg de drumsticks in
een kom.
De currypasta mengen
met de knofloook,
kokosmelk, en
koriander wn dit
mengsel over de kip
gieten.
Zorg ervoor dat de
drumsticks goed
bedekt zijn en laat
ze twee uur
marineren.
Voor de dipsaus
gesneden pepertjes
mengen met de
wijnazijn; de saus
apart zetten.
De kip op een
middelhete barbeque
of onder een
voorverwarmde grill
in ongeveer 10
minuten gaar
roosteren.
Regelmatig omdraaien
en bestrijken met
overgebleven
marinade.
De drumsticks heet
of koud met de
dipsaus serveren.
Garnalen met
kokoscurry.
Ingredienten:
250g garnalen
2 1/2 dl kokosmelk
1 eetlepel limoensap
1 eetlepel
plantaardige olie
2 verse groene
chilipepers
2 teentjes knoflook
1 grote ui
1 1/2 eetlepel
bruine basterd
suiker
2 eetlepels gemalen
kokos
1 eetlepel
kerrie(geen sterke)
zout en peper
Bereiden:
Pel de garnalen en
stamp de knoflook en
ui.
Snijd de pepertjes
fijn.
Leg de garnalen in
een schaal en giet
de kokosmelk en
limoensap over.
10 minuten laten
staan.
Verhit olie in de
wok en fruit hierin
de knoflook,ui en
chilipepertjes
lichtbruin.
Voeg
basterdsuiker,kokos
en kerrypoeder toe.
Roer alles door
elkaar.
Voeg de garnalen toe
met half kopje water
en laat het sudderen
tot de garnalen roze
zijn.
Gekruide
kippakketjes.
Ingredienten:
2 teentjes knoflook
2 sjalotjes
stukje gember
gemalen sereh
1 eetlepel vis-saus
1 eetlepel soja-saus
1/2 theelepel suiker
5 witte
peperkorrels,gekneusd
2 eetlepels
chilisaus
1/8 L dikke
kokosmelk
zout
300g kipfilet,in
dunne reepjes
gesneden
koolbladeren
plantaardige olie
citroensap
Bereiden:
Was de koolbaderen,
blancheer ze
Maal met de mixer of
stamp de
knoflook,sjalot,gemberwortel,
sereh, vis-en
soja-saus en
suiker,
peperkorrels,
chilisaus en
kokosmelk tot een
marinade.
Breng het mengsel op
smaak met wat zout.
Schep de reepjes
kipfilet door de
marinade en zet de
schaal tenminste 1
uur op een koele
plaats.
Doe 1 eetlepel van
de kip op elk
koolblaadje
Vouw de bladeren
dicht en bak de
pasteitjes in hete
olie gaar.
Voor dipsaus de
resterende marinade
in een pannetje
inkoken en op smaak
brengen met
citroensap.
Curry van zoete
aardappel en tahoe
Ingredienten:
1 eetl arachideolie
1 theel. chiliolie
315 gram tahoe
(plakken van 1 cm)
375 ml kokosroom
250 ml
groentebouillon
2 theel. Thaise rode
currypasta
375 gr zoete
aardappelen in
blokjes (ca 2 cm)
2 theel palmsuiker
of bruine suiker
1 eetl. thaise
vissaus (Nam Pla)
2 theel limoensap
60 gram verse
basilicumblaadjes
Bereiden:
Verhit de
arachideolie en de
chiliolie in een wok
Roerbak daarin de
plakken tahoe tot ze
aan alle kanten
bruin is.
Haal ze uit de pan.
Veeg de wok schoon
met keukenpapier.
Doe de kokosroom en
bouillon in de wok
en breng het aan de
kook
Roer de currypasta
erdoor en kook 3 a 4
minuten tot het
lekker geurt.
Voeg de aardappelen
toe, doe deksel erop
en kook de
aardappelen 10
minuten tot ze bijna
gaar is.
Roer dan de
suiker,vissaus en
het limoensap
erdoor. en kook nog
eens 4 a 5 minuten
tot de aardappelen
gaar zijn.
Roer tot slot de
basilicum erdoor en
leg de tahoe plakken
erop.
Thaise rijstsalade
met gember.
Ingredienten:
400 gram
langkorrelige rijst.
5 fijngehakte
lenteuitjes
3 grofgeraspte
wortelen.
4 baby
paksoi,gewassen en
gehakt
2 kaffir
limoenblaadjes
30 gram koriander
grofgehakt.
225 gram pinda`s,
geroosterd en
gehakt.
1 eetl zwart
sesamzaad.
2 eetl basilicum
fijngehakt
voor de dressing
2 eetl.plantaardige
of arachideolie
3 eetrl limoensap.
3 eetl thaise
vissaus
2 eetl palmsuiker of
bruine suiker
2 eetlepels zoete
chilisaus
1 eetl gehakte
gember.
snufje chilipoeder
of cayennepeper.
peper en zout.
Bereiden:
Breng in een pan
water aan de kook
met zout en voeg de
rijst toe.
Kook de rijst en
laat uitlekken,
spoel de rijst
grondig met koud
water en laat weer
goed uitlekken.
Maak ondertussen de
dressing.
Klop daarvoor de
ingredienten voor de
dressing door elkaar
breng op smaak met
peper en zout.
Maak dan de groente
klaar en meng ze met
de fijngesneden
limoenblaadjes,koriander,de
pinda`s en
sesamzaad.
Voeg de goed
uitgelekte rijst toe
en meng alles goed
Doe de dressing bij
de salade en schud
goed om tot alles
goed gemengd is.
Voeg de fijngesneden
basilicum toe en
serveer de salade
direct.
Oosterse
fruitsalade.
Ingredienten:
3 stengels
citroengras
50 gram fijne suiker
1 dl water
1 kleine cantaloup
(meloen)
1 mango
440 gram lychees
(uitgelekt uit blik)
verse muntblaadjes.
Bereiden:
Pel de buitenste
lagen van de
citroengrasstengels,
Hak de witte
onderkant fijn en
gooi de rest weg
Doe de fijn gehakte
citroengras,suiker
en water in een
steelpan.
Laat het geheel al
roerend aan de kook
komen tot de suiker
is opgelost
Laat de steelpan
afkoelen en zet ze
dan in de koelkast.
Halveer de meloen en
verwijder de
zaadjes.
Snijd de meloen in
blokjes
Maak de mango schoon
en snijd ze in
blokjes
Doe de meloen,mango
en lychees in
schaaltjes
Zeef de
citroengrassiroop en
giet over de
vruchten.
Garneer met
muntblaadjes.
|