Wat is Sushi....
Sushi is een verzamelnaam voor
kleine japanse hapjes geserveerd
met rijst
die op smaak is gebracht met
azijn.
Daarbij worden andere
ingredienten als vis, groenten
en ei geserveerd.
De meeste mensen kennen sushi
alleen als rauwe vis, maar de
vis hoeft niet rauw te zijn.
Bijvoorbeeld de paling, Unagi en
Anago, die is gestoomd en daarna
gegrilld met een zoetige saus.
De makreel, Saba, is vaak
gemarineerd in azijn.
De manier om sushi te eten is
met je handen (of met stokjes)
En als dip gebruik je sojasaus
eventueel pittiger gemaakt met
wasabi.
Wasabi is japanse mierikswortel
en flink sterk van smaak.
Als je Nigiri sushi in soja dipt
moet je alleen de vis in de soja
dippen en niet de rijst,
anders valt die uit elkaar.
Sommige sushi hebben geen dip
nodig, en dat is Unagi en Anago,
die zijn al op smaak gebracht
met een zoetige saus.
Sushi vormen.....
Nigiri.
Nigiri sushi is de bekendste
sushi,
dat is een blokje rijst met daarop een plakje vis of omelet.
Maki.
Dat zijn rolletjes sushi.
Dan heb je een plak zeewier,
Nori, waarop wat kleefrijst
wordt gelegd en dan in het
midden de vis en dat wordt
opgerold en in stukjes gesneden.
Gunkan.
Dit is zeg maar een Maki waaruit
de helft van de rijst is gehaald,
krijg je een soort bootje, en
daarop liggen dan meestal fijn
gesneden/kleine ingredienten als
zee-egel eitjes of zalmeitjes.
Temaki.
Dat zijn zeg maar puntzakjes van
zeewier gevuld met rijst en
andere ingredienten.
Chirashi
Dit is de gemakkelijkste, een
kleine schaal met rijst vullen
en daarop plakjes vis.
De geschiedenis....
De oorsprong van sushi ligt in
een manier van vis bewaren die
eeuwen geleden in Japan ontstond.
De rauwe vis werd geperst tussen
zout en rijst en het
gefermenteerde product was na
enkel maanden klaar voor
consumptie.
Deze traditie stamde uit Osaka
en nog steeds wordt volgens dit
procede een vorm van sushi
bereid,
de Oshi sushi (soms ook
hako-zushi).
Een Japanse chef liet in de 18de
eeuw het proces van fermentatie
en persen achterwege en gaf de
aanzet tot de voor ons bekendere
Nigiri Sushi.
Wanneer men het algemene woord
sushi gebruik,
bedoelt men meestal Nigiri
sushi.
Basisrecept voor Sushi....(4
stuks)
75 g Japanse of Surinaamse rijst
1/2 eetlepel Japanse rijstazijn,
of zachte, blanke azijn.
mespunt suiker.
mespunt zout.
Bereiding:
Kook de rijst met ca. 1 1/2 dl
water in ca. 20 minuten gaar.
Laat de rijst enkele minuten
nastomen.
De rijst moet kleverig zijn,
maar niet papperig.
Klop de azijn met de suiker en
het zout door elkaar en schep
dit door de rijst.
Spreid de rijst uit en laat hem
afkoelen.
Sushi met thairijst...
250 g halfvolle Thai rijst
1 komkommer
1 rode paprika
waterkers
4 gegrilde nori-bladeren
wasabi (of pasta van umeboshi)
shoyu
su (rijstazijn)
mirin
gember
zeezout.
Kook de rijst in twee keer zijn
volume aan water.
Als het water verdampt, meng er
dan de su, de mirin en een
beetje zeezout doorheen.
Laat afkoelen.
Bedek een shushimatje met een
nori-blad en een laagje rijst
van zowat 1 cm dik.
Laat daarbij een rand van +/-
2cm vrij om straks de shushi te
kunnen dichtrollen.
Blancheer de paprika en de in
reepjes gesneden komkommer.
Naargelang de sushi van je keuze,
kan je in het midden van de
rijst een strookje waterkers,
paprika, komkommer en wasabi of
pasta van umeboshi leggen.
Rol het geheel op en snij het in
schijfjes met een nat mes.
Serveer met shoyu, gehakte
gember of fijne kruiden.
Sushi
voor de rijst:
3 eetlepels rijstazijn
2,5 eetlepel suiker
1, theelepel zout
400 g japanse rijst (rondkorrel
rijst)
voor de vis en groenten:
100 g rauwe, zeer verse vis:
tonijn, heilbot, zalm, makreel
wasabipasta
1/2 avocado
2 eetlepels citroensap
1/4 komkommer
daikonkers
norivel
Rijstazijn met suiker en zout
aan de kook brengen en suiker
laten oplossen.
Af laten koelen.
Rijst met 4,8 dl water aan de
kook brengen en op zacht vuur in
12 min. gaar koken.
Rijst op groot plat bord
uitspreiden en iets laten
afkoelen.
Azijnmengsel erover sprenkelen.
Rijst tot lauwwarm laten
afkoelen en dan sushi's maken.
Hiervoor handen bevochtigen met
mengsel van water en rijstazijn
en bolletje rijst (20 g) met
behulp van vingers aandrukken
tot ovaal- vormig bolletje
ontstaat.
Met vis: vis in plakjes van 1/2
cm dik snijden die bolletjes
rijst iets overlappen.
Likje wasabi op vis doen en
visplakjes op ovale
rijstbolletjes drukken.
Met komkommer: komkommer in
plakjes van 1 cm snijden en
vervolgens in kwarten.
Kwarten insnijden en
waaiervormig insnijden. Met
likje wasabi op rijst drukken.
Met avocado: avocado schillen en
in breedte halveren. pit
verwijderen en onderste dikke
deel gebruiken. Hier partjes van
snijden.
Besprenkelen met citroensap.
Partjes plat neerleggen en vanaf
dikke kant ver insnijden.
Als waaiertje uitvouwen en met
likje wasabi op bolletje rijst
leggen.
Met daikonkers: plukje
daikonkers met likje wasabi op
rijstbolletjes drukken.
Met nori: norivel aan beide
zijden heel kort boven gasvlam
roosteren.
In reepjes snijden en deze in
breedte om sushi met daikonkers
vouwen.
Uiteinden vastplakken met water.
|