Boerensoep met spekjes.

200 g Spekblokjes
 3 preien
3 aardappelen
2 uien
20 g boter
1 blokje kippenbouillon
1 bosje tijm,
laurier, peterselie
 tuinkruiden
 zout - peper.

Snijd de geschilde aardappelen in grote dobbelstenen en de preien in dunne repen. Laat een klontje boter in een kookpan smelten. Voeg de gehakte uien, de aardappelen, de tuinkruiden, het bouillonblokje en het bosje tijm, laurier, en peterselie toe, en overgiet met 1l. water. 20 min laten koken. Gebruik de overgebleven boter om in een braadpan de spekblokjes te fruiten, voeg de prei eraan toe en 10 min met deksel laten sudderen. Verwijder het bosje tijm, laurier en peterselie en mix de soep. Voeg de prei en de spekblokjes toe en breng de soep op smaak met peper en zout. De soep is klaar om op te dienen.

Uiensoep

50 gr boter
1 eetlepel olijfolie
4 grote uien, in dunne ringen
1 teentje knoflook, geperst
1 eetlepel suiker
2 eetlepels rode-wijnazijn
50 gr bloem
1,5 dl droge sherry
2,5 dl droge witte wijn
 4,5 dl runderbouillon
3 dl water
2 eetlepels olijfolie, extra viergine
1 teentje knoflook, geperst, extra
1 kleine baquette, in 2 cm grote stukken gesneden
1/2 kop geraspte parmezaanse kaas
peterselie ter garnering

Ga als volgt te werk

in een grote pan boter en olijfolie verhitten en uien ca. 20 minuten fruiten.
Knoflook en suiker toevoegen en roeren tot de suiker bruin is.Azijn toevoegen en 2 minuten laten koken. Bloem over uien strooien, 1 minuut mengen, dan sherry, witte wijn, bouillon en water toevoegen. Roeren tot de soep kookt en dik wordt. Dan op laag vuur zonder deksel ca. 25 minuten laten sudderen

Oven op 210 graden Celsius voorverwarmen. Olijfolie en knoflook mengen. Stukjes brood hiermee aan beide kanten bestrijken; een kant met kaas bestrooien.
In 5 minuten goudbruin en knapperig bakken

In elk soepbord een stukje brood leggen, hierover soep schenken en garneren met peterselie

De soep krijgt haar karakteristieke smaak pas als de uien echt bruin zijn. De suiker karamelliseert de uien. Uien op hoog vuur fruiten, dan vuur terugdraaien en langzaam bruin laten worden op half vuur. Het knoflookbrood met parmezaanse kaas smaakt ook bij andere gerechten, vooral salade. het is machtiger dan gewoon knoflookbrood

Thaise kippensoep.

250 gram kipfilet
2 rode pepers
 1 cm gemberwortel
 1 serehstengel
 0.5 stronk paksoi
150 gram taugeé
 1 l kippenbouillon
1 pakje Conimex kokosmelk
 1 scheut vissaus (tropische winkel)
 sap van 1/2 citroen

Snijd de kipfilet in dunne reepjes. Maak de pepers schoon en snijd ze fijn. Schil de gember en snijd het fijn. Was de serehstengel en kneus hem door hem op verschillende plaatsen te knakken. Was de groenten en snijd de paksoi fijn. Breng in een pan de kippenbouillon met de kokosmelk aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de kip, peper, gember, groenten en sereh toe. Laat het ca. 15 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is. Verwijder de serehstengel. Breng de soep op smaak met vissaus en citroensap.

Bananen-cocossoep.

4 bananen
400 ml kokosmelk
200 ml melk, bij voorkeur magere
400 ml kippenbouillon
 2 rode en groene pepers
1 ui 1 bosje koriander
20 gedroogde banaanschijfjes
sap van 1 limoen
2 teentjes knoflook
2 theelepels olijfolie zout

Pel bananen, uien en knoflook en snij deze in stukjes. Snij de chilipepers in kleine stukjes.  Verhit de olijfolie in een braadpan. Fruit bananen, uien, knoflook en chilipeper boven een matig vuur onder regelmatig roeren gedurende 2-3 minuten. . Voeg kokosmelk, (magere) melk en kippenbouillon toe en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat het mengsel ongeveer 15 minuten doorkoken. Voeg limoensap en zout toe.  Heet serveren met plakjes banaan, gesnipperde rode chilipeper, fijngehakte koriander en gedroogde bananenschijfjes

Chilisoep

400 gr half-om-half gehakt
2 uien
500 gr tomaten
200 gr elleboog-macaroni
6 koppen water
2 theelepels chilipoeder
1 eetlepel fijngesneden peterselie
2 eetlepels boter
peper
zout of een bouillontablet

Verhit de boter in een braadpan en bak het gehakt, onder voortdurend omscheppen, lichtbruin en rul. Was en snipper de uien en fruit ze even mee.Voeg de in stukken gesenden tomaten, de chilipoeder, de peterselie, de macaroni en het water toe.

Laat het geheel ongeveer een half uur zachtjes pruttelen en voeg tenslotte peper en zout )of een bouillonblokje) naar smaak toe.

Serveer met stokbrood of tortillachips

Chinese miesoep.

3 porties Chinese eiermie (pak à 4 porties 250 g)
 stukje gemberwortel (ca. 1 cm)
2 eetlepels oosterse roerbakolie
 1 schaaltje varkensvleesreepjes (ca. 400 g)
 1 zak Chinese groentemix (400 g)
 1 pot gevogeltefond
 5 eetlepels ketjap asin
1 rood pepertje
 zout en peper

Mie koken volgens gebruiksaanwijzing. Gemberwortel schillen en in zeer dunne plakjes schaven. In grote (soep)pan olie verhitten. Gember en varkensreepjes in ca. 3 minuten bruinbakken. Groentemix toevoegen en ca. 3 minuten meebakken. Fond en 8 dl water toevoegen en ca. 5 minuten koken.De zeer dunne peperringetjes toevoegen. Op smaak brengen met ketjap, zout en peper. Mie over vier grote soepkommen verdelen en soep erover schenken.

Kaassoep.

500 gr oud wittebrood, in kleine blokjes gesneden
500 grharde kaas (Emmentaler), in kleine blokjes gesneden
1 liter bouillon
1/4 liter droge witte wijn
4 eetlepels gehakte tuinkruiden (bieslook, peterselie en kervel)
zout

Doe de blokjes brood en kaas in een soepterrine.
Breng de bouillon aan de kook en schenk deze over de blokjes. Laat et brood en de kaas even intrekken en pureer ze dan.

Schenk de wijn in de schaal en roer de kruiden door de soep.
Voeg zout naar smaak toe.
Lekker met kroepoek

Pompoensoep.

750 g pompoen
3
wortelen
3
uien
2
aardappelen (Bintje)
1
preiwit
15 dl bouillon
40 g
boter (bakboter)
peper
zout
2 blaadjes
salie

Met een broodmes de bovenkant van de pompoen snijden en deze uithollen. Het vruchtvlees in blokjes snijden.

De wortelen, de uien, de aardappelen en de prei schoonmaken en in stukken snijden.

De boter smelten en er de groenten in laten aanstoven. De blokjes pompoenvlees toevoegen en het geheel zachtjes laten gaar worden. Eventueel bevochtigen met bouillon. Wanneer alles gaar is, door een roerzeef halen en overgieten met de rest van de (hete) bouillon.

Op smaak brengen met peper, zout en salie en nog even laten doorkoken.

Serveren in de uitgeholde pompoen

Jeanne`s Makkelijke Tomatensoep

1 pot Maggi basis heldere tomatensoep
400 gram fijne soepgroenten
1 pond halfom gehakt
1 ei
1 zakje stroganoff kruiden van stegeman
Rijst 0f vermicelli

 

Doe de inhoud van de pot tomatenbasis in een pan
Vul de pan verder met water ca 2 liter
Doe de soepgroente erbij en zet alles op het vuur
Als de inhoud bijna kookt zet de pan dan op laag vuur
Maak de gehakt met de kruiden en het eitje aan
Rol er soepballetjes van.
Doe een handjevol rijst of vermicelli bij de soep
Af en toe roeren
Is de rijst gaar doe dan de soepballetjes in de soep
Laat deze nog even garen
Serveer de soep met stokbrood