Aardbeien....
Seizoen en ras....
Aardbeien zijn ongetwijfeld de
meest populaire zomervruchten.
Ze
worden dan ook niet voor niets "Zomerkoninkjes"
genoemd.
Deze heerlijke zoete
vruchtjes zijn bijna het hele jaar
door verkrijgbaar.
Als de
Hollandse aardbeien er niet zijn
dan importeren we ze uit diverse
andere landen en met name uit
Spanje.
De Hollandse aardbei is
absoluut de lekkerste.
Deze is
alleen verkrijgbaar in de
zomermaanden.
Vanaf half maart
worden de eerste Spaanse aardbeien
aangeboden.
Deze stevige aardbeien
zijn vaak waterbommen maar als u
geluk heeft vindt je er een zoete
variant tussen. Vanaf zo'n beetje
april worden de eerste Hollandse
aardbeien aangeboden.
De eerste
Hollandse aardbeien (ras: Lambada)
zijn heerlijk zacht en zoet.
Vervolgens komen er in snel tempo
veel meer rassen op de markt.
e meest favoriete is wel de Elsante.
Kopen,bewaren en Schoonmaken...
Kopen:
Let er bij het kopen van aardbeien
op dat ze mooi op kleur zijn (volrood)
en dat de kroontjes er fris en
groen uitzien.
Keer een doosje
aardbeien altijd even om in de
handpalm om te kijken of er geen
slechte aardbeien onderin zitten.
Doosjes aardbeien met een natte
plek kunt u maar beter gewoon
laten staan.
Bewaren:
Aardbeien zijn in de koelkast een
dag of drie houdbaar.
Dit is
uiteraard sterk afhankelijk van de
rijpheid van de vrucht.
Het beste
is nog steeds om de aardbeien
dagvers in te kopen en direct te
verorberen.
Aardbeien kunnen ingevroren worden.
Het lekkerst zijn ze uiteraard als
ze gewoon vers geconsumeerd worden.
Als u ze toch wilt invriezen, doe
dit dan het liefst in het
volseizoen (mei, juni, juli).
Dit
product neemt echter veel ruimte
in in de vriezer omdat je ze los
van elkaar moet invriezen.
Schoonmaken....
Was de vruchten voorzichtig
onder koud water,
Laat ze niet in het water staan,
ze zuigen zich dan vol water
Haal daarna de kroontjes eraf
Vervolgens
kun je ze in z'n geheel consumeren
of in plakjes snijden voor
verwerking in diverse gerechten.
Aardbeien zijn heerlijk om zo uit
het handje te eten.
Maar, er is
nog zoveel meer.
Maak bijvoorbeeld
zelf een aardbeienjam, een
aardbeientaart of gebruik de
aardbeien als garnering en
smaakmaker bij diverse desserts
als ijs, yoghurt, kwark,
fruitsalades e.d.
Een gepureerde
aardbei smaakt ook prima door een
glas vers geperste jus d'orange.
En wat dacht je van de bekende
combinatie aardbeien met slagroom
of een beschuitje of witte
boterham met aardbeien, eventueel
met suiker.
Genoeg mogelijkheden
dus om van deze zoete vruchten te
genieten.
Aardbeienijs...
Ingredienten:
250 gram aardbeien
6 eetlepels poedersuiker
citroensap
1 eidooier
1 deciliter slagroom
plastic schaal(geschikt voor de
vriezer)
Bereiden
Was de aardbeien en verwijder de
kroontjes.
Wrijf ze door een zeef.
Klop de eidooier los.
Klop de
slagroom stijf.
Vermeng de
fijngemaakte aarbeien met de
poedersuiker, een paar druppels
citroensap, de eidooier en de
slagroom.
Schep dit mengsel in een
plastic schaal en zet het minstens
drie uur in de vriezer.
Schep en
mengsel nu en dan eens om, zodat
het gelijkmatig opvriest.
Of maak het ijs in de ijsmachine
Aardbeien Romanov...
Ingredienten:
500 gram aardbeien
1 deciliter slagroom
1 eetlepel witte basterdsuiker
4 theelepels vloeibare honing
enkele druppels citroensap.
Bereiden:
Was de aarbeien, verwijder de
kroontjes en laat ze op een
vergiet goed uitlekken. Klop de
slagroom met de suiker dik, maar
nog wel vloeibaar. Klop er de
honing en wat citroendruppels
door. Verdeel de honingroom over 4
bordjes en leg er de aarbeien
middenin.
Aardbeientrifle...
Ingredienten:
6 eierkoeken;
5 ml zoete witte wijn (dessertwijn);
500 g aardbeien, in plakjes;
250 ml slagroom (bekertje);
200 g witte chocolade;
500 ml romige yoghurt aardbei;
poedersuiker, om te bestrooien
Bereiden
Eierkoeken over bodem van ronde of
ovale schaal verdelen en wijn
erover sprenkelen.
Helft van
aardbeienplakjes in laag op
eierkoeken leggen.
In kom slagroom
bijna stijf kloppen.
In pan laag
water aan de kook brengen.
Boven
kleinere pan chocolade in stukjes
breken.
Pannetje in grotere pan
hangen (bodems mogen elkaar niet
raken) en chocolade zo (au bain
marie) al roerend laten smelten.
Yoghurt en vervolgens gesmolten
chocolade door slagroom spatelen.
Yoghurtroom erop scheppen en
schaal met trifle tot gebruik
afgedekt in koelkast zetten.
Rest van aardbeienplakjes
decoratief op trifle rangschikken.
Bestrooien met poedersuiker.
Jeanne`s Aardbeien toetje
Ingredienten:
500 gram aardbeien
2 bekertjes creme fraiche
2 bekertjes slagroom
suiker
Bereiden
Maak de aardbeien schoon en
snijd ze in plakjes (houd paar
aardbeitjes achter voor
garnering)
Klop de craime fraiche met 1
bekertje slagroom en de suiker
lobbig
Schep dit voorzichtig door de
aardbeien
Schep over in leuke schaaltjes
Klop het andere bekertje
slagroom met suiker stijf
Doe ze in een spuitzak en
versier hier de schaaltjes mee.
Garneer met de overige aardbeien.
Aardbeien uit de wok met
citroenijs
Ingredienten:
500 gr
aardbeien
4 eetlepels poedersuiker en
poedersuiker voor het bestrooien
6 eetlepels aardbeienlikeur
50 gr boter
31/2 eetlepel suiker
1 dl slagroom
4 dunne koekjes
4 bolletjes citroenijs
4 takjes munt
Bereiden
Pureer voor de saus 100 gr
aardbeien met poedersuiker en 2
eetlepels likeur met een
staafmixer.
Smelt de boter in een wok en bak
al omscheppend 400 gr aardbeien
met 2 1/2 eetlepels suiker en 4
eetlepels likeur 3 minuten.
Klop de slagroom met 1 eetlepel
suiker stijf.
Verdeel de gebakken aardbeien
over 4 coupes, schenk er de saus
over, leg er een koekje op en
leg daarop een bolletje ijs.
Garneer met een toef slagroom,
een takje munt en poedersuiker.
|