Velen weten niet wat voor
ingredienten en smaakmakers er
worden gebruikt in de Japanse
keuken.
Ben even aan het snuffelen
geweest en ben het een en ander
tegen gekomen.
Hier volgt een lijstje van de
meest voorkomende kruiden en
producten.
Agar agar
Plantaardige gelatine, dat in
poedervorm of in blokken wordt
verkocht.
Moet in water geweld worden.
Gewone gelatine kan in plaats
agar-agar worden gebruikt.
Bamboescheuten..
De eerste scheuten van de
bamboeplant.
Verse scheuten zijn het beste,
maar ze zijn in blik vaker
verkrijgbaar.
Spoel ze goed voor gebruik.
Bonito...
Worden gebruikt om dashi mee te
maken.
De basisbouillon voor soepen en
stoofschotels, en als garnering.
Ze zijn gemaakt van een
makreelachtige vissoort en
worden verpakt verkocht.
Daikon...
Een grote witte radijs, wordt
gekookt of rauw gebruikt.
Wordt geraspt als garnering en
in dipsauzen gebruikt.
Niet te vervangen door radijsjes.
Gemberwortel....
Een wortel met uitstulpingen.
Is kruidig en scherp van smaak.
Schillen en raspen voor gebruik.
Ingemaakte gember wordt vaak als
garnering gebruikt en is roze of
rood van kleur.
Geraspt en gesneden wordt het
gebruikt in gegrild of gebraden
vlees.
Konbu...
Een groenig-bruine zeewier en
een belangrijke smaakmaker voor
dashi.
Wordt droog verkocht en moet in
een goed gesloten blik bewaard
worden.
Kamaboko....
Vispasta, verkrijgbaar in een
rechthoekige plak, roze of
lightgroen met een witte
binnenkant.
Konnyaku....
Gelatineachtige, plantaardige
pasta in cakevorm.
Het neemt de
kleur en smaak aan van het
voedsel, waarin het wordt
gekookt.
In water bewaren.
Het kan 2 weken bewaard worden,
als het water elke dag wordt
ververst.
Lotuswortel...
Wortel van de waterlelie.
Dwars doorgesneden, lijken ze op
bloemen.
Miso...
Gefermenteerde sojabonenpasta.
Voor bouillon, sauzen en slasaus.
Er is een lichte en een donkere,
roodachtig gekleurde, soort,
maar de gele wordt het meest
gebruikt.
Mirin....
Zoete rijstwijn of "zoete sake".
Kan vervangen worden door zoete
sherry.
Nori...
Zeewier om sushi in te wikkelen
of fijngesneden te gebruiken als
garnering.
In dunne vellen te koop.
Rijstazijn....
Gemaakt van rijst en bleekgeel
van kleur.
Sake....
Japanse rijstwijn.
Als drank wordt het verwarmd
opgediend.
In gerechten kan het vervangen
worden door droge sherry.
Shitake...
De gedroogde paddestoelen moeten
voor gebruik 30 minuten in heet
water geweld worden.
De stelen worden verwijderd.
Shisobladeren....
Heldergroen blad van een kleine
kruidenplant.
Ze hebben een muntsmaak.
Sojasaus....
De japanse soort is lichter en
zoeter dan de chinese.
De lichte soort is zouter dan de
donkere.
Noedels.....
Haarusame: transparante
rijstnoedels.
Shirataki: Noedels gemaakt van
duivelstongwortel.
Soba zijn boekweitnoedels en
Udon zijn tarwenoedels.
Beide soorten worden in
verschillende dikte en lengte
verkocht.
Somen zijn de dunste soort
Wasabi....
Bleekgroene verpulverde wortel
met een scherpe doordringende
smaak.
Met water vermengen tot een
gladde paste en in bergjes of
tot bladeren vormen.
Als bijgerecht bij sashimi of
bij dipsaus geven. Is ook kant
en klaar in tubes verkrijgbaar.
Zevenkruidenpeper....
Een mengsel van rode paprika,
sansopeper, gemalen
sinaasappelschil, maanzaad,
gemalen zeewier en hennepzaad.
Wordt aan tafel gebruikt om
voedsel te kruiden.
Heb je vragen over het gebruik
van oosterse kruiden of recepten?
Loop eens een toko binnen...
Je word er met al je vragen
geholpen
|