SOEP.....
Met soep kan het alle kanten op.
Naargelang het recept kies je voor licht verteerbaar, pittig, maaltijdvervangend of slankmakend.
Met een minimum aan vet en een maximum aan verse groenten is soep een gezonde voltreffer.
En wanneer het buiten koud is en miezert, is een kop warme soep een ideale opwarmer.
Soep bereiden is iets van alle tijden.
De soepketel, waarin alles wat beschikbaar was te pruttelen werd gelegd, behoort tot de oudste huishoudelijke voorwerpen en de verrukkelijke geuren die er duizenden jaren geleden uit opstegen, zijn in principe nog dezelfde gebleven.
Hoewel we de laatste jaren beschikking kregen over bouillontabletten, soep uit blikken of pakjes, blijft het zelf bereiden van soep een waar genoegen, waarbij je wel zorgvuldig te werk moet gaan.
De lekkerste soep wordt gemaakt van zelfgemaakte bouillon, maar niet iedereen heeft daar tijd en zin in.
Er zijn ook uitstekende bouillontabletten of poeders te koop welke je kunt gebruiken voor het bereiden van soepen, maar ouderwets bouillon trekken is niet veel werk en je zal zeker het verschil proeven

BOUILLON....
Bouillon
De bijzondere en eetlustopwekkende smaak van bouillon komt voor rekening van de extractiestoffen die in ruime mate aanwezig zijn in stukken vlees met veel spierweefsel.
Voor het trekken van bouillon gebruiken we het liefst rundvlees en daarvan in het bijzonder de borst, het klapstuk, de schenkel, het schouderstuk en de schenkel, maar je kunt natuurlijk ook kip, wild of ander vlees gebruiken

Bereiden van bouillon....
Zet water en vlees koud op het vuur.
Zodra het water kookt, zorgvuldig afschuimen. Zout pas toevoegen als het water weer kookt.
De kooktijd is afhankelijk van het vlees wat u gebruikt.
Als het vlees ongeveer 20 minuten heeft gekookt, groenten en kruiden toevoegen en alles op een laag vuurtje zetten, het geheel moet net niet koken.
Het trekken van bouillon, dat vroeger perfect op een petroleumstel gebeurde was een perfecte manier.
In de meeste keukens van tegenwoordig is er geen petroleumstelletje meer aanwezig, je moet het daarom op de laagste stand van het fornuis doen. Het is zeer belangrijk dat je de bouillon de tijd geeft om goed op smaak te komen, dit gaat toch wel om een aantal uren.

Wil je de bouillon een mooie ambergele kleur geven, voeg dan een beetje gebrande suiker toe of een ui die in de oven is geroosterd.
Je kunt ook de schillen van de ui er om laten zitten.
Haastige mensen willen altijd weten of het vlees in de bouillon al gaar is en bevredigen hun nieuwsgierigheid door met een vork of mes in het vlees prikken.
Doe dat niet, want dan vloeit het vleessap weg en komt het resultaat niet ten goede, bovendien het vlees wordt toch wel gaar.
Wil je bouillon ontvetten, giet hem dan door een schone natte theedoek.

Een gezonde soep levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels
En draagt zo bij tot een evenwichtig voedingspatroon
Soep is tenslotte ook een goede manier om kinderen groente te laten eten.

Voor de vulling van soep kun je bijna alles gebruiken.
Groente`s...
Vermicelli...
Rijst...
Pasta`s....
Balletjes gehakt...
Deegballetjes...
Dit is nog maar een kleine greep.
Er zijn legio manieren om een heerlijke soep te maken.
Volg je eigen fantasie en je zult verrast staan van je eigengemaakte soep.