Boerensoep met spekjes.
200 g
Spekblokjes
3 preien
3 aardappelen
2 uien
20 g boter
1 blokje kippenbouillon
1 bosje tijm,
laurier, peterselie
tuinkruiden
zout - peper.
Snijd de geschilde aardappelen in grote dobbelstenen en de
preien in dunne repen. Laat een klontje boter in een kookpan
smelten. Voeg de gehakte uien, de aardappelen, de
tuinkruiden, het bouillonblokje en het bosje tijm, laurier,
en peterselie toe, en overgiet met 1l. water. 20 min laten
koken. Gebruik de overgebleven boter om in een braadpan de
spekblokjes te fruiten, voeg de prei eraan toe en 10 min met
deksel laten sudderen. Verwijder het bosje tijm, laurier en
peterselie en mix de soep. Voeg de prei en de spekblokjes
toe en breng de soep op smaak met peper en zout. De soep is
klaar om op te dienen.
Uiensoep
50 gr boter
1 eetlepel olijfolie
4 grote uien, in dunne ringen
1 teentje knoflook, geperst
1 eetlepel suiker
2 eetlepels rode-wijnazijn
50 gr bloem
1,5 dl droge sherry
2,5 dl droge witte wijn
4,5 dl runderbouillon
3 dl water
2 eetlepels olijfolie, extra viergine
1 teentje knoflook, geperst, extra
1 kleine baquette, in 2 cm grote stukken gesneden
1/2 kop geraspte parmezaanse kaas
peterselie ter garnering
Ga
als volgt te werk
in een grote pan
boter en olijfolie verhitten en uien ca. 20 minuten
fruiten.
Knoflook en suiker toevoegen en roeren tot de suiker bruin
is.Azijn toevoegen en 2 minuten laten koken. Bloem over
uien strooien, 1 minuut mengen, dan sherry, witte wijn,
bouillon en water toevoegen. Roeren tot de soep kookt en
dik wordt. Dan op laag vuur zonder deksel ca. 25 minuten
laten sudderen
Oven op 210 graden
Celsius voorverwarmen. Olijfolie en knoflook mengen.
Stukjes brood hiermee aan beide kanten bestrijken; een
kant met kaas bestrooien.
In 5 minuten goudbruin en knapperig bakken
In elk soepbord
een stukje brood leggen, hierover soep schenken en
garneren met peterselie
De soep krijgt
haar karakteristieke smaak pas als de uien echt bruin zijn.
De suiker karamelliseert de uien. Uien op hoog vuur
fruiten, dan vuur terugdraaien en langzaam bruin laten
worden op half vuur. Het knoflookbrood met parmezaanse
kaas smaakt ook bij andere gerechten, vooral salade. het
is machtiger dan gewoon knoflookbrood
Thaise
kippensoep.
250 gram kipfilet
2 rode pepers
1 cm gemberwortel
1 serehstengel
0.5 stronk paksoi
150 gram taugeé
1 l kippenbouillon
1 pakje Conimex kokosmelk
1 scheut vissaus (tropische winkel)
sap van 1/2 citroen
Snijd de kipfilet in dunne reepjes. Maak de pepers schoon en
snijd ze fijn. Schil de gember en snijd het fijn. Was de
serehstengel en kneus hem door hem op verschillende plaatsen
te knakken. Was de groenten en snijd de paksoi fijn. Breng
in een pan de kippenbouillon met de kokosmelk aan de kook.
Draai het vuur laag en voeg de kip, peper, gember, groenten
en sereh toe. Laat het ca. 15 minuten zachtjes koken tot de
kip gaar is. Verwijder de serehstengel. Breng de soep op
smaak met vissaus en citroensap.
Bananen-cocossoep.
4 bananen
400 ml kokosmelk
200 ml melk, bij voorkeur magere
400 ml kippenbouillon
2 rode en groene pepers
1 ui 1 bosje koriander
20 gedroogde banaanschijfjes
sap van 1 limoen
2 teentjes knoflook
2 theelepels olijfolie zout
Pel bananen, uien en knoflook en snij deze in stukjes. Snij
de chilipepers in kleine stukjes. Verhit de olijfolie
in een braadpan. Fruit bananen, uien, knoflook en chilipeper
boven een matig vuur onder regelmatig roeren gedurende 2-3
minuten. . Voeg kokosmelk, (magere) melk en kippenbouillon
toe en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat
het mengsel ongeveer 15 minuten doorkoken. Voeg limoensap en
zout toe. Heet serveren met plakjes banaan,
gesnipperde rode chilipeper, fijngehakte koriander en
gedroogde bananenschijfjes
Chilisoep
400 gr half-om-half
gehakt
2 uien
500 gr tomaten
200 gr elleboog-macaroni
6 koppen water
2 theelepels chilipoeder
1 eetlepel fijngesneden peterselie
2 eetlepels boter
peper
zout of een bouillontablet
Verhit de boter
in een braadpan en bak het gehakt, onder voortdurend
omscheppen, lichtbruin en rul. Was en snipper de uien en
fruit ze even mee.Voeg de in stukken gesenden tomaten,
de chilipoeder, de peterselie, de macaroni en het water
toe.
Laat het geheel
ongeveer een half uur zachtjes pruttelen en voeg
tenslotte peper en zout )of een bouillonblokje) naar
smaak toe.
Serveer met
stokbrood of tortillachips
Chinese
miesoep.
3 porties
Chinese eiermie (pak à 4 porties 250 g)
stukje gemberwortel (ca. 1 cm)
2 eetlepels oosterse roerbakolie
1 schaaltje varkensvleesreepjes (ca. 400 g)
1 zak Chinese groentemix (400 g)
1 pot gevogeltefond
5 eetlepels ketjap asin
1 rood pepertje
zout en peper
Mie koken volgens gebruiksaanwijzing. Gemberwortel schillen
en in zeer dunne plakjes schaven. In grote (soep)pan olie
verhitten. Gember en varkensreepjes in ca. 3 minuten
bruinbakken. Groentemix toevoegen en ca. 3 minuten meebakken.
Fond en 8 dl water toevoegen en ca. 5 minuten koken.De zeer
dunne peperringetjes toevoegen. Op smaak brengen met ketjap,
zout en peper. Mie over vier grote soepkommen verdelen en
soep erover schenken.
Kaassoep.
500 gr oud
wittebrood, in kleine blokjes gesneden
500 grharde kaas (Emmentaler), in kleine blokjes gesneden
1 liter bouillon
1/4 liter droge witte wijn
4 eetlepels gehakte tuinkruiden (bieslook, peterselie en
kervel)
zout
Doe de blokjes brood en kaas in een soepterrine.
Breng de bouillon aan de kook en schenk deze over de blokjes.
Laat et brood en de kaas even intrekken en pureer ze dan.
Schenk de wijn in de schaal en roer de kruiden door de soep.
Voeg zout naar smaak toe.
Lekker met kroepoek
Pompoensoep.
750 g
pompoen
3
wortelen
3
uien
2
aardappelen (Bintje)
1
preiwit
15 dl bouillon
40 g
boter (bakboter)
peper
zout
2 blaadjes
salie
Met een broodmes
de bovenkant van de pompoen snijden en deze uithollen. Het
vruchtvlees in blokjes snijden.
De wortelen, de
uien, de aardappelen en de prei schoonmaken en in stukken
snijden.
De boter smelten
en er de groenten in laten aanstoven. De blokjes
pompoenvlees toevoegen en het geheel zachtjes laten gaar
worden. Eventueel bevochtigen met bouillon. Wanneer alles
gaar is, door een roerzeef halen en overgieten met de rest
van de (hete) bouillon.
Op smaak brengen
met peper, zout en salie en nog even laten doorkoken.
Serveren in de
uitgeholde pompoen
Jeanne`s Makkelijke Tomatensoep
1 pot Maggi basis heldere
tomatensoep
400 gram fijne soepgroenten
1 pond halfom gehakt
1 ei
1 zakje stroganoff kruiden van stegeman
Rijst 0f vermicelli
Doe de inhoud van de pot
tomatenbasis in een pan
Vul de pan verder met water ca 2 liter
Doe de soepgroente erbij en zet alles op het vuur
Als de inhoud bijna kookt zet de pan dan op laag vuur
Maak de gehakt met de kruiden en het eitje aan
Rol er soepballetjes van.
Doe een handjevol rijst of vermicelli bij de soep
Af en toe roeren
Is de rijst gaar doe dan de soepballetjes in de soep
Laat deze nog even garen
Serveer de soep met stokbrood