Mais

We weten allemaal dat maizena van mais word gemaakt
En popcorn kennen we ook.
Maar mais is ook een heerlijke groente
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met mais

Maïs komt van oorsprong uit Midden-Amerika.
Suikermaïs is een variatie van maïs die voor de verse consumptie geteeld wordt.
Suikermaïs is een jonge consumptiemaïs waarvan de suiker in de korrels nog niet is omgezet in zetmeel.
De maïskolven moeten wit tot lichtgeel van kleur zijn.
Om de kolf zitten zogenaamde beschermdraden en schutbladeren die de jonge maïs goed beschermen.

Maïs is het lekkerst als het direct na aankoop gegeten wordt.
Wil je maïs bewaren?
Leg de kolven dan in de koelkast en bewaar ze enkele dagen

Maïs schoonmaken is niet zo moeilijk
Verwijder de bladeren door deze naar beneden toe af te stropen.
Verwijder daarna de zijdeachtige draden, eventueel met een speciaal borsteltje, snijd de harde stengel vlak bij de kolf af en klaar is de maïs.
Het is niet nodig deze kolven te wassen.
Bladloze maïskolven wel even wassen. Heb je alleen de maïskorrels nodig dan kan je deze rauw afsnijden.
Houdt de kolf wat schuin en snijd de korrels van boven naar beneden met een scherp mesje af.

Maissoep

350 gram kipfilet
1 ui
2  eieren
4 eetlepel ketjap (manis)
1 liter kippebouillon
2 blikjes mais
1 1/2 eetlepel maizena
1 teentje knoflook


Kipfilet in stukjes snijden.
Maisblikje uitlaten lekken en het vocht opvangen.
In kommetje maisvocht, zoete ketjap en een lepel maizena toevoegen, kipfilet doorheen roeren en laten marineren.

Halve liter water en 2 bouillontabletten aan de kook brengen.
De ui en knoflook toevoegen en aan de kook brengen.
Kommetje kipfilet toevoegen en aan de kook brengen.
Mais er door mengen, eieren door de soep mengen even laten koken.

Gegratineerde tortilla met kip en mais

2 verse maiskolven (schoongemaakt)of gebruik een blik mais
1 dunne prei in ringetjes
1 gesnipperde rode ui
150 g kerstomaten gehalveerd
3 eetl maïsolie
200 g stukje kipfilet
1 tl koekkruiden
50 g roomkaas
1 teen knoflook
1 à 2 dl pikante tomatensaus voor pasta
4 tortilla's
50 g geraspte kaas


Verhit de ovengrill voor.
Vet een ovenschaal in.
Verhit in een kleine braadpan of wok 2 eetlepels olie.
Roerbak hierin de kipstukjes goudbruin. Temper het vuur.
Schep de koekkruiden en preiringen erbij en roerbak 3 minuten.
Voeg de maïskorrels en roomkaas toe en laat de kaas smelten.
Als het te dik blijft, roer er dan wat water bij.
Verhit in een steelpan met dikke bodem 1 eetlepel olie.
 Fruit hierin het rode uitje glazig.
Schep de kerstomaten erbij en knijp de knoflookteen boven de pan uit.
Roerbak 2 minuten. Schenk de tomatensaus erbij en breng de saus aan de kook.
Schep op elke tortilla een kwart van het kipmengsel en rol ze op.
Leg de tortilla’s in de ovenschaal.
Schep de tomatensaus erover, strooi de geraspte kaas erover.
Zet de schaal 12-15 cm onder de grill en laat de kaas smelten.

Farfalle met mais,kip en champignons

150 g farfalle
1 el olijfolie
1 klein gesnipperd uitje
1 teentje knoflook
150 g reepjes kipfilet
zout, perper
125 g champignons in plakjes
125 g maïs
5 el sweet chilisaus
3 el peterselie


Kook de farfalle en laat deze in een vergiet uitlekken.
Verhit de olijfolie in een wok of braadpan en bak hierin de sjalot en knoflook ongeveer 2 min.
Bestrooi de kip met zout en peper.
Voeg de kip toe en bak ze in ongeveer 10 min gaar.
Voeg de champignons en maïs toe en roerbak ongeveer in 4 min zachtjes.
Voeg de chilisaus toe en verwarm het geheel nog ongeveer 1 min op zacht vuur.
Doe de farfalle erbij en schep alles doorelkaar.
Garneer met peterselie.

 

Roerbakschotel met kip,mais,andijvie en noten

400 gram kipfilet in blokjes
zout,peper
5 eetlepels ketjap manis
1 teentje knoflook
1 rode paprika
1 ui
400 gram andijvie,gesneden
1 blikje mais (netto gewicht 340 gr)
100 gram gezouten cashewnoten
4 eetlepels olie (zonnebloem of wokolie)


In kom marinade maken van ketjap,2 lepels olie,uitgeperst teentje knoflook,zout en peper.
Doe de kipfiletblokjes erbij en laat circa 2 uur in de koelkast marineren.
Schep het af en toe om.
Paprika in stukjes snijden en ui in ringen of grof gesnipperd.
Mais laten uitlekken.
Cashewnoten grof hakken.
In braadpan of wok rest van de olie verhitten.
Kip uit de marinade halen en in ongeveer 5 minuten rondom bruin bakken.
Parika en ui toevoegen en 3 minuten meebakken, gesneden andijvie toevoegen en al roerbakkend laten slinken.
Tot slot maiskorrels toevoegen en meewarmen.
Op smaak brengen met ketjap ,zout en peper.
Vlak voor het opdienen de cashewnoten erover strooien.



Mexicaanse kip
(magnetronrecept)

4 porties kip
1 groene en 1 rode paprika
100 gr champignons
100 gr mais in blik
1 blik gepelde tomaten
1 eetl tomatenpuree
1/2 glas room
3 eetl boter
zout,peper en kipkruiden
verse peterselie
2 uien

Smelt de boter gedurende 1 minuut op de hoogste stand.
Was en snijd de uien en de paprikas.
Verwarm ze in een afgedekte schotel op de hoogste stand 3 min.
Voeg er de gepelde tomaten en de tomatenpuree bij en roer het geheel.
Kruid de kip en voeg ze bij de groenten.
Dek de schotel af en verwarm het gerecht gedurende 15-20 minuten op een verwarmingsstand van 75%.
Voeg de mais en de champignons bij de kip en laat het gerecht in een afgedekte schotel op de hoogste stand 15-20 min koken.
Haal de kip uit de schotel en roer de room door de groenten.
Schik de kip in de schotel en bestrooi het gerecht met verse peterselie.

Mais kip salade

250 gram kipfilet, zout en zwarte peper naar smaak
1 el olijfolie
1 1/4 kopje salsa,
1 el olijfolie
1 el honing
1 tl chilipoeder
1 blik mais uitgelekt
 1 blik kidneybonen afgespoeld en uitgelekt
 1 grote tomaat in stukjes gesneden
2 kopjes fijngesneden ijsbergsla
1/4 kopje verse bieslook gesneden
kleine rode paprika in ringen gesneden
peterselie.

 
Snij kip en stukjes, bestrooi met zout en peper.
Roerbak in 1 el olifolie 6 - 8 minuten totdat kip bruin en gaar is.
Laat afkoelen.
In een slakom mix salsa, olie, honing en chilipoeder.
Voeg mais, bonen, tomaat, sla, bieslook en kip toe.
Meng alles goed.
Garneer met paprika ringen en peterselie.

Geroosterde maiskolven

"Corn on the Cob"

4 maïskolven
70 gr zachte boter
2 uitgeperste teentjes knoflook
2 eetlepels Parmezaanse kaas
1 fijngesnipperde eetlepel peterselie

Laat de maïskolven met het loof eraan een uur ondergedompeld in water liggen en droog ze daarna met keukenpapier af.
Vermeng in een kommetje de boter met de knoflook, Parmezaanse kaas en peterselie.
Trek het blad van de maïskolven voorzichtig terug, verwijder de draden en bestrijk de kolven met het boter-kaasmengsel, waarna u het blad weer terugvouwt.
Wikkel elke maïskolf in een dubbelgevouwen stuk folie.
Rooster ze 20-30 minuten boven de hete houtskool, waarbij u ze 1 maal keert.
Verwijder het folie en serveer de kolven meteen.
Het is ook lekker om nog een plakje bacon aan elke maïskolf toe te voegen.
De kaas kan ook weggelaten worden.