SPECERIJENMENGSELS....



Iedereen kent wel de kant en klare potjes of zakjes kruidenmix.
Na een of twee keer gebruiken gaat de smaak en geur aardig achteruit.
Zelf je kruidenmix maken is niet alleen handig en leuk om te maken, je kunt zelf varieren met de smaken.
Hier volgen enige kruidenmengsels die niet moeilijk zijn en heerlijk smaken ook nog eens.
Voor alle mengsels geld alles goed vermengen.



PROVENCAALSE KRUIDEN....

De samenstelling van het mengsel staat niet vast.
 Traditioneel bestaan de basisingrediënten uit rozemarijn, bonenkruid, marjolein en tijm,
waaraan nog basilicum, salie en lavendel kunnen worden toegevoegd.
Basis:
1 theelepel rozemarijn (gedroogd)
1 eetlepel marjolein (gedroogd)
1 eetlepel tijm (gedroogd)
1 eetlepel bonenkruid (gedroogd)
Extra:
1/2 theelepel salie (gedroogd)
1/2 theelepel lavendel (gedroogd)
1 theelepel basilicum (gedroogd)



KNOFLOOKZOUT...

3 delen zout + 1 deel knoflookpoeder.
1 theelepel knoflookzout = 3/4 theelepel zout + 2 teentjes knoflook.
(1 teen knoflook = 1/8 theelepel knoflookpoeder.

KIP KRUIDEN
- Chicken Seasoning Mix.

2 1/2 theelepel zout.
1 1/2 theelepel paprikapoeder.
1 theelepel uienpoeder.
3/4 theelepel bonenkruid (poeder)
1/4 theelepel koriander (ketoembar- Conimex)
3/4 theelepel knoflookpoeder.
1/2 theelepel zwarte peper (gemalen)
1/2 theelepel tijm (poeder)
1/2 theelepel basilicum (poeder)



BOUQUET GARNI.

Vastbinden met een touwtje of in katoenen lapje binden.
4 takjes peterselie.
2 takjes selderij of kervel.
1 takje tijm en 1 laurierblad.



ITALIAANSE KRUIDENMIX = Italian Seasoning Mix.

2 theelepels basilicum - gedroogd.
2 theelepels peterselie - gedroogd.
1 theelepel oregano - gedroogd.
1 theelepel uiensnippers - gedroogd.
1/2 theelepel tijm - gedroogd.
1/2 theelepels knoflookpoeder.
1 mespunt zwarte peper - gemalen.
1 mespunt salie - gedroogd.



CAJUN KRUIDEN - Cajun spice mix.

Cajun kruidenmengsels....er zijn net er zoveel als er Cajun's zijn!

CAJUN KRUIDEN - EENVOUDIG.

2 theelepels zout.
2 1/2 theelepel paprikapoeder.
2 theelepels knoflookpoeder.
1 theelepel oregano (gedroogd).
1 theelepel cayennepeper.
1 theelepel zwarte peper.
1 theelepel uienpoeder.
1 theelepel tijm of rozemarijn (gedroogd).

CAJUN KRUIDEN - UITGEBREID.

1 eetlepel paprikapoeder (mild)
2 1/2 theelepel zout.
1 theelepel uienpoeder.
1 theelepel knoflookpoeder.
1 theelepel cayennepeper.
3/4 theelepel witte peper.
3/4 theelepel zwarte peper.
1/2 theelepel oregano (gedroogd)
1/2 theelepel tijm (gedroogd)
met als extra toevoegingen (en/of):
selderij - basilicum - dragon - komijnzaad - gemalen laurier (gedroogd, elk 1/2 theelepel)



CHILIPOEDER (MILD) - Chili Powder.

3 eetlepels paprikapoeder.
1 eetlepel komijnpoeder (djinten - Conimex)
2 eetlepels oregano (gedroogd)
2 theelepels cayennepeper (droog, gemalen)
1/2 theelepel knoflookpoeder.

Naar smaak kan er meer (of minder) cayennepeper toegevoegd worden.
In sommige Amerikaanse recepten wordt Red Chili Powder gebruikt = cayennepeper (droog, gemalen)



CHILI KRUIDEN MIX - Chili Seasoning Mix.

(dit is voor ca. 500 gram gehakt of vlees)
Tip: Deze mix is flink 'gepeperd', naar smaak kan er minder cayennepeper toegevoegd worden.
1 eetlepel bloem.
1/2 theelepel paprikapoeder.
2 eetlepels uiensnippers (gedroogd).
1/4 theelepel knoflookpoeder.
1 1/2 theelepel cayennepeper.
1/2 theelepel suiker.
1 theelepel zout.
1/2 komijnpoeder (djinten - Conimex)



CHINEES VIJF KRUIDENPOEDER - Cinq Epices - Five Spice Powder.

2 theelepels Sichuan peper of zwarte peperkorrels.
8 stuks steranijs of 4 theelepels anijszaad.
1 eetlepel venkelzaad.
1/2 theelepel kruidnagelpoeder.
1 eetlepel kaneelpoeder.
Rooster de peperkorrels circa 3 minuten in een droge koekenpan op matig vuur tot het aroma vrij komt.
Maal de peper, anijs en het venkelzaad in de mengbeker van de keukenmachine fijn.
Zeef het mengsel en meng het met de andere kruiden.

FINES HERBES.

gelijke delen peterselie, dragon, kervel en bieslook.



GARAM MASALA - (Indian) Sweet Spice Mix.

In de Indiase en keuken wordt de garam masala speciaal voor elk gerecht bereid.
De samenstelling is meestal familiegeheim en word van generatie op generatie doorgegeven.

GARAM MASALA - EENVOUDIG.

1 eetlepel komijnpoeder.
1 eetlepel korianderpoeder.
2 theelepels zwarte peper.
2 theelepels kardemompoeder.
1 theelepel kaneelpoeder.
1/2 theelepel kruidnagelpoeder.



GARAM MASALA - UITGEBREID.

2 eetlepels zwarte peperkorrels.
2 eetlepels komijnzaad.
1 1/2 eetlepel korianderzaad.
1 eetlepel venkelzaad.
1 theelepel hele kruidnagels.
1/2 eetlepel kardemomzaad (zonder peulen).
3 stuks pijpkaneel (in stukken gebroken)

Verwarm de oven voor op 135 graden Celsius.
Leg de kruiden op de bakplaat en bak ze 20 - 25 minuten, roer af en toe.
Laat afkoelen en maal de kruiden in de mengbeker van de keukenmachine tot een fijn poeder.



ITALIAANSE KRUIDENMIX = Italian Seasoning Mix.

2 theelepels basilicum - gedroogd.
2 theelepels peterselie - gedroogd.
1 theelepel oregano - gedroogd.
1 theelepel uiensnippers - gedroogd.
1/2 theelepel tijm - gedroogd.
1/2 theelepels knoflookpoeder.
1 mespunt zwarte peper - gemalen.
1 mespunt salie - gedroogd.



KERRIE...
Kerrie is een mengsel van diverse specerijen.
In kerriepoeder kunnen gemalen kurkuma, karwij, koriander, kardemom, (cayenne)peper, kruidnagel, gember, kaneel en mosterdzaad voorkomen.
De smaak kan daardoor per merk sterk verschillen.
 In de Indiase en Indonesische keuken wordt de kerrie speciaal voor elk gerecht bereid.



TACO KRUIDEN MIX (Taco Seasoning Mix)
MEXICAANSE KRUIDEN.
(deze mix is goed voor 500 gram gehakt of vlees)

2 theelepels uiensnippers -gedroogd.
1 theelepel cayennepeper.
1/2 theelepel paprikapoeder.
1/4 theelepel oreganopoeder ( = 1 theelepel gedroogde oregano)
1 theelepel zout.
1 theelepel maïzena.
1/4 theelepel knoflookpoeder.
1/2 theelepel komijnpoeder (djinten - Conimex)



KOEKKRUIDEN.
Koekkruidenmengsels kunnen sterk verschillen.

KOEKKRUIDENMENGSEL VOOR GRONINGSE KRUIDKOEK
1 eetlepel kruidnagelpoeder.
1 1/2 eetlepel kaneelpoeder.
1/2 eetlepel nootmuskaat.
1 theelepel gemberpoeder.
1/2 theelepel zout.
1/4 theelepel peper.



APPLE-PIE SPICE.
(voor 1 apple-pie-vulling)
2 theelepels kaneelpoeder.
1 theelepel nootmuskaat (gemalen).
1/3 theelepel gemberpoeder (djahé - Conimex)

Dit mengsel wordt in Amerika gebruikt.



SPECULAASKRUIDEN (1)
(voor 500 gram zelfrijzend bakmeel of bloem)

6 theelepels kaneelpoeder.
2 theelepels nootmuskaat.
1 theelepel kruidnagelpoeder.
1 theelepel anijszaad, gemalen.

(Tip: of 4 anijsblokjes voor anijsmelk met de suiker in het recept voor de speculaas meewegen i.p.v. de anijszaad)


SPECULAASKRUIDEN (2)
(voor 500 gram zelfrijzend bakmeel of bloem)

6 theelepels kaneelpoeder.
2 theelepels nootmuskaat.
1 theelepel kruidnagelpoeder.
1/2 theelepel witte peper (gemalen).
1 theelepel kardemompoeder.
1 theelepel anijszaad, gemalen.